forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - 450D, 40D, a może d90 - kilka pytań

AlfredNobel - Sob 11 Paź, 2008
Temat postu: 450D, 40D, a może d90 - kilka pytań
Witam,
Chcę kupić pierwszą lustrzankę, obecnie fotografuję Olkiem 4000, który jest za wolny.

Co chcę fotografować: dziecko w domu i plenerze krajobrazy, przyroda, jednym słowem wszystko.
Ważny jest dla mnie szybki autofokus.

Na początku chciałem kupić D80 z obiektywem 18-200.
Po przeczytaniu dużej ilości informacji również na niniejszym forum doszedłem do wniosku, że chyba jako początkujący amator nie potrzebuję aż takiego aparatu.
Obecnie myślę o 450D. Ale jaki uniwersalny obiektyw do niego wybrać.
Poradźcie czy dla początkującego amatora do pstrykania wszystkiego po trochę warto wybrać 40d lub d90, czy lepiej pozostać prze 45d

mavierk - Sob 11 Paź, 2008

no to na początek jaka cena by Cię interesowała? I czy przeczytałeś może co inny napisali w innych wątkach? z pewnością 95% innych ma dokładnie ten sam problem - 2 czy 3kzł do wydania na fotki dziecka i zabawe amatorską aparatem.

Moim zdaniem warto by było kupić pentaxa K20 z kitem i poczekać na 17-70/4 :)
Fajną sprawą byłoby d90 + 16-85 VR zwłaszcza z względu na filmiki (18-105 czy 18-200VR) też w sumie)
40d (bo jak chcesz 40d to już nie chcesz 450d :P ) z... 17-55IS albo... niech inni Ci polecą Tamiego :P

Ja bym był za k20, bo jak dla mnie to teraz pentax oferuje najpełniejsze spełnienie moich fotograficznych potrzeb (17-70/4 60-250/4 55/1.4 77/1.8 :) )

A tak najpewniej byłoby kupić nikona, zwłaszcza że do tego masz jeszcze filmiki, jakże istotne w spełnianiu czasu z dzieckiem - jakbym wybierał sprzęt dla mojego taty (jedno trzyletnie, drugie półroczne dziecko)
byłoby to na 100% d90 albo 5dmkII :)

Nie jestem bardzo ograniczony budżetem, myślę że 5 tys. zł wystarczy na każdy z tych aparatów z obiektywem. Ważne aby wybrać optymalnie i najlepiej jeden uniwersalny obiektyw aby nie zmieniać ich za często, aby zawsze mieć do dyspozycji szeroki zakres ogniskowych.
Obecnie mam w aparacie (kompakt) obiektyw 6,5mm-19,5mm i czasem przydałby się dłuższy.
A jak się ma szybkość ostrzenia w tych aparatach, bo obecnie od wciśnięcia spustu do zrobienia zdjęcia upływa tyle czasu, że w kadrze już nie ma nikogo albo wychodzi nieostre.

Poczytam jeszcze o tym Pentaxie.

skasowany - Sob 11 Paź, 2008

Skoro masz już 5000, to może trochę dorzuć i będziesz mieć D300 z wymiatającym AF i jakiś fajny obiektyw;)

Na pentaksa mocno narzekają na AF i masę, szczególnie dobry AF jest dla mnie ważny.
D300 to już inna klasa, nie dla początkujących amatorów.
A do 450d to czy istnieje obiektyw uniwersalny, typu odpowiednik 18-200. I jak jest z AF, czy można bez problemów szybko zdjęcia robić.

mavierk - Sob 11 Paź, 2008

moim zdaniem najlepiej byłoby z Canonem 5d z kitem (24-105/4) potem tylko komplet stałeczek, jakieś 70-200... 100-400... :D

No ale logicznie patrząc... 5kzł... w sumie nic konkretnego... 40d + 17-55IS to najlepszy wybór aktualnie.

