|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Pentax 645D Reloaded.
mszczyrek - Pon 29 Wrz, 2008 Temat postu: Pentax 645D Reloaded. Cos dla Pentaxian:)
Na DCwatch (po japońsku niestety) pojawil sie wywiad z jednym z ludzi Pentaxa. Zgodnie z nim firma nie bedzie parla na FF a raczej skoncetruje sie na srednioformatowym 645. Nowe modele lustrzanek APSC pojawia sie w "lecie 2009" i beda mialy "najlepsze dostepne" matryce - sensory od Samsunga nie maja priorytetu(?sony).
Robert_ - Pon 29 Wrz, 2008
a panowie z optycznych już go radośnie pochowali...
Arek - Pon 29 Wrz, 2008
Pentax go pochował. Teraz wyciągnął z szuflady pod wpływem poczynań konkurentów.
jaad75 - Pon 29 Wrz, 2008
Arek napisał/a: | Pentax go pochował. |
Nie pochował, tylko zwiesił projekt. To różnica.
palindrom - Wto 30 Wrz, 2008 Temat postu: Re: Pentax 645D Reloaded.
mszczyrek napisał/a: | Cos dla Pentaxian:)
(...) Zgodnie z nim firma nie bedzie parla na FF a raczej skoncetruje sie na srednioformatowym 645.(...). |
Nie będzie parła tj. nie będzie FF, czy chyba raczej nie będzie?
Mogliby się określić już teraz, ile można czekać?
jaad75 - Wto 30 Wrz, 2008
palindrom napisał/a: | Nie będzie parła tj. nie będzie FF, czy chyba raczej nie będzie?
Mogliby się określić już teraz, ile można czekać? |
Nie ma w planach i żaden projekt nie jest w trakcie realizacji. Samsung pracuje niezależnie. Wejdą w FF jak FF stanie się klasą popularną - na razie ich to nie interesuje.
krewzszafy - Wto 30 Wrz, 2008
palindrom napisał/a: | ile można czekać? |
nie trzeba czekać, jest canon, sony, nikon
mszczyrek - Wto 30 Wrz, 2008
Cos wiecej, tym razem w bardziej zrozumialym jezyku:
http://www.photographyblo...ip_not_perfect/
WojciechW - Nie 05 Paź, 2008
Dwie uwagi luźno związane z tematem.
Gdy kupowałem sprzęt Pentaxa w Japonii do instrukcji dolączona była mała karteczka, zawierająca (w przeciwieństwie do reszty) tekst angielski głoszący, że Pentax został dołączony niedawno do firmy Hoya i tylko ze względów marketingowych używana jest nazwa Pentax.
W sklepach japońskich po prostu nie ma sprzętu z marką Samsung.
Pozdrawiam serdecznie
WojciechW
jaad75 - Nie 05 Paź, 2008
Podajesz nam to jako nowość?...
Pentax stał się częścią koncernu Hoya w marcu tego roku, a o fuzji mówiło się przez ostatnie 2 lata. W marcu przestała istnieć niezależna firma Pentax Corp. i Pentax stał się po prostu działem Hoyi produkującym sprzęt medyczny i fotograficzny. Chyba wszystkie możliwe portale branżowe o tym pisały...
goltar - Nie 05 Paź, 2008
I na tym zakończmy mały OT, kolejne posty proszę na temat Pentaxa 645D.
ArturMaly - Wto 24 Mar, 2009
No to pozwolę sobie odkopać...
Pentax 645D Będzie!!
Tutaj oficjalne info: http://www.pentax.jp/english/news/2009/200905.html
W skrócie:
PENTAX 645 Digital
* Extra duża matryca CCD o rozdzielczości ponad 30.0 Megapikseli
* Kompatybilny z już istniejącymi obiektywami smc Pentax 645
* Wprowadzenie na rynek w 2010r.
oraz dodatek:
smc PENTAX-D FA645 55mm F2.8
* Standardowa konstrukcja specjalnie zaprojektowana do użytku z 645 D
* Zaawansowana konstrukcja optyczna, z soczewkami asferycznymi oraz powłokami zoptymalizowanymi pod fotografię cyfrową,
* Wprowadzenie na rynek razem z 645D
No i dwie fotki:
http://www.pentax.jp/japa.../200907-01b.jpg
http://www.pentax.jp/japa.../200907-02b.jpg
jaad75 - Wto 24 Mar, 2009
ArturMaly napisał/a: | * Wprowadzenie na rynek w 2010r. |
Czyli jak zwykle...
RobertO - Wto 24 Mar, 2009
zwrociliscie uwage na zmiany w stosunku do wczesniej pokazanej wersji
napisalem troche o tym tutaj
http://www.optyczne.pl/17..._2010_roku.html
oracle - Wto 24 Mar, 2009
A ja tylko ciekaw jestem ceny.
Między $6000, a $10000...
mavierk - Wto 24 Mar, 2009
jak 6k $ to całkiem przystępna cena
W kategoriach średnioformatowych, $10K, to również tanio...
goltar - Sro 10 Mar, 2010
W końcu jest
http://www.optyczne.pl//index.php?news=2762
MC - Sro 10 Mar, 2010
Jak dla mnie trochę dziwne - migawka 50tys, brak prawdziwego iso100
krewzszafy - Sro 10 Mar, 2010
MC napisał/a: | brak prawdziwego iso100 |
może nie ma go tylko w trybie auto???
porównując np do d3s to objętościowo (bryła opisana na korpusie) wychodzi identycznie, waga również bardzo zbliżona, uszczelki pentax poleciał po bandzie
fafniak - Sro 10 Mar, 2010
MC - 50 tyś dla kotleciarzy i fotopstryków reporterów = mało... ale to średni format tam nie robisz 10 klatek na sekunde
MC - Sro 10 Mar, 2010
fafniak, ale w studio to chyba też "trochę" klatek się robi...
