|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Lightroom-problem
kamfil06 - Pon 13 Paź, 2008 Temat postu: Lightroom-problem hej,
zainstalowałem lightroom-a,
generalnie b. mi się programik podoba z jednym wyjątkiem:
POWOOOOOLNE zapisywanie zdjęć (export)
zapis 34 JPEG-ów z 14megakapslowych PEF-ów zajmuje coś koło 20-35 minut,
czy to normalne(?)
robiłem pare fotek na szkolnych ...... i na wtorek muszę
przynieść do budy płytke ze zdjęciami których jest około 280,
czy to oznacza że będe musiał zacząć exportować zdjęcia już dziś żeby móc
się wyrobić (?)
zapis JPEG-a 640x4xx (o wielkości 500-700kb) z raw-a zajmuje kilka sekund,
trochę dużo...
ten program tak ma czy to zasługa 18 megabajtowych rawów??
komor - Pon 13 Paź, 2008
Nie, ten program tak nie ma. Co prawda nie napisałeś jak szybki masz procesor, ale u mnie (2.33 GHz, Intel Core2 Duo) eksport JPG-a pełnej rozdzielczości, jakości 90% z 10mpix pliku RAW (Canon 400D) zajmuje 4-5 sekund. Chyba, że podprogram do obsługi K20 jest jakoś dramatycznie niedopracowany.
Aha, ile masz pamięci RAM i jaki system operacyjny?
kamfil06 - Pon 13 Paź, 2008
procesor pentium 4 - 2.3ghz, 2gb ramu, windows
wydaje mi się że komp aż tak go nie spowalnia...
[ Dodano: Pon 13 Paź, 2008 20:33 ]
wszystko się wyjaśniło...
siostra postanowiła ściągnąć kilka (tysięcy) mp3-jek...
teraz wszystko śmiga aż miło
Lazlo - Wto 24 Lut, 2009
napiszcie prosze gdzie w Lightroomie sie wyostrza i odszumia? Czy wyostrzanie to clarity? bo jak to przesune na max to zdjecie ciemnieje i jakby lekko wyostrza a gdzie odszumianie ? Mam wersje 2.1
i jeszcze jedno,jak importuje nefa,cos poprawie i daje export a jesli chce go jeszcze raz poprawic na nowo (nefa nie jpga) to import juz nie dziala bo jest on gdzies zapisany w lightroomie,gdzie?
Capture NX byl jakis taki najprostszy
edmun - Wto 24 Lut, 2009
wyostrzyć możesz za pomocą sharpening (niżej w Develop).
clarity podnosi Ci mikrokontrast zdjęcia.
kiedy juz zaimportujesz zdjecie do lightrooma to sa dwie opcje:
pierwsza, importowales bez kopiowania do biblioteki do lightrooma wiec zdjecie musisz albo miec dalej na dysku tam gdzie miales (np. na karcie pamieci, na dysku, na pulpicie w windowsie).. wazne ze zdjecie musi byc w tym samym miejscu (chyba ze zlokalizujesz je pozniej recznie)
opcja druga - jesli zdjecie przy importowaniu bylo skopiowane do lightrooma to znajdziesz je bezproblemowo nawet jesli usunales zdjecie z dysku
Cala zakladka Library tego dotyczy
http://fotopolis.pl/index.php?n=8437&p=1
Lazlo - Wto 24 Lut, 2009
edmun napisał/a: | wyostrzyć możesz za pomocą sharpening |
rzeczywiscie jest w "Detail" ktore to mialem nieotwarte
Cytat: | Cala zakladka Library tego dotyczy |
"All photographs" wszystkie importowane zdjecia tu mam
Dzieki edmun. fajny ten Lightroom
edmun - Wto 24 Lut, 2009
polecam jeszcze nauczyć się obsługiwać QuickColletions (czy też SmartCollections ... już nie pamiętam)... bardzo przydatne. pamiętaj też aby zawsze tagować swoje zdjęcia. najlepiej właśnie słowami kluczowymi które potem przy kolejnej setce zdjęć - będą wyjątkowo pomocne w wyszukiwaniu
MC - Wto 24 Lut, 2009
Generalnie mi sie LR podoba. Sporo mozna dzieki niemu wyciagnac ze zdjecia, ale wszystko trzeba robic z umiarem.
Poleceniem Clarity mozna uzyskac ciekawe efekty (w obie strony), wyostrzenie faktycznie duzo daje, a odszumianie nie zostawia sonowych plackow.
Mowie to oczywiscie krotko po przesiadce ze slabego Image Data Converter...
jaad75 - Wto 24 Lut, 2009
Wyostrzanie w LR, to raczej sobie należy darować - jest dość kiepskiej jakości...
arietiss - Wto 24 Lut, 2009
jaad75, a który ze sposobów wyostrzania w PS byś polecił? Jest tam kilka metod, a która przynosi najlepsze efekty?
MM - Wto 24 Lut, 2009
Ja niczego w LR nie wyostrzam i nie odszumiam. "Lecę" na domyślnych ustawieniach. Jak już coś wyostrzać to w PS-ie. Co do odszumiania to nigdy niczego nie odszumiam.
Robiąc poprawnie naświetlone zdjęcia dobrą optyką LR zapewnia praktycznie wszystko by zdjęcie dobrze wyglądało. Świetny podstawowy program dla fotografa.
Lazlo - Wto 24 Lut, 2009
arietiss napisał/a: | jaad75, a który ze sposobów wyostrzania w PS byś polecił? Jest tam kilka metod, a która przynosi najlepsze efekty? |
no wlasnie,mam ja PS 7.0CE i sa tam 4 pozycje
-sharpen
-sharpen edges
-sharpen more (dziala jak radius w Capture NX)
-unsharp mask
ktory jest do czego? jest ich tyle ze nie wiem na ktory sie s(h)zarpnąc
MC - Wto 24 Lut, 2009
O, widze, ze nie tylko ja mam taka staroc. Ale jakos nie moge sie dogadac z tym wyostrzaniem tam...
Lazlo - Wto 24 Lut, 2009
no wlasnie,dziwnie to dziala... w ogole zassalem sobie Lightrooma bo 7.0 jakos nie lapie
za to zmniejszanie zdjec fajnie sie tam robi i wlasciwie odkad mam LR to tylko do tego stosuje PS
jaad75 - Wto 24 Lut, 2009
Lazlo napisał/a: | arietiss napisał/a:
jaad75, a który ze sposobów wyostrzania w PS byś polecił? Jest tam kilka metod, a która przynosi najlepsze efekty?
no wlasnie,mam ja PS 7.0CE i sa tam 4 pozycje
-sharpen
-sharpen edges
-sharpen more (dziala jak radius w Capture NX)
-unsharp mask
ktory jest do czego? jest ich tyle ze nie wiem na ktory sie s(h)zarpnąc |
Unsharp Mask. O reszcie zapomnij.
Ewentualnie możesz zrobić pre-sharpening jakimś plug-inem używającym dekonwolucji.
kamfil06 - Wto 24 Lut, 2009
jaad75,
pomożesz?
Lazlo - Wto 17 Mar, 2009
Od krotkiego czasu gdy importuje zdjecie pokazuje sie ono a po sekundzie traci swoje nasycenie kolorow,staje sie bledsze niz jest w aparacie,jak gdyby odjeto saturacji. Tak samo z siebie,wczesniej tak nie mialem. Moze cos omylkowo niedawno przestawilem???? Dzieje sie tak z kazdym importowanym zdjeciem... O co chodzi????
SlawGaw - Wto 17 Mar, 2009
Lazlo, w raw'ach często jest mały jpg służący do podglądu, w pierwszym momencie LR pokazuje tego jpg, a dopiero po chwili pokazuje właściwego rawa'a. Tan jpg jest stworzony przez aparat według swojego algorytmu, a raw jest pokazywany według algorytmu LR'ma.
Lazlo - Wto 17 Mar, 2009
ale ja zawsze importowalem rawy i nigdy sie tak nie dzialo
powiedzmy ze zdjecie jest wg mnie prawidlowe kolorystycznie,kontrastowo a tu nagle wychodzi ze ja mam sunac wszystkimi suwakami zeby jakos wygladalo
I robie same rawy a nie raw+jpg,ale Ty nie o tym ??
Lazlo napisał/a: | Ty nie o tym ?? |
Nie o tym.
Jak oglądasz raw'a na wyświetlaczu aparatu to tak naprawdę oglądasz jpg'a, który jest sprytnie ukryty w raw'ie. Są nawet programy do wyciągania z raw'ów tych małych jpg'ów.
Lazlo - Wto 17 Mar, 2009
taaki obuw czyli wszystko okej z moim lightroomem a wczesniej tego nie zauwazylem,tak?
