|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - jakie napotkam ograniczenia uzywajac obiektywow m42
scubapro - Nie 28 Wrz, 2008 Temat postu: jakie napotkam ograniczenia uzywajac obiektywow m42 Dzień Dobry
Mam canona eos kiss to inaczej chyba 350d, chciałem do niego dokupić takie pierścień umożliwiający fotografowanie z obiektywami z gwintem m42 takie przejściówki sa po 150zl z potwierdzeniem ostrości.Chciałbym sie dowiedzieć jakie mnie spotkają ograniczenia podczas używania takich obiektywów oczywiście zdaje sobie sprawę z ręcznego ustawiania ostrości,chodzi mi raczej o ograniczenia takich obiektywów przy robieniu zdjęć które mnie interesują a wiec portrety całej postaci,najchętniej w ujęciach typu bokeh właściwie to jest to czego najbardziej oczekuje od obiektywu fajny portret w ujęciu typu bokeh, kolejnym tematem są zdjęcia makro generalnie żaby i ryby w akwariach, jak sadzicie nadają się do tego takie obiektywy,myślałem o następujących PENTACON electric 2,8/135MC,Carl Zeiss Jena MC SONNAR 2,8/200, Jupiter 9 2/85.Jeszcze jedna możliwość to przejściówka i CANON 100mm f/2.8 z mocowanie fd i tutaj tez jestem ciekaw jakie są możliwości i porównanie do obiektywów m42 Generalnie czy warto się lądować w takie obiektywy ? wiem jestem laikiem pewnie dlatego zadają takie pytania,ale mam nadziej ze mi poradzicie, coś takiego czy może jakiś autofokus w rozsądnej cenie ? generalnie ten bokeh i macro.w odpowiedzi Co do tej definicji to chodzi mi o rozmycie tła,jak mam to inaczej okreslic ?
pozdrawiam
krisv740 - Nie 28 Wrz, 2008
scubapro, nie ma czegoś takiego jak ujęcia typu "bokeh"
zapoznaj się z definicją tego słowa- ok?
scubapro - Pon 29 Wrz, 2008
może ktoś przedstawi mi wady i zalety używania obiektywów z gwintem m42 a autofokusem ?
pozdrawiam
Arek - Pon 29 Wrz, 2008
W tych ostatnich możesz ostrzyć ręcznie lub zdać się na AF. W tych pierwszych musisz ostrzyć ręcznie.
Poza tym obiektyw M42 obiektywowi M42 nie równy. Jest tam masa taniego szmelcu, ale także zacne konstrukcje, którymi warto się zainteresować.
mavierk - Pon 29 Wrz, 2008
najlepiej, jakbyś poczytał sobie, nawet na tym forum w innych wątkach są manualki dość dobrze opisane.
sfinks - Pon 13 Paź, 2008 Temat postu: Mocowanie OM i M42 - opłaca się? kupuję konwerter
lub też ten z 4/3 na M42
obiektywy OM
obiektywy M42
widać mam niezłe jasne(!) obiektywy bardzo tanio...
ale jak to się przenosi tak naprawdę na jakość?
(załóżmy że podłączam z e-520)
mavierk - Wto 14 Paź, 2008
ale jaka ogniskowa Cię interesuje?
sfinks - Wto 14 Paź, 2008
np. te 1.4 50mm lub coś większego jak 300mm lub 400mm.
mavierk - Wto 14 Paź, 2008
50/1.4 - toż to lepiej chyba już zainwestować w 4/3 - C/Y i kupić planara 50/1.4 albo 50/1.7
a tak z m42 to masz Takumara (koniecznie SMC albo Super Multi Coated) i..
Fajnym pomysłem byłoby też 4/3 - pentax i kupno Porsta 55/1.2
A co do luf... wielkie, ciężkie, nieporęczne - no i tylko Tair 300/4.5 / CZ 300/4 MC (pod psixa jest na allegro )
No a szkła OM to inna bajka - dla mnie już totalnie nieznana (chociaż wszyscy chwalą...)
|
|