forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - 40D albo 50D

rafalg - Wto 21 Paź, 2008
Temat postu: 40D albo 50D
Co wybrać 40D czy 50D??? Aspekty ceny i ewolucji następcy.
Seth - Wto 21 Paź, 2008

Mysle, ze jak masz kase na 50d to czemu nie? Jesli jednak 1300 pln dla Ciebie to duza roznica w cenie to zakupilbym 40d.
mavierk - Wto 21 Paź, 2008

lepsze szkło albo 5d :)
goltar - Wto 21 Paź, 2008

Mając 40D, zmiany w 50D mnie nie powalają i nie planuje zmiany. Różnica w cenie to obecnie 1350 zł. W przypadku sprzedaży aparatu używanego (40D) dopłata musi być jeszcze większa ok 1700-1800 zł. Podstawowe pytanie jakie sobie zadaje, to czy z 50D otrzymam lepsze zdjęcia niż z 40D ? Odpowiedź brzmi tak, ale w niewielkim stopniu. Większe rezultaty za 1700 zł otrzymam kupując inne/lepsze szkło. Funkcjonalnie oba aparaty są prawie takie same, owszem LCD z 50D to fajna sprawa ale do tego z 40D przywykłem i jakoś mi nie przeszkadza. Korekcja BF/FF to także przydatna cecha, ale jak sprawdzam obiektyw podczas zakupu i jest OK, to czy użyje kiedyś tej funkcji :roll: ?
Gdybym przesiadał się z serii xxxD i miałbym już podstawowe szkła, kupiłbym jednak 50D (łatwiej potem sprzedać za 2-3 lata jak wejdzie 60D/70D). Podsumowując, zgadzam się z tym co napisał mavierk: lepsze szkło albo 5d :smile:

Ja chcę się przesiąść z 400D więc myśle że na te 2,3 lata chyba warto. Później 5D lub coś podobnego. Jeśli chodzi o szkła to co mam raczej mi wystarczy rozpatrywałem zakup 24-105 4L ale nie do końca jestem pewien czy jest mi niezbędny, szczególnie że w tej chwili mam 28-105 f/3,5-4,5 - jest całkiem przyzwoity. Nie mam potrzeby przesiadać się na jakieś jaśniejsze szkła. Ponieważ generalnie lubię fotografie krajobrazową myślałem również o zakupie 10-22 Canona.

hmmm, do krajobrazu przewaga 50D w stosunku do 40D jest niewielka, w takim przypadku wolałbym kupić 40D, a zaoszczędzony 1300 przeznaczyć na 10-22. Jak porobisz zdjęcia 40D z 10-22 odkryjesz nowy świat fotografii krajobrazu :)
arietiss - Wto 21 Paź, 2008

Ja też się łamię... Ale szkła jako takie mam. Co prawda gdybym kupił 40D to mógł bym brać z lampą, ale raczej mało miałem takiej potrzeby. Lampa może jeszcze trochę poczekać... Przed kupnem 40D powstrzymuje mnie to co zrobiłem kupując 400D. Pożałowałem kasy na 450D, czy 40D i teraz mam przeżytek... :neutral:
Wujek_Pstrykacz - Wto 21 Paź, 2008

Ale foty robi. Więc o co chodzi z tym przeżytkiem?

400D nie jest taki tragiczny bez przesady.

goltar dzięki za podpowiedzi ale coś się jednak łamię na 50D. Choć cena faktycznie trochę przegięta.

Robi, tylko mnie trochę teraz ogranicza. Wtedy wydawało mi się, że jest wystarczający. Ale apetyt rośnie w miarę jedzenia. Bardzo brakuje mi dobrego jakościowo ISO800 i użytecznego ISO1600, szczególnie przy makro. No i AF nie jest za szybki... :neutral: 40D dał by mi to wszystko, ale znowu mieć sprzęt, który co tu dużo mówić, odchodzi do lamusa...

[ Dodano: Wto 21 Paź, 2008 23:47 ]
No i wkurza mnie jego wielkość, a właściwie małość. Wtedy wydawał mi się gigantem (po kompakcie), teraz brak mi pewnego uchwytu...

