forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Stałka a głębia ostrości ?

jago - Czw 02 Paź, 2008
Temat postu: Stałka a głębia ostrości ?
Mam pytanie: używając obiektywu stałoogniskowego jakich należy użyć parametrów w aparacie, aby głębia ostrości na fotce była ostra a jakich, aby była ona rozmazana ? Innymi słowy w jednym zdjęciu chciałbym, aby 1-szy plan był lepiej widoczny poprzez zamazanie tła. W drugim zdjęciu chodzi mi o to, aby 2-gi plan (osoby lub przedmioty) były dobrze widoczne na zdjęciu (tak samo „ostre” jak te na 1-szym planie). Czy do osiągnięcia tych efektów można wspomóc się lampą błyskową. W wyszukiwarce nic na ten temat nie znalazłem - chyba ma wolne . Dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam.
MM - Czw 02 Paź, 2008

Głębie ostrości "planuje się" przysłoną, odległością ostrzenia i ogniskową. Szkła stałoogniskowe są często jaśniejsze od zoomów i z tej racji mają możliwość oferowania mniejszej głębi ostrości przy takiej samej ogniskowej. Operowanie tymi parametrami kształtuje głębię. Jak ktoś potrafi to zrobi "zamazane tło" nawet tanim zoomem. To nie problem, to kwetsia umiejętości i najczęściej ogniskowej. Zwykły amatorski zoom 70-300 pięknie się tutaj sprawdzi.

A tak w skrócie to im mocniej domkniesz przysłonę tym większą zrobisz głębię w każdym obiektywie. Im jaśniejszy obiektyw i im dłuższą ma ogniskową tym łatwiej jest w nim zrobić mniejszą głębię ostrości.

MC - Czw 02 Paź, 2008

MM napisał/a:
m mocniej domkniesz przysłonę

Mowiac prosciej - im wieksza liczba przyslony, tym wiecej bedzie ostre.

mnich - Czw 02 Paź, 2008

link

link 2 - poradnik cz1.

link 3 poradnik cz2.

wszystkie poradniki Pawła Dumy