MC napisał/a: | ale w studio to chyba też "trochę" klatek się robi... |
hmm ciekawe ile klatek naświetla się na filmie podczas takiej normalnej sesji? niech zgadnę, nie więcej niż 50?
To też niby fakt - jak masz tuż za głową potwornie profesjonalnych przedstawicieli agencji/zleceniodawcy to dzień zdjęciowy może wyjść ze 100-200 zdjęć.
Ale nie przypominam sobie aby migawka w 645 padała a pentax w rozwoju raczej się nie cofa
oglądnąłem filmik olka EP z panem Wantuchem i szczęka mi wypadła jak pała liczba 1000zdjęć w jednej sesji ale co tam, są możliwości w cyfrze czemu z nich nie korzystać
1000 zdjęć???!!!
http://www.partner.olympus.pl/pen/pen_film.html
w tym filmie padła taka informacja
eee ale to jest taki filmik promocyjny - nie sądzę aby facet "normalnie/standardowo" robił taką ilość zdjęć..
ja tam sie nie znam ale troche dla mnie to dziwne żeby "walić" tyle fot w jednej sesji. ja przez 3 lata dość intensywnego użytkowania cyfry zrobiłem niecałe 15 tyś klatek.
lupo57 - Sro 10 Mar, 2010
jaad75 to kiedy go kupujesz
jaad75 - Sro 10 Mar, 2010
krewzszafy napisał/a: | ja przez 3 lata dość intensywnego użytkowania cyfry zrobiłem niecałe 15 tyś klatek. | Ja trochę ponad 20.000, ale w międzyczasie zrobiłem też kilka tysięcy innymi aparatami... Ale naprawdę rzadko zdarza mi się dojść do więcej niż 200 w jednej sesji...
[ Dodano: Sro 10 Mar, 2010 11:45 ]
lupo57 napisał/a: | jaad75 to kiedy go kupujesz | Na razie nie potrzebuję...
SlawGaw - Sro 10 Mar, 2010
A jak jest zasilany ten aparat? Chyba nie paluszkami AA?
SlawGaw napisał/a: | A jak jest zasilany ten aparat? Chyba nie paluszkami AA? | Przydałoby się, żeby miał taką opcję...
Spokojnie - wydadzą specjalną edycję "LIDL-OPTY"
według mnie podstawową wadą jest crop - tym samym brak szerokiego kąta
Daimon - Sro 10 Mar, 2010
Skoro to uszczelnione body, stworzone także z myślą o fotografii podróżniczej i pejzażowej, to na pewno szerokie szkiełko pojawi się w ofercie.
Nie wiem dokładnie, jak wygląda szklarnia do 645 N pod tym względem.
fafniak napisał/a: | według mnie podstawową wadą jest crop - tym samym brak szerokiego kąta | Wystarczy, ze wypuszczą 28mm zamiast standardowego 35... No chyba, że chciałbyś jeszcze szerzej...
to nie to czy JA chcialbym szerzej... Mnie w tej chwili nie stać na kolejną zmianę systemu - już panowie politycy zadbali o to
Chodzi o szklarnię która będzie kryć zakres 30mm -300mm czyli tego co się najczęściej używa
robiłem zdjęcia 14-24 i pentaxem 6x7 z fiśajem 35mm - brakowało mi trochę w 6x7 ogniskowej....
fafniak, no to nawet na niecropowanym 645 by Ci brakowało... Jak dla mnie kąt widzenia zbliżony do małoobrazkowego 21mm byłby wystarczająco szeroki, a przy cropowanym sensorze zrobienie szkła 28mm powinno być wykonalne...
MM - Sro 10 Mar, 2010
MC napisał/a: | fafniak, ale w studio to chyba też "trochę" klatek się robi... |
W średnio zarobionym studio te 50 000 wystarczy na jakiś rok pracy.
Spokojnie zarobi na wymianę migawki
MC - Sro 10 Mar, 2010
Ja niestety nie wiem ile się robi w studio. Ale wydawało mi się, że 100tys to będzie minimum przyzwoitości. Może się mylę. Nie wykluczam tego.
sigmiarz - Sro 10 Mar, 2010
robiąc 100 zdjęć dziennie odejmując weekendy itp, wyrabiasz jakieś 25k, 100 zdjęć dziennie to sporo,
chyba ze jest jedno studio z jedną puszką na kilku fotografów, ale to chyba rzadkość. Nie będzie problemu chyba że ktoś strzela jak oszalały, tylko kiedy on obrabia te wszstkie rawy ?
Zresztą to zależy od stylu pracy fotografa.
MM napisał/a: | W średnio zarobionym studio te 50 000 wystarczy na jakiś rok pracy.
Spokojnie zarobi na wymianę migawki | nie wydaje mi sie zeby w rok wypalic migawke...
przeciez do packshotów kupujesz najtansze body i tłuczesz ile wlezie
do konkretnych zdjęć "za pieniądze" weźmiesz sredni format
sigmiarz - Pon 15 Mar, 2010
http://dc.watch.impress.c...315_353742.html
komor - Wto 16 Mar, 2010
Już z dziesięć razy miałem się spytać, czemu Pentax zdecydował się na użycie kart SD w tym grzmocie? Czy karty SD mają obecnie jakieś przewagi nad CF? Rozmiar przecież w tym przypadku nie ma znaczenia. Z jednej strony profi użytkownicy przesiadający się z innych puszek będą raczej mieli stosik kart CF, z drugiej strony przesiadkowicze z małej klatki Pentaxa mają SD.