400D ma kilka niedomagań wspomniane "cieńkie" ISO, brak pomiaru punktowego. Generalnie 40/50D to już inna półka.

Ja mam akurat gripa trochę to pomaga w chwycie.

Generalnie jestem bardzo z 400D zadowolony poza brakami to naprwdę przyzwoity aparat nigdy mnie nie zawiódł jeżdził ze mną po wileu krajach.

Z drugiej strony te 1300 więcej to 580EX...
No i wielkość plików w 50D. Niesie to za sobą dodatkowe koszty. Jeszcze jedna karta, dysk zewnętrzny do komputera już wkrótce, bo robię RAW.
LR do którego się przyzwyczaiłem, nie czyta tych plików, a poprzedni DPP był nie za bardzo...

Mam w tej chwili 430Ex i nie zamierzam zmieniać w zupełności mi wystarczy. To już wolę na pożądny statyw kasę wydać.

rafalg - poczekaj do marca-kwietnia, będą nowe targi, promocje, ceny 50D pewnie znacznie spadną, a jak chcesz koniecznie na coś wydać teraz kaskę to kup tego 10-22 :)
mavierk - Wto 21 Paź, 2008

... ale Ty chcesz robić zdjęcia czy szpanować 15mpix? Bo z tego, co piszesz, to raczej tylko o szpan chodzi... ale Twój wybór - 40d to fajna puszka, 50d z swoimi srawami 7mpix również...

ale to o 5d żeś gadał non stop, i do 5d nie chcesz dorzucić kilkuset złotych?

rafalg napisał/a:
"cieńkie" ISO, brak pomiaru punktowego. Generalnie 40/50D to już inna półka.
Generalnie to dopiero 5d to inna półka. Zresztą poczekajmy na MM :)
arietiss - Sro 22 Paź, 2008

Dlatego nie chcę tym razem pożałować 1300zł i za jakiś czas żałować... Od czego w końcu są raty? :wink:
Na FF nie mierzę, to dla mnie zbytek, a nie żyję ze zdjęć!

Wujek_Pstrykacz - Sro 22 Paź, 2008

Ja mam też staruszka (30D), ale po zastanowieniu się nie kupuje 50D, bo po co? Na razie wystarczy, potem pomyślimy o FF.
mavierk - Sro 22 Paź, 2008

arietiss napisał/a:
Chyba nie zrozumiem tego zdania prędko :) 50d aktualnie kosztuje 3700zł 5d natomiast można wyciągnąć za 4000zł... no ale co kto woli :)

Noi za tą kasę moim zdaniem znacznie bardziej opłąca się zmienić system na nikona (d300)

kamfil06 - Sro 22 Paź, 2008

Wujek_Pstrykacz,

kupujesz jednak 1D :?:

mavierk napisał/a:
arietiss napisał/a:
Chyba nie zrozumiem tego zdania prędko :) 50d aktualnie kosztuje 3700zł 5d natomiast można wyciągnąć za 4000zł... no ale co kto woli :)

Noi za tą kasę moim zdaniem znacznie bardziej opłąca się zmienić system na nikona (d300)

mavierk, jak to nie rozumiesz? Sprawa prosta! Przesiadka na FF wiązała by się w moim przypadku z poważną rewolucją jeśli chodzi o obiektywy. Potrzebował bym coś zamiast Tamrona na FF. W dodatku eLka stała by sie trochę przykrótka i trzeba by myśleć coś wyżej. To dało by niezłe koszty, a do moich amatorskich celów FF ze swoją jakością nie jest mi tak bardzo potrzebny. Wole kupić coś dzieciom! :wink: Tak jak juz niejednokrotnie było mówione: body to tylko body, a liczą się bardziej szkiełka do niego! :wink:

mavierk - Sro 22 Paź, 2008

no, co komu trzeba :) Ja mam aparat raczej do portretu, stąd też moje gadanie :)

Przy portretach, a przede wszystkim tych studyjnych przewaga FF jest widoczna. Ja portrety robię okazyjnie i to przeważnie rodzince. Nawet brak lampy mi tak mocno nie doskwiera. :wink:
Paweł_G - Sro 22 Paź, 2008