Raczej tak.
Lazlo - Wto 17 Mar, 2009
pozostalo podziekowac za pomoc
MM napisał/a: | Ja niczego w LR nie wyostrzam i nie odszumiam. |
wyklucza
MM napisał/a: | "Lecę" na domyślnych ustawieniach. |
LR domyślnie odszumia i wyostrza.
Arius74 - Pon 20 Kwi, 2009
Witam mam pytanie dla czego w LR przy pobieraniu zdjęć z aparatu jasność jest ustawiona na +50 a kontrast na +25 w module edycja , czy nie powinno byc na 0 ?
jaad75 - Pon 20 Kwi, 2009
Arius74 napisał/a: | czy nie powinno byc na 0 ? |
Jak widać nie...
Arius74 - Pon 20 Kwi, 2009
Dzięki za szybką odpowiedz. Pozdrawiam
zejnowski - Nie 26 Kwi, 2009
Ja nie będę zakładał nowego tematu o problemie z tym programem (v2.3).
Próbuję wyeksportować zdjęcia ze znakiem wodnym i jak już dodam wszystko do Metadanych, zaznaczę opcję Add Watermark w eksporcie to i tak na zdjęciach żaden znak wodny nie jest widoczny, czy wiecie co może być przyczyną i jak temu zaradzić?
SlawGaw - Wto 28 Kwi, 2009
zejnowski nie wiem jak ci pomóc, bo nigdy tego w LR nie robiłem.
Mam inny problem i także nie będę zakładał nowego tematu.
Czasem używam Lr i robi mi brzydkie przejścia, łuny w okolicach bardzo jasnych miejsc (prześwietleń). Czy ktoś wie jak sobie z tym poradzić.
Poniżej cropy pokazujące o co mi chodzi.
Pierwszy, jpg zrobiony z raw,a w programie Sony
drugi, jpg prosto z aparatu
Trzeci z LR
Wszystkie nie były rozjaśniane, zdjęcie zrobione na iso 2000, raw z A700
jaad75 - Wto 28 Kwi, 2009
Musisz inaczej pogiąć krzywą w światłach. LR daje małą kontrolę krzywej, lepiej zrobić to w ACR (masz lepszą kontrolę nad końcowym punktem), a jeszcze lepiej w PS, bo kontrolujesz każdy kanał osobno...
SlawGaw - Wto 28 Kwi, 2009
jaad75, Dzięki za odpowiedz, rzeczywiście w Lr nie mogę zbytnio pogiąć krzywej.
Na moich zdjęciach bardzo często są miejsca prześwietlone, takie jak lampy, reflektory, świece i temu podobne, więc jak wyglądają okolice prześwietleń jest dla mnie istotne. Oprogramowanie Sony radzi sobie z tym całkiem nieźle, jednak Lr daje więcej możliwości i dlatego zastanawiam się czy go sobie nie kupić, biorę pod uwagę także Photoshop Elements 7, ale nim się jeszcze nie bawiłem.
jaad75 - Wto 28 Kwi, 2009
SlawGaw, dostałem razem z laptopem firmowe presety Sony do LR. Jak chcesz, to mogę Ci wysłać - może coś pomogą...
SlawGaw - Pią 01 Maj, 2009
jaad75, dzięki za presety, niestety na opisywany problem nic nie pomogły, ale przydadzą się do innych rzeczy.
Po wielu próbach najlepsze rezultaty otrzymałem ustawiając w Develop\Camera Calibration\Profile - Adobe Standard zamiast ACR 4,2 czy 4,4 , zmniejszyłem ekspozycję o jakieś 0,3 i dodałem saturacji +10.
Wynik nie jest idealny ale chyba lepszego się w LR nie uda się osiągnąć.