Baku - Wto 16 Mar, 2010
Może właśnie o tych przesiadkowiczów chodzi? To raczej konsekwentne postępowanie.
A pytanie można odwrócić. Czy karta CF posiada obecnie jakąkolwiek przewagę nad SD?
Sama budowa (i sposób umieszczania w slocie) SD wzbudza jednak moje większe zaufanie.
fafniak - Wto 16 Mar, 2010
Mi naprzykład bardzo podoba sie możliwość zablokowania zapisu/kasowania w SD - szkoda ze nie ma tego w CF
hijax_pl - Wto 16 Mar, 2010
Czytniki SD są już wszędzie, w każdym lapie i ni tylko..
Po prostu to znak, że CF niedługo odejdzie do lamusa. Choć z drugiej strony zapis 50MB pliku na karty SD trochę czasu zabiera...
jaad75 - Sro 17 Mar, 2010
Ja się nie dziwię, że zastosowali karty SD (lepszość dizajnu tego typu karty oraz popularność czytników jest dla mnie wystarczającym powodem), tylko, że wciąż nie są to karty w najnowszej specyfikacji, czyli SDXC... Przy tak dużych plikach i aparacie, który pewnie dość długo nie będzie upgrade'owany, zdecydowanie warto byłoby pomyśleć o obsłudze najnowszej wersji standardu...
komor - Sro 17 Mar, 2010
No właśnie o to mnie się rozchodzi, że ciągle chyba jeszcze CF ma lepsze transfery? Z tym, że mówię o „średniej” posiadanych przez ludzi realnie kart/czytników a nie o specyfikacjach producentów, listach produktów dostępnych ale bardzo drogich itd.
Co do popularności czytników, obecności ich w laptopach czy desktopach – to mnie mało przekonuje, bo taki 645D to nie jest produkt do zabrania na wycieczkę zamiast Canona IXUS tylko coś, co zagości raczej w arsenale fotografa, którego większość dotychczas użytkowanego sprzętu będzie wyposażona raczej w karty CF, nie? Wszędzie się mówi, że 645D to atak na 1Ds/D3x, a nie na K7 czy D90.
komor, ale po co implementować jeszcze większe karty i bardziej podatne na uszkodzenia czytniki do i tak dużego aparatu? Jeśli transfer kart SD jest wystarczający w przypadku tego aparatu, to nie ma najmniejszego sensu ładować do niego gorzej zaprojektowanego i mniej popularnego nośnika. BTW, popularność wbudowanych w laptopy czytników SD nie jest tu bez znaczenia, bo ten aparat jest bardzo kompaktowym jak na MF, więc z dużą dozą prawdopodobieństwa niektórzy będą go traktowali jako sprzęt mobilny i "wyprawowy"...
hijax_pl - Sro 17 Mar, 2010
komor napisał/a: | zagości raczej w arsenale fotografa, którego większość dotychczas użytkowanego sprzętu będzie wyposażona raczej w karty CF |
Przy dzisiejszych cenach kart to raczej nie jest problem
komor - Sro 17 Mar, 2010
jaad75 napisał/a: | mniej popularnego nośnika |
No cały czas do tego piję. Moim zdaniem jest to bardziej popularny nośnik wśród targetu 645D.
komor napisał/a: | Moim zdaniem jest to bardziej popularny nośnik wśród targetu 645D. | Ale mniej popularny w ogóle, a target 645D jest na tyle bogaty, że może sobie te parę dużych, szybkich kart za nawet kilkaset USD kupić. Zyskają przy tym większą wygodę i trwałość, co też nie jest bez znaczenia. Zresztą - zobaczysz, że format CF będzie wymierał i za kilka lat wszyscy przejdą całkowicie na SD.
Baku - Sro 17 Mar, 2010
Też odnoszę takie wrażenie. Canon na razie w tańszych modelach stosuje SD, ale samo ich pojawienie się u tego producenta jest pewnym 'znakiem czasów'.
[ Dodano: Pon 22 Mar, 2010 18:19 ]
...A teraz także i droższych - vide Canon 1DIV - CF i SD, hybryda.
Czyżby zmierzch CF?
sigmiarz - Sro 28 Kwi, 2010
7k euro za 645d w Europie, 5k pln drożej niż d3x .. hmm
http://photorumors.com/20...or-7-000-euros/
qbassa - Czw 29 Kwi, 2010
http://photorumors.com/20...ming-to-poland/
????????
_igi - Sro 05 Maj, 2010
Baku napisał/a: | Też odnoszę takie wrażenie. Canon na razie w tańszych modelach stosuje SD, ale samo ich pojawienie się u tego producenta jest pewnym 'znakiem czasów'.
[ Dodano: Pon 22 Mar, 2010 18:19 ]
...A teraz także i droższych - vide Canon 1DIV - CF i SD, hybryda.
Czyżby zmierzch CF? |
W jedynkach podwójny slot jest już od mk.II, czyli lekko licząc, sześciu lat.
Mi się ten koncept cholernie podoba i na pewno to sobie kupię pewnego dnia. Tylko nie wiem, czy nie lepiej za parę tysiów więcej wybrać używanego hasselblada, jednak.
BTW, są w ogóle jakieś informacje, jaką to ma matrycę, jakiego cropa, etc?
jaad75 - Sro 05 Maj, 2010
_igi napisał/a: | BTW, są w ogóle jakieś informacje, jaką to ma matrycę, jakiego cropa, etc? | Są. 40MP matryca Kodaka, 44x33mm.
sigmiarz - Sro 05 Maj, 2010
_igi napisał/a: | Mi się ten koncept cholernie podoba i na pewno to sobie kupię pewnego dnia. Tylko nie wiem, czy nie lepiej za parę tysiów więcej wybrać używanego hasselblada, jednak. |
pooglądaj sobie ceny obiektywów do hasela, zdjęcia z niego, porównaj to do pentaxa, weź zimny prysznic, i napisz ten komentarz jeszcze raz.
[ Dodano: Sro 05 Maj, 2010 08:11 ]
przede wszystkim średni format jest dla ludzi którzy tego potrzebują, czyli jeśli nie zrobiłeś w życiu powiększenia większego niż a4 i nie planujesz to szkod kasy, chyba że DR.. 11 EV tak ? sporo
[ Dodano: Pon 14 Cze, 2010 18:23 ]
http://cgi.ebay.com/New-P...e#ht_3096wt_913
MM - Pią 18 Lut, 2011
Konkurencja już pomacało to cudo
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=12310
Euzebiusz - Pią 18 Lut, 2011
komor napisał/a: | Wszędzie się mówi, że 645D to atak na 1Ds/D3x, a nie na K7 czy D90. |
Eeee. Nie ma możliwości żeby kogoś z Canonem albo Nikonem oderwać od jego ulubionej marki. Jedyne możliwe roszady są z Canona do Nikona i odwrotnie, ponieważ inne marki nie istnieją. Poza tym nie chodzi o to aby ktoś kto ma 1Ds/D3x pozbywał się ich, tylko aby ktoś nowy miał większy wybór oraz o to aby dotychczasowi właściciele 645d mogli coś podziałać.
Po co traktować to jako ATAK?
To ciekawa propozycja dla tych, co zbierają na Leica lub na Mamiya tylko się w pewnym momencie zorientowali, że nie nazbierają.
Baku - Pią 18 Lut, 2011
Myślę, że Leica - mimo wszystko - nie musi się czuć zagrożona ze strony Pentaxa.
szum - Pią 18 Lut, 2011
zgodzę się z przedmówca ,nie od dziś wiadomo ,ze leica nie leży w koszu hipermarketu rtvagd w ilości sztuk tysiąca ... tak jak canoniki czy nikonki .
hijax_pl - Pią 18 Lut, 2011
szum napisał/a: | ze leica nie leży w koszu hipermarketu rtvagd w ilości sztuk tysiąca ... tak jak canoniki czy nikonki . | A niby w jakich marketach w koszach leżą 1Ds czy D3x ?
kozidron - Pią 18 Lut, 2011
szum napisał/a: | zgodzę się z przedmówca ,nie od dziś wiadomo ,ze leica nie leży w koszu hipermarketu rtvagd w ilości sztuk tysiąca ... tak jak canoniki czy nikonki . |
szum, ale twój przedmówca mówił o pentaxie 645D gdyż o nim jest ten wątek, na dzień dzisiejszy nie jest on dostępny w ofercie "hipermarketu euro" (o ile go miałeś na myśli) i prędzej spodziewałbym się zobaczyć M9 niż 645D (to tylko kwestia czasu i wzrostu gospodarczego)
Dodatkowo muszę Cię rozczarować w Europie M9 (i własnie znalazłem M8 w dobrej cenie) można sobie kupić właśnie w takich (dużych, sieciowych) marketach zaraz obok srajfonów, pralek i odtwarzaczy dvd i nie ma w tym nic złego, to że mieszkasz na za.dupiu Europy nie znaczy, że musisz wypisywać głupoty jak wyżej
[ Dodano: Pią 18 Lut, 2011 10:03 ]
hijax_pl napisał/a: | A niby w jakich marketach w koszach leżą 1Ds czy D3x ? |
nie leża a są w gablocie albo na magazynie
szum - Pią 18 Lut, 2011
ja wiem , ze wy nie przejawiacie syndromów twórczego myślenia ale.... pointa była prosta,
i nie chodzi o 1ds lezący w koszu ale jeżeli aston martin wyprodukował przez bodaj osiemdziesiąt lat tyle aut co przemysł motoryzacyjny w Detroit w tydzień to Leica MF nie stanie się nagle nikonem d3000 i choćby dlatego nie ma co mówić o konkurencji S2 z 645d i jestem przekonany ,ze więcej egzemplarzy pentaxa sprzeda się niz leici.
Śmiem twierdzić ,ze leici mniej wyprodukują po prostu...
a co do was bystrzaki mniemam ,ze pracujecie w tych sklepikach to pisząc hipermarket rtvagd ,mowie dość ogólnie by unikać reklam a pisze rtvagd by bystrzaki wiedzialy ,ze nie szukam aparatoww perfumerii.
muzyk - Pią 18 Lut, 2011
Patrzcie go! I taki słaby zakres ISO ma ... tylko 1600. Bleee
komor napisał/a: | Wszędzie się mówi, że 645D to atak na 1Ds/D3x, a nie na K7 czy D90. |
Tia... bardziej atak na średni format, gdzie jak widać 645D jest bodajże najtańszym, a przy tym rewelacyjnym aparatem.
