|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Czy kompakty zostaną zastąpione telefonami ?
goltar - Pon 29 Wrz, 2008 Temat postu: Czy kompakty zostaną zastąpione telefonami ? http://www.akihabaranews....ls.php?id=16774
Patrząc na takie premiery zastanawiam się kiedy proste kompakty znikną ze sprzedaży ? Czy są już telefony z zoomem optycznym ?
mnich - Pon 29 Wrz, 2008
Sformułowanie aparat telefoniczny funkcjonuje nie od dziś. Niektóre telefony już robią zdjęcia typu bokeh
komor - Pon 29 Wrz, 2008
Niech ich zczyści na miękko. 8 mpix w telefonie.
arietiss - Pon 29 Wrz, 2008
Wojna na megapiksele niczego nie oszczędza...
mnich - Pon 29 Wrz, 2008
komor napisał/a: | Niech ich zczyści na miękko. 8 mpix w telefonie. |
8 w apracie kompaktowym to czasami z dużo...
A jaka wielka tam jest matryca do tych 8 mpix?
mavierk - Pon 29 Wrz, 2008
wielkości paznokcia u trzylatka
mavierk napisał/a: | wielkości paznokcia u trzylatka |
No to ja dziekuję za te 8 mpix...
palindrom - Wto 30 Wrz, 2008 Temat postu: Re: Czy kompakty zostaną zastąpione telefonami ?
goltar napisał/a: | (...) Czy są już telefony z zoomem optycznym ? |
Nokia N93 chociażby:
http://www.forum.nokia.com/devices/N93
Z resztą rzuć okiem na całą specyfikację. Tutaj telefon to rzeczywiście tylko mały dodatek ;]
goltar - Wto 30 Wrz, 2008
palindrom napisał/a: | Z resztą rzuć okiem na całą specyfikację. Tutaj telefon to rzeczywiście tylko mały dodatek ;] | No proszę, ciekawy telefon/kamera/aparat/to coś Swoją drogą ciekawe kiedy w lustrzankach będą montowane karty telefoniczne, które będą umożliwiały transmisję zdjęć bezpośrednio na komputer z dowolnego miejsca ? Pewnie już takie cuda w opcji sprzedają ? Na razie są gripy do transmisji wi-fi i z GPS ale z modułem UMTS jeszcze nie widziałem .
Ostegolectric - Wto 30 Wrz, 2008
http://komorkomania.pl/20...lowym-aparatem/
tu też z optycznym zoomem
http://gsmstar.net/index....0-recenzja.html
o i tu też i jeszcze gps
luk-asz - Sro 22 Paź, 2008
japończyki już dawno opracowały teleon z matrycą 10mpx tylko sie w sprzedarzy nie pojawił (samsung) a co do tego kiedy hmm... było to jak motorolke K1 zapowiadali. Czytałem najpierw artykuł o motoroli a potem samsungu
Musze wam powiedziećm że niektóre telefony robią całkiem dobre zdjęcia dzięki AF
[ Dodano: Sro 22 Paź, 2008 21:35 ]
a to mały przykład - może jest kiepskie - głupi dźwig jest w tle i jest pochmurno, ale zdjęcie nie jest rozmawane okrutnie a to tylko 2mpx 
piotrmkg - Pon 27 Paź, 2008
http://nt.interia.pl/tele...komorce,1201001
davaeorn - Pon 27 Paź, 2008
a ja mam w telefonie(sony ericsson P1i) 3.2 mpix i jest to stanowczo za dużo.. w sztucznym oświetleniu szumie jak nieszczęście... zoom tez jest... nawet użyteczny...
Co do wielofunkcyjności telefonów - wybierając telefon szukałem takiego ktory ma funkcję potrzebna dla mnie - rozbudowany organizer - bo mam dość latających wszędzie karteczek, dobrą komunikację z kompem, WiFi żeby maila sprawdzić bez płacenia za to... więc P1 mi calkiem odopowiada
Jagor - Pon 27 Paź, 2008
Moim zdaniem, telefon służy do rozmowy, no może do SMS-a. To robi stanowczo najlepiej ze szystkich funkcji jakie mu dokładają na pokład. Zdjecie i owszem, żeby przekazać koledze np. wynik wyjścia na ryby, na które on nie chciał jechać, w postaci pozdrowień z MMS. Kamery robią też zdjęcia i próbują dorównać aparatom fotograficznym. Odwrotnie też się zdarza. Co z tego, jak i tak wolę oglądać filmy kręcone kamerą a zdjęcia robione aparatem i to nie telefonicznym. Wiem że to rzecz gustu, ale jak mówiła kiedyś reklama: jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Pozdrawiam z całym szczunkiem dla postępu
davaeorn - Wto 28 Paź, 2008
Jagor napisał/a: | Moim zdaniem, telefon służy do rozmowy, no może do SMS-a. |
jasne - tylko czasem przydaje się mieć pod ręką takie male "biuro" bez targania ze sobą laptopa... w ktorym to wykorzystywało by się tylko 5% funkcji...