Ksiega42 - Sro 20 Maj, 2009
Witam Wszystkich - b. przepraszam, że zaczynam wizytę tu od zadania pytań -- zdjęcia z aparatu sony alfa 300 zapisane w formacie RAW zapisałem na płytę DVD za pomocą Nero ale nie jako zapis danych tylko jako kopiowanie płyty DVD z pomocą funkcji "kopia zapasowa" ploki zostały wykonane z rozszerzeniem ARW.nco
a teraz nie umiem otworzyć ich nawet za pomocą programów otrzymanych razem z kupioną alfą, nawet Lihtroom2 nie widzi tych plików.
czy ktoś spotkał się z podobnym problemem
pozdrawiam
kufel - Czw 21 Maj, 2009
a ja wlasnie zaczynam pracowac na LR i mam takie pytanie, czy po edycji rawów w tym programie mozna konwertowac je do jpg ale nie pojedynczo kazdy raw tylko grupowo, jakies wieksze ilosci? poki co nie wiem czy i jak to zrobic
SlawGaw - Czw 21 Maj, 2009
kufel, tak
blok i eksport
edmun - Czw 21 Maj, 2009
wybierasz zdjęcia i eksportujesz. albo zaznaczasz z CTRL na dole, albo cały fodler (po lewej w library), albo robisz sobie quick collection (prawym przyciskiem na zdjeciu) ktory jest w szybkiej kolekcji (znowu library po lewej) ktory pozniej eksportujesz.
kufel - Czw 21 Maj, 2009
edmun, dzieki wielkie
hijax_pl - Wto 18 Sie, 2009
arietiss napisał/a: | jaad75, a który ze sposobów wyostrzania w PS byś polecił? Jest tam kilka metod, a która przynosi najlepsze efekty? |
Najlepiej przelaczyć sią na lab-color i w kanale luminacji ostrzyć tylko. To gwarantuje, że nie pojawiają się kolorowe artefakty. No ale do tego potrzeba PS anie PSE czy LR.
A w ogołe to najlepiej zastosować narzędzie, które się specjalizuje w odszumaniu, np: Imagenomic Noiseware Professional Studio.. Dfine 2 też jest dobry choć ustępuję Noisewareowi. Noise Ninja działa tak samo jak Noiseware. Wszystkie trzy ostrzą lepiej od PS.
crasy - Czw 20 Maj, 2010
Zeby nie zakladac nowego tematu i ja sie podczepie
Robilem zdjecia znajomym na slubie, teraz je wywoluje. Wczesniej nie bawilem sie LR, ale co kilka zdjec, przy zmienianiu suwakow, przelaczaniu zdjec... komp zaczyna coraz dluzej wczytywac, az wkoncu albo wyskakuje blad LW, albo po prostu zawiesza program bez komunikatu. Wydawalo mi sie ze nie mam az tak slabego sprzetu, ale wychodzi na to ze wina procka. Stad pytanie - jaki procesor kupic, zeby praca w LR nie byla meczarnia?
Moj sprzet to: Asus MN2-E sli, AMD Ath 64 3800+, 2GB ram Dual i grafika 7900gtx 512mb
Pierwsza mysl to RAM, bo program zzera go bardzo ladnie, jednak dzisiaj dokupilem dodatkowe 2gb i niestety problem sie pojawil. Procesor pracuje prawie caly czas na max :/
Z gory dziekuje za pomoc.
hijax_pl - Czw 20 Maj, 2010
A która to wersja?
kmosw - Czw 20 Maj, 2010
crasy, pracuję teraz na LR3 Beta 2. Zawieszał się, jak u Ciebie, dokupiłam RAM, to teraz procesor non stop na 100 %. Mogę popracować w LR jakieś 30 minut, dłużej się nie da, czasem nawet i mniej. Chcę przeczekać Betę, zanim kupię nowy procesor. Ale podejrzewam, że na tym się właśnie skończy.
jaad75 - Czw 20 Maj, 2010
kmosw, Ty też masz AMD?
MC - Czw 20 Maj, 2010
U mnie na laptopie śmiga aż miło. A to był jeden z najtańszych. Nic się nie wiesza. Ramu 3GB, ale za to procesor cieniutki.
crasy - Czw 20 Maj, 2010
mam wersje 2.2
teraz wlasnie probowalem otworzyc to nawet sie nie pojawilo okno ze zdjeciami i panel po prawej stronie tylko cos skrobalo na dysku. Juz nie pierwszy raz
czy to cos nie tak z LR ?
edmun - Czw 20 Maj, 2010
kmosw też ma AMD, u mnie na Intelku Core Duo jakoś śmiga, choć bety nie testuję.
crasy, sprawdź podczas pracy jak wygląda zużycie procka i ramu (naciśnij CTRL+SHIFT+ESC) w zakładce wydajność zobaczysz czego Ci brakuje. Dodatkowo w zakładce Procesy sprawdź co zabiera najwięcej zużycia procesora i ramu. Możliwe że masz już za dużo procesów w tle i komp po prostu nie wyrabia.
