forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - Filtr do canon 450d + kit 18-55 IS

Portal - Czw 09 Paź, 2008
Temat postu: Filtr do canon 450d + kit 18-55 IS
Witam
Chcialbym zakupic filtr SKY albo UV do ochrony obiektywu. Ale oprocz ochrony chcialbym zeby troche poprawial fotki - co byscie polecili SKY czy UV (niby ich dzialanie jest bardzo podobne)

marekf - Nie 12 Paź, 2008

żadny
Wujek_Pstrykacz - Nie 12 Paź, 2008

Po co filtr, po to żeby jeszcze bardziej psuł jakość i tak słabego obiektywu, szkoda kasy. Lepiej kupić polara, aby od czasu do czasu go wykorzystać.
Pluszek - Nie 12 Paź, 2008

Witam,
mam właśnie pytanie dotyczące filtra polaryzacyjnego do powyższego aparatu.
Dodatkowo posiadam oprócz obiektywu kitowego obiektyw canon 70-300 IS USM.
Chciałabym kupić filtr polaryzacyjny głównie po to,żeby kolory na zdjęciach krajobrazu były bardziej nasycone,żywsze i niebo miało ładny niebieski kolor.
Niestety obydwa moje obiektywy "kręcą mordką". Wiem, że nie można w tym wypadku używac szarej połówki, ale jak jest z polarem? Czy obracanie sie przedniej części obiektywu ma jakis wpływ na filtr polaryzacyjny, czy jest on taki sam na całej powierzchni i nie robi to dla niego żadnej różnicy? Jeśli jednak robi, to jak go w takim wypadku uzywać?
Wybaczcie może oczywiste pytania,ale dopiero zaczynam moją przygodę z filtrami.
O zmianie obiektywów na razie moge sobie tylko pomarzyć.

krisv740 - Nie 12 Paź, 2008

Pluszek, poprawiać za każdym razem-niestety

ale jak poprawiac? Sorki, ale nie miałam nigdy tego filtra w ręku. Skąd bede wiedzieć jak mam go poprawić? On ma gdzieś to zaznoczone jak powinien być przykręcony?
Przecież jak go założe, to dopiero wtedy będę ustawiać ostrość i znów się przekręci, kiedy go mam ustawiać?

MC - Nie 12 Paź, 2008

Po pierwsze - filtr jakikolwiek kupujesz do obiektywu, a nie aparatu.
Po drugie - jesli chodzi o polar, to stan pod katem 90stopni w stosunku do slonca i obracaj filtrem. Obraz w wizjerze bedzie na przemian ciemnial i jasnial.

xagon - Nie 12 Paź, 2008

obracanie się obiektywu nie wpływa w ogóle na działanie polaru. w polarze kręcisz przednią szybką która nachodzi na wewnętrzną (obie to filrt) patrzysz w niebo i ustawiasz najbardziej Ci odpowiedni odcień. teraz niech się "mordka" kręci , filtr będzie w niezmienionej pozycji.

xagon, prezmyśl to jeszcze raz :cool:
xagon - Nie 12 Paź, 2008

co tu myśleć? mam ten filtr i ten obiektyw...

i co , nie zauważasz różnicy w momencie przeostrzania?
sprawdź raz jeszcze :smile:

xagon - Nie 12 Paź, 2008

tja bzdury chyba powypisywałem .. wcześniej już sprawdzałem zanim odpisałeś .. ale nie widziałem żadnej różnicy .. ale nie ma tam chyba też żadnej "drugiej szybki" więc logicznie rzecz biorąc to obraca się filtr razem z obiektywem , ale poważnie nie widzę żadnej różnicy patrząc w niebo podczas obrotu obiektywu z AF i zamontowanym polarem jeszcze dzisiaj popołudniu tak się zastanawiałem jak to jest zrobione , bo pstrykałem trochę chmur na wesołym miasteczku, różnicę widziałem dopiero po przekręceniu filtra....

xagon, sorry , ale przeczytałem tylko "pomysl logicznie" :mrgreen:
nie mam czasu na dalsze twoje dywagacje
zrób prosty test:
zdejmij polara z obiektywu, przyłóż do oka, skieruj na tv i "wygaś obraz" , a nastepnie przekręć CAŁYM filterm a nie jego rotującym elementem i będziesz miał odpowiedź bez "logicznie" :cool:
i nie udzielaj złych rad, i opinii złych także nie feruj :cool:

Dobra chłopaki, nie kłócic się już :wink:
Wiem o co chodzi- myślałam po prostu,że ten filtr to cos takiego jak UV -że składa się z jednej części, ale skoro można nim sobie kręcic to wiem juz o co chodzi- trudno będę sobie ustawiac za każdym razem, dopóki nie dorobie się lepszych obiektywów.
Dzięki za wyjaśnienia. Pozdrawiam