zdjęcia i filmy w każdym telefonie jaki mialem robiłem na początku - ot tak żeby się pobawić... po 2 dniach bawić mi się nie chciało a innego celu niebyło
komor - Wto 28 Paź, 2008
Telefon to już od dawna nie tylko dzwonienie i SMS. Ja też nie jestem za gadżeciarstwem i megapikselami w komórce, ale to urządzenie będzie ewoluować w stronę totatnego komunikatora (telefon, sms, e-mail, www) i urządzenia multimedialnego (wideo, zdjęcia, muzyka). Wystarczy zdać sobie sprawę co nam daje możliwość skorzystania z usług WWW gdziekolwiek jesteśmy: mapy, informacja o usługach, przelewy bankowe w tramwaju...
No i zapomniałem o organizerze i związanych z tym funkcjach biznesowych... Oczywiście nie każdy tego potrzebuje, to zrozumiałe.
AuThoR - Wto 28 Paź, 2008
Napewno telefony mogą wyprzeć te mniejsze prostsze kompakty bo ich jakość się poprawia i nie będzie sensu kupowania dodatkowo aparatu za 500zł. Może i niepotrzebne jakieś 5 czy 8 mgpix ale ludzie to chłoną i będą chłonęli...nie każdy będzie obcykany w fotografi żeby wiedzieć że to lipa.
To co napisałeś komor to święta racja to ma być multimedialne urządzenie a jak będzie w nim aparat jakości porównywalnej jakości do małych kompaktów to po co komu kompakt?
Ostatnio na weselu to w kościele dwójka nastolatków latała na około i waliła zdjęcia ze swoich wypasionych telefonów
Jagor - Wto 28 Paź, 2008
komor, zgadzam się z Tobą, też czasami skorzystam z wap lub zrobie zdjęcie, tak jak napisałem w swoim poprzednim mailu. Bardzo często wykorzystuję również GPRS i podłączenie BLUETOOTH z laptopem, ale staram się mimo wszystko z niego przedewszystkim rozmawiać. Prawdą jest również to że telefon to już nie to samo co kilka lat temu że już nie wspomnę o kilkunastu latach temu. Postęp cieszy ale i tak dalej wolę oglądać zdjęcia z aparatu. Prawda jest taka że to mój wolny wybór i świadomie z niego korzystam. Pozdrawiam.
davaeorn - Wto 28 Paź, 2008
Jagor napisał/a: | Postęp cieszy ale i tak dalej wolę oglądać zdjęcia z aparatu. |
Tutaj to raczej niema dyskusji... chyba każdy woli...
Jagor, polecam telefony z WiFi... i raz na zawsze koniec z rachunkami za GPRS czy WAP
Baku - Sro 29 Paź, 2008
Cytat: | Napewno telefony mogą wyprzeć te mniejsze prostsze kompakty bo ich jakość się poprawia i nie będzie sensu kupowania dodatkowo aparatu za 500zł. Może i niepotrzebne jakieś 5 czy 8 mgpix ale ludzie to chłoną i będą chłonęli...nie każdy będzie obcykany w fotografi żeby wiedzieć że to lipa.
|
Ano właśnie. Na prawdę nie widzieliście nigdy takich "fotografów" co wdrapują się na najwyższy szczyt, przedzierają przez mokradła, zapuszczają w serce kniei ...i robią zdjęcie swoją komóreczką. Co więcej, coraz częściej będą oni spoglądać z wyższością na nas, z obładowanymi plecakami, nerwowo zmieniającymi obiektywy. A w ich umysłach będzie zakwitać myśl "skoro pierze tak samo, to po co przepłacać?"