1Ds/D3x to jednak inna bajka i co najwyżej ich użytkownicy mogą sobie "dokupić" 645D do kolekcji, a nie zastąpić nim je.
szum napisał/a: | a co do was bystrzaki mniemam ,ze pracujecie w tych sklepikach to pisząc hipermarket rtvagd ,mowie dość ogólnie by unikać reklam a pisze rtvagd by bystrzaki wiedzialy ,ze nie szukam aparatoww perfumerii. |
to znaczy, że jak kupie sobie M8 w dużym hipermarkecie to nie mogę wejść do twojego klubu
szum, a przyszło ci do głowy że, canony/nikony służą zupełnie do czegoś innego niż S2, hassel czy mamiya, że jedne nadają się do innych zastosowań niż drugie i czasami na odwrót, boli cię to że ktoś zrobi lepszą(pod względem jakości) fotkę używając 645D niż twoja ukochaną leicą.
Po co ten płacz, konkurencja robi dobrze wszystkim (chociaż leica jest jakby poza tematem, bo zawsze znajdzie się mnóstwo snobów co wsadzą coś za gablotę) zawodowcy do pracy i tak wybiorą to co najlepsze w danym momencie a ty będziesz dalej wypisywał banialuki na jakiś forumach.
muzyk - Pią 18 Lut, 2011
szum napisał/a: | i choćby dlatego nie ma co mówić o konkurencji S2 z 645d |
Podejrzewam, że 645D tak ostro namiesza na rynku, że Leica S2 i inne średniaki potanieją - z pożytkiem dla klientów rzecz jasna.
Euzebiusz - Pią 18 Lut, 2011
Baku napisał/a: | Myślę, że Leica - mimo wszystko - nie musi się czuć zagrożona ze strony Pentaxa. |
Zagrażać, atakować.... Wcale nie muszą walczyć moim zdaniem.
Kto ma kupić Leicę to kupi Leicę. Ale nie zawsze jest tak, że ktoś kto chce mieć średni format ma od razu kasę na leicę.
645 N był (jest) dosyć popularny mimo innej oferty MF na rynku analogowym.
muzyk napisał/a: | Podejrzewam, że 645D tak ostro namiesza na rynku, że Leica S2 i inne średniaki potanieją - z pożytkiem dla klientów rzecz jasna. |
muzyk, wątpię w tej materii się nic nie zmieni to zupełnie różne produkty.
muzyk - Pią 18 Lut, 2011
kozidron napisał/a: | w tej materii się nic nie zmieni to zupełnie różne produkty. |
Zobaczymy
muzyk napisał/a: | Zobaczymy |
gdy dla ciebie jeden średni format jest podobny do drugiego w obrazowaniu/użytkowaniu, profesjonalista widzi znaczne różnice, które mocno są dla niego istotne, tu grupa uzytkowników nie jest przypadkowa i dokładnie wie czego chce i co najwyżej zachodzą kompromisy, zresztą drugie tyle albo 2x tyle idzie na inne "graty".
jaad75 - Pią 18 Lut, 2011
kozidron napisał/a: | muzyk, wątpię w tej materii się nic nie zmieni to zupełnie różne produkty. | Akurat w przypadku S2 i 645D, są jednak duże podobieństwa - oba aparaty są nastawione na typowo DSLR-ową ergonomię i mają być takim mobilnym MF...
muzyk - Pią 18 Lut, 2011
kozidron napisał/a: | profesjonalista widzi znaczne różnice |
Bo ja wiem? Może bardziej przywiązanie do firmy - coś jak z drogimi autami.
Jeden będzie całe życie Mercedesem jeździł, a drugi Audi.
jaad75 napisał/a: | Akurat w przypadku S2 i 645D, są jednak duże podobieństwa - oba aparaty są nastawione na typowo DSLR-ową ergonomię i mają być takim mobilnym MF... |
akurat o leice nie mówiłem, bo ta pewnie nie zmieni ceny dopóki nie wyjdzie następca, tu akurat sytuacja jest jeszcze inna (chodź potencjalnie ten model kierowany do podobnej grupy).
To dość specyficzny producent, którego raczej takie coś obejdzie jak zeszłoroczny snieg
[ Dodano: Pią 18 Lut, 2011 13:12 ]
muzyk napisał/a: | Jeden będzie całe życie Mercedesem jeździł, a drugi Audi. |
muzyk, to dalej nie ta liga
muzyk - Pią 18 Lut, 2011
Cytat: | muzyk, to dalej nie ta liga |
Ok, ale nie tyle o ligę mi chodzi, co przywiązanie do marki.
Jak by kogoś interesowało, to rosjanie taki artykulik popełnili:
http://translate.google.c...p%3FCode%3D1552
Fajne porównanie jakości z 645D i analogowego 645N:
moronica - Pią 18 Lut, 2011
nawet kobiecie trudno jest sie skupic na tescie z taka modelka
komor - Pią 18 Lut, 2011
We fragmencie o detalach na biustonoszu chyba sample im się pozajączkowały, sądząc z kolorystyki oraz werdyktu w tym fragmencie.
komor napisał/a: | We fragmencie o detalach na biustonoszu chyba sample im się pozajączkowały, sądząc z kolorystyki oraz werdyktu w tym fragmencie. | No, zamienili stronami, ale łatwo rozpoznać który jest który...
Wygląda na to, że po raz kolejny mamy dowód tego jak daleko cyfra odjechała filmowi...
GoOrange - Pią 18 Lut, 2011
Rosjanie czy Ukraińcy?
GoOrange napisał/a: | Rosjanie czy Ukraińcy? | Faktycznie, Ukraińcy... Nie zwróciłem uwagi...
AM - Sob 19 Lut, 2011
muzyk napisał/a: | szum napisał/a: | i choćby dlatego nie ma co mówić o konkurencji S2 z 645d |
Podejrzewam, że 645D tak ostro namiesza na rynku, że Leica S2 i inne średniaki potanieją - z pożytkiem dla klientów rzecz jasna. |
Leica od Pentaxa nie stanieje. Nie musi. Weszla juz na ustabilizowany rynek MF ze swoja dziwna cena i pokazala, ze jest warta.
Pentax nie spowoduje tez, ze H i P1 spuszcza nagle z tonu. Sony nie spowodowalo naglych zmian cen Canona i Nikona. Zreszta w komentarzach o planach Pentaksa pisalem juz co moim zdaniem Pentax musialby zrobic, zeby koegzystowac na rynku MF z obecnymi markami. Nie wyobrazam sobie jednak co musialby zrobic, zeby przejac jakis segment obecnie zajety.
Co ciekawe Pentaxowi moze nagle przypasc rola takiego strasznie snobistycznego aparatu dodatkowego. Podczas reportazu, gdy bedzie dluzsza chwila wytchnienia, moze nawet mozliwosc aranzacji sceny warto bedzie zamienic d3s/1dmkIV na takiego Pentaxa 645d. W ten pokrecony sposob, Pentax moze spowodowac, ze pojawi sie tanszy, konkurencyjny MF - ale to raczej bedzie Mamiya niz Hasselblad.
jaad75 - Sob 19 Lut, 2011
No Mamiya, to już się w zasadzie pojawiła...
Euzebiusz - Sob 19 Lut, 2011
AM napisał/a: | Zreszta w komentarzach o planach Pentaksa pisalem juz co moim zdaniem Pentax musialby zrobic, zeby koegzystowac na rynku MF z obecnymi markami. |
Uważam, że bardzo dużo wiesz na tematy o których piszesz. Ale możesz mi amatorowi wytłumaczyć, dlaczego uważa się, że lustrzanki małoobrazkowe Pentax powinien robić takie jak Nikon i Canon a aparaty średnioformatowe takie jak Hasselblad, Leica czy Mamiya? (czyt. dla zawodowców)
Według mnie te torty są podzielone, a pentax dosyć dobrze wstrzeliwuje się w nisze robiąc ciekawy sprzęt dla hobbystów, którzy nie chcą czy nie muszą być utożsamiani z "zawodowcami". Ma ciekawe kompakty podwodne, ma uszczelniane korpusy średnio zaawansowane, ma w końcu MF dla ludu nieco bogatszego. Po co ma iść w uliczkę czy uliczki ostro zapeklowane?
sigmiarz - Nie 20 Lut, 2011
Nie widzę w tym Pentaxie jakichś braków które wyłączają go z zawodowców, a np. z Pentaxa k5 może być całkiem niezły aparat dla reportera - gdyby ktoś nie chciał czekać na d400 a 7d straszył go matrycą.
MF ktory jest wygodny również i w plenerze, rzecz świetna np. w fotografii mody,
szczególnie że uszczelniony więc nie pod samą ale blisko deszczownicy może pracować, a taka RZ-ka ze ścianką .. heh .. tylko dla fotografów o mocnych nerwach w takich warunkach.
jaad75 - Nie 20 Lut, 2011
sigmiarz napisał/a: | MF ktory jest wygodny również i w plenerze, rzecz świetna np. w fotografii mody, | Tyle, że są do niego tylko 2 dość stare, manualne szkła z migawką centralną...
sigmiarz napisał/a: | szczególnie że uszczelniony więc nie pod samą ale blisko deszczownicy może pracować, a taka RZ-ka ze ścianką .. | Ale taka S2 już jest uszczelniona...
miałem nadzieję że nie będę musiał pisać że s2 to cena x2 tego pentaxa.
sam pisałeś.. a może to AM że do pentaxa jest więcej szkieł niż 2, bo są dwa nowe szkła a więcej z analoga MF, ten Pentax ma nie taką straszną migawkę w korpusie
[ Dodano: Nie 20 Lut, 2011 02:24 ]
+ to że mając 6k$ do wydania na Canona 1ds mkIII nie lepiej się wypruć (9k$) na MF od Pentaxa
AM - Nie 20 Lut, 2011
jaad75 napisał/a: | No Mamiya, to już się w zasadzie pojawiła...
|
Mialem na mysli wyjscie z wlasnym projektem, cos na wzor ZD. Na chwile obecna to Pentax jest zdecydowanie gora, nieprawdaz?
Euzebiusz napisał/a: | Ale możesz mi amatorowi wytłumaczyć, dlaczego uważa się, że lustrzanki małoobrazkowe Pentax powinien robić takie jak Nikon i Canon a aparaty średnioformatowe takie jak Hasselblad, Leica czy Mamiya? (czyt. dla zawodowców) |
Nie musi robic takich jak oni. Zreszta pokazal, ze nie chce. Ale musi podjac pewne kroki by zapewnic sobie klientow, a to jednak zawodowcy sa na razie targetem taniego MF. Dla hobbystow sa drogie aparaty.
Nie wierze w to, ze Pentax liczy na samych hobbystow. Oni maja plan, zobaczymy czy postapia podobnie jak mi sie wydaje, a moze maja inny. Moze lepszy.
sigmiarz napisał/a: | Nie widzę w tym Pentaxie jakichś braków które wyłączają go z zawodowców |
Ma swoje braki, ktore go moze nie wykluczaja, ale stawiaja bardzo nisko w rankingu aparatu MF ogolnego przeznaczenia.
Trzeba pamietac, ze ludzie zdarzyli przestrzelac juz Hasselblada w puszczy i jakos dzialal. Sa w stanie to sobie wyobrazic szybciej niz robienie w studio Pentaxem bez wsparcia Phocusa.
Oczywiscie bogaty zawodowiec z zylka eksperymentatora kupi sobie Pentaxa dodatkowo i zrobi ta jedna sesje w plenerze.
jaad75 - Nie 20 Lut, 2011
sigmiarz, 2 manualne szkła z migawką centralną - 75/2.8 LS i 135/4 LS i tylko z nimi masz synchro 1/500s. Migawka szczelinowa synchronizuje się tylko do 1/125s - chyba nie muszę tłumaczyć, że to jest istotne w plenerowej fotografii modowej?
i te dwa szkła będą idealne właśnie do tego celu.
MM - Sob 26 Lut, 2011
Dalszy ciąg wrażeń z obcowania z tym aparatem w linku poniżej.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=12346
jaad75 - Sob 26 Lut, 2011
W Fotopolis, to zdaje się nie wiedzą nawet o istnieniu tych dwóch szkieł LS...
W wadach pominięto za to dość istotny brak, jakim jest w tym segmencie nieobsługiwanie przez 645D tethered shooting.
kufel - Sob 26 Lut, 2011
jaad75 napisał/a: | W wadach pominięto za to dość istotny brak, jakim jest w tym segmencie nieobsługiwanie przez 645D tethered shooting. | biorąc pod uwagę główne zastosowanie aparatu to faktycznie by sie taka opcja przydała.
[ Dodano: Sob 26 Lut, 2011 15:54 ]
jaad75 napisał/a: | W Fotopolis, to zdaje się nie wiedzą nawet o istnieniu tych dwóch szkieł LS... | ale szklarnia to raczej w powijakach jest? bo o jakimś rozwiniętym systemie szkieł jeszcze mówić chyba nie mozna
jaad75 - Sob 26 Lut, 2011
Pentax niby broni się tym, że to aparat bardziej terenowy, niż studyjny, ale moim zdaniem nieudostępnie tej (wydaje mi się dość prostej do zaimplementowania) funkcji za zupełnie niepotrzebne ograniczanie sobie bazy potencjalnych klientów.
[ Dodano: Sob 26 Lut, 2011 15:59 ]
kufel napisał/a: | ale szklarnia to raczej w powijakach jest? bo o jakimś rozwiniętym systemie szkieł jeszcze mówić chyba nie mozna | Szkieł jest sporo, dostepnych nawet jako nówek:
http://www.tristatecamera...800260073&mfr=8
tyle, że tych nowych dopiero dwa (w tym jedno wciaż w drodze)...
sigmiarz - Nie 27 Lut, 2011
szkła są od analogowego systemu FA645
http://www.pentax.jp/engl...645n2_list.html
część z nich można dostać na ebay za około 300-600$ uzywane
Jednak zdecydowanie jest to camera dla kogoś kto potrzebuje az tak duzych plikow,
komus kto drukuje a3 będzie miał cięższą torbę.. niewiele zyska na jakości, szczególnie jeśli potrzebuje iso powyżej 400, lepszy będzie dla niego pentax k-5 .. a ile tańszy!
Podoba mi się ten format, w sensie proporcji obrazu, ale sample mną nie wstrząsnęły.
kufel - Nie 27 Lut, 2011
sigmiarz napisał/a: | szkła są od analogowego systemu FA645 | fakt, nie pomyślałem o tym...
sigmiarz napisał/a: | sample mną nie wstrząsnęły | a tu zupełnie inaczej jak u mnie tzn może nie wstrząsnęły ale wrażenie akurat zrobiły.polecam porównanie które zamieścił ktoś na forum , (chyba jaad ) z FF canona i nikona no i tego pentaksa.
jaad75 - Nie 27 Lut, 2011
sigmiarz napisał/a: | niewiele zyska na jakości, szczególnie jeśli potrzebuje iso powyżej 400 | I tu się mylisz - ISO1600 z 645D jest dobrej jakości, a przy tej różnicy rozdzielczości zmiażdży również ISO1600 z K-5.
komor - Nie 27 Lut, 2011
I znowu w drugim artykule ta sama literówka:
Dzięki uprzejmości polskiego przedstawiciela Pantaksa…
Pantax to chyba taka marka podpasek była…
AM - Nie 27 Lut, 2011
jaad75 napisał/a: | Pentax niby broni się tym, że to aparat bardziej terenowy, niż studyjny, ale moim zdaniem nieudostępnie tej (wydaje mi się dość prostej do zaimplementowania) funkcji za zupełnie niepotrzebne ograniczanie sobie bazy potencjalnych klientów.
|
Patrzac ile zajelo dopracowanie Phocusa to nie jest chyba latwa sprawa.
cybertoman - Nie 27 Lut, 2011
Jesli mozna robic zdjecia i transferowac je do komputera, to - praktycznie rzecz biorac, wszystkie funkcje potrzebne do realizacji zdalnego fotografowania sa juz w korpusie zaimplementowane - trzeba je tylko udostepnic na jakims kablu, co tez nie jest jakims wyzwaniem.
jaad75 - Pon 28 Lut, 2011
Sam nie wiem - polityka Pentaksa jest tu o tyle dziwna, że nie oferuje obsługi ani oprogramowania do tethered shooting również do K-7 i K-5, mimo, że oferował je do *istD, K10D i K20D...
sigmiarz - Pon 28 Lut, 2011
jaad75 napisał/a: | sigmiarz napisał/a: | niewiele zyska na jakości, szczególnie jeśli potrzebuje iso powyżej 400 | I tu się mylisz - ISO1600 z 645D jest dobrej jakości, a przy tej różnicy rozdzielczości zmiażdży również ISO1600 z K-5. |
zależy w jakich warunkach. Tematy w rodzaju "miasto nocą" widziałem sporo zdjęć z k-5 i są naprawdę dobre na iso 1600, z 645 nic takiego nie widziałem, więc siłą rzeczy k-5 jest lepszy a poważnie 645 jak na MF jest świetny na wysokim iso ale nie aż tak.
