forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pomoc w wyborze sprzętu. Dla amatora :)

ZKC - Pon 20 Paź, 2008
Temat postu: Pomoc w wyborze sprzętu. Dla amatora :)
Witam wszystkich.
Zdaje sobie sprawę że takich tematów jest wiele ale prosze Was, doświaczonych użytkowników o pomoc w wyborze lustrzanki dla amatora.
Od prawie 3 lat fotografuje kompaktem i wciągnęło mnie to hobby. Owy kompakt nie posiada trybów manualnych więc nie daje, żadego pola do nauki i rozwoju. Z początku myślałem o hybrydzie jednak ceny lustrzanek tak spadły, że postanowiłem kupić jednak lustro.
Tu jednak zaczyna się problem, co wybrać. Kompaktem głównie fotografowałem rodzine i makro, na więcej nie pozwalał sprzęt :( Prawdopodobnie lustrzanką ukierunkuje się też na inne tematy, jak krajobraty, portrety.
Jestem w stanie wydać jednorazowo około 2500 tys. mówie tu o body wraz z kitowym obiektywem(razem z kartą pamięci, torbą). Potem myśle, że około 2 tyś rocznie na dodatkowe obiektywy. Sprzęt zamierzam używać w celu rozwoju swojej pasji i takuje fotografie wyłącznie jako hobby a nie jako przyszłe źródło dochodu.
Prosze o pomoc w wyborze sprzętu i szkieł.

henk - Pon 20 Paź, 2008

Canon 400D albo Nikon D80 + obiektyw Sigma 17-70 f/2.8-4.5 DC Macro Canon

Ewentualnie Olympus E-510 + Zuiko 14-42mm f/3,5-5,6 + Zuiko 40-150mm f/4,0-5,6

MC - Pon 20 Paź, 2008

Lub tez A200+Tamron 17-50. I masz juz dobry zoom standardowy, ktorego nie bedziesz musial szybko wymieniac.
kozidron - Pon 20 Paź, 2008

W takiej sytuacji to najlepiej udaj się do jakiegoś foto sklepu i zobacz, który najlepiej ci leży, poczytaj troszkę o puszkach, wtedy zweryfikujesz potrzeby do oczekiwań co do zestawu aparat+obiektyw. Nie ma zestawów uniwersalnych, jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego....
Obserwując ceny mozna dojść do wniosku, ze najlepszym zestawem pod względem jakość/cena jest canon 40D, z tym że niestety w tej sytuacji przekroczyłbyś budżet.
Ja bym wybierał między canonem 450D, nikonem D80, bądź też pentaxem K200 - chociażby w takim zestawie:
http://www.cyfrowe.pl/apa...5-i-50-200.html

pewnie można znaleźć jeszcze taniej

AQQ - Pon 20 Paź, 2008

kozidron napisał/a:
zobacz, który najlepiej ci leży, poczytaj troszkę o puszkach

hehe, uprzedziłeś mnie :)

ZKC - Pon 20 Paź, 2008

kozidron napisał/a:
Ja bym wybierał między canonem 450D, nikonem D80, bądź też pentaxem K200

Właśnie między czymś takim się zastanawiam. W Canonie troche obawiam się braku stabilizacji zwłaszcza jak zaloże jakieś długie tele typu Sigma 70-300mm f/4-5.6 APO DG MACRO.
MC napisał/a:
Lub tez A200

Sony miałem okazje się bawić. Co prawda był to model A300 ale chyba jest bardzo podobny do A200.

ZKC napisał/a:
Sigma 70-300mm f/4-5.6 APO DG MACRO.

U mnie pod canonem ten obiektyw słabo działał, af się gubił, no i trochę mydło od 250mm, dlatego zdecydowałem sie na inne tele.
Za to u kolegi na pentaxie K10 całkiem wporzo, (no niestety mydła powyżej 250 to nie przeskoczysz)....

