|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filmowanie cyfrowe - RED SCARLET
k1caj_ns - Czw 25 Wrz, 2008 Temat postu: RED SCARLET Mam spory orzech do zgryzienia bo na rynek chce również wskoczyć firma RED ze swoją kamerką SCARLET. Z tego co wyczytałem ma rywalizować z lustrzankami w segmencie VIDEO co mnie bardzo zdziwiło...
Chyba czeka nas rewolucja ...
Tutaj link do artykułu o tej kamerce .
http://hdtvmania.pl/2008/...ja-red-scarlet/
piotrmkg - Czw 25 Wrz, 2008
wszystkich zainteresowanych filmami w tzw full hd zapraszam do lektury: http://laki.dvhk.pl/faq/hdtv_1080p.htm
nie zebym byl zlosliwy
k1caj_ns - Czw 25 Wrz, 2008
W filmie nie da się ukazać tego co możemy zobaczyć w fotografii ,tak samo w fotografii nie pokażemy tego co w filmie. Co nie znaczy ,że film musi być bardziej dynamiczny od zdjęcia i odwrotnie.
jaad75 napisał/a: | k1caj_ns, ale Scarlet będzie miała mały sensor, więc po zabawie jak dla mnie... |
jaad75,
Dlaczego w Twoim wypadku mały sensor się nie sprawdzi? Mi to chyba w red scarlet najmniej odpowiada stało ogniskowy obiektyw ,który ponoć ma w niej być. To dla mnie chyba zdyskwalifikuję tą kamerkę mimo ,że wysoki FPS bardzo kusi.
5d to zmienna optyka i dodatkowo FF. Z tymi obiektywami co mam to chyba będzie najrozsądniejsze rozwiązanie. Poczekam na testy i skieruję się w stronę tego aparatu.
jaad75 - Czw 25 Wrz, 2008
k1caj_ns napisał/a: | Dlaczego w Twoim wypadku mały sensor się nie sprawdzi? |
Bo to, co mnie kręci w tego typu filmowaniu, to duża kontrola nad GO, a tego nie da mi sensor 2/3", a już zwłaszcza w połaczeniu z f/2.8 (BTW, to ma być zmiennoogniskowy obiektyw, nie wiem skąd wziąłeś stałoogniskowy). APS-C, o FF nie wspominając, daje ogromne możliwości w tej kwestii... Poza tym, większa czułość dużego sensora, to możliwość filmowania przy słabszym świetle (Vincent filmował przy pilotach studyjnych lamp fotograficznych), co daje znacznie większe możliwości kreowania sceny, bez konieczności inwestycji w oświetlenie ciagłe, gdybym wkręcił się w bardziej zaawansowane filmowanie...
Żeś wygrzebał starocia - nawet w momencie publikacji, to było już mało aktualne...
jaad75 napisał/a: | BTW, to ma być zmiennoogniskowy obiektyw, nie wiem skąd wziąłeś stałoogniskowy |
Wyczytałem na jakimś forum filmowym ,że scarlet 3k ma mieć obiektyw 30 mm lub 80 mm ale nie wiem ile w tym prawdy.
Oby cena 5d mkII dość szybko poleciała w dół... Chociaż to co się działo z ceną 5d dobrze nie prognozuje.
jaad75 - Czw 25 Wrz, 2008
k1caj_ns napisał/a: |
Wyczytałem na jakimś forum filmowym ,że scarlet 3k ma mieć obiektyw 30 mm lub 80 mm ale nie wiem ile w tym prawdy. |
Ja czytałem, że ma mieć 8x zoom f/2.8 (nie znam zakresu) i to wydaje mi się dość prawdopodobne...
[ Dodano: Czw 25 Wrz, 2008 21:59 ]
Tutaj jest potwierdzenie:
http://red.cachefly.net/nab/nab2008.pdf
tomitom - Czw 25 Wrz, 2008
oglądnąłem tą sesję z zapartym tchem.
Podobnie jak jaad uważam że jest to rewolucja, ale nie uważam że jest to następstwo fotografii bo kinematografia istnieje już jakiś czas a i fotografia obok niej sobie żyje innym torem.
Co nie wyklucza że w dobie ciekłokrystalicznych ramek do zdjęć niedługo zobaczymy takie ruchome "fotografie".
jestem ZA
Jeśli to będzie 8x zoom i kamerka faktycznie będzie kosztowała około 4 k USD to będzie świetne wypełnienie dla rynku kamer.
Tak sobie myślę ,że 5d mk II mogę mieć z 16-35 L II i 100-400 L . Do tego mam już statyw z głowicą ,a do kamery to już pasuje coś solidniejszego i jak tylko po testach nie wyjdą jakieś mankamenty typu skoki światła przy dynamicznych ujęciach itp... to pewnie wielu ambitnych filmowców amatorów łakomym okiem spojrzy w jego stronę.
orbs - Nie 05 Paź, 2008
bardzo ciekawa funkcja z tym kreceniem, a jesli chodzi o Reda to panownie czy znacie kogos kto uzywal sprzet tej firmy?...odp brzmi nie ... natomiast znam wypowiedz jednego z operatorow ktory pracowal z Redem - praca wygladala tak ze kamere musieli oblozyc dookola lodem - tak sie grzala.
Natomiast na planie najnowszego filmu Michaela Manna uzywali dosyc czesto
kamerke Sony o taka:
o tutaj
tez kiedys jaralem sie redem, ale mi to przeszlo.
|
|