Spróbuj również skompaktować bazę zdjęć
crasy napisał/a: | mam wersje 2.2 |
To uaktualnij do najnowszej, czyli 2.7
jaad75 - Czw 20 Maj, 2010
crasy, po pierwsze, zaktualizuj do ostatniej oficjalnej, czyli bodajże 2.7. Możesz też wypróbować LR3 beta 2 - jest znacznie lepsza od poprzedniej bety, ale wiele osób twierdzi, że narazie wciąż wolniejsza od LR2.7... Ja specjalnych różnic w szybkości nie widzę...
[ Dodano: Czw 20 Maj, 2010 11:45 ]
edmun napisał/a: | kmosw też ma AMD, u mnie na Intelku Core Duo jakoś śmiga... | No właśnie...
crasy - Czw 20 Maj, 2010
edmun napisał/a: |
crasy, sprawdź podczas pracy jak wygląda zużycie procka i ramu (naciśnij CTRL+SHIFT+ESC) |
no nie zartuj
wlasnie dlatego mowie ze jest to wina procesora. Poprawiajac zdjecia i przelaczajac miedzy nimi po jakims czasie komp tak jakby sie zapycha i zawiesza program. Ramu mam 2gb a zuzywa mi podczas pracy 1,2-1,3gb. Wczoraj dolozylem 2gb i odrobiine dluzej udalo sie popracowac, ale ten sam efekt koncowy - zwiecha. Procesor pracuje na ok 60-99% i skacze.
Szukam juz jakiegos 2rdzeniowego. Moze jakies AMD 64 5000-6000+? Moze ktos doradzic?
Jeszcze jedno, czy podczas aktualizacji nie strace wszystkich informacji zapisanych przy zmianie zdjec?
crasy napisał/a: | Jeszcze jedno, czy podczas aktualizacji nie strace wszystkich informacji zapisanych przy zmianie zdjec? |
Nie stracisz
cybertoman - Czw 20 Maj, 2010
Bawie sie Beta 3_2 - problemy zaczynaja sie po zaaplikowaniu pedzla o skomplikowanej powierzchni, tzn. duzo klikow i poprawek - zaczyna wtedy widocznie zwalniac. Podobnie stosowanie filtrow powoduje wyczuwalne spowolnienie pracy.
crasy - Czw 20 Maj, 2010
zainstalowalem 2.7 i smiga
dzieki za podpowiedz, bo juz mi nerwy puszczly powoli.
kufel - Pią 21 Maj, 2010
a ja nie mogę zrozumieć i uporać sie z jedną rzeczą :/ problem polega na przekłamaniu kolorow . a dokładnie: zanim LR wczyta mi RAWa to zdjęcie ma takie kolory jakie dane miejsce mialo w rzeczywistosci. gdy program wczyta zdjecie na defaultowych ustawieniach ( profil adobe standard itp ) zdjęcie nabiera czerwonej dominanty przekłamując rzeczywiste kolory . ktos wie czemu? czy to jest 'cecha" tego presetu czyli adobe standard? czy to kwestia jakichś ustawień w LR? żeby uwidocznić problem daje dwa zrzuty z ekranu: RAW w momencie wczytywania i po wczytaniu i samoczynnym ustawieniu defaultowych ustawień. zwróćcie uwagę na kolor drzew na pierwszym planie:powinny byc zielone a wpadają w jakiś pomaranczowy/żółty.
wczytywanie Rawa
po wczytaniu raw
jesli zdjęcia na forum sa za duze to zamieszczam linki do obu:
http://i527.photobucket.c...zedwgraniem.jpg
http://i527.photobucket.c...LRpowgraniu.jpg
hijax_pl - Pią 21 Maj, 2010
kufel, nie ma co rozumieć. LR wczytując RAWa pokazuje JPGa wygenerowanego przez puszkę (jest on zaszyty w RAWie jako preview) po czym uruchamia generowanie obrazu korzystając ze swoich algorytmów, i według domyślnych ustawień. To trochę trwa i da na 1000% inne rezultaty gdyż jedyne co LR pobiera z informacji EXIF to balans bieli...
Co możesz zrobić? Pozmieniać to i owo tak żeby obrazek wyglądał ładnie, a jak już chcesz żeby tak było za każdym razem - po prostu wciśnij ALT a przycisk RESET znajdujący się na dole prawego panelu zmieni się w SET DEFAULT... Wciskasz - i od tej chwili każde następne zdjęcie z Twojej puszki będzie obrobione z automatu w taki sposób...
kufel - Pią 21 Maj, 2010
hijax_pl,czyli innymi slowy: żeby uzyskać w Lr na zdjęciu to co widziały nasze oczy, trzeba kombinować tylko czym ? jakimi parametrami? w zasadzie chyba wszystkimi po kolei, bo algorytmy Lr zmieniają wszytko od kontrastu po kolor. są niby inne profile poza adobe standard , dedykowane i podobno odpowiadające tym z puszki ale one tez pozostawiają wiele do zyczenia
[ Dodano: Pią 21 Maj, 2010 18:03 ]
o, widze ze juz dodałeś odpowiedz, dzieki
kufel, w zasadzie to mówisz o tzn Camera Calibration. Profil mówi LR w jaki sposób interpretować kolor. W zasadzie jak pewnie widzisz masz do dyspozycji 3 grupy suwaków, dla każdego z podstawowych kolorów RGB. Nimi zmieniasz tę interpretację. Profil to po prostu bardziej skomplikowany zapis korekty, różny dla różnych poziomów jasności. Co najważniejsze profil możesz sobie stworzyć sam... Albo ściągnąć skądś z netu dla swojego aparatu.
kufel - Pią 21 Maj, 2010
hijax_pl napisał/a: | profil możesz sobie stworzyć sam... Albo ściągnąć skądś z netu dla swojego aparatu. | Lr niby posiada odpowiedniki profili tych z puszki (camera neutral,standard ,landscape etc) .z tym że mimo że to odpowiedniki to od tych z puszki roznia sie bardzo
poszukam w necie jakichś profili...a jesli nie bedzie to sam sie pomęczę i może uda mi sie stworzyć cos co będzie dawało rzeczywiste kolory .
jeszce raz dzieki Hijax za wyjasnienie
No i tu się pojawia problem, co jest rzeczywistym kolorem
kufel - Pią 21 Maj, 2010
mówiąc "rzeczywistym" mam na myśli odpowiadającym temu co widzą oczy w danych warunkach świetlnych. gdzie np zielony kolor drzew jest zielony również na zdjęciu a nie pomarańczowy :p jak w przykładzie powyżej w zasadzie denerwuje mnie to troche , ze czesto jpgi dają kolory bliższe rzeczywistości niz Raw z Lr choć mam jednocześnie świadomosć ze Raw to wyższa szkoła jazdy i dużo tu zależy od umiejętności tego za klawiatura
jaad75 - Pią 21 Maj, 2010
kufel napisał/a: | mówiąc "rzeczywistym" mam na myśli odpowiadającym temu co widzą oczy w danych warunkach świetlnych. gdzie np zielony kolor drzew jest zielony również na zdjęciu a nie pomarańczowy :p jak w przykładzie powyżej | A masz skalibrowany monitor i odpowiedni profil w systemie?
BTW, moim zdaniem po interpretacji przez LR zdjęcie wygląda znacznie lepiej niż podczas wczytywania. Podczas wczytywania jest wyraźnie zazielenione...
kufel - Pią 21 Maj, 2010
Ad1. skalibrowany na tyle na ile sie da to zrobić na oko wg jakichś tam plansz i wzorcow a na oko to wiadomo co... wiec pewności nie mam. o ile kontrast , jasność i temp mam raczej w normie tak reszty nie jestem pewien.
jaad75 napisał/a: | odpowiedni profil w systemie? | a jak to sprawdzić? rozumiem ze chodzi kolor monitora? czy coś innego?
co do lepszości\"gorszosci" to być może faktycznie po interpretacji przez LR zdjęcie wygląda lepiej kolorystycznie, z tym ze nienaturalnie dla danego miejsca.tzn nie tak to widziałem. świerki widoczne na zdjęciu wpadają w dość silny odcień jakby żółtego a w rzeczywistości były bardziej zielone. w tym cały problem
kufel, chcesz rozmawiać o kolorach, nie mając pewności, że Twój monitor wyświetla je w sposób właściwy, a do tego, nie wiedząc nawet jakiego profilu monitora używa LR?
Po raz kolejny - musisz znać podstawy CMS. Bez tego się nie da.
