|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - różowa poświata przy podglądzie RAW (CR2 z EOS450D)
ophiuchus - Nie 05 Paź, 2008 Temat postu: różowa poświata przy podglądzie RAW (CR2 z EOS450D) Czołem!
Czy ktoś z Was wie może jak pozbyć się tej przypadłości? Dotyka ona programów innych niż Digital Photo Professional, pomimo tego, że osobno zainstalowałem kodek Canona. W sumie chodzi o to, żeby do podglądu np. w Picasie nie trzeba było specjalnie wywoływać plików. A tak każde zdjęcie jest obleczone różową mgiełką, która skutecznie uniemożliwia choćby wygenerowanie pokazu slajdów. Adobe nie próbowałem, problem jest przy Picasie i Ufraw w Gimpie.
Dzięki z góry.
PS. Czy jest możliwość by przy generowaniu nowych tematów pojawiła się opcja automatycznego wygasania po określonym czasie? Myślę, że nie ma sensu by przy ewentualnym nikłym zainteresowaniu zaśmiecać serwer. Pozdrawiam!
jaad75 - Nie 05 Paź, 2008
Nie bardzo się orientuję, więc oświeć mnie, co to jest ten osobno instalowany "kodek Canona"?
Co do Twojego problemu, to jak zwykle podejrzewam błędną konfigurację profili w systemie - jaką przestrzeń masz ustawioną w aparacie dla JPG?
A tak w ogóle, slideshow wprost z RAW, to niezbyt mądry pomysł, nawet jeśli program korzysta z małego JPG-a zaszytego w RAW-ie...
ophiuchus - Nie 05 Paź, 2008
W aparacie ustawiona jest przestrzeń sRGB, kodek Canona to "Canon RAW Codec", który pozwala na przeglądanie plików RAW bez potrzeby instalacji całego DPP.
No to teraz lamerskie pytanie... gdzie w systemie szukać ogólnych ustawień profili... używam Visty. Natomiast mój problem wygląda tak:
edit: no dobra, znalazłem aplet sterujący przestrzenią kolorów w systemie, ale jest tak zagmatwany, że będę musiał ślęczeć nad nim dwa dni :-/ help:x
kolejny edit: profil urządzeń: sRGB IEC 61966-2.1; profil wyświetlania: Profil WCS dla warunków wyświetlania sRGB. Tak jest domyślnie... and what's next?
|
|