forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu Tokina AF 193 AF 19-35 mm f/3.5-4.5

RobertO - Czw 23 Lis, 2006
Temat postu: Test obiektywu Tokina AF 193 AF 19-35 mm f/3.5-4.5
zapraszamy do przeczytania testu

http://www.optyczne.pl//i...tywu&test_ob=53

a takze do dyskusji

MartinF - Pią 24 Lis, 2006

Kolejny solidny test. Ale mam pytanie, które nasunęło mi się po przejżeniu testu odnośnie rozdzielczosci. Piszesz, że: Nie są to może osiągi wybitne, bo na RAWach 10 megapikselowej matrycy Nikona D200, na której był testowany obiektyw, można by oczekiwać maksymalnych wartości sięgających 42-44 lpmm. U Tokiny są one w większości przypadków w okolicach 40 lpmm Jak to rozumieć. Wczesniej testowaliscie obiektywy canona, np. 50 1.4 czy 85 1.8, gdzie rozdzielczość siegała 39 - 40 i byłu super ?????. Czy np. z uwagi na rodzaj matrycy rozdzielczość obiektywów w 5D będzie większa niż na 350D czy 30D???????
Arek - Pią 24 Lis, 2006

Różnica wynika z tego że jedne szkła testujmy na D200 a inne na 20D. Pierwszy ma matrycę 10 MPix a drugi 8 MPix. I ten pierwszy, na przysłonach f/16-22 gdzie obiektyw pracuje w limicie dyfrakcyjnym i na wyniki wpływa tylko matryca, osiąga wyniki lepsze o około 5-10%. Żeby więc porównywać wyniki do siebie bezpośrednio trzebaby je trochę
przeskalować. Bo takie 40 lpmm u 20D, to mniej więcej odpowiednik 43 lpmm u D200.

Trochę o tym pisałem tu:
http://www.optyczne.pl//i...est_ob=18&roz=4

Arek

Rozumiem, a czy przekłada się to w jakiś sposób na ostrośc zdjęć, np. przy przesłonie 5.6, czy taka sama będzie na na 20 D i na D200, stosując ten sam obiektyw, oczywiście ze stosownym mocowaniem?
Arek - Pią 24 Lis, 2006

MTF50 właśnie mówi nam o jakości zdjęć. I mierzy właśnie efekt działania body oraz obiektywu działających w tandemie. Nikon w niskich ISO świetnie sobie radzi, więc tutaj ze względu na 10 MPix matrycę da trochę lepszą ostrość niż Canon.

Ok, czy planujecie w niedalekiej przyszłości przetestować jakieś szkiełka na 5D, myślę że te testy byłyby bardziej obiektywne niż na 20D w przypadku EF?
Arek - Pią 24 Lis, 2006

Na razie tylko Canon ma FF, więc skupiamy się bardziej na testach na APS-C/DX. Ale myślimy o tym na pewno.
RobertO - Pią 24 Lis, 2006

czy bedzie nietaktem jezeli podam numer konta redakcji z prosba o wplacanie pieniedzy na zakup 5D?? :D

Ja mam lepszy pomysł, podam swoje konto, a potem wypożyczę wam 5D do testów, nawet na miesiąc :D
Macieq - Pią 24 Lis, 2006

MartinF napisał/a:
Ja mam lepszy pomysł, podam swoje konto, a potem wypożyczę wam 5D do testów, nawet na miesiąc :D

:lol: :lol: Dobre.

MM - Pią 24 Lis, 2006

Arek, jak się trafi jakieś fajne dla mnie szkiełko (np. 35L albo 70-200/2.8 IS USM) to jestem gotowy wpaść do Wawy ze swoim 5D na małe testy. Przy okazji by się kilka browarków spiło i wyjaśniło nurtujące problemy :D
Arek - Pią 24 Lis, 2006

Tiaaa... A potem posypią się zarzuty, że testy po pijaku robimy i na używanym sprzęcie :D
MM - Pią 24 Lis, 2006

Spokojnie, napisałem KILKA browarków a nie kilkanaście. A aparat jest praktycznie nowy, ma raptem 4000 zdjęć zrobione więc tyle co nic.
Propozycję złożyłem, reszta należy do Was.

Roba - Sob 25 Lis, 2006

Arek napisał/a:
Tiaaa... A potem posypią się zarzuty, że testy po pijaku robimy i na używanym sprzęcie :D

Przecież obiektywy IS/VR wytrzymują do 2 promili ;)

MM - Sob 25 Lis, 2006

Roba, to nie tak. Mając 2 promile zastępujesz sobie stabilizację poprzedniej generacji. Czyli 1 promil to 1EV. Nie polecam jednak bycia odkrywcą i próbowania "zainstalowania" stabilizacji o skuteczności 5EV! :lol: :wink:
RobertO - Sob 25 Lis, 2006

podobno ludzie z zachodu wymiekaja juz przy 3EV, tylko polacy i rosjanie moga sie pobawic ze stabilizacja do 5EV. :-)
MM - Sob 25 Lis, 2006

Oni to umierają przy 4.5 EV! Sam widziałem w Britannice gwiazdkę z przypisem, według którego to nie dotyczy naszej nacji :lol:
Cieniasy :P