|
forum.optyczne.pl
|
 |
Błędy w działaniu - firefox i zestawienie nieczytanych postów
krisv740 - Sob 11 Paź, 2008 Temat postu: firefox i zestawienie nieczytanych postów koleżanki i koledzy
jako że zapodałem sobie firefox'a oczywiście mam z nim problem
pytanie moje brzmi: w IE jak naciskałem przycisk 'powrót"(?) - taki zileony - strzałka w lewym górnym rogu, to wracałem do listy nieprzeczytanych postów.
na firefox gdy wracam do listy , post przeczytany nie jest "kasowany/odznaczany" jak w IE.
czy jest to kwestia ustawień, czy "tak, bo tak ma być"?
od razu zastzrgam, że mogłem napisać ten post w złym dziale i ew.proszę o przeniesienie z podziękowaniami dla czyniącego to moderatora.
kris
RobertO - Nie 12 Paź, 2008
Po kliknieciu przycisku "Cofnij" IE laduje ci strone o poprzednim adresie i dlatego informacja o przeczytanych tematach jest uaktualniana, natomiast pod FF leduje sie wczesniejsza strona, ktora jest pobierana z pamieci podrecznej przegladarki, dzieki czemu strona pojawia sie duzo szybciej i niepotrzbnie nie obciaza lacza. niestety wada takiego rozwiazania jest brak odswiezania informacji o przeczytanych postach
komor - Pon 13 Paź, 2008
Oj, to albo FF ma potężnego buga, albo silnik strony nieprawidłowo zwraca informację o „żywotności” strony, czy jak to się tam po polsku nazywa. Dynamicznie generowane strony forum powinny mieć ustawiony atrybut "no-cache", żeby uniknąć takich sytuacji. Ale niech się specjaliści wypowiedzą, bo ja tylko amatorsko tak się wpierniczam...
krisv740 - Pon 13 Paź, 2008
RobertO, dzięki za info, tak właśnie myslałem, że FF wraca do "czystej" poprzedniej strony a IE do odświerzonej
po prostu - ten typ tak ma
komor, a gdzie ew. mam sprawdzić to "no cache"?
komor - Wto 14 Paź, 2008
krisv740, to zadanie dla web-majstra, a nie dla użytkownika. Nie wiem czy wystarczy tylko zmodyfikować szablon strony czy też trzeba grzebać w kodzie PHP. Sprawa raczej nie jest na jeden wieczór, bo dawno by to byłoby już zrobione w silniku forum.
MC - Wto 14 Paź, 2008
A ja mam takie pytanie, ale chyba nie zalezy od przegladarki:
gdy jest jakis post nieprzeczytany w dziale, to czasami mi pokazuje: nieczytanych tematow 5, nieczytanych postow 10 (na przyklad). A troche nizej, dokladnie taka sama strzaleczka po lewej stronie w kolorze czerwonym (znaczy, ze cos nowego), ale informacji "ile" tych nowosci jest juz brak
Roberto, why???
RobertO - Wto 14 Paź, 2008
MC, bo jesli w forum masz podforum (np. w obiektywach masz podforum pomagamy w wyborze obiektywu) to wtedy nie pokazuje ci liczby nieprzeczytanych postow, a jedynie informuje czerwona strzalka ze takowe istnieja
komor, dobrze mowisz. wyglada na to ze to przypadlosc forum i tego jak przegladarki interpetuja pewne rzeczy. u autora tego forum jest podobnie http://www.przemo.org/phpBB2/forum/
edmun - Sro 15 Paź, 2008
wystarczy skonfigurować przecież firefoxa
about:config w pasku adresu w FF i szukasz
MC - Sro 15 Paź, 2008
edmun napisał/a: | wystarczy skonfigurować przecież firefoxa
about:config w pasku adresu w FF i szukasz |
Faktycznie, proscizna
komor - Sro 15 Paź, 2008
edmun, ale w konfiguracji FF można pewnie wyłączyć cache całkowicie, ale czy można skonfigurować które strony powinny być traktowane jako "no-cache"?
edmun - Sro 12 Lis, 2008
wracając do starego tematu. niestety nie pamiętam nazwy, ale wiem że była wtyczka do FF w wersji 2x która umożliwiała ustawienie cache dla określonej strony. niestety nie wiem jak to się ma w wersji 3x od kilku miesięcy
marcin-vlc - Pon 24 Lis, 2008
jest jakas szansa, zeby podniesc limit nieprzeczytanych postow?? bo 500 po jednym wieczorze bez zagladania na optyczne, okazuje sie za malo, duzy ruch sie zrobil
|
|