Albo d90 z kitem + 70-300VR + 85/1.8 + 50/1.8 :)

MC - Sob 11 Paź, 2008

Jest jeszcze opcja A700+grip+CZ16-80. Spokojnie sie miesci w 5k.
AuThoR - Nie 12 Paź, 2008

MC nie za wysoko z tym sprzętem? :mrgreen: Bo ja powiem że nie wiem czy jako amator chciałbym latać z kilogramowym aparatem :grin:
MC - Nie 12 Paź, 2008

Ale za to jak wygodnie sie trzyma taki zestaw... A jak grip nie podpasuje, to kupiony za 1PLN mozna sprzedac za 500PLN i cos za te pieniadze dokupic.
AlfredNobel - Wto 14 Paź, 2008

Cyba za wysoko oceniacie moje umiejętności.
Jestem zupełnym amatorem fotografii.
Nie uśmiecha mi się również częsta zmiana obiektywów, dlatego myślę o czymś uniwersalnym z szerokim zakresem ogniskowych.
Główne cechy jakie powinien posiadać to wspomniany obiektyw, szybki autofokus oraz powinien umożliwiać robienie ładnych zdjęć.
Zaczynam również zwracać uwagę na masę aparatu.

MC - Wto 14 Paź, 2008

AlfredNobel napisał/a:
powinien umożliwiać robienie ładnych zdjęć.

To akurat przede wszystkim rola fotografa.
AlfredNobel napisał/a:
Zaczynam również zwracać uwagę na masę aparatu.

Tzn? Duza czy mala?

RB - Wto 14 Paź, 2008

MC napisał/a:
AlfredNobel napisał/a:

Nie no pewnie, ale aparat ma umożliwiać :-) IMO aparat Nokia 5120 umozliwwia, jeżeli się troche softem pobawić :-) masa mała. poręcznośc całkiem całkiem. Nawet dzwięk migawki zaimplementowany :mrgreen:

MC - Wto 14 Paź, 2008

RB, dobrze wiesz o co mi chodzi. A jesli nie, to napisze jeszcze raz. Wiele osob pisze, ze zdjecie jest slabe, bo obiektyw tylko kitowy itp itd. A nie szuka przyczyny po swojej stronie. Tylko o to mi chodzi.
I nie popadajmy ze skrajnosci w skrajnosc, bo jeszcze lepsze byloby pudelko od butow :wink:

RB napisał/a:
MC napisał/a:
AlfredNobel napisał/a:

Nie no pewnie, ale aparat ma umożliwiać :-) IMO aparat Nokia 5120 umozliwwia, jeżeli się troche softem pobawić :-) masa mała. poręcznośc całkiem całkiem. Nawet dzwięk migawki zaimplementowany :mrgreen:

A do tej Nokii to jakiś obiektyw proszę doradzić.

RB - Wto 14 Paź, 2008

AlfredNobel napisał/a:

A do tej Nokii to jakiś obiektyw proszę doradzić.

Jest w zestawie. Niewymienny. Odpada kłopot z fascynacją literkami i cyferikami (te wszystkie 2.8, 1.4 itede...)

MC napisał/a:
RB, dobrze wiesz o co mi chodzi. A jesli nie, to napisze jeszcze raz. Wiele osob pisze, ze zdjecie jest slabe, bo obiektyw tylko kitowy itp itd. A nie szuka przyczyny po swojej stronie. Tylko o to mi chodzi.

Ależ dobrze wiem i się zgadzam. Zwracam przecież uwagę, że praktycznie wszystko umożliwia robienie ładnych zdjęć. Zupełnie poważnie, Nokia też. Dlatego kryterium:

powinien umożliwiac robienie ładnych zdjęć

wydaje mi się być dość dziwne...

Swoją drogą pudełko od butów też umozliwia robienie bardzo interesujących i ładnych zdjęć.

Być może obecnie wszystkie dostępne aparaty pozwalają robić ładne zdjęcia, co jest oczywiste dla osób bytujących na tym forum, nie jest oczywiste dla osoby, która wybierając poprzedni aparat kilka lat temu zwracała uwagę iż pewnymi aparatami nie można zrobić ładnych zdjęć.

