forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - świetny zoom-kompakt za +/-1000zł - możliwe?

kriana - Sro 08 Paź, 2008
Temat postu: świetny zoom-kompakt za +/-1000zł - możliwe?
witam,
przymierzam się do zakupu aparaciku i chciałbym prosić o radę znających się/mających doświadczenia z różnym sprzętem. moje kryteria (oczywiście nie wszystkie niezbędnie konieczne - to są raczej preferencje):
- cena ok. 1000zł +/- (może być więcej, jeśli naprawdę warto!)
- matryca min. 6 mega (oczywiście bez przesady - wiadomo, że więcej nie znaczy lepiej :-)
- zoom optyczny min. 7-8 x
- chętnie jasny obiektyw poniżej 3.3
- kompaktowy, czyli nie koszmarnie wielki - taki, co na upartego można wziąć do kieszeni
- w miarę mocna lampa błyskowa
- funkcja makro
- możliwość manualnego ustawiania ekspozycji
- i bardzo ważne: szybki (krótki czas od startu do pierwsze zdjęcia oraz szybki AF)!

Z pracy domowej, jaką odrobiłem, wybrałem kilka modeli, które z grubsza spełniają te kryteria. Chciałbym prosić zatem o opinie i wskazówki:

1. KODAK - Z1012IS, Z715IS, ZD710, Z812IS, Z612
2. SONY H10, H50
3. PANASONIC TZ4, TZ5, FZ18, FZ28
4. CANON S5 IS, SX110 IS, SX10 IS (SX1 IS?)
5. OLYMPUS 560UZ, 565UZ, 570UZ
6. CASIO Exilim V7, V8 (raczej egzotycznie)
7. FUJI FinePix S2000HD

Szczerze mówiąc, to najbardziej przychylnie nastawiam się do FZ18 (ew. 28), SX10IS, S5IS i Z1012IS. Bardzo fajnie na pierwszy rzut oka wygląda SONY H10 (mały, zgrabny i super szybki), ale różnie, nie zawsze pochlebne opinie czytałem).

Z góry dzięki za dyskusję. To w zasadzie jest pełna oferta tego typu sprzętu na rynku, więc czekam niecierpliwie na wasze opinie.

Erais - Sro 08 Paź, 2008

Nie wymieniłeś jeszcze Nikona P80 :smile: Myślę, że to dobry konkurent dla wspomnianego Panasonica- robię nim zdjęcia i polecam :wink:
DamageMax - Sob 08 Lis, 2008
Temat postu: Re: świetny zoom-kompakt za +/-1000zł - możliwe?
kriana napisał/a:

- i bardzo ważne: szybki (krótki czas od startu do pierwsze zdjęcia oraz szybki AF)!

Co do czasu startu sie nie czepiam, Erais , ale szybki AF w Nikonie P80? 90% recek w sieci okresla ten AF jako wolny i jako najwieksza wade tego aparatu. Do zoomowania i widoczków podobno P80 jest super.

kriana, co do megazoomów - w wiekszosci recenzji bardzo przyzwoite noty dostaje FZ28 (jako nastepca swietnego Fz18) - co do wad i zalet obu aparatów , tj Nikona p80 i Panasonica Fz18 lub 28 , zapoznaj się z odpowiednimi wątkami na forum.