Fakt, niektóre zdjęcia z mojego telefonu (SE) wychodzą całkiem całkiem, ale ja widzę nadal olbrzymią różnicę między telefonem, a pięcioletnim kompaktem, który ma dokładnie tyle samo megapikseli. I choćby nie wiem jak się aparaty w komórkach rozwinęły, to ta różnica nie zostanie zniwelowana.
AuThoR - Sro 29 Paź, 2008
Cytat: | Fakt, niektóre zdjęcia z mojego telefonu (SE) wychodzą całkiem całkiem, ale ja widzę nadal olbrzymią różnicę między telefonem, a pięcioletnim kompaktem, który ma dokładnie tyle samo megapikseli. I choćby nie wiem jak się aparaty w komórkach rozwinęły, to ta różnica nie zostanie zniwelowana |
Pewnie jeszcze wszystko zależy od tego jakiej jakości będzie ten kompakt.
1. to napewno nie będzie tak że nagle wszyscy zrezygnują z kompaktów i kupią telefony
2. na tą chwilę bardzo modne kompakty już coraz częściej zastępuje lustrzanka ze względu na małą różnice cenową
Może być tak że te małe kompakty w większości podzielą los walkmanów ale zanim to nastąpi to jeszcze potrwa
Jagor - Sro 29 Paź, 2008
davaeorn, dzięki za radę ale WIFI mam w laptopie, a w lesie, u mamy i tak nie ma sieci więc zostaje tylko PLUS. No i jeszcze telefon jest służbowy, więc za dużego wyboru nie mam, cieszy to co jest. Pozdrawiam.
pawelpiwowarczyk - Czw 30 Paź, 2008
Mały kamyczek do rozmowy:
http://news.chip.pl/news_230496.html
Ciekawe, że w sprzęcie GSM pojawia się znacznie więcej innowacji, niż wśród aparatów kompaktowych. Wszyscy zastanawiają się czy/kiedy (moim zdaniem "kiedy") telefony wyprą kompakciki, a przecież, gdyby producenci tych ostatnich byli elastyczniejsi, to kompakciki mogłyby wykończyć telefony. Know how od jednego z mniejszych producentów GSM i gotowe. Sony, Samsung, Panasonic nie muszą tego robić, ale Canon, Nikon czy Olympus mogą stracić niedługo dużą część rynku.
Ekspansję telefonów może przystopować tylko jeden aspekt techniczny. Brak odpowiednio wydajnego źródła energii.
kamfil06 - Wto 04 Lis, 2008
taki mały ot ,
spodobała mi się jedna z opini na temat sony H10
Cytat: | W sumie to mój pierwszy tak zaawansowany aparat. Jak na początek świetna inwestycja i jeżeli zależy komuś na pogłębieniu znajomości robienia dobrych zdjęć to zdecydowanie polecam ten aparat. Jak ktoś szuka "wodotrysków" to niech zainwestuje w lustrzankę. Polecam ten aparat z czystym sumieniem. |
piotrmkg - Pon 10 Lis, 2008
http://nt.interia.pl/tele...komorce,1208771
nie ma litosci
palindrom - Pon 10 Lis, 2008
Ludzie to kupią. To smutne.
Riddle - Wto 11 Lis, 2008
Kompakty "niskie" i "średnie" zostaną wkrótce zastąpione przez telefony, co jest pewne. Ostanie się jedynie zubożały rynek kompaktów hiperzoomów, oraz lustrzanki które będą ostatnim bastionem broniącym się przed wariactwem. Niestety padnie on, pod naporem bezmyślnych ludzi pragnących megapikseli, i rynek zawojują lustrzanki stumegapikselowe o zerowej jakości, a znawcy zostaną zgładzeni.
Dzień po tym nastanie apokalipsa.
Amen
Jesienny - Wto 11 Lis, 2008
Prędzej znikną hiper zoomy na rzecz okrojonych lustrzanek tudzież micro 4/3 niż małe kompakty. Te tycie aparaciki to w gruncie rzeczy piękne gadżety. Świetnie zaprojektowane, cieszące oko, często wydawane w krótkich limitowanych seriach, a jeszcze do tego potrafią robić zdjęcia.
