forum.optyczne.pl

Lornetki - Pytanie o jakość obrazu

Mateusz Gramza - Pon 20 Paź, 2008
Temat postu: Pytanie o jakość obrazu
Koledzy,

Mam nowa lornetke i nie jestem pewien czy wszystko z nią jest ok. Jeżeli patrzę przez jeden (dowolny okular) okular mam świetny obraz: okrągły, ostry na brzegach, idealny. Gdy patrzę przez oba ikulary jednocześnie nie mogę ustawić idealnego okręgu mam dwa nakładające się, z wyraźnym, znacznym przyciemnieniem na brzegach - nie wiem czy jest to wada sprzętu czy może wzroku. To jest nowy Zeiss Dialyt 8x56.

Dziękuję za odpowiedź

Arek - Wto 21 Paź, 2008

Upsss.... Lornetka może być rozkolimowana. Mógł się ruszyć jeden z pryzmatów i teraz jeden tubus patrzy w ciut inne miejsce niż drugi.
Mateusz Gramza - Wto 21 Paź, 2008

Arek,

Jak skuteczie sprawdzić "ruszenie" pryzmatów ? Kto oprócz Zeissa może stwierdzic taką wadę- lorneta ma 4 dni.

pzdr

MG

macs - Wto 21 Paź, 2008

sprawdzic kolimacje mozna w nast. sposob:

zakryj prawy obiektyw, przez lewy spojrz na gwiazde i wyostrz, na prawym tubusie ustaw dioptrie w krancowym polozeniu, teraz spojrz przez oba naraz i powinienes miec ostra gwiazde centralnie ustawiona w nieostrym obrazie z prawego tubusu (no prawie centralnie :) )
teraz centralnym pokretlem zdefokusuj gwiazde w lewym a wyostrz w prawym.
jesli jest wyraznie niecentralnie to jest problem.
mam nadzieje ze nie zagmatwalem za bardzo :smile:
powodzenia

Maciej

Marcin887 - Wto 21 Paź, 2008

Jak jest nowa oddaj do reklamacji, ja bym nic nie kombinował. Poza tym jak ją kupowałeś to było wszystko ok? Często się zdarza że już w sklepie są uszkodzone.
macs - Wto 21 Paź, 2008

to prosty i dosc szybki test, pozwala, przynajmniej z grubsza, ocenic kolimacje lornetki.
jeszcze jedno, upewnij sie ze masz rozstaw okularow dopasowany do rozstawu zrenic.
pozdrawiam

Mateusz Gramza - Sro 22 Paź, 2008

Bardzo dziekuję za podpowiedź jak przeprowdziić test na kolimację osi. Oczywiście rozstaw okularów jest dopasowany do rozstawu źrenic.

Lornetkę kupiułem przelewem i przyszła do mnie kurierem. Uważałem, że Zeissa można kupić bez oglądania w sklepie - autoryzowany dealer w Warszawie.

Czy do tego testu potrzebny jest statyw ?

dziękuję

MG

macs - Sro 22 Paź, 2008

najlepiej za statywu, ale z reki tez sie da. oprzyj na czyms lokcie zeby zminimalizowac drgania.
daj znac co z tego wyszlo.
jak jest rozkolimowana to reklamuj.

Mateusz Gramza - Sro 22 Paź, 2008

Spróbowałem,

Nie ma gwiazd, ale na świecącej lampie wg mnie obraz jest centralnie.

W dalszym ciągu patrząc przez oba okulary z lewej strony obrazu widac drugi okrąg - w każdym z okularów osobno obraz jest idealny.

Jutro wywysłam ją do serwisu .

pzdr