A wracając do tematu, to może powiecie Panowie coś więcej o szybkości i celności AF w rozważanych aparatach czyli 450d, 40d, d90. Może precyzyjniej ile czasu potrzebuje aparat/obiektyw na ustawienie wszystkich parametrów zdjęcia.

kozidron - Wto 14 Paź, 2008

AlfredNobel napisał/a:
Może precyzyjniej ile czasu potrzebuje aparat/obiektyw na ustawienie wszystkich parametrów zdjęcia.

na to pytanie nie ma takiej prostej odpowiedzi, zależy od warunków..........
Jeżeli chcesz, żeby puszka ustawiała za ciebie to może zdecyduj sie na jakąś hybrydę albo lepszego kompakta, bo zdając się na automatykę lustrzanki efekty mogą być takie, że będziesz po prostu zawiedziony.........

MC - Wto 14 Paź, 2008

AF tez zalezy od obiektywu.
skasowany - Wto 14 Paź, 2008

AlfredNobel napisał/a:

A wracając do tematu, to może powiecie Panowie coś więcej o szybkości i celności AF w rozważanych aparatach czyli 450d, 40d, d90. Może precyzyjniej ile czasu potrzebuje aparat/obiektyw na ustawienie wszystkich parametrów zdjęcia.

Najlepiej skocz do jakiegoś sklepu gdzie mają te modele i po prostu sprawdź to sam:) Często jest tak, że na forum ktoś chce jedno, a kiedy już 'pomaca' w sklepie kilka aparatów to zmienia decyzję na korzyść modelu o którym tylko wspomniał raz czy dwa...;)

To rzecz oczywista wybieram się do sklepu niemniej jednak należy być co najmniej wstępnie zorientowanym co obejrzeć. Stąd moje nieśmiałe pytania.
tomberek - Pią 24 Paź, 2008

witam
podepnę się pod ten temat
mam podobny dylemat i mniejszy zapas finansów
czytałem wiele testów 450d i 40d i proszę mi powiedzieć czy warto wyciskać się jak cytrynę żeby dozbierać do 40d (wolę przeboleć wydatek dodatkowego tysiaka ale potem nie żałować)
przeznaczenie aparatu, jak większość amatorów - wszystko :wink:
proszę o praktyczne rady co dostanę w zamian za tego tysiąca

najważniejszy jest oczywiście efekt końcowy czyli JAKOŚĆ zdjęcia, do reszty jestem w stanie przywyknąć

stawiam aparaty obok siebie z takimi samymi szkłami i robię równocześnie zdjęcia tych samych motywów - czy bez błędu jestem w stanie wskazać, które zdjęcie z którego aparatu, nie chodzi mi tylko o rozdzielczość, jaka będzie różnica

zapytam bardziej dosadnie: dlaczego warto dołożyć tysiąc zł do 40d?

Wróbel EOS - Pią 24 Paź, 2008

Dla lepszej obudowy, wygody użytkowania, większego wizjera, lepszego AF, lepszego wysokiego ISO, szybkości, jak coś pominąłem to proszę o uzupełnienie.

Przy obecnej cenie 40D nie ma na rynku konkurencji. Ten aparat oferuje dużo więcej niż wskazuje na to jego cena.

tomberek - Pią 24 Paź, 2008

Wróbel - bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem
a co myślisz o porównaniu jakości zdjęć? różnica jest rzeczywiście widoczna?

