forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - badziew czy sprzęt dla amatora ?

domestos - Czw 16 Paź, 2008
Temat postu: badziew czy sprzęt dla amatora ?
Na wstępie chciałem się ze wszystkimi serdecznie przywitać na tym forum. Ale przejdźmy do rzeczy. Co sądzicie o Sonym a300 ? Czy jest to puszka dla osoby, która przerzuciła się z kompakta ? Czy uważacie ten aparat za badziew czy przeciwnie, coś godnego polecenia dla amatora chcącego czegoś więcej niż tylko hybryda ?

pozdrawiam

MC - Czw 16 Paź, 2008

Jesli przesiadasz sie z kompakta, to z cala pewnoscia udogodnieniem bedzie bardzo dobrze dzialajacy podglad na zywo. Duzo zalezy od przekonan/uprzedzen odpowiadajacego. Nie powinno jednak podlegac dyskusji, ze tym aparatem da sie robic dobre zdjecia.
RB - Czw 16 Paź, 2008
Temat postu: Re: badziew czy sprzęt dla amatora ?
domestos napisał/a:
Na wstępie chciałem się ze wszystkimi serdecznie przywitać na tym forum. Ale przejdźmy do rzeczy. Co sądzicie o Sonym a300 ? Czy jest to puszka dla osoby, która przeżuciła się z kompakta ? Czy uważacie ten aparat za badziew czy przeciwnie, coś godnego polecenia dla amatora chcącego czegoś więcej niż tylko hybryda ?

Da się zrobić wszystko to co w podobnej klasy sprzęcie innych producentów. Jesta tak samo godna polecenia jak analogiczne Canony, Pentaxy czy Nikony. Pytanie, czy cała ta klasa sprzętu ogólnie to 'badziewie'... Zależy od wymagań - IMO absolutnie nie.

Wujek_Pstrykacz - Czw 16 Paź, 2008

To wspaniały aparat. Da się nim zrobić wszystko to co innymi aparatami i nawet więcej. Można nim jeszcze ostro focić bańki i pianę. Super puszka. :lol:
MC - Czw 16 Paź, 2008

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
To wspaniały aparat. Da się nim zrobić wszystko to co innymi aparatami i nawet więcej. Można nim jeszcze ostro focić bańki i pianę. Super puszka. :lol:

Zlosliwiec :lol:

Baku - Czw 16 Paź, 2008

To ten z odchylanym ekranikiem?
MC - Czw 16 Paź, 2008

A3x0 maja odchylany ekran.

Ale to jest potwierdzone testami na reklamie. To nie złośliwość. Widziałeś te uśmiechnięte buzie testujących... :mrgreen:
MC - Czw 16 Paź, 2008

Widzialem. I domyslam sie jaka Ty miales mine jak brales do reki ten aparat :wink:
O ile sobie przypominam to w reklamie 400D jakis facet skakal na ulice? :wink:

Baku - Czw 16 Paź, 2008

Tak.. i w reklamie występował też chyba kitowy obiektyw aka "kręcimorda".
Jak pierwszy raz zobaczyłem tą reklamę Canona i hasło "You Can. Canon" (czy coś takiego) to zaraz sobie dopowiedziałem "If only I could..." Ale to jeszcze były czasy gdy zamęczałem mojego Olympusika.

MC napisał/a:
Widzialem. I domyslam sie jaka Ty miales mine jak brales do reki ten aparat :wink:
O ile sobie przypominam to w reklamie 400D jakis facet skakal na ulice? :wink:

Wiesz nawet miałem uśmiech na twarzy, a pewnie myślałeś, że na odwrót. To w ręku trzymając wygląda na całkiem spoko puszkę, ale ja foce raczej przyrodę.... :oops:

MC - Czw 16 Paź, 2008

Wiesz nawet miałem uśmiech na twarzy, a pewnie myślałeś, że na odwrót.

No wlasnie spodziewalem sie usmieszku :wink:

RB - Czw 16 Paź, 2008

Wiesz nawet miałem uśmiech na twarzy, a pewnie myślałeś, że na odwrót.

Eee, raczej nie sądziliśmy że aż tak zanosiłes się z radości że miałeś twarz na uśmiechu ;-)

He he, miałem grymas na twarzy i pomyślałem sobie ile ludzi kupi ten badziew i będzie niezła wtopa, wtedy wrócił mi usmiech. Uśmiech ironii, brak współczucia.
RB - Czw 16 Paź, 2008

He he, miałem grymas na twarzy i pomyślałem sobie ile ludzi kupi ten badziew i będzie niezła wtopa, wtedy wrócił mi usmiech. Uśmiech ironii, brak współczucia.

Kupiło, wtopy ni ma, a uśmiech.. uśmiech pozostał?

Wtopa jest, tylko świadomości ni ma.
MC - Czw 16 Paź, 2008

Moze dlatego, ze nie kazdy ma takie wymagania jak Wujek_Pstrykacz?
RB - Czw 16 Paź, 2008

Wtopa jest, tylko świadomości ni ma.

Ty chyba masz jakąś ponadświadomośc :mrgreen:

Wymagania mam takie sobie. Ale nie żałuje, że zmieniłem system. I mówię to w pełni świadomie.
MC - Czw 16 Paź, 2008

nie żałuje, że zmieniłem system. I mówię to w pełni świadomie.

Czego jak czego, ale tego to jestem pewien na 1000% procent.
Straszne jest jednak to, ze sporo osob kupuje lustra Sony i, co gorsze, sa zadowoleni.

MC napisał/a:
RB napisał/a:
nie żałuje, że zmieniłem system. I mówię to w pełni świadomie.

Czego jak czego, ale tego to jestem pewien na 1000% procent.
Straszne jest jednak to, ze sporo osob kupuje lustra Sony i, co gorsze, sa zadowoleni.

MC ja to napisałem, sorki.

MC - Czw 16 Paź, 2008

Cos nie tak cytowanie wyszlo. Juz poprawilem.
RB - Czw 16 Paź, 2008

Wymagania mam takie sobie. Ale nie żałuje, że zmieniłem system. I mówię to w pełni świadomie.

Jak fotografujesz przyrodę, to jest to w pełni racjonalne i logiczne.
Ja żałuje, że Sony nie ma sprzętu do przyrody na miarę Canona, ale do zakupu d300 i wymiany orurowania jeszcze nie dorosłem :-) (Canon - no sorry, ale nie..., to jest przuyznaję, całkiem irracjonalne)

krewzszafy - Czw 16 Paź, 2008

Cytat:
badziew czy sprzęt dla amatora ?

sprzęt dla amatora. Niewiele osób zwraca uwagę na szczegóły, szumy, ostrość itd dopóki nie przeczyta jakiegoś testu albo forum. 2 dni temu robiłem koledze nocne zdjęcia auta do kalendarza kitem na 18mm (bo nie mam innego szerokiego). Jest zachwycony jak cho...a. Dzisiaj odebrałem z fotolabu 20x30 i sam jestem zadowolony z kitowego szkła. Wiadomo, że portrecista z kita raczej zadowolony nie będzie ale przeciętny fotograficzny szarak nie zwróci uwagi na rzeczy które bardziej wtajemniczonych doprowadzają do nerwów :wink:

MC - Czw 16 Paź, 2008

krewzszafy napisał/a:
opóki nie przeczyta jakiegoś testu

a potem zacznie szukac dziury w calym. Czasami niestety czytanie testow zabija radosc z fotografowania.

krewzszafy - Czw 16 Paź, 2008

aha koledze podobają się "fajne kolorki" :wink: