|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - jaki obiektyw do portretów i reporterki
dookie - Czw 16 Paź, 2008 Temat postu: jaki obiektyw do portretów i reporterki Witam
w nadchodzacym czasie w mojej rodzinie czeka mnie kilka wesel dlatego chcialem zaopatrzyc sie w jakies szklo ktorym zrobie godne zainteresowania zdjecia, chodzi mi przede wszsytkim o portrety (plener) i zdjecia w kosciele. Potrzebuje zapewne jakiegos jasnego szkla.. Ale nie wiem co bedzie najbardzej odpowiednie. Dlatego pytam was specjalistów oczywiscie zeby cena nie powalila mnie z nog;) moje lustro to A300. z gory dzieki za odpowiedz.
kamfil06 - Czw 16 Paź, 2008
tamaron 17-50...
MC - Pią 17 Paź, 2008
Przy niskiej cenie to tylko Tamron 17-50. Jesli chodzi o cos dluzszego to popytaj na klubkm.pl bo wydaje mi sie, ze tylko uzywane wchodza w gre.
dookie - Pią 17 Paź, 2008
Dzieki za odpowiedzi. Ja slyszalem opinie ze tamrony niezbyt ciekawie dogaduja sie z alfa.. ze niby to lepiej wybrac sigme.. ale znalazlem tylko cos takiego Sigma 17-70 mm f/2,8-4,5.. Wiele osob polecala takze stałki minolty.. 50mm 1.7.. ale podejrzewam ze do portertow bede idealne jednak jak sprawa wyglada z kosciolem i zdjeciami na imprezie? prosze o jakies rady.
RB - Pią 17 Paź, 2008
dookie napisał/a: | Dzieki za odpowiedzi. Ja slyszalem opinie ze tamrony niezbyt ciekawie dogaduja sie z alfa.. ze niby to lepiej wybrac sigme.. ale znalazlem tylko cos takiego Sigma 17-70 mm f/2,8-4,5.. Wiele osob polecala takze stałki minolty.. 50mm 1.7.. ale podejrzewam ze do portertow bede idealne jednak jak sprawa wyglada z kosciolem i zdjeciami na imprezie? prosze o jakies rady. |
Jedna stałką nie opędzisz... do 50/1.7 (lub 1.4) będziesz chciał 20/2.8 i/lub 35/2. Komplet będzie raczej kosztował nieco więcej niż Tamron, wygoda w uzytkowaniu będzie nieporównywalna (na minus) jakość pracy zaś odwrotnie. Efekty - raczej podobne. Stałek nie nalezy traktowac jako opcji budżetowej, budżetowe to sa własnie zumy niezaleznych wytwórców.
dookie - Pią 17 Paź, 2008
Dzieki za odpowiedz. Mam jeszcze jedno pytanie.. Czy to prawda ze tamron nie "dogaduje sie" z alfami? czy lepiej jest wybrac w podobnej cenie 17-70 sigme?
MC - Sob 18 Paź, 2008
dookie napisał/a: | Czy to prawda ze tamron nie "dogaduje sie" z alfami? |
Nie gorzej niz z Rebeliantami Kanona, Nikonami i innymi...
|
|