forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Sigma 17-70 f/2.8-4.5 DC Macro

buba - Nie 05 Paź, 2008
Temat postu: Sigma 17-70 f/2.8-4.5 DC Macro
potrzebuję dobrego, uniwersalnego obiektywu do Nikona D90. myslałam o http://www.fotoaparaciki....uct&prod_id=100 tym, ale tak sobie myślę czy kit tego D90 nie jest wystarczająco dobry.
Do jakich zdjęć...? głównie architektura z racji pracy, ale też dla pamiątkowych krajobrazów, czy portretów. Wiem, że to na zasadzie "jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego", ale to dla początkującego miłośnika, który jak mówi na razie nie ma z tego "fun`a" ale myślę, że może wkrótce będzie miał :-)

davaeorn - Nie 05 Paź, 2008

Tematów takich duużo już było... obiektyw w tej cenie stanowczo wart zakupu...

ja tylko dorzucę jedną sprawę - mianowicie - na większości zdjęć obiektyw ten jest przedstawiony z wysuniętym tubusem - i jednocześnie opisywany jest jakoby posiadał wewnętrzne ogniskowanie... Coś tu chyba się nie zgadza??

Wróbel EOS - Nie 05 Paź, 2008

Wewnętrzne ogniskowanie tyczy się również ustawiania ostrości bez ruszania przednią soczewką ( tak jak np. kit w canonie )

A ja bym zastanowił się też na Tamronem 17-50 2.8. Optycznie jest bardzo dobry a ma stałe światło. Do architektury jak i krajobrazu przydaje się każdy możliwy milimetr na dole. Więc może warto kupić tanio 18-55 VR i do tego coś z zakresu 10-20??

jaad75 - Nie 05 Paź, 2008

davaeorn napisał/a:
ja tylko dorzucę jedną sprawę - mianowicie - na większości zdjęć obiektyw ten jest przedstawiony z wysuniętym tubusem - i jednocześnie opisywany jest jakoby posiadał wewnętrzne ogniskowanie... Coś tu chyba się nie zgadza??

Ogniskowanie, to zmiana ustawienia ostrości, a nie zmiana ogniskowej.

buba - Nie 05 Paź, 2008

Wróbel EOS napisał/a:
Więc może warto kupić tanio 18-55 VR i do tego coś z zakresu 10-20??

ale cała zabawa polega na tym, że obiektyw ma byc jeden do wszystkiego :-)

wiec co lepiej, ta Sigma czy kit D90tki?

jaad75 - Nie 05 Paź, 2008

Jeśli chcesz fotografować architekturę, to musisz zwrócić uwagę, że Nikkor 18-105 mimo niewątpliwych zalet ma też dość dużą dystorsję...
fatman - Sro 08 Paź, 2008

Bierz Sigmę 17-70. Użytkownik Ci to mówi.
Bardzo dobre i ostre szkło.

mszczyrek - Czw 09 Paź, 2008

Bierz Nikkora. Jesli tanio to nowego kita (18-105mm), a jesli Cie stac to 16-85mm - to juz jest dosc szeroko, a i jakosc wykonania lepsza. Jesli nie potrzebujesz jasnego szkla ze stalym swiatlem to do Nikona z zamiennikami nie ma co kombinowac - jest w czym wybierac, swietne i tanie. Jesli potrzebujesz stalego swiatla polecam Tamrona 17-50mm, z tym ze trzeba zachowac srodki odtroznosci (wybrac sobie sztuke).

Pozdrawiam,

[ Dodano: Czw 09 Paź, 2008 01:28 ]
Canonierzy kupuja Sigmy bo dobrych tanich Canonow nie ma. Nie sluchaj ich;) Jeszcze raz polecam 16-85VR.