forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Gorsza jakosc zdjec ?

slawku - Czw 16 Paź, 2008
Temat postu: Gorsza jakosc zdjec ?
Witam ostatniu wyczytalem w tecie 17-40 F4 L ze jakosc zdjec z tego szkla jest gorsza lub porownywalna do np tamrona 17-50 2.8 i tu mam pytanko jak mozna sie do tego ustosunkowac ? tzn Canon 17-40 kosztuje 2300 a tamron 1300, stoje przed wyborem ktory wziasc i roznica 1000zł to duzo a fotografia nie jest sposobem na zarobek w moi przypadku, jednak z drogiej strony kupujac chcialbym kupic cos i jednoczensie urzytkowac przez lata.

jak to jest ?

MC - Czw 16 Paź, 2008

Bardzo prosze, pisz troszczke bardziej zrozumiale, ok?
Roznica jest bardzo duza. Przede wszystkim inna jakosc wykonania, inny AF. Ale (przede wszystkim) 17-40L kryje FF, a Tamron nie.

Baku - Czw 16 Paź, 2008

To nie takie proste.

Zalety Tamrona w stosunku do Canona
- jest jaśniejszy (ma f2.8)
- jest trochę dłuższy (50 mm vs 40 mm)
- jest ostrzejszy (40 lpmm vs 37,5 lpmm) - różnica dostrzegalna na tablicach testowych
- jest znacznie tańszy

Zalety Canona w stosunku do Tamrona
- mniejsza aberracja chromatyczna (0.09 vs 0.15)
- mniejsze winietowanie
- mniejsza koma
- mniejsza dystorsja (-2,74% vs -3,7%)
- magnezowa uszczelniona obudowa niezasysająca syfu
- AF na USM - znacznie cichszy i szybszy
- brak problemów z BF/FF

Moim zdaniem warto dopłacić do 17-40. To najtańsza elka na rynku, a jest "L" w pełnym tego słowa znaczeniu.
Natomiast Tamron jest mistrzem w konkurencji cena/jakość, tyle że trzeba go kupować świadomie i z perspektywą wybrania ostrego egzemplarza w sklepie. Nie nadaje się do zakpów przez internet.

[ Dodano: Czw 16 Paź, 2008 14:03 ]
O właśnie, o tym FF zapomniałem :lol:

Wujek_Pstrykacz - Czw 16 Paź, 2008

Tańszą eLką jest 70-200/4.

BAKU nie zabardzi sie orietuje w tym co wyspisales ( winietowanie to wiem), chodzi mi o to jakw praktyce do tego sie podchodzi ? np czy barwa zdjecia z tamrona czy z canona bedzie taka sama ?
Baku - Czw 16 Paź, 2008

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Tańszą eLką jest 70-200/4.

Święta racja. Zapomniałem o nim.

slawku napisał/a:
BAKU nie zabardzi sie orietuje w tym co wyspisales ( winietowanie to wiem), chodzi mi o to jakw praktyce do tego sie podchodzi ? np czy barwa zdjecia z tamrona czy z canona bedzie taka sama ?

Porozglądaj się trochę po forum i stronie www.optyczne.pl
http://www.optyczne.pl/7-...romatyczna.html
http://www.optyczne.pl/30-słownik-Koma.html
http://www.optyczne.pl/20-słownik-Dystrorsja.html

A FF/BF to po prostu ustawianie ostrości przed lub za obiektem.

Nie mam co prawda skali porównawczej bo nie mam Tamrona, ale z testów wynika że Canon ma mniejsze wady optyczne, a przez to zdjęcia z niego rzadziej będą wymagały interwencji photoshopa.

ale mi nie chodzi o kakretnie Lke, nie potrzebuje czegos dlugeigo ale szerokiego !
muad - Czw 16 Paź, 2008

Skoro szukasz czegoś szerokiego to może powienieneś rozważyć typowy obiektyw szerokokątny np. chwaloną tokinę 11-16 f2,8? Ten tamron i canon zaczynają się od 17 mm wiec jeśli idzie o "szerokość" są takie same. W necie jest wiele przykładowych zdjęć, moim zdaniem nie ma bardzo istotnej różnicy między zdjęciami zrobionymi Tamronem i tym Canonem. Osobiście gdyby nie zależało mi na FF to wziąbym tamrona - głównie ze względu na f2,8 no i na cenę.
Baku - Pią 17 Paź, 2008

No napoczątku była mowa o zakresie 17-50, choć na APS-C to raczej uniwersalny zakres a nie bardzo szeroki.

