|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Sony DSLR Alpha A-200 problem ze zdjęciami
piotr.k35 - Pon 29 Wrz, 2008 Temat postu: Sony DSLR Alpha A-200 problem ze zdjęciami Niniejszy temat przeniosłem z działu Warsztat do działu Usterki, bo sprawa wygląda na problem sprzętowy, a nie problem z umiejętnościami użyszkodnika... Komor
Witam, Od niedawna jestem użytkownikiem aparatu Sony DSLR Alpha A-200. Jest to moja pierwsza lustrzanka, więc nie mam zbyt wielkiego doświadczenia w robieniu zdjęć. Jednak na wykonywanych zdjęciach widzę dziwne przepalenia. Nie wiem skąd to się bierze i dlaczego tak jest. Co powinienem sprawdzić bądź zrobić aby rozwiązać problem?W Załączniku przedstawiam jedno ze zdjęć.Bardzo proszę o pomoc.
MC - Pon 29 Wrz, 2008
Czy moglbys wyciac z oryginalnego obrazka te fragmentu, abysmy mogli im sie lepiej przyjrzec?
piotr.k35 - Pon 29 Wrz, 2008
bardzo proszę ...
MC - Pon 29 Wrz, 2008
Jak dla mnie - do naprawy (pewnie wymiana matrycy). Nie ma co sie zastanawiac.
GoOrange - Pon 29 Wrz, 2008
Wygląda to tak jakby zaznaczone były miejsca prześwietlenia zdjęcia...
tak bo to są miejsca które są prześwietlone, ale nie wiem dlaczego tak się dzieje. być może źle robię zdjęcia. proszę o pomoc.
MC - Pon 29 Wrz, 2008
Ja miejsce jest przeswietlone, to jest zwyczajna biala plama. Tu wyglada jakbys aparat na slonce skierowal, a przeciez to tylko kolnierzyk itp. Poza tymi kilkoma plamami to zdjecie naswietlone jest prawidlowo.
nie kieruję aparatu pod słońce. w domu zdjęcia wychodzą super, ale w słoneczną pogodę lub np. w kościele ( szczególnie witraże w tle ) to masakra. już sam nie wiem dlaczego tak jest.
komor - Pon 29 Wrz, 2008
Ale takie niebieskie przebarwienia masz na finalnym zdjęciu czy tylko na ekranie, w programie do obróbki? Jaki program stosujesz?
pojawia się to na finalnym zdjęciu. niczego nie obrabiam programowo.
|
|