Ja poprę kolegów i napiszę, że moim zdaniem cena 40D jest obecnie tak niska że nie warto się nawet zastanawiać tylko brać. 50D to fajna puszka bo nowa ale i tak za 2 lata będzie warta może z 1600 zł. Za zaoszczędzone pieniądze można wybierać spośród kilku fajnych szkieł. Ja osobiście jakbym miał kasę na 50D to - podobnie jak mavierk celowałbym w 5D, no chyba że pałacie się fotografią ptaków bo tu af nie dałby sobie rady.
Baku - Sro 22 Paź, 2008

Ja mimo wszystko wolałbym schodzącego 5D niż najnowszego 50D. A gdybym kupował coś trzycyfrowego ...to mierzyłbym właśnie w 400D. 450D po teście jakoś mnie do siebie nie przekonuje, podobnie jak "nie mogę przeżyć" kierunku ewolucji w jakim podąża 5D mk2. Generalnie, to 40D na 50D bym nie zamienił - raczej dołożył i kupił 70-200, którego bardzo mi brak.

W najnowszym kierunku rozwoju Canona nie podoba mi się podbijanie bębenka w wojnie na megapiksele. Mnie 15 czy 22 mpix w niczym się nie przysłuży, a ich zalety zaczynają ujawniać się przy obiektywach na które mnie nie stać. Wolę matrycę 10 mpix na aps-c i 12,8 na ff - zwłaszcza to ostatnia bardzo mnie kusi, stary 5D ma na prawdę olbrzymie możliwości.

Nie powstrzymamy niestety tendencji rynku. Pewno za rok, dwa 15mpix nie będzie niczym specjalnym. A że zmierza to w tym kierunku... Niestety nie mamy na to wpływu, tak jak nie mamy wpływu np. na modę... :neutral:
Wujek_Pstrykacz - Sro 22 Paź, 2008

kamfil06 napisał/a:
Wujek_Pstrykacz,

kupujesz jednak 1D :?:

Hamuje mnie trochę to że nidługo też pewnie doczeka sie następcy. Na razie więc czekam, a stara dobra 30D musi wystarczyć na zimę.

007areka - Sro 22 Paź, 2008

...ja tam tez nie mam zamiaru zmieiac mojej 40 na 50 niech sobie korporacja canona dalej pogrywa z klentami dozujac mninimalnie nowosci i jakosc np matrycy, to cos mi sie zdaje ze nie odnotuja zbyt duzej sprzedazy, a i ceny beda leciec, to juz widac na 40d =2000
rafalg - Sro 22 Paź, 2008

Przemyślałem sprawę o zostaje na razie przy tym co mam, jak już będę przechodził to od razu na FF, zainwestuje w szkło i dobry statyw. 10-22 będę miał później z drugim body jako uzupełnienie.
Baku - Czw 23 Paź, 2008

Brzmi bardzo rozsądnie. APS-C do tele, FF na resztę zastosowań. rafalg, chodzi Ci już jakiś obiektyw "po głowie"?
mir - Czw 23 Paź, 2008

A ja właśnie przedwczoraj zakupiłem Canona 50 D z Tamronem 17-50/2,8 jak na razie jestem zadowolony. Nie mogłem się długo zdecydować na aparat. Miałbyć to Canon 40 D później przez chwilę Nikon 90D ale w sklepie jak zobaczyłem Canona 50 D to początkowo stwierdziłem, że się niczym prawie nie różni od poprzednika, ale jak podpiąłem Tamrona do 50 i 40 to jednoznacznie stwierdziłem, że AF i ogólnie obiektwy chodzi szybciej w C 50
komor - Czw 23 Paź, 2008

rafalg, wszystko zależy od rodzaju zdjęć jakie wykonujemy, ale przy obecnej cenie 40D ja bym jednak myślał o zmianie z 400D (zresztą właśnie myślę o tym). Sporo zalet w stosunku 400D się zyskuje za relatywnie niewielkie pieniądze. Mnie pociąga wizjer większy, lepszy AF, lepsza jakość na wyższych ISO i trochę tych profi bajerów których nie ma w 400D, czyli punktowy pomiar światła, lepsze sterowanie lampą, pewnie coś jeszcze.
Natomiast 50D mnie nie pociąga mocno, podobnie jak Ciebie, ze względu na megapiksele, choć ekranik i adjustacja AF kuszą... :???:

