forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Dylemat - D40 czy SP570UZ?

martha - Pon 20 Paź, 2008
Temat postu: Dylemat - D40 czy SP570UZ?
Witam, mam dylemat jaki aparat wybrać Nikona D40 czy Olympusa sp 570UZ? . W sumie cena nikona z "jakimś tam" obiektywem jest niewiele wyższa od olympusa. To zawsze lustrzanka. Z drugiej strony zakup dobrego,jasnego obiektywu to duży wydatek na później ... Pomóżcie, który aparat wybrać! Dodam, że jestem małoletnią amatorką fotografii :) Liczę na wasze odpowiedzi tu lub mail : marthaaa@op.pl ! pozdrawiam!
Wujek_Pstrykacz - Pon 20 Paź, 2008

Powiem tylko tyle, co lustro to lustro. Kompakt może być przyczyną złych nawyków.

Też tak sądzę, niektórzy znowu mówią, że d40 to ciulowa lustrzanka i lepszy dobry kompakt niż takie lustro :roll: kogo tu słuchać :S
VanRay - Pon 20 Paź, 2008

jak chcesz sie bawic w fotografie z lustrzanką powinnaś być świadoma wkładania w tą zabawe całkiem dużych pieniędzy, bo zawsze jest coś do dokupienia...
jak kupisz hybryde to najwyzej do niej kupisz pokrowiec i dodatkowa karte pamieci.
jak juz napisal Wujek_Pstrykacz, lustro to lustro, wybor nalezy do ciebie

AQQ - Pon 20 Paź, 2008

Kup lustrzankę, nawet najprostszą.
TheMichal - Pon 20 Paź, 2008

Ja też polecam lustrzankę, ale niekoniecznie D40. To już stara konstrukcja, nie ma napędu AF itp. Bardziej polecałbym np. Sony A200, głównie za stabilizację matrycy w korpusie, przez co nie musisz szukać obiektywów VR bądź IS, bez których ani rusz w przypadku fotografii przy mniejszym świetle, albo na długich ogniskowych. Ewentualnie Pentax, ale z nim nie mam doświadczeń...

Pentaxy mnie odrzucają, nawet nie biorę ich pod uwagę :neutral:
za stabilizacją też jestem ... będę się jeszcze rozglądać ,ale jestem na 99% pewna, że lepiej poczekam i kupię tę lustrzankę

henk - Pon 20 Paź, 2008

Trudno coś doradzic nie znając twoich możliwości finansowych

Napisz ile kasy chcesz przeznaczyc na aparat + obiektyw to coś się wykombinuje

Wstępnie mogę zaproponowac Olympusa E510 z kitem

Do 1600zł? Ewentualnie może być więcej, jeśli poczekam. W sumie to zaczęłam się zastanawiać nad 1000D ...
krewzszafy - Pon 20 Paź, 2008

Jeśli nie zależy ci na małych rozmiarach i wadze to wybór jest raczej oczywisty.
VanRay napisał/a:
jak chcesz sie bawic w fotografie z lustrzanką powinnaś być świadoma wkładania w tą zabawe całkiem dużych pieniędzy, bo zawsze jest coś do dokupienia...

BZDURA. To zależy od potrzeb i zainteresowań. Albo masz szczęście i interesujesz się czymś konkretnym, wtedy wystarczy ci 1 lub 2 szkiełka, albo masz pecha i wszystko cie interesuje :wink:
martha napisał/a:
Pentaxy mnie odrzucają

Bo nic i nich nie wiesz :?: :wink: pentaxa kupuje się dla zgrabnych, ponadprzeciętnej jakości stałoogniskowych szkiełek oraz szklarni manualnej. Jeśli to cię nie będzie kręcić -> nie kupuj pentaxa :!:
Zastanów się co cię kręci w fotografii, zorientuj się w sprzęcie. Nie stawiaj za główne kryterium wyboru żadnych testów, sama przekonaj się co ci bardziej pasuje.

