|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaki obiektyw do nikona d90 - kit czy coś innego?
beri - Czw 09 Paź, 2008 Temat postu: Jaki obiektyw do nikona d90 - kit czy coś innego? Zamierzam kupić lustrzankę Nikona d90 i mam dylemat jak wybarc do niego obiektyw. Przymierzam się do kitów jakie są oferowane z tym aparatem tj. 16-85 VR, 18-105VR oraz 18-200VR- wszystkie Nikkory. Nie miałem narazie do czynienia z cyfrową lustrzanka (tylko z analogowym Zenitem),natomiast pracowałem na zaawansowanym kompakcie Canona, lecz ten jest za słaby na moje potrzeby. Zdjęcia krajobrazów, przyrody oraz imprezy rodzinne to zastosowanie do jakich narzie zamierzam wykorzystywać Nikona.
Na początek myślałem żeby kupić jakiś podstawowy ale już o lepszych aparametrach obiektyw a potem w trakcie ekeploatacji jak bedzie wiadomo czego mi potzreba dokupić taki obiektyw jaki bedzie potrzebny. Dlatego skupiłem się na zestawch jakie Nikon oferuje z D90 i tutaj mam problem. w testach chwalony jest 18-105 VR wyżej niż 16-85Vr - ja się pytam dlaczego bo według mnie są zblizone parametrami no i ta cena tych obiektywów: 16-85 jest o około 1000zł droższy od 18-105. Czy warto barć ten 16-85 bo w tej smaej cenie jest 18-200, czy jednak 18-105?
AuThoR - Nie 12 Paź, 2008
Weź 18-105
już przerabiałem ten temat na forum i sam wybrałem 18-105
pozdrawiam
henk - Nie 12 Paź, 2008
Ja bym polecił 18-200 VR
Właśnie tym obiektywem zrobiłem najlepsze zdjęcia
Ogniskowa bardzo uniwersalna, świetna stabilizacja i całkiem niezła optyka
|
|