|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Problem z flarą Canon 17-55 f 2.8 IS + Body 40D
piekarz - Sro 08 Paź, 2008 Temat postu: Problem z flarą Canon 17-55 f 2.8 IS + Body 40D Witam serdecznie.
Od kilku dni jestem posiadaczem Canona 40D oraz obiektywu 17-55 f 2.8 IS. Zanim się zdecydowałem na ten obiektyw miałem kilka róznych ale ten jako jedyny spełnia moje oczekiwania czyli: jest bardzo ostry, kolory są przepiękne, jest to jasny obiektyw a w dodatku ma stabilizację. Myślałem, że walka z wyborem obiektu już się zakończyła ale nie jestem od niedzieli tego powien ponieważ dostrzegłem efekt o nazwie flara. Poniżej link do fotek z tym ustrojstwem:
http://picasaweb.google.pl/Apiekarenka/Flara#
Zadzwoniłem dziś do serwisu Canona i kazali mi przysłać w ramach gwarancji do regulacji bądź naprawy ale czytając opis tego obiektywu nie mam pewności, że coś to pomoże:
http://www.optyczne.pl/29...M_Odblaski.html
Zwracam się do Was Koledzy z pytaniem czy istnieje jakaś możliwość wyeliminowania tego efektu poprzez np jakiś filtr???Czy uważacie, że serwiś naprawi tą wkurzającą wadę?
Jestem w dobrej sytuacji dlatego, że mogę oddać ten obiektyw w sklepie i szukać czegoś innego ale czy jest jakiś podobny obiektyw w podobnej cenie który spełni wszystkie moje wymagania czyli: jasne światło, szeroki kąt, bardzo ostry obiektyw, ładne kolory i stabilizacja?Poradźcie co mam robić bo łeb mam 6 na 9...Nie wiem czy oddawać do naprawy czy szukać innego . Dodam, że oprócz tego efektu obiektywik jest dla mnie idealny...
Pozdrawiam
MC - Sro 08 Paź, 2008
A nie masz przypadkiem jakiegos filtra UV nakreconego?
piekarz - Sro 08 Paź, 2008
MC napisał/a: | A nie masz przypadkiem jakiegos filtra UV nakreconego? |
Jak nakręce UV to efekt jest jeszcze większy...Na początku też myślałem, że to wina UVki ale niestety nie
novy - Sro 08 Paź, 2008
Te zielone placki to od UV a reszta to chyba od soczewek.
[ Dodano: Sro 08 Paź, 2008 23:10 ]
piekarz napisał/a: | Czy uważacie, że serwiś naprawi tą wkurzającą wadę? |
No jak mają możliwość wymiany powłok antyodblaskowych to tak
MM - Sro 08 Paź, 2008
Kolegi novego to ja przypadkiem już kiedyś nie spotkałem na żywo w wiadomym sklepie? Dzisiaj chyba Tomek przekazał co o tym sądzę. Skoro serwisant stwierdził wadę szkła to co tutaj pytać na forum? Wysłać do serwisu i niech oni się martwią jak to naprawić.
piekarz - Czw 09 Paź, 2008
MM napisał/a: | Kolegi novego to ja przypadkiem już kiedyś nie spotkałem na żywo w wiadomym sklepie? Dzisiaj chyba Tomek przekazał co o tym sądzę. Skoro serwisant stwierdził wadę szkła to co tutaj pytać na forum? Wysłać do serwisu i niech oni się martwią jak to naprawić. |
Oprócz tej flary to jestem bardzo ale to bardzo zadowolony z tego obiektywu i spełnia wszystkie moje oczekiwania dlatego wysyłam go do serwisu i czekam z niecierliwością na efekty...
Moje obawy są tylko takie, że jak majstersztyki zaczną grzebać w obiektywie to może nie być już taką żyletą no i wątpię by udało im się wyeliminować tą wadę skoro w teście, w zakładce odbicia jest opisane że obiektywy te mają skłonność do takich beznadziejnych efektów ze względu na swoją konstrukcję no ale cóż poczekamy zobaczymy....
novy - Czw 09 Paź, 2008
MM napisał/a: | Kolegi novego to ja przypadkiem już kiedyś nie spotkałem na żywo w wiadomym sklepie? |
Przykro mi ale raczej nie.
|
|