[ Dodano: Pon 20 Paź, 2008 19:53 ]
krewzszafy napisał/a:
Kup lustrzankę, nawet najprostszą.

nawet na film

henk - Pon 20 Paź, 2008

W tej cenie każde lusterko będzie miało duże braki i możesz je traktowac raczej jako przyrząd do nauki fotografi niż aparat docelowy

Poszukaj tutaj http://www.skapiec.pl/sit...0_0_0_0_0_0_0_0

Albo coś używanego na Allegro

maput - Pon 20 Paź, 2008

Kupuj lustro :) Sam rok temu miałem podobny dylemat i wybrałem kompaktowy kombajn. Teraz mocno żałuję, że od razu nie wszedłem w lustrzankę.. No ale cóż.. co się odwlecze to nie uciecze ;)
mavierk - Pon 20 Paź, 2008

VanRay napisał/a:
Ja ostatnio zauważyłem, że lustro + dobry, jasny standard (po cropie 50mm) + jakiś portrecik można kupić za 1300zł (d70s + mir 35/2 + nikkor 85/2 :D )

O właśnie o jakieś konkretne przykłady mi chodzi ;>
ziemowy - Pon 20 Paź, 2008

Do 1600 zł to może być:
1) Olympus E-520 + ob. 14-42mm za 1600zł
2) Canon EOS 1000D + 18-55 IS za około 1500 zł
3) Sony ALPHA 200K + ob. 18-70mm za 1500 zł
4) Nikon D60 + ob. VR 18-55mm za około 1500 zł

[ Dodano: Pon 20 Paź, 2008 20:21 ]
i w takiej kolejności :D

to ja bym była chyba za Canonem, jeszcze z jednym obiektywem za 1900 :) lub ten Olek ...

Na pewno nie będziesz rozczarowana. Idź do sklepu i pomacaj te body. Olympus ma dość szeroki i wygodny uchwyt. Canon ma węższy i nie wszystkim to odpowiada.
Wybierz ten który Ci lepiej leży w dłoni.
Za 1900 możesz kupić Olka w dualkicie: Olympus E-520 + ob. 14-42mm + 40-150mm.

P_M_ - Pon 20 Paź, 2008

martha napisał/a:
... lub ten Olek ...

Nie popelniaj tego bledu.
Kup korpus canona i np. sigme 17-70. Mnie w tym aparacie przeraza jego plastikowosc, ale za to foteczki robi ladne. Olek to zagubione ogniwo w lancuchu ewolucji miedzy hybrydami, a lustrzankami.

krisv740 - Pon 20 Paź, 2008

P_M_ napisał/a:
Olek to zagubione ogniwo w lancuchu ewolucji miedzy hybrydami, a lustrzankami.

fajne stwierdzenie, ale się z nim nie zgodzę. na początek przygody i mając dylemat z kompaktem , bardzo dobry wybór , a na dodatek tani. mozna kupić nawet używkę i cieszyć się lustrzanką za małe pieniądze

[ Dodano: Pon 20 Paź, 2008 22:21 ]
np to: http://www.allegro.pl/ite..._me_1_inne.html

P_M_ napisał/a:

Porównując Olka do canona 1000D to poważnie bym się zastanowił co piszesz.
Mimo gorszej matrycy Olek posiada wiele cech i funkcji których nie ma w w/w Canonie.
Jeśli mam bezpośrednio porównywać oba lustra to dla mnie Olek jest lepszy patrząc na całokształt.

ziemowy napisał/a:
Do 1600 zł to może być:
1) Olympus E-520 + ob. 14-42mm za 1600zł
2) Canon EOS 1000D + 18-55 IS za około 1500 zł
3) Sony ALPHA 200K + ob. 18-70mm za 1500 zł
4) Nikon D60 + ob. VR 18-55mm za około 1500 zł

[ Dodano: Pon 20 Paź, 2008 20:21 ]
i w takiej kolejności :D

Ja bym tę kolejność ustawił inaczej. Na końcu Olek ze względu na te nieszczęsne kompaktowe proporcje obrazu, choć jakość korpusu niezła. Na trzecim miejscu Sony. Nikon, Canon razem na początku stawki. Tak sobie ustawiłem klasyfikacje tych aparatów. Obstawiam D60.

novy - Pon 20 Paź, 2008

P_M_ napisał/a:
Kup korpus canona i np. sigme 17-70. Mnie w tym aparacie przeraza jego plastikowosc, ale za to foteczki robi ladne. Olek to zagubione ogniwo w lancuchu ewolucji miedzy hybrydami, a lustrzankami.

Przychylam się do tego stwierdzenia :wink:

Olek to jednak egzotyka w porównaniu do Canona czy Nikona. Zainwestuj w system który ma pewniejszą przyszłość przed sobą i szerszy wybór szkieł i innych akcesoriów.

Jeśli chcesz mieć prawdziwą frajdę z robienia zdjęć i chcesz mieć większy wpływ na efekt końcowy to zapomnij o kompakcie.

[ Dodano: Pon 20 Paź, 2008 22:32 ]
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Nikon, Canon razem na początku stawki. Tak sobie ustawiłem klasyfikacje tych aparatów.

Dobrze gadosz, egzotyka na koniec :wink:

Na końcu Olek ze względu na te nieszczęsne kompaktowe proporcje obrazu

Punktem wyboru systemu mają być proporcje obrazu??...Ja bym brał to pod uwage na samym końcu jeśli już nie miał bym się do czego przyczepić.

Po naszymu godo się "godosz".
krisv740 - Pon 20 Paź, 2008

Po naszymu godo się "godosz".

jo! :mrgreen:

novy - Pon 20 Paź, 2008

Proporcję obrazu z kompakta i przede wszystkim wielkość matrycy, więc stwierdzenie
P_M_ napisał/a:
Olek to zagubione ogniwo w lancuchu ewolucji miedzy hybrydami, a lustrzankami.
jest w tym wypadku trafne do bólu.
Baku - Wto 21 Paź, 2008

No, myślę że nie tylko o proporcję obrazu chodzi. Każdym z tych aparatów da się robić ładne zdjęcia, każdy z nich też jest na swój sposób ograniczony.
Ja przychylam się do tego co napisał Wujek_Pstrykacz.
1. Canon / Nikon
2. Sony
3. Olympus

I teraz wybór między C a N. Tutaj też bym postawił na D60. Nikon daje jednak większy wybór wśród obiektywów dla fotoamatorów - ciekawe propozycje to 18-105 VR i 18-200 VR, ale to już na później, na początku kit.
A Canon? Canon ma bardzo dobrego (albo nawet najlepszego) CMOSa podczas gdy pozostałe propozycje CCD (Olympus ma niezłego liveMOSa, ale wypada on jednak gorzej od Canona) oraz największy wybór obiektywów, niemniej jednak fotoamatorzy są jednak przez Canona trochę dyskryminowani, choć ostatnio pojawiła się jaskółka 18-200.

Kompakta bym sobie darował.

martha - Sro 22 Paź, 2008

Dzięki za wszystkie podpowiedzi! Daliście mi do myślenia, teraz "dozbieram" fundusze i coś zakupię. Może się pochwalę , jak to uczynię :) Pozdrowienia dla wszystkich pomocnych fotografów!
kamfil06 - Sro 22 Paź, 2008

martha napisał/a:
Pentaxy mnie odrzucają, nawet nie biorę ich pod uwagę

całkowicie z ciekawości...
dlaczego?

martha - Pią 24 Paź, 2008

Mam głupie uprzedzenie - bawiłam się pewien czas pentaxem k200D i nie pasował mi tak, jak chociażby d60, z którym też miałam do czynienia :-) .
MC - Pią 24 Paź, 2008

martha napisał/a:
k200D i nie pasował mi tak, jak chociażby d60

Dziwne, moze kwestia przyzwyczajenia.

komor - Sob 25 Paź, 2008

Kwestia przyzwyczajenia jest wtedy, gdy się długo czegoś używało. Martha chyba nie ma przyzwyczajeń jeszcze, więc może kwestia indywidualnych preferencji. Jak to mówią: jeden woli matkę, drugi córkę.
Ja mam problem przyzwyczajenia, bo jak na ostatnich warsztatach po raz kolejny przymierzyłem się do D300 i do 40D, żeby ocenić która ergonomia jest dla mnie lepsza, to żaden mi się w końcu nie spodobał i stwierdziłem, że mój 400D jest najergonomiczniejszy... :lol:

lupo57 - Sob 25 Paź, 2008

Zaproponowałbym Canon 1000D + 50 f/1.8 wiem że "nożny zoom" ale jaka frajda z fotek
AuThoR - Sob 25 Paź, 2008

zrobiłaś ankiete dla D40 a bardzo ci źle leżał d60...
czy aż taka jest różnica w trzymaniu i obsłudze tych dwóch aparatów?

[ Dodano: Sob 25 Paź, 2008 14:44 ]
wydawało mi się że są dosyć podobne...hmmm

jaad75 - Sob 25 Paź, 2008

Na końcu Olek ze względu na te nieszczęsne kompaktowe proporcje obrazu

Kompaktowe? Ja tam miałem w kompakcie 3:2... A może raczej średnioformatowe?... :razz:

[ Dodano: Sob 25 Paź, 2008 19:48 ]
martha napisał/a:
Mam głupie uprzedzenie - bawiłam się pewien czas pentaxem k200D

To pobaw się K10D...

kozidron - Sob 25 Paź, 2008

martha napisał/a:
Mam głupie uprzedzenie

martha, oba systemy można porównywać na wiele sposobów ale chyba przede wszystkim pod względem tego co można do nich podpiąć. Pentax ma specyficznych odbiorców.....(ze względu na ciekawe manualne szkła) ale porównując same puszki k200 do d60 zdecydowanie jest więcej plusów za k200