Telefony coraz bardziej zbajerwane też pełnią funkcję gadżetów, ale cholerka, jak obserwuję tych użytkowników bajeranckich telefonów, którzy codziennie biegają z ładowarką, albo telefon ten robi za telefon stacjonarny bo ciągle się rozładowuje. To jestem wdzięczny mojej całkiem prostej komórce, że nie muszę przeżywać tego samego.
palindrom - Wto 11 Lis, 2008
To prawda. Przez wiele lat używałem aparatów uważanych za szczyt myśli technicznej ówczesnych czasów (np. N5110, N6210, N6310i przez 6 lat!). Przesiadłem się na E70... Fajny gadżet. Aplikacje biurowe z których czasem korzystam, obsługa rzutników i prezentacji, WiFi i tak dalej, pełna klawiatura qwerty - polecam . Brakuje tylko WCDMA żeby przekroczyć transfer 45kB/s poza zasięgiem WiFi... No i co z tego? System jest powolny (poprzednie telefony mnie przyzwyczaiły do czego innego) a akumulator ładuję co 3 dni. To z resztą już drugi, bo pierwszy był zdechł.
Gdy kiedyś wybrałem się na wyprawę rowerową (W-w - Noty Targ i z powrotem), zabrałem tylko N6310i + 1 dodatkowy akumulator litowo - polimerowy. Grubo ponad miesiąc nie musiałem dotykać ładowarki.
Niestety prędkość przyrostu ilości gadżetów znacząco przerosła możliwości współczesnej technologii pod względem zasilania i dostarczenia mocy obliczeniowej.
Trzeba przeczekać a potem kupić coś z niższego segmentu, który już nadąży.
davaeorn - Wto 11 Lis, 2008
Cytat: | Niestety prędkość przyrostu ilości gadżetów znacząco przerosła możliwości współczesnej technologii pod względem zasilania i dostarczenia mocy obliczeniowej.
Trzeba przeczekać a potem kupić coś z niższego segmentu, który już nadąży. |
ten problem tak naprawdę dotyczy wszystkiego - tak samo laptopów... 2h pracy bez dodatkowego zasilania to stanowczo za mało...
mavierk - Wto 11 Lis, 2008
Kurde nie cieszy to Was? Fotografia powróci do korzeni prawie
Będzie to rodzaj sztuki uprawiany przez nielicznych, czyli przez tych, którym trzeba czegoś więcej, niż telefon komórkowy, czy hybrydka do focenia kur na wioskach
Dla nas wszystkich (mam nadzieję) to nadal pozostanie pasją i sposobem na życie czy chociażby wolny czas.
A inni? Oni tez będa zadowoleni
No jasne, nie ma co narzekać... o ile nie będzie dalej tak: "W komórce 20mpix? czas wstawić w aparaty 40". Gadżeciarskie aparaty? proszę bardzo, sam uważam często, że te maleństwa są po prostu śliczne.
ten trend na mpix i tak będzie się posuwać dalej, to jest marketing, którego nie zmienisz
I w sumie nie zamierzam zmieniać trendów. Zresztą matryce też będą coraz lepsze. Pytanie brzmi: na cholerę mnie to w domu
więcej mpix napędza cały świat
Jak tak dalej pójdzie, czeka nas denominacja. 1.2, 2.0, 3.0, 5.0 GPix
i karty microSD 2, 4, 8... TB ... Co za marnotrawstwo
A każdy w domu będzie posiadał małą acz super wydajną stację graficzną.
palindrom napisał/a: | microSD | piko sd chciałeś napisać
Jesienny napisał/a: | A każdy w domu będzie posiadał małą acz super wydajną stację graficzną. | Czyli każdy będzie na telefonach zarabiał, napędza to cały świat ^^
mnich - Wto 11 Lis, 2008
Ta wojna na pixele (mega czy giga- nie ważne) doprowadzi do upadku ludzkości. Jak powiedział Einstein- nie wie na co będzie 3 wojna światowa, za to kolejna będzie kije. Zatem mamy 3 wojne światową na pixele.
piotrmkg - Wto 11 Lis, 2008
mnich, czyli 4 wojne bedziemy prowadzic na malunki na skalach??
nie, bedziemy mieli camere obscure tylko do użytku
Na patyki i kamienie
piotrmkg, tak zostaną zapisane relacje z IV WŚ
mnich - Wto 11 Lis, 2008
Tego nie wiem. Wiem za to że producenci usilnie wmawiają nam że więcej Mpix'ów to lepiej. Za tą kasę jaką z tego mają pewnie są gotowi mordować i palić.