ZKC - Pon 20 Paź, 2008

Na plus dla Canona to na pewno jakość zdjęć i dostępność obiektywów. Minus to budowa(mały uchwyt i brzydki plastik) i brak stablilizacji(można kupić obietywy z IS ale są droższe). Co do Sony to główne narzekanie są do kitowych obiektywów i szumy na długich ekspozycjach i przy wysokim ISO. Na plus dobrze działająca mechaniczna stabilizacja obrazui dobra jakość zdjęć do czułości 800 ISO. Olympus ma ładną i solidną obudowe jak na amatorski sprzęt chwalona jest też opytka ZD ale na tym chyba kończą się zalety. Szum i mały wizjerek to najczęściej pojawiające się oskarżenia. Na plus dla Pentaxa to dobry zakres tonalny na niskich czułościach i uszczelniany korpus. Minusy to słaby tryb zdjęć seryjnych oraz stosunkowo słaba skuteczność stabilizacji.
Takie są moje spostrzeżenia i odczucia po czytaniu recenzji i postów.
I bądź tu człowieku mądry i coś wybierz. :D :)

VanRay - Pon 20 Paź, 2008

ZKC napisał/a:
W Canonie troche obawiam się braku stabilizacji zwłaszcza jak zaloże jakieś długie tele typu Sigma 70-300mm f/4-5.6 APO DG MACRO.

w d80 tez nie ma stabilizacji

ZKC - Pon 20 Paź, 2008

VanRay napisał/a:
w d80 tez nie ma stabilizacji

dokładnie, jest ten sam problem co w Canonie. Zresztą D80 wydaje mi się, że jest sprzętem dla bardziej zaawansowanych amatrów, jest też konstrukcją troche przestarzałą(wyszedł już nastepna D90). Za to D60 jest bardzo okrojony. Można być zadowolonym chyba tylko z jakości zdjęć.

henk - Pon 20 Paź, 2008

ZKC napisał/a:

Niestety ale w podanym przez Ciebie zakresie cenowym nic lepszego nie znajdziesz

Musisz wybierac z przedstawionych propozycji albo dorzucic kasy

Generalnie zasada jest taka że lepiej kupic gorszy korpus a lepszy obiektyw niż odwrotnie i to nie dlatego że w ten sposób zrobisz lepsze zdjęcia ale dlatego że korpusy szybciej tanieją więc za jakiś czas taniej kupisz lepszy aparat niż lepsze szkło

Może najlepszym wyjściem dla Ciebie byłby Nikon D60 + kit + 70-300 VR

Zobacz sobie takie coś http://www.euromega.pl/sh...ef22=sk&id=2325

Albo takie http://www.fotoset.pl/?p=...re&iProduct=249

Ale wolałbym trochę dołożyc i wziąc to http://www.accord-foto.pl/a_p1861.html

Albo możesz chwilowo zrezygnowac z teleobiektywu i wtedy zostanie Ci więcej na lepsze, krótkie szkło

http://www.fotoceny.pl/tow/14179_a.html

http://www.fotoceny.pl/tow/14238_a.html

ZKC, nie dramatyzuj z tą stabilizacją, przydaje się ale na dłuższych ogniskowych powyżej 70mm (ta w obiektywach z "reguły" jest bardziej wydajna). Na sony nie narzekałbym tak na szum, są gorsze rzeczy, niż ten osławiony szum(np. braki w optytce, które sony powoli zapełnia, nie wspominam o drogich zeissach).
Skoro pentax jest zły bo ma małą szybkostrzelność, to w tej cenie lepiej nie będzie, musiałbyś dołożyć do canona 40D.

ZKC napisał/a:

na tym rzecz polega musisz się zastanowić z czego jestes w stanie zrezygnować, w tej cenie żaden producent nie da ci:
1. nisko szumiącej matrycy canona
2. stabilizacji z sony lub E3 olka
3. wygodnego, dużego korpusu i świetnej ergonomii od nikona D80
4. uszczelnień i rozpiętości od pentaxa
5. całkiem niezłych materiałów z jakich zrobione są olki

a wybór należy do ciebie, wybierz się do tego sklepu i pooglądaj wszystkie puszki, jak zawęzisz skale poszukiwań będzie ci łatwiej....