I skalibruj monitor kolorymetrem/spektrofotometrem - zdziwisz się...
kufel - Pią 21 Maj, 2010
no niestety Jaad, ale gwarancji, ze mój monitor wyświetla poprawnie kolory, nie mam. i póki co nie dysponuje narzędziem , np kolorymetrem by to sprawdzić . wiec to faktycznie troche jak...rozmowa ze ślepym...o kolorach
sprawdziłem w panelu ster. i monitor używa sRGB. tak miałem zawsze i w Xp i teraz w 7.
jaad75 napisał/a: | a do tego nie wiedząc nawet jakiego profilu monitora używa LR? | a tego niestety nie potrafię za ch...iny znaleźć JAK TO SPRAWDZIC?
jaad75 napisał/a: | Po raz kolejny - musisz znać podstawy CMS. Bez tego się nie da. | uwierz Jaad ze jak najbardziej próbuję to ogarnąć ale im więcej czytam tym mniej wiem
[ Dodano: Pią 21 Maj, 2010 20:19 ]
jeszce wroce do poprzedniej strony: jaad75 napisał/a: | masz odpowiedni profil w systemie? | odpowiedni tzn jaki?
jaad75 napisał/a: | Podczas wczytywania jest wyraźnie zazielenione... |
kufel napisał/a: | świerki widoczne na zdjęciu wpadają w dość silny odcień jakby żółtego |
Zgadzam się z jaad75em co niechybnie prowadzi do wniosku, iż widzimy u siebie zupełnie inaczej niż Ty u siebie.. I tu jest pies pogrzebany
kufel - Pią 21 Maj, 2010
hmm, a zatem zadam pytanie;czy świerki na pierwszym planie maja u Was JAKIKOLWIEK zafarb żółtego czy pokrewnych? czy sa zielone? bo o ile może to wyglądać ładniej ( po intepretacji przez LR) to zaznaczam ze w rzeczywistości te świerki były zielone. jeśli u Was są zielone bez JAKIKOLWIEK zafarbów żółtego czy pomarańczowego to sprawa jest prosta-mam przekłamanie kolorów które może wynikać z :
nieskalibrowanego monitora (w co wątpię choc nie wykluczam! ) , lub:
Cytat: | jaad75 napisał/a:
a do tego nie wiedząc nawet jakiego profilu monitora używa LR?
a tego niestety nie potrafię za ch...iny znaleźć JAK TO SPRAWDZIĆ?
|
kufel napisał/a: | jaad75 napisał/a:
a do tego nie wiedząc nawet jakiego profilu monitora używa LR?
a tego niestety nie potrafię za ch...iny znaleźć JAK TO SPRAWDZIC?
| LR używa aktualnego profilu systemowego - w Twoim przypadku sRGB (jak napisałeś wyżej). Tyle, że jako profil systemowy powinieneś mieć nie sRGB, a profil Twojego egzemplarza monitora, a w absolutnie najgorszym przypadku, profil dostarczany przez producenta monitora.
kufel napisał/a: | hmm, a zatem zadam pytanie;czy świerki na pierwszym planie maja u Was JAKIKOLWIEK zafarb żółtego czy pokrewnych? czy sa zielone? bo o ile może to wyglądać ładniej ( po intepretacji przez LR) to zaznaczam ze w rzeczywistości te świerki były zielone. | Są zielone tak jak powinny być zielone świerki w słońcu, w lekko ocieplonym WB. W przypadku zrzutu podczas ładowania, kolory są mniej intensywne i balans bieli nieco chłodniejszy, a całe zdjęcie sprawia wrażenie nieco zazielenionego.
kufel napisał/a: | mam przekłamanie kolorów które może wynikać z :
nieskalibrowanego monitora (w co wątpię choc nie wykluczam! ) | To nie wątp, tylko użyj kalibratora sprzętowego.
Widzisz, nakłada się tu kilka zjawisk, ale żeby dojść do jakichś konkluzji, należy przede wszystkim zniwelować podstawowe błędy, a takim jest niewatpliwie nieskalibrowany i nieoprofilowany monitor. Kolejna sprawa, to kwestia oddawania kolorów przez sam aparat (i ewentualne indywidualne oprofilowanie Twojego egzemplarza), a do tego wszystkiego dochodzi jeszcze kwestia tego jak kolory renderuje sam LR i Twoje ewentualne zmiany w panelu Camera Calibration... Generalnie, profil Adobe Standard ma tendencję do uwypuklania kolorów w okolicach pomarańczowego, tyle, że dopiero w przypadku prawidłowo skalibrowanego monitora widać, że ta tendencja jest bardzo dobrym kierunkiem w przypadku wielu aparatów. Dopiero po kalibracji i właściwej konfiguracji systemu zobaczysz, że kolory, które produkuje puszka są dość dalekie od rzeczywistych i tak naprawdę te z LR/ACR, są daleko bliższe temu, co widziałeś...