garreth - Wto 11 Lis, 2008
mnich napisał/a: | za to kolejna będzie na kije |
właśnie - czy ktoś znający niemiecki może rozstrzygnąć spór? zawsze słyszałem wersję z kijami, a ostatnio znalazłem cytat mówiący o tym, że Einstein miał na myśli maczugi
http://pl.wikiquote.org/wiki/Albert_Einstein
"Wojna, broń, pokój, pacyfizm i wojsko", 9 kropka od góry
mavierk napisał/a: | nie, będziemy mieli camere obscure tylko do użytku |
a kto wtedy będzie (jeszcze) produkował chemię do obróbki?
chyba że wymyślą cyfrową kamerę otworkową ...
myślałem raczej o siedzeniu w wielkim pudle i patrzenie się na obrazek na ekranie umieszczonym na ściance - bez materiału światłoczułego
mnich - Wto 11 Lis, 2008
mavierk napisał/a: | patrzenie się na obrazek na ekranie umieszczonym na ściance |
i popijać utrwalacz (aka: stabilizacja)
edip - Czw 13 Lis, 2008
wracajac do glownego watku dyskusji przeczytalem ze wystarczyloby aparat foto uzupelnic o GSM i powiem ze chyba SE tak czesciowo zrobilo. pomijam fakt pikselomani ale jestem pozytywnie zaskoczony SE C905....porownujac jego zdjecia do N95 oraz N96 bedaceco porazaka:D bo bateria jest na jeden dzien i to czasem nie caly:D lub jakiekokowiek innego telefou to po prostu inna liga do apaaratu mu wiele brakuje ale moglbym powiedziec ze jako cos wybinie awaryjnego moze sluzyc:) ma on normalna lapme blyskowa a nie diody doswietlajace:D stabilizacje obrazu:D i wykrywanie twarzy:D plus kilka trybow fotografowania taka "malpka" dla wybitnie znudzonych. moge powiedzec ze robi lepsze zdjecia niz moja stara cyfrowka kodaka dx4330 a to juz chyba krok we wlasciwym kierunku...:D
problem jest cena:D bo za jego cene mam calkiem fajne lustro + telefonik za zlocisza:)
amv - Czw 27 Lis, 2008
Przyznam sie Wam,ze mam duzo zdjec zrobionych 3.2 mpix telefonem i zauwazylem,ze "najczystsze" z nich to zdjecia krajobrazowe no i portreciki. Oczywiscie po powiekszeniu pixele mozna liczyc wskazując palcem . Da sie nawet zrobic jakies tam makro z lichym bokehem .
Osobiscie uwazam,ze mnie cieszy rozwoj tych matryc w telefonach.
Niedlugo doczekamy sie 12mpix (sony) i taki aparat przyda sie w najmniej oczekiwanych sytuacjach,gdy nie mamy ze sobą lustra a telefon jest zawsze w kieszeni,gdy pojawia sie cos wartego do uwiecznienia.
Co prawda trza miec cierpliwosc do reakcji sprzetu,ale przydatnosc jest spora...
MC - Czw 27 Lis, 2008
Nabylem ostatnio SE C902 z matryca 5Mpix. Jak na telefon to zdjecia nie sa najgorsze. Ma nawet cos w rodzaju lampy blyskowej. Ale abberacje sa bardzo duze.
piotrmkg - Czw 27 Lis, 2008
Jeśli tylko uświadomimy sobie jak bardzo prawdziwe jest powiedzenie, ze najlepszy aparat na świecie to ten, który akurat teraz mamy w rękach, zorientujemy się rozwój komórkowej fotografii jest jak najbardziej uzasadniony.
MC - Czw 27 Lis, 2008
Zgadza sie, ale co innego "cyknac" fotke w sytuacji awaryjnej, a co innego robic zdjecia z tatr aparatem z matryca 0.3Mpix.