ZKC - Pon 20 Paź, 2008

henk napisał/a:
Niestety ale w podanym przez Ciebie zakresie cenowym nic lepszego nie znajdziesz

Z jednej strony nie stać mnie na wydawanie większych pieniędzy a z drugiej nie chce.
Bo wiem, że wielu funkcji drogich lustrzanek nie wykorzystam.
Jak na razie chce się uczyć. Przejść przez Av i Tv by pojść do M i móc wykorzystać 100% tego co mam. Z 2-3 lata pewnie bym wymienił body np na Canon 50D czy nawet Canon 60D :)

[ Dodano: Pon 20 Paź, 2008 19:43 ]
kozidron napisał/a:
a tym rzecz polega musisz się zastanowić z czego jestes w stanie zrezygnować,

Właśnie prosze Was o pomoc w wyborze. Z czego można zrezygnować a co powinno zostać nawet w najtańszej lustrzance. Jesteście doświadczonymi użytkownikami. Czego używacie cześciej a czego mniej? Co się bardziej przydaje?

henk - Pon 20 Paź, 2008

Trzepaczka matrycy nie przydaje się wcale
ZKC - Pon 20 Paź, 2008

kozidron napisał/a:
wybierz się do tego sklepu i pooglądaj wszystkie puszki

Byłem już w sklepie. Dokładnie w MM. Akurat mieli Canona 1000D i Olka E520 wystawionego do obejrzenia. Wcześniej bawiłem się też Sony A300 mojej kuzynki.
Myśle, że wybór będzie ograniczony do tych modeli tyle, że zamiast 1000D to Canon 450D.
henk napisał/a:

Trzepaczka, czyli czyszczenie matrycy??
Ale tą "usługę" mają wszystkie modele dostępne obecnie w sprzedaży.

krewzszafy - Pon 20 Paź, 2008

henk napisał/a:

a masz włączoną przy każdym uruchomieniu?

henk napisał/a:

ta, to racja.....ale trzymałeś K10 jak trzepaczka chodzi......daje do myślenia....

ZKC, idź do jakiegoś sklepu i zobacz sobie co ci lepiej leży: 450D, D80 czy K200....

henk - Pon 20 Paź, 2008

ZKC napisał/a:
Trzepaczka, czyli czyszczenie matrycy??

Tak. ja to mam i matryca brudzi się tat jak w modelach bez trzepaczki

Większośc lustrzanek to ma bo to tani bajer który niewiele kosztuje producenta a ładnie wygląda w reklamach i przyciąga nieświadomych klientów

[ Dodano: Pon 20 Paź, 2008 20:07 ]
krewzszafy napisał/a:
henk napisał/a:

a masz włączoną przy każdym uruchomieniu?

Jasne że tak! I już raz musiałem czyścic matrycę ręcznie mimo że prawie nie zdejmuję obiektywu bo mam tylko jeden

RB - Pon 20 Paź, 2008

henk napisał/a:

Jasne że tak! I już raz musiałem czyścic matrycę ręcznie mimo że prawie nie zdejmuję obiektywu bo mam tylko jeden

Ja mam więcej szkieł, zmieniam często, w plenerze też i jakoś nie czyściłem... Z drugiej strony tak mi si wydaje, ze to nie jest zasługa czyszczenia matrycy ;-)

frank_poole - Pon 20 Paź, 2008

Witam,

z góry przepraszam za brak kreseczek nad "ci" ale mój komputer odmawia tego :wink:

ZKC mam podobny problem jak Ty - szukam odpowiedniego sprzętu dla siebie już od baaaardzo długiego czasu. Regularnie zaglądam na optyczne - czytam testy i forum od stycznia aż w pewnym momencie dostawałem kociokwiku :roll:

Troszkę wiedzy posiadam - moja lustrzanka to Zenit 12XP - trochę fotografowałem amatorsko, nie straszne mi ustawianie parametrów ekspozycji, jednak NIE uważam się nawet za średniozaawansowanego, dlatego szukam czegoś na początek ale z perspektywami na rozwój - żeby za szybko nie czuc się ograniczonym.