[ Dodano: Pon 28 Lut, 2011 03:35 ]
uwielbiam testy na fotopolis
Cytat: | - brak centralnej migawki |
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=12346&p=3
centralną migawkę zwykle montuje się w obiektywach, czyż nie ?
chyba że się mylę i jest jakaś "puszka" z CM w korpusie.
[ Dodano: Pon 28 Lut, 2011 04:14 ]
ok, crop 100% z iso 1600, ale warunki są całkiem dobre więc nie jest miarodajne
sigmiarz napisał/a: | ok, crop 100% z iso 1600, ale warunki są całkiem dobre więc nie jest miarodajne | Wybrałeś wyjąkowo brzydki przykład i do tego JPG z puszki, ale cały czas zapominasz o tym, że trzeba to przeskalować z 7264px na dłuższym boku, do "zaledwie" 4928px z K-5, by porównywać cropy bezpośrednio. Po przeskalowaniu, obrazek z ISO1600 z 645D jest naprawdę zauważalnie lepszy od tego z K-5 - a nie zapominajmy, że tak duży plik można jeszcze przed przeskalowaniem dość mocno odszumić, a po zmniejszeniu wciąż zachowa więcej detalu niż oryginalne 16Mpix.
Euzebiusz - Pon 28 Lut, 2011
jaad75 napisał/a: | ale cały czas zapominasz o tym, że trzeba to przeskalować |
O tym zapomina większość ludzi i dlatego mamy mnóstwo wpisów o tym że nowsze aparaty robią gorsze obrazki od starszych. Podobnie jak to, że stary obiektyw na 8 megapixelowej lustrzance robi lepsze zdjęcia niż nowy na 16. Tyle, że ja nie skalowałbym w nowych w dół tylko stare w górę i zrobił odbitkę lub wydruk w dużym formacie i dużej rozdzielczości. A jak ktoś nie potrzebuje robić odbitek to faktycznie warto pozostać przy starym aparacie i się nie dołować.
Oglądanie pixeli przy 72 dpi to trochę jak oglądanie bilbordu z pół metra.
komor - Pon 28 Lut, 2011
Trudno odmówić słuszności powyższym dwóch postom, ale nie zapominajmy też o sprawdzeniu gęstości pikseli, jeśli chcemy (a chcemy) porównać jak pracują te matryce. Porównanie 1:1 cropów ma sens, jeśli pamiętamy, że 645D ma pixel-pitch ~5,9 µm, a K-5 ~4,8 µm. Czyli coś tam jeszcze z tych pikseli średnioformatowych możnaby wycisnąć. Ale biorąc pod uwagę cenę i tak jest fajna propozycja na rynku.
komor, niewątpliwie, ale po pierwsze nie porównujmy JPG-ów z puszki na niewiadomo jakich parametrach, a po drugie, nie zapominajmy, że 645D, to jednak matryca CCD, która w wysokich czułościach zawsze będzie zachowywała się nieco gorzej niż CMOS.
sigmiarz - Wto 01 Mar, 2011
jak pisałem, tam jest dość dobre światło, jak masz sample np. nocą w mieście, to wrzuć link, jeśli możesz oczywiście
jaad75 - Wto 01 Mar, 2011
sigmiarz napisał/a: | jak masz sample np. nocą w mieście, to wrzuć link, jeśli możesz oczywiście | Miałem jakieś z portretu w zastanym na ISO 1600, ale już nie pamietam skąd je ciągnałem - wyglądały na cropie znacznie lepiej niż to co pokazałeś i to zarówno pod względem szumów, jak i kolorystyki.
dcs - Sob 31 Gru, 2011
muzyk,
To, że ktoś zarabia na zdjęciach /jak nie zarabia, to jeszcze gorzej, chyba, że ma furę kasy/, to nie znaczy, że chce co dwa/trzy lata kupować nowy aparat.
Posiadając inny MF nie mam z tym problemu. Nie muszę czekać, aż producent wypuści następcę /w przypadku Pentaksa raczej: czy wypuści/, nie muszę wymieniać korpusu, mam do wyboru parę Digital Back /do 200Mpix w multiekspozycji/ tak firmowych jak niezależnych.
To samo tyczy się dużej Leiki.
jaad75 - Sob 31 Gru, 2011
dcs napisał/a: | Posiadając inny MF nie mam z tym problemu. | Musisz wydać conajmniej tyle samo kasy na ściankę za każdym razem...
BTW, to zdaje się odpowiedź do innego wątku.
dcs - Sob 31 Gru, 2011
jaad75,
Stary sprzedam.
I jaki mam wybór w nowych...
http://forum.optyczne.pl/...ghlight=#332066
muzyk - Sob 31 Gru, 2011
dcs napisał/a: | To, że ktoś zarabia na zdjęciach /jak nie zarabia, to jeszcze gorzej, chyba, że ma furę kasy/, to nie znaczy, że chce co dwa/trzy lata kupować nowy aparat.
Posiadając inny MF nie mam z tym problemu. Nie muszę czekać, aż producent wypuści następcę /w przypadku Pentaksa raczej: czy wypuści/, nie muszę wymieniać korpusu, mam do wyboru parę Digital Back /do 200Mpix w multiekspozycji/ tak firmowych jak niezależnych.
To samo tyczy się dużej Leiki. |
Ach, skoro tak źle z tym 645D to sobie nie kupię.
|
|