W poprzednie wakacje, gdy odbieralem zdjecia w labie, przyszedl ludzik wlasnie z takim telefonem, zeby mu zdjecia z gor wywolali - czesc w formacie 15x21. Obsluga odradzala, bo jakosc bedzie marna. Czlowiek sie wkurzyl, powiedzial, ze widocznie maja stary, slaby sprzet po czym wyszedl...
piotrmkg - Czw 27 Lis, 2008
Nie wszyscy czują potrzebę targania kilograma balastu w postaci sprzętu foto na szczyt rys, dla nich właśnie robi się komórki z 3,2MP i więcej, bo im taka jakość wystarcza, a i tak najważniejsze są wspomnienia zapisane w głowie a nie na karcie pamięci (filmie).
edmun - Czw 27 Lis, 2008
popieram. 2 lata temu biegałem z dynaxem 505si i k800i. o ile dynaxem robiłem tylko te lepsze zdjęcia, to jednak na szlaku, gdzie jedną ręką trzymałem się łańcuchów to w drugiej wygodniej mi było robić zdjęcia telefonem. zdjęcia wywołałem i jestem szczęśliwy.
gorzej natomiast jak rok temu pojechałem w góry z FZ18... wtedy wyszło na jaw, jak kiepskie zdjęcia robi telefon, boję się teraz robić lustrzanką bo będę się wkurzał na zdjęcia z tamtego roku
meritum sprawy - telefon jest wygodny, jest mały, poręczny, jednakże zamiast ilość Mpix, wolałbym ładniejsze kolory i szybszy autofocus
MC - Czw 27 Lis, 2008
edmun, akurat K800i ma bardzo przyzwoity tryb foto. Tamten czlowiek mial K700i.
edip - Czw 27 Lis, 2008
ja mam c905 i napisze raz jeszcze...ze zdjecia robi na poziomie mojego pierwszego kodaka dx4330... oczywiscie ze nie sa to zdjecia profesionalne nia jakies polprofesionale ale w porownaniu do innych telefonow komorkowych jest po prostu inna liga..focus bardzo szybki...naprawde mozna uchwycic to ujecie ktore sie chcialo:) a nie to ktore bylo sekunde po nacisnieciu przycisku... jesli rynek ma isc w tym kierunku to ja mu bede bil brawo...bo jak poprzednimi moimi aparatmia N95 czy jakis tam K850 nie robilem zdjec prawie wcale bo mi sie zadne z nich nie podobalo tak z tego tefonu mozna zrobic naprawde ciekawe zdjecia...dodam ja na KOMORKE a nie aparat fotograficzny
Liszu - Sob 29 Lis, 2008
Przyłączę się do dyskusji takim oto argumentem:
http://www.mobile-review....camera-en.shtml
Mniej więcej w połowie strony zaczyna się porównanie z Canon IXUS70. Jeszcze niżej mamy przykładowe zdjęcia na różnych czułościach ISO. Przy ISO400 zdjęcie nadal wygląda dobrze, a ISO1600 będzie akceptowalne na wyświetlaczu telefonu.
mnich - Sob 29 Lis, 2008
Nie wiem jak to jest w innych modelach fonów z aparatami, ale zastanawiam się kiedy tryby PASM zejdą do komórek. Tego by się chciało. Cóż z doświadczenia wiem że w pewnych zastosowaniach takie 5 mpix w komórce się może przydać, nawet jesli jakość ich jest słaba. Ot pstryknięcie zdjęcia jakiegoś kształtu, który trzeba na szybko przerobić na rys w autocadzie...
komor - Sob 29 Lis, 2008
mnich, na razie to chyba niewiele telefonów ma w ogóle możliwość regulacji przysłony. Chyba ze znowu jestem zacofany... Nie uważam, żeby to było specjalnie potrzebne przy optyce tej wielkości.
mnich - Sob 29 Lis, 2008
Opcji regulacji nie. Ale automatyka sama wybiera wedle wybranego trybu tematycznego. Taka N95 ma optykę CZ Tesar 2,8/5,6...
Dzemus - Sob 29 Lis, 2008
Może jeszcze zapis do RAW'ów w komórkach by się wam przydał?
MC - Sob 29 Lis, 2008
Dzemus napisał/a: | Może jeszcze zapis do RAW'ów w komórkach by się wam przydał? |
Nooo
kamfil06 - Nie 30 Lis, 2008
chyba bym nie chciał zobaczyć surowego zdjęcia z telefonu
MC - Nie 30 Lis, 2008
kamfil06, czemu? Biorac pod uwage, ze funkcja robienia zdjec jest tylko dodatkiem, to nie wychodza takie zle.
Dzemus - Nie 30 Lis, 2008
Dokładnie. Wg. Twojej wypowiedzi wychodziloby na to, że w komórkach są zastosowane jakieś niewiarygodne algorytmy, które przekształcają ten "straszny" RAW w średniego JPG. To czemu by tego w lustrach nie zastosowali?
Riddle - Nie 30 Lis, 2008
Redukcja szumów i jak najbardziej jest, a optyczni w testach bardzo się na to denerwują jeśli jest w rawach nie wyłączalna:)
kamfil06 - Nie 30 Lis, 2008
Dzemus napisał/a: | Wg. Twojej wypowiedzi wychodziloby na to, że w komórkach są zastosowane jakieś niewiarygodne algorytmy, które przekształcają ten "straszny" RAW w średniego JPG. |
wydaje mi się że tak jest;
wątpie by elektronika zastosowana w np.
noki N95 dawała sobię rade z robieniem "takich zdjęć
bez ogrooomnej pomocy różnych algorytmów....
edmun - Pon 01 Gru, 2008
co do przysłony i czasu w telefonach,
po wgraniu kilku sterowników do k800i mamy pełny manual
nawet jeden sterownik ma dodatkowe menu którym możemy łatwiej te wartości zmieniać
Dzemus - Pon 01 Gru, 2008
kamfil06 napisał/a: | Dzemus napisał/a: | Wg. Twojej wypowiedzi wychodziloby na to, że w komórkach są zastosowane jakieś niewiarygodne algorytmy, które przekształcają ten "straszny" RAW w średniego JPG. |
wydaje mi się że tak jest;
wątpie by elektronika zastosowana w np.
noki N95 dawała sobię rade z robieniem "takich zdjęć
bez ogrooomnej pomocy różnych algorytmów.... |
To co to by były za algorytmy które by tworzyły coś z niczego?
@edmun
a wizjer pentapryzmatyczny też wgrywa?
edmun - Pon 01 Gru, 2008
Dzemus, bez zbytniej ironii proszę
edip - Wto 02 Gru, 2008
oto zdjecie z C905 bez obrabiania. jak na telefon!! a nie aparat fotograficzny mozna rzec ze awaryjnie nadaje sie on do zrobienia zdjecia.
edmun - Wto 02 Gru, 2008
edip, ładne zdjęcie tylko gdzie ono jest ?
edip - Wto 02 Gru, 2008
na Helu...zapomnialem podpisac...
MC - Wto 02 Gru, 2008
edip, Ty bardziej to zdjecia zapomniales wkleic
edip - Wto 02 Gru, 2008
hehehehe...teraz widze....:D:D:D ale do jasnej choinki jak wklejam to blad wyskakuje...:D:D:D bede sie mocniej staral:D
MC - Wto 02 Gru, 2008
Jak blad to pewnie zdjecie za duze...
edip - Wto 02 Gru, 2008
juz zrobilem:)) jest wyslane...wieczorem podam inne ciut wieksze...
MC - Wto 02 Gru, 2008
No, teraz lepiej. Jak na komorke - faktycznie bardzo przyzwoite. I o to chodzi.
edmun - Wto 02 Gru, 2008
dalej nie widze zdjecia
MC - Wto 02 Gru, 2008
edmun, strona wczesniej, jest tam, gdzie go nie bylo jak bylo
mavierk - Wto 02 Gru, 2008
ja pod względem zdjęć żałuję, że wymieniłem w900 na w960 - z 2 do 3.2mpix i dużo większa trudność z zrobieniem poprawnej fotki... podbija iso ile wlezie, a w w900 najpierw migawkę wydłużał pięknie
maziek - Sro 17 Gru, 2008
8Mpix...
piotrmkg - Pon 16 Lut, 2009
maziek, przebijam ciebie
12MP
mavierk - Pon 16 Lut, 2009
12mpix! przecież tyle ma turbo ekstra profesjonalny nikon d3!!! omg!! o lol!! Bedzie można focić jak lustrzanką i mieć to w kieszeni!
palindrom - Pon 16 Lut, 2009
A Nikona d3 w innym miejscu?
kamfil06 - Pon 16 Lut, 2009
palindrom napisał/a: | A Nikona d3 w innym miejscu? |
Monastor - Wto 17 Lut, 2009
Niedobrze, komórki przeskoczyły moje lustro. Trzeba będzie uciekac na 50D, 5D Mk II, 1Ds Mk III, D3x, K20D, A350 lub A900 bo będzie krucho
mavierk - Wto 17 Lut, 2009
no, w tym momencie to A900 to jedyna szansa na zachowanie twarzy, gdyby jeszcze tylko miała interpolację do 50mpix z poziomu aparatu...
|
|