Napiszę więc czego dowiedziałem się z forum i co ja będę brac pod uwagę:
1. po pierwsze primo - odpowiem sobie dokładnie na pytania: co będę fotografowac, jak często, w jakich warunkach, jak szybko pojmę o co w tym wszystkim chodzi

2. po drugie primo - zdecyduję się na konkretny system
- po trzecie - po mimo tego, że mógłbym pozwolic sobie wydac cztery zera, to kupię na początek stosunkowo nie drogie body, żeby nie czuc frustracji, gdy uznam że ten sprzęt nie odpowiada (za wolny, kiepskie zdjęcia w nocy, za duży, za mały wyświetlacz, za ciężki itp.)

3. po czwarte - kupię lepsze szkła, ponieważ gdy uznam, że dotychczasowe body zaczyna mnie "więzic" to wymienię właśnie tylko je - a dobre szkła będą służyc w nowym, lepszym, byc może w moim wymarzonym korpusie - dostosowanym już wtedy do tego co naprawdę pstrykałem, a nie do tego co dziś mi się wydaje, że będę fotografowac (patrz punkt 1) :grin:

4. po piąte - zapytam siebie czy aparat potrzebuję na TERAZ, czy mogę jeszcze poczekac i patrzec jak ceny sprzętu spadają :grin: - np. obserwując Canon 40D - od stycznia cena spadła prawie o połowę - a ja ciągle czekam, heheh

Tak więc życzę Tobie i innym szukającym - udanego wyboru - ja jeszcze poczekam chyba i na gwiazdkę zrobię sobie prezent :grin:

VanRay - Pon 20 Paź, 2008

ZKC, za te pieniadze co chcesz wydac na sprzet wszystkiego miec nie bedziesz, przewazaja opinie, ze lepiej kupic lepsze szklo i slabsza puszke,
d80 ma juz dwa lata, co nie znaczy ze przestal zdjecia robic, pelnoklatkowy canon 5d ma juz chyba 5 lat a jakoscia zdjec nadal goruje nad nowszymi konstrukcjami (nie wiem ktory wypada teraz lepiej d700 czy 5d)
najlepiej jak pomacasz puszki, i zdecydujesz sie na system, wtedy bedzie latwiej cos wybrac, a stabilizacja lepsza jest w obiektywach, jednak ich ceny sa wyzsze niz tych bez stabilizacji.

ZKC - Pon 20 Paź, 2008

Tak czy inaczej problem jest. Na coś trzeba się zdecydować, jak słusznie piszecie wszystkiego w tej klasie mieć nie można. Będę musiał jeszcze raz przejść się do sklepu pomacać te body. Ostateczny wybór padnie chyba między Canonem a Olympusem.
komor - Wto 21 Paź, 2008

Jako lustrzankowy nowicjusz, po 2 latach doświadczeń doradzam: nie rezygnuj z porządnego wizjera. A po drugie ergonomia puszki i systemu, który za tą puszką stoi - czyli trzeba wziąć w ręce i popróbować. Ale jeśli nie ma się jeszcze doświadczenia w obsłudze lustra to trudno zadecydować co z ergonomii jest dla nas ważne, a co nie.:)
ZKC - Wto 21 Paź, 2008

Z tą ergonomią to jest ciężko. Po tym jak ponad 2 lata użytkowałem kompakt to każda lustrzanka dobrze mi się trzyma. I nawet najwęższy uchwyt 450D mi nie przeszkadza.
kozidron - Wto 21 Paź, 2008

ZKC, tu fakt, o którym wspomniał komor, czyli czytelny (w sensie jasny) wizjer jak porównasz sobie puszki np. olka, canona, nikona i pentaxa to zobaczysz o czym mowa, do tego dochodzi jeszcze dostępna w miarę przyswajalna cenowo szklarnia pod twoje potrzeby ..........polecam jednak jeszcze raz spacer do sklepu na rekonesans.
ZKC - Sro 22 Paź, 2008