Szerokość można mieć dzięki takim obiektywom jak
Canon 10-22
Sigma 10-20
Tokina 11-16
Canon jest tu najdroższy i optycznie wcale nie wypada rewelacyjnie. Sigmę i Tokinę dzieli już niewielka różnica w cenie. Z tej dwójki ja osobiście wziąłbym Tokinę..

Chuck Norris porównywał ją z Nikkorami 14-24 f4 i f2.8 ...byłem zaskoczony jak dzielnie Tokina nawiązywała walkę z Nikkorem za ponad 5 tys złotych.

MC - Pią 17 Paź, 2008

Baku napisał/a:
byłem zaskoczony jak dzielnie Tokina nawiązywała walkę z Nikkorem za ponad 5 tys złotych.

Ale to sa zupelnie rozne szkla! Moim zdaniem wspomniany Nikkor 14-24 jest klasa sama w sobie i za bardzo nie ma go do czego porownywac.

Paweł_G - Pią 17 Paź, 2008

Na pewno Nikkor to lider jeśli chodzi o przednią soczewkę.
Baku - Pią 17 Paź, 2008

Pewnie, że różne, temu nie zaprzeczam. Ale po raz kolejny przychodzi zadawać sobie pytanie, czy aż taka różnica w cenie jest uzasadniona? Dla jednych tak, dla innych nie - to kwestia indywidualna. Ja z kilku względów wybrałbym Tokinę nie Nikkora (ot,
choćby dla tego, że nie jestem profesjonalistą, któremu by ten Nikkor się zwrócił).
To dobrze, że jest taka Tokina. I jak narazie ona też jest klasą sama dla siebie, choćby przez f2.8, jakość wykonania i cenę jaką przychodzi za nią zapłacić.

Ford GT był na torze top-gear niemal tak szybki jak Mercedes SLR. To zupełnie inne samochody, za zupełnie inne pieniądze, a jednak pod pewnymi względami całkiem porównywalne :lol:

MC - Pią 17 Paź, 2008

Ale Tokina na FF sie nie spisze. A Nikkor na D700 owszem, swietnie.
Baku - Pią 17 Paź, 2008

No coś, za coś - nie ma rady. W końcu rozmiar Nikkora nie wziął się z nikąd. Tak to by wszyscy robili: Obiektyw 12-300 f1.4 IS, na FF bez wad optycznych o masie 200 gramów za 900 zł :grin: . To się nie da, przynajmniej nie dziś.
slawku - Sob 18 Paź, 2008

nic ponizej 16 mnie nie interesuje chodzi mi o to zeby kupic jakis zamiennik KITA
mavierk - Sob 18 Paź, 2008

No to kup sobie albo Tamrona 17-50 albo Sigmę 17-70 albo Canona 17-40 albo Canona 17-55IS <- tenencja, że im droższe, tym lepsze (pomijając jakość obrazów z Tamiego, która jest b. dobra)

Od kita wszystko będzie lepsze. Z mojej strony albo kupisz Tamrona, albo 17-55IS, 17-40 się nie opłaca, chyba że masz zamiar inwestować w FF, wtedy... poszukaj używanej 16-35 :) . Sigma jest spoko, ma macro i jest najtańsza z zestawu - tutaj musisz wybrac, czy wolisz closeupy czy wygodniejsze robienie zdjęć wieczorkiem (Tamron).

Baku - Pon 20 Paź, 2008

No to na zamiennika kita masz Tamrona 17-50 Sigmę 17-70 i Canona 17-40, przy czym tego ostatniego z racji ceny trudno nazywać zamiennikiem kita, skoro kosztuje prawie 2x tyle co najtańsze body.
RB - Pon 20 Paź, 2008

Baku napisał/a:
No to na zamiennika kita masz Tamrona 17-50 Sigmę 17-70 i Canona 17-40, przy czym tego ostatniego z racji ceny trudno nazywać zamiennikiem kita, skoro kosztuje prawie 2x tyle co najtańsze body.

Parametr ceny nie jest istotny, wszak gdy takie a200 kosztowało 777PLN to Tami był 2 razy droższy od tego body a Sigma 'prawie' :mrgreen:

Baku - Pon 20 Paź, 2008

No, tak patrząc to zamiennikiem kita może być praktycznie wszystko, co z grubsza odpowiada kitowemu zakresowi ogniskowych.