Baku - Pią 24 Paź, 2008

Różnica pomiędzy 450D a 40D będzie widoczna choćby w partiach obrazu o zbliżonym kolorze. 40D ma większą dynamikę tonalną co zaskutkuje tym, że na zdjęciach z 450D zobaczysz plamę jednolitego koloru a na zdjęciu z 40D szczegóły uwidocznione właśnie w subtelnych róznicach koloru. O dynamice tonalnej chyba Wróbel EOS nie wspomniał. Cała reszta jak najbardziej się zgadza. To bardzo wygodny aparat, a jego jedyną wadą może być chyba niedyskretność, zwłaszcza w połączeniu z jakąś eLką.
rey - Sro 29 Paź, 2008

Postanowione - jednak 40D! :wink:
Skusiła mnie cena, dynamika tonalna i szybkość :cool:

Teraz obiektyw do pejzażyków i domowych fotek. Wstępnie zakładam T17-50/2.8 + C 50/1.8 do domowych :roll: Dlatego piszę - zakładam, bo w 50D ten tamron podobno szybciej działa :neutral:
A jak się ma do tego ten EF-S 17-85 mm IS USM? Widać jakąś wyraźną różnicę, w którym AF będzie celniejszy? :roll: Mam na myśli taki zestaw:
http://www.euro.com.pl/cy...-eos-40d-.bhtml

tomberek - Czw 30 Paź, 2008

Ja również postanowiłem i dziś odebrałem 40d
dla mnie rewelacja i dużo nauki przede mną...
bardzo konkretny i solidny sprzęt, szybkie fotki strzela, jak karabinek

dowiem się na pewno: jak długo człowiek może wytrzymać bez jedzenia :wink:
bo z mojego budżetu została czarna dziura i na ta chwilę wystarczyło na kit 18-55

zdjęcia wychodzą bardzo ładne, ale mam pytanie gdyż jest to moja pierwsza lustrzanka: co powinienem w niej sprawdzić w tych pierwszych dniach po dokonaniu zakupu, czy są jakieś patenty na co powinno się zwrócić szczególną uwagę?

dzięki za podpowiedzi w dokonaniu wyboru

kozidron - Czw 30 Paź, 2008

tomberek, myślę, ze nie masz czym martwić się na zapas, masz przecież gwarancję....rób foty a jak cos będzie nie tak...najwyżej zapytaj na forum i dołącz jakieś sample z przykładami.....

......miłego focenia chociaż pogoda słaba....

Baku - Czw 30 Paź, 2008

rey, nie rozważaj tego 17-85. Też chciałem go kupić do swojego 40D, ale wizyta w sklepie zasiała we mnie poważne wątpliwości, które podsyciła lektura testu na optycznych. Byłem do niego nieprzekonany. Okazało się, że moje odczucia względem tego słoja (bo trudno to nazwać obiektywem) są zbieżne z innymi kolegami z tego forum. Teraz się cieszę że zaufałem intuicji. W moim przypadku stanęło na nowej elce, ale tylko dlatego że wszystko kupowałem w stanach (bez możliwości testowania) i elkę miałem w cenie Tamrona 17-50; grzech nie skorzystać. Z kolei gdybym kupował sprzęt w Polsce i mógł go sobie potestować, to pewnie jakoś bym odżałował brak USMa i zdecydował się właśnie na Tamrona.
Kolejna sprawa to lepsze działania Tamiego na 50D. To bardzo dobrze! Ale jego pracy na 40D też trudno wiele zarzucić. Może nie jest demonem ciszy i szybkości, ale nie jest też jakimś żółwiem, i co najważniejsze, ostrzy jak należy (choć to trochę zależy od egzemplarza, stąd konieczność testowania).

radziu - Pią 07 Lis, 2008

Może troch zmienię tok rozmowy gdyż zastanawia mnie jaka może być cena C 40D gdyż obecnie się ona kreci tak 2200zł a na nowy rok ???jak sądzicie spadnie dużo czy tak symbolicznie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
MC - Pią 07 Lis, 2008

www.wrozka.pl
Nie powinna juz wiele spasc, bo pewnie nie ma ich juz az tak wiele w magazynach, a cena i tak jest niska.

radziu - Pią 07 Lis, 2008

Na przełomie roku poradziło spaść nawet o 44% w dół...tylko ciekawi mnie czy coś tak spadnie jeszcze...Bo nie wiem czy teraz kupować to body czy poczekać na nowy rok. :mad: :mad: :mad: :mad: