|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Canon EF 300 f/4L + TC czy EF 400 f/5.6L ??
Brzeku - Wto 21 Lis, 2006 Temat postu: Canon EF 300 f/4L + TC czy EF 400 f/5.6L ?? Prosze o pomoc w wyborze między obiektywani 300 f/4 + TC i 400 f/5.6 ?? nie wiem który jest lepszy optycznie i czy fotografowanie 400 bez stabilizacji ma sens ? potrzebuje dosc długiej ogniskowej a jak zastosuje tc 1.4 do 300 to prawdopodobie sporo strace na jakosci, sam już nie wiem co bylo by lepszym wyborem dlatego prosze o pomoc.
MM - Wto 21 Lis, 2006
Sam musisz sobie kolego odpowiedzieć. Zapewne znasz już podstawowe za i przeciw. Wszystko teraz zależy od tego co, gdzie i jak będziesz fotografował. Bo te 100mm więcej to nie jest jakaś ogromna różnica (naprawdę, aż taka nie jest), natomiast stabilizacja i jaśniejsze szkło pozwalają na dużo więcej. Z TC masz większą elastyczność, podobny zasięg przy identycznym świetle, stabilizacja zostaje zachowana a jakość oczywiście spada, choć stałka ma ją tak dobrą że po podpięciu TC 1.4 Canona nie straci aż tak dużo. Podpinałem pod swoje szkło TC 2 i myślałem, że będzie dużo gorzej.
Ornitolog - Nie 10 Gru, 2006
Ja także stoję przed tym wyborem, jednak po przeczytaniu sprzecznych opinii (popartych przykładowymi zdjęciami) na temat jakości optycznej obiektywu 300/4 IS i szybkości jego autofokusa, przyznam że mam mętlik w głowie. Stawiałem na ten obiektyw, bo rzeczywiście różnica 100mm nie jest tak wielka, a lepsze światło i stabilizacja tak. Proszę więc kolegów, którzy pracowaliście na tym szkle o poradę.
Pozdrawiam
|
|