|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - Filtr polaryzacyjny B+W vs Heliopan
piotrmkg - Pon 20 Paź, 2008 Temat postu: Filtr polaryzacyjny B+W vs Heliopan musze zakupic sobie filtr polaryzacyjny, mam juz b+w z MRC 77mm ale potrzebuje filtra jeszcze 72mm i zastanawiam sie ktory lepszy czy b+w MRC czy heliopan PMC. Ktos ma jakies doswiadczenia z heliopanem PMC?
krisv740 - Pon 20 Paź, 2008
a nie lepiej redukcję?
piotrmkg - Pon 20 Paź, 2008
krisv740 napisał/a: | a nie lepiej redukcję? |
a nie bedzie jej widac (winietowanie) przy 20mm?
krisv740 - Pon 20 Paź, 2008
piotrmkg napisał/a: | krisv740 napisał/a: | a nie lepiej redukcję? |
a nie bedzie jej widac (winietowanie) przy 20mm? |
powiem - nie wiem
ale chyba raczej nie. redukcja którą kupiłem, jest rozszerzona w mocowaniu (zaraz za) więc pole ew. winetowania jst przesunięte. raczej przy 20mm normalny polar będzie ci winetował i musisz pomysleć nad wersją slim, a to wiąże się (np. u mnie ) z brakiem mozliwości założenia dekielka i dodatkowo płacisz za gumową nasadkę na filtr aby go chronić na aparacie.
piotrmkg - Wto 21 Paź, 2008
krisv740 napisał/a: | piotrmkg napisał/a: | krisv740 napisał/a: | a nie lepiej redukcję? |
a nie bedzie jej widac (winietowanie) przy 20mm? |
powiem - nie wiem
ale chyba raczej nie. redukcja którą kupiłem, jest rozszerzona w mocowaniu (zaraz za) więc pole ew. winetowania jst przesunięte. raczej przy 20mm normalny polar będzie ci winetował i musisz pomysleć nad wersją slim, a to wiąże się (np. u mnie ) z brakiem mozliwości założenia dekielka i dodatkowo płacisz za gumową nasadkę na filtr aby go chronić na aparacie. |
no i nie mozna zalozyc oslony przeciw slonecznej, raczej redukcja odpada.
krisv740 - Wto 21 Paź, 2008
piotrmkg napisał/a: | nie mozna zalozyc oslony przeciw slonecznej, raczej redukcja odpada |
to nie wina redukcji, tylko filtra slim w wykonaniu canona.
a jeśli chodzi ci o różnicę w rozmarze pokrywki, to i tak cena redukcji+kapsel wyjdzie ok 10% ceny nowego filtra dobrej jakości.
piotrmkg - Wto 21 Paź, 2008
chodzi mi o wygode korzystania z filtrow. z mojego przyzwyczajenia robie to tak:
1. nakrecam filtr
2. krece filtrem az uzyskam pozadany efekt
3. nakladam oslone przeciwsloneczna
4. robie zdjecie
krecenie filtrem z nalozona oslona p. sloneczna jest znaczaco utrudnione (mam szary polowkowy i nie ma jak palcow zmiescic pomiedzy brzegi filtru a oslone p. sloneczna)
sprawdzilem tez na filtrze 77mm oslona ma mniejsza srednice (74,5mm) przez co nie przechodzi przez filtr, czego wynikiem byl moj wczesniejszy post.
AQQ - Pią 24 Paź, 2008
krisv740 napisał/a: | dodatkowo płacisz za gumową nasadkę na filtr aby go chronić na aparacie. |
Mam pytania
1. czy te gumowe nasadki są dedykowane do konkretnego filtra, czy trzeba sobie czegoś zastępczego poszukać ?
2. slim B+W mrc 77 nie ma z przodu gwintu ?
3. czy taką nasadkę na slim też się da założyć ? trzyma się toto wtedy wszystko jakoś ?
4. wersja Kasemann jest jak widzę trudniej dostępna. czy jest w znaczący sposób lepsza od innych czy też dać sobie spokój i kupić filtr [j.w.] bez tego oznaczenia ?
krisv740 - Pią 24 Paź, 2008
ad1.trzeba poszuka i to dobrze, bo nie zzawsze pasuje
ad.2 chyba ma(?) - zapytaj Pstrykacza - z tego co pamiam to ma ten filtr
ad.3. wasnie na slim taka nasadka jest potrzebna, bo w wypadku canona nie ma gwintu
ad4. nie wiem o czy piszesz-jeszcze do tego nie dotarlem
AQQ - Pią 24 Paź, 2008
http://www.pstryk.pl/deta...n+slim+mrc+77mm
zobacz:
opis nad wykresem ze wsp. odbicia
i str. 15 ulotki pdf [na samym dole strony]
-----------
no tak, doczytałem na samym dole, do slima dają dekielek
BigTomala - Sro 12 Lis, 2008
Do slima jest dekielek. Jest wykonany z elastycznego materiału (coś jak silikon) jest miękki i doskonale przylega do obudowy/pierścienia filtra.
piotrmkg - Sro 12 Lis, 2008
AQQ, ad 4. jesli nie masz zamiaru robic zdjec w tropikach (35*C i 95% wilgotnosci) mozesz sobie spokojnie darowac kasemann'a
[ Dodano: Sro 12 Lis, 2008 22:08 ]
BigTomala, a moj ciagle spada (oryginal z b+w), dziwne.
AQQ - Sro 12 Lis, 2008
piotrmkg napisał/a: | mozesz sobie spokojnie darowac kasemann'a |
Pewnie trafna uwaga ale tydzień temu zamówiłem.
piotrmkg - Sro 12 Lis, 2008
bedziesz zadowolony, no i jesli zamowiles w wersji kasemann mozesz byc pewien ze wilgoc nie wejdzie ci pomiedzy szklo a folie polaryzacyjna
AQQ - Wto 25 Lis, 2008
piotrmkg napisał/a: | bedziesz zadowolony |
no i jestem co prawda czekałem 3 tygodnie aż sklep go ściągnie, ale widzę, że sprawuje się b. przyzwoicie
Gustaw08 - Czw 04 Gru, 2008
Właśnie i ja dostałem swojego - też Kaesmann.
Przyleciał z bardzo daleka
Pierwsze wrażenia - bardzo pozytywne, testy domowe wypadły pozytywnie.
Zobaczymy, jak się sprawuje "w terenie" ale póki co jestem dobrej myśli.
|
|