forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - czy ktos uzywa CANON 100mm f/2.8 z mocowaniem fd

scubapro - Nie 28 Wrz, 2008
Temat postu: czy ktos uzywa CANON 100mm f/2.8 z mocowaniem fd
Witam
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z takim obiektywem CANON 100mm f/2.8 z mocowanie fd, interesują mnie zdjęcia typu bokeh oraz macro szczególnie żab i ryb w akwariach, jak się będzie sprawował w takich zastosowaniach ?
pozdrawiam

Wujek_Pstrykacz - Pon 29 Wrz, 2008

Co za uparta sztuka. Zdjęcia typu bokeh..... co to? :evil:
mavierk - Pon 29 Wrz, 2008

coś jak zdjęcia typu żal.
mnich - Pon 29 Wrz, 2008

na temat zdjęć typu bokeh milczy nawet google :twisted:
arietiss - Pon 29 Wrz, 2008

mnich napisał/a:
na temat zdjęć typu bokeh milczy nawet google :twisted:

Ale i tak wszyscy wiedza o co chodzi... :wink:
Tylko to nieszcześliwe sformułowanie... :roll:
Pamietam jak nas w Technikum Samochodowym rypali za "remont kapitalny", ale i tak nikt nie mówi "naprawa główna"! :smile:

mnich - Pon 29 Wrz, 2008

arietiss napisał/a:
remont kapitalny
hmmm... zabawne, mi się to kojarzy z kapitulacją... przy owym remoncie :P

wdt: Setka makro Canona nada się do takich zdjęć. Jednak trzeba bardzo uważać z fotografią rybek w akwarium. to nie jest prosta sprawa.

arietiss - Pon 29 Wrz, 2008

mnich napisał/a:
wdt: Setka makro Canona nada się do takich zdjęć. Jednak trzeba bardzo uważać z fotografią rybek w akwarium. to nie jest prosta sprawa.

Oj, nie jest...!

[ Dodano: Pon 29 Wrz, 2008 11:40 ]
mnich, nie raz kapitulowaliśmy przy tych "remontach kapitalnych"... :wink: :mrgreen: :lol:

Wujek_Pstrykacz - Pon 29 Wrz, 2008

Każde zdjęcie jest typu bokeh, bo na każdym są jakieś nieostrości wynikające z małej głębi ostrości. Chyba że focimy ekstremalnie szerokim kątem. Ale w takich obiektywach nie szukamy jakości rozmycia. Mówimy oczywiście o lustrzankach.
mnich - Pon 29 Wrz, 2008

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Chyba że focimy ekstremalnie szerokim kątem. Ale w takich obiektywach nie szukamy jakości rozmycia

Właśnie przyszła mi do głowy taka myśl:

Kiedy producenci zaczną się chwalić że ich sprzęt/produkt daje naładniejszy bokeh/ rozmycie. Jak narazie są na etapie nie poruszonych zdjęć