|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - oprogramowanie - "Corel Paint Shop Pro Photo X2"
andrzej pob - Pią 17 Paź, 2008 Temat postu: oprogramowanie - "Corel Paint Shop Pro Photo X2" Zastanawiam się nad zakupem Corel Paint Shop Pro Photo X2, do obróbki fotografii, korzystam z wersji testowe 30 dniowej celem sprawdzenia jego przydatności - nie wiem czym jest spowodowany brak obróbki fotek zapisanych w formacie RAW (cr2), proszę o kilka wskazówek o konfigurację tego oprogramowania, dziękuje z góry.
"Canon 450D"
kamfil06 - Sob 18 Paź, 2008
może trzeba coś update-ować?
jeżeli nie to za taką cenę programik i tak jest warty uwagi,
może w programiku dołączanym do 450d da się masowo skonwertować
pliki do Tiff-ów albo DNG ? - to by rozwiązało problem...
kolouker - Sob 18 Paź, 2008
Eos 450D nie jest obsługiwany. Na amerykańskiej stronie corela jest dosyć krótka lista kompatybilnych aparatów.
PS Z tego co widzę, więcej formatów obsługuje wersja Ultimate.
komor - Nie 19 Paź, 2008
Ale Kamfilowi chodziło o to, żeby pliki RAW skonwertować oprogramowaniem dołączonym do Canona (czyli pewnie DPP) a potem pracować w Corelu na plikach TIFF.
kolouker - Nie 19 Paź, 2008
komor napisał/a: | Ale Kamfilowi chodziło o to, żeby pliki RAW skonwertować oprogramowaniem dołączonym do Canona (czyli pewnie DPP) a potem pracować w Corelu na plikach TIFF. |
To taki półśrodek chyba, bo Corel się chwali, że pozwala na pracę z rawami, a to że ma biedną listę obsługiwanych aparatów to już inna sprawa. (Dużo więcej aparatów obsługuje wersja ultimate).
Ja bym się osobiście skłaniał za wypróbowaniem Photoshop Elements, różnica w cenie pewnie niewielka, a przynajmniej jest tam Adobe Camera Raw.
kamfil06 - Nie 19 Paź, 2008
komor,
dokładnie o to mi chodziło...
kolouker napisał/a: | Ja bym się osobiście skłaniał za wypróbowaniem Photoshop Elements, różnica w cenie pewnie niewielka, a przynajmniej jest tam Adobe Camera Raw |
painshop pro a elements to 2 różne światy...
kamfil06 napisał/a: |
painshop pro a elements to 2 różne światy... |
Obróbka rawa a tiffa to też dwa różne światy, a obsługa raptem kilkunastu modeli aparatów sprzed 2 lat raczej nie stawia programu corela w dobrym świetle.
Ten corel to też nie jest jakiś ósmy cud świata znowu, myślę że PS Elements można osiągnąć takie same efekty.
bawiłeś się obydwoma tymi programami?-czy wyciągasz wnioski po liście
obsługiwanych aparatów, napewno nie jest lepszy od prawdziwego Photoshopa
ale na 100% wolałbym go bardziej of Elements-a
kamfil06 napisał/a: | bawiłeś się obydwoma tymi programami?-czy wyciągasz wnioski po liście
obsługiwanych aparatów, napewno nie jest lepszy od prawdziwego Photoshopa
ale na 100% wolałbym go bardziej of Elements-a |
Oglądałem obydwa. A lista obsługiwanych aparatów pozwala wysnuć taki wniosek, że corel pomimo zapowiedzi, nie aktualizuje tego oprogramowania. Jeśli nie mogę skorzystać z podstawowej funkcjonalności reklamowanej przez producenta, to nie wiem czy chciałbym inwestować w ich oprogramowanie.
Jeśli chodzi o obróbkę zdjęć to Elements zbytnio nie ustępuje pełnemu Photoshopowi.
kolouker napisał/a: | Jeśli chodzi o obróbkę zdjęć to Elements zbytnio nie ustępuje pełnemu Photoshopowi. |
jakich narzędzi używasz do obróbki?
kamfil06 napisał/a: | jakich narzędzi używasz do obróbki? |
Wyznaję zasadę, że zdjęcia się robi aparatem a nie komputerem, więc korzystam tylko z wywoływarki do rawów Aperture.
Jeśli zaś chodzi o pracę na warstwach, to naprawdę PS Elements, czy nawet rzeczony Corel nie odstają zbytnio od Photoshopa. Mówię tu oczywiście o ukierunkowaniu na obróbkę zdjęć. Jak ktoś robi fotomontaże czy grafikę to sprawa wygląda już nieco inaczej.
meis - Pią 26 Mar, 2010
mam taki niżej dołączony problem
a mianowicie jak dodaje tekst do obrazu (.jpg - fragment mapy) podczas ustawień jest OK,
ale jak tylko zatwierdzę ustawienia (kolor,rozmiar czcionki) dzieję się tak :
wiem,że plik nie jest najwyższej jakości, ale to oznacza, że dodany prze zemnie tekst automatycznie w takim strasznym tempie straci na jakości
Tadeuszek - Pią 26 Mar, 2010
meis, O ile dobrze widzę to masz podgląd ustawiony na wartość 300%
A napis widocznie po skończeniu edycji nie jest wektorowy, tylko zostaje automatycznie zrastrowany ?
Ustaw podgląd na 100% i zobacz czy jest ok.
I o ile się nie mylę aby mieć widoczny napis przy rozmiarze mapy takim jak na załączonych obrazkach, musisz najpierw otworzyć mapę powiększyć ją w opcjach o 300% bok/wysokość i wtedy nanieść napis.
Nigdy nie korzystałem z tego programu więc możliwe, że walnąłem gafę
meis - Pią 26 Mar, 2010
- żeby napis był dobrze widoczny :
powiększyłem mapę z 500% zapisałem
następnie znowu wrzuciłem ją do corela i już jest OK
|
|