Dziś byłem ponownie w sklepie foaficznym. Bawiłem się troche Canonem 450D i Sony A300.
Sony chyba troche lepiej mi się trzymał, za to wizjerek w Canonie był jak dla mnie lepszy. Niestety nie mieli na stanie, żadnego Olympusa. A z Nikonów był D80. Wydawał się jednak jak dla mnie za profesjonalny jak na pierwszą lustrzankę. Co do obiektywów było dużo Canona i Sigmy. Troszke mniej Nikonów i i pojedyńcze modele pozostałych systemów.
Chyba jednak zdecyduje się na Canona. Martwi mnie jednak brak stabilizacji, który może doskierwać przy dłuższych ogniskowych.
Wiem, ze to nie ten dział ale jaki polecacie obiektyw na uzupełnienie kita? Czy lepiej wybrać Canona 55-250 IS czy np. Sigme 70-300 APO?? Jak bardzo może doskwierać brak stabilizacji w tej Sigmie?
Plusem dla mnie dla Canona jest owa stabilizacja. Wadą to chyba ta plastikowość.
Z kolei w Sigmie brakuje stabilizacji jednak jest solidniejsza i daje tryb makro kóry jak dla mnie był by bardzo przydatny.

komor - Czw 23 Paź, 2008

ZKC napisał/a:
z Nikonów był D80. Wydawał się jednak jak dla mnie za profesjonalny jak na pierwszą lustrzankę.

Najpóźniej za rok zmienisz zdanie... :) Choć akurat D80 to ja bym już nie chciał, skoro jest D90. Tradycyjnie ze względu na matrycę, dużo zdjęć z D80 mi się po prostu nie podoba i już.

ZKC napisał/a:
Plusem dla mnie dla Canona jest owa stabilizacja. Wadą to chyba ta plastikowość. Z kolei w Sigmie brakuje stabilizacji jednak jest solidniejsza i daje tryb makro kóry jak dla mnie był by bardzo przydatny.

I sam sobie odpowiedziałeś na zadane pytanie. Znasz wady i zalety tych obiektywów więc sam zdecyduj się co jest dla Ciebie ważniejsze. Szanujesz sprzęt? Dużo podróżujesz w ciężkich warunkach i zdarza Ci się poobijać aparat? Zapytałbym się, czy będziesz korzystał z ogniskowej 300 mm Sigmy bez stabilizacji, ale domyślam się, że pewnie nie umiesz tego jeszcze ocenić. Makro na pewno fajniejsze uzyskasz z Sigmy, ale statyw raczej niezbędny.

MC - Czw 23 Paź, 2008

Bez stabilizacji, 300mm i f5.6 bedzie wymagalo jasnosci. Sigma 70-300 jest obiektywem lekki. Masz zamiar takze kupic dosyc lekki aparat. A to tez nie pomaga w utrzymaniu stabilnosci.
Wujek_Pstrykacz - Czw 23 Paź, 2008

Ja to się zastanawiam jak ludzie lat temu 10 i więcej zdjęcia robili jak stabilizacji nie było. Czyżby ludzie teraz więcej piją i ręcę im dygoczą. :oops:
MC - Czw 23 Paź, 2008

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Czyżby ludzie teraz więcej piją i ręcę im dygoczą.

Moze pija za malo? Hmmm, ja "tamtych" czasow az tak dokladnie nie poznalem...

ZKC - Czw 23 Paź, 2008

komor napisał/a:
Szanujesz sprzęt? Dużo podróżujesz w ciężkich warunkach i zdarza Ci się poobijać aparat?
Trudno odpowiedzieć na to pytanie bo nie podróżowałem z lustrzanką. Mogę jedynie powiedzieć, że mój kompakt po podróżach działa :D ale może dlatego, że ma metalową obudowe :D Poróżowanie w cieżkich warunkach to raczej nie dla mnie. Zresztą od razu zamierzam kupić sobie jakiś plecak fotograficzny więc wydaje mi się, że mój sprzęt będzie właściwie chroniony.
Co do obiektywu to sprawa na wiosnę. Teraz skupiam się na body(chciałbym kupić jeszcze w tym roku. Myślałem, żeby odrazu kupić też Canon EF 50mm f/1.8 II jako uzupełnienie ciemnego końca kita i na start jako portretówke.