kufel - Sob 22 Maj, 2010
dzięki jaad75 za obszerne wyjaśnienie. w zasadzie masz racje, bez stwierdzenia czy mam skalibrowany dobrze monitor pod względem kolorów nie da się nic ostatecznie stwierdzić. jest jeszcze jedna kwestia co do ktorej chciałbym rozwiać wątpliwości- profil kolorów systemu=profil kolorów monitora?
chodzi mi też o to: jaad75 napisał/a: | LR używa aktualnego profilu systemowego - w Twoim przypadku sRGB (jak napisałeś wyżej). Tyle, że jako profil systemowy powinieneś mieć nie sRGB, a profil Twojego egzemplarza monitora, a w absolutnie najgorszym przypadku, profil dostarczany przez producenta monitora. |
mam rozumiem ,ze chodzi o profil, ktory sam sobie stwarzam po uprzednim skalibrowaniu monitora?
jaad75 - Sob 22 Maj, 2010
kufel napisał/a: | jest jeszcze jedna kwestia co do ktorej chciałbym rozwiać wątpliwości- profil kolorów systemu=profil kolorów monitora? | Tak, w systemie powinieneś mieć ustawiony profil swojego monitora.
kufel napisał/a: | chodzi o profil, ktory sam sobie stwarzam po uprzednim skalibrowaniu monitora? | Dokładnie tak. A w ostateczności profil monitora, który udostępnia producent.
kufel - Sob 22 Maj, 2010
jaad75 napisał/a: | A w ostateczności profil monitora, który udostępnia producent. |
...no i sprawa sie skomplikowała otóż ściągnąłem wczoraj profil kolorów ze strony producenta dla mojego modelu monitora i ustawiłem jako profil domyślny... jaki skutek? O ile zdjęcia oglądane w przeglądarkach niczym sie (chyba) nie różnią, tak RAWy w LR wyglądają koszmarnie meeeeega zielone i jednocześnie wyblakłe. wiec ustawiłem z powrotem poprzedni profil sRGB dla monitora i jestem w punkcie wyjścia...i chyba tak zostanie póki nie nabędę kolorymetra
kufel, bo jeśli pogrzebałeś w ustawieniach sprzetowych monitora, a do tego jeszcze zmieniłeś coś np. w ustawieniach karty graficznej, to profil producenta nie będzie własciwym - z założenia tyczy się on wyłącznie ustawień domyślnych. BTW, jeśli chodzi o przeglądarki (do zdjęć i internetowe), to jak już wielokrotnie pisałem, muszą one być w pełni zarządzane (czytać zarówno profil zdjęcia jak i monitora) i z prawidłowo skonfigurowanym CMS - wtedy będą pokazywały to, co LR. To LR, PS i tego typu programy są tutaj wyznacznikiem właściwych kolorów.
kufel - Sob 22 Maj, 2010
jaad75, w zasadzie poza kontrastem i jasnością ,to nic w monitorze nie ruszałem. oczywiście , ustawiłem jedna z dostępnych opcji temperatury, ok 6500. w karcie graficznej tez nie grzebałem, w zasadzie wszelkich kalibracji zawsze dokonywałem z poziomu ustawien monitora. wiec nie mam pojecia czemu taki efekt....
kufel, co to za monitor?
kufel - Sob 22 Maj, 2010
jaad75 napisał/a: | kufel, co to za monitor? | Iiyama Prolite E1902S
No sorry, ale w przypadku monitora tej klasy, rozmowy o kolorach będą trudne, nawet po użyciu kalibratora sprzętowego... Choć oczywiście po oprofilowaniu będzie ciut lepiej niż teraz...
kufel - Sob 22 Maj, 2010
no niestety, gdy kupowałem monitor nie patrzałem pod kątem jego przydatności pod względem obróbki, czyli czy da sie go dobrze skalibrować itp, gdyż wtedy jeszcze nie zajmowałem sie tym tak jak teraz choć w zasadzie pomimo trudności z jego dokładnym skalibrowaniem , nigdy jakichś większych powodów do narzekań nie miałem.
|
|