arietiss - Czw 23 Paź, 2008

Ja jednak chyba skłonię się do 50D. Chodzi też o sprawy czysto ekonomiczne. Czy 40D, czy 50D muszę brać na raty, bo nie mam kasy. Raty typu Żagiel, to niestety spore koszty (1% wartości miesięcznie razy ilość miesięcy). Myślę skorzystać z rat 0%, które mają tylko Media Markt, albo Euro Rtv Agd. Na razie jeszcze body 50D u nich nie ma, ale w Euro jest już przedsprzedaż (przewidują dostępnosć na koniec listopada) i tam 50D stoi niecałe 3700, czyli podobnie jak na rynku. Natomiast 40D kosztuje u nich 3000, a więc tylko 700 różnicy! A w Media widziałem 40D za 4000!!! :shock:
Wujek_Pstrykacz - Czw 23 Paź, 2008

Mnie bardziej pociąga jednak 50D ponieważ stanowi on większy przeskok z 30D. Tylko, że na razie nie będę jednak zmieniał aparatu.
mir - Pią 24 Paź, 2008

Szanowni Panowie. Canona 40 D nie opłaca się kupować, bo już tyle ludzi go kupiło, że za 2 lata nikt go nie odkupi nawet za 50 % wartości. Po drugie, niestety z kupnem aparatu jest tak troche jak z zakupem komputera- nie da się go kupić na 10 lat, w przeciwieństwem do obiektywóów, które jak powszechnie wiadomo mogą służyć z wieloma boody (tak jak kobiety). Canon 50 D jest rewalacyjne. Powiem szczerze, jestem z żona na sesji fotograficznej w Londynie i na ISO 1600 a nawet 2500 no i z przymróżeniem oka 3200 sprawuje się znakomicie.
MC - Pią 24 Paź, 2008

mir, ale tu nie chodzi o to, zeby za 2 lata sprzedac. Przynajmniej ja to tak rozumiem. Jesli 40D za 2 lata przestanie uzytkownikowi wystarczac to kupi cos lepszego (70D?) a ten albo sobie zostawi jako zapas albo odda zonie lub dziecku...
Dlatego mozna kupic sporo tansze a niewiele gorsze body i lepsze obiektywy.

Baku - Pią 24 Paź, 2008

Jest dokładnie tak jak pisze MC. Bez sensu sprzedawać taki korpus za grosze, tym bardziej że znasz jego historię, wiesz co przeszedł i przeżył. Ja np. w przyszłym korpusie będę celował w FF i 40D na 100% zostanie. Powtarzam to co już pisałem: w studiach fotograficznych siedzą stare 20D i jeszcze starsze D60, i od tego że przybywa im lat wcale nie robią gorszych zdjęć.
Wróbel EOS - Pią 24 Paź, 2008

40D w obecnej chwili opłaca się kupić bardziej jak 50D. Za mniejszą kwotę dostajemy sprzęt który gorszych zdjęć nie robi. A zawsze zostaje kasa na dołożenie do szkła. Ja sam za kilka lat zmieniając 40D na nowszy model ( nie wiem co będzie ale przyjmijmy, że 70D ) nie sprzedam go tylko będę używał jako drugie body. Sam obecnie używam 40D i starego 300D ( co nie znaczy, że 300D nie robi dobrych zdjęć )
Wujek_Pstrykacz - Pią 24 Paź, 2008

Z kupnem 50D to należy jeszcze się wstrzymac. To na razie jeszcze nowoć, więc droższy niż rzeczywiście warty, pewnie jeszcze wyjdą jakieś błędy które producent poprawi. 40D to w tej chwili znakomita propozycja. Mnie pociąga 50D bo stanowi większy przeskok z 30D, ale na razie go nie kupie.
mir - Nie 07 Gru, 2008

Straszni materialiści z was
amv - Nie 07 Gru, 2008

mir napisał/a:
Straszni materialiści z was

To pojecie jest bardzo wzgledne... :wink:

novy - Nie 07 Gru, 2008

Jak myślicie, jak długo jeszcze będzie dostępny 40D w sklepach?
arietiss - Nie 07 Gru, 2008

W normalnych już niedługo, ale na rynku długo... :wink:
komor - Sro 10 Gru, 2008

novy napisał/a:
Jak myślicie, jak długo jeszcze będzie dostępny 40D w sklepach?

We wrocławskim Sigma-Pro (w Arkadach Wrocławskich) usłyszałem, że nie ma i już nie będzie. W dwóch Fotojokerach (C.H. Korona, Galeria Dominikańska) usłyszałem, że nie ma i już nie będzie w sklepach FJ ale żebym sprawdził w ich internetowym sklepie e-fotojoker.pl, gdzie od kilku dni figurował jako chwilowo niedostępny i tylko w sprzedaży wysyłkowej (nie można odebrać w sklepie FJ). Ale dziś na WWW pokazał się już jako dostępny (za 2300) i można złożyć zamówienie. Dzwoniłem też do Fotoaparacików i chwilowo nie ma, ale mają być pod koniec tygodnia, tam jest też przyzwoita cena. Oglądałem jeszcze 40D w Saturnie i MediaMarkt (Galeria Grunwaldzka i Dominikańska), gdzie stoi dumnie na półce w wysoce atrakcyjnej cenie 2999 zł za samo body...

ziemowy - Sro 10 Gru, 2008

komor napisał/a:
w Saturnie i MediaMarkt (Galeria Grunwaldzka i Dominikańska), gdzie stoi dumnie na półce w wysoce atrakcyjnej cenie 2999 zł za samo body...

Za taką cenę nie dziwne, że stoi :D

novy - Sro 10 Gru, 2008

komor, Nadal masz w planach kupienie 40D? Czy po teście 50D zmieniłeś zdanie?
komor - Sro 10 Gru, 2008

Niestety test 50D nie zmienił jego ceny :) więc nadal jestem zdecydowany na 40D po prostu z powodu ceny. I tak musiałem z powodu rychłego (jak sądzę) zniknięcia 40D zmienić plany i odsunąć na razie myśl o Sigmie 20/1,8. :(
novy - Sro 10 Gru, 2008

Ja wystraszony faktem że 40D tak szybko znika ze sklepów wymieniłem moje 400D na 40D :smile:
arietiss - Sro 10 Gru, 2008

novy, to tak jak ja. Teraz mogę spokojnie czekać na 60D! :mrgreen: Oczywiście jeśli panowie z Canona znowu czegoś nie "polepszą"... Ale nawet wtedy mogę spokojnie czekać na 70D... :lol:

[ Dodano: Sro 10 Gru, 2008 23:58 ]
komor, warto zmienić! :wink:

novy - Czw 11 Gru, 2008

Jedyne co by mi się przydało w 40D a co jest w 50D to AF MA, ale może panowie hackerzy coś wykombinują :wink:
szoko - Pią 12 Gru, 2008

A ja mam pytanie troche inne :D bo u mnie w okolicy w sklepach jest tylko 50D(40D jzu nie ma) a ja chce zakupic 40D, lecz chcialbym najpierw "zmacac" tego 40D i zobaczyc czy mi lezy :D wiec pytanie czy 50d rozni sie gabarytami badz budowa body??czy moge sie zasugerowac 50D?pytanie kieruje do osob co mialy stycznosci i z jednym i 2gim aparatem :)
wulf - Pią 12 Gru, 2008

szoko napisał/a:
A ja mam pytanie troche inne :D bo u mnie w okolicy w sklepach jest tylko 50D(40D jzu nie ma) a ja chce zakupic 40D, lecz chcialbym najpierw "zmacac" tego 40D i zobaczyc czy mi lezy :D wiec pytanie czy 50d rozni sie gabarytami badz budowa body??czy moge sie zasugerowac 50D?pytanie kieruje do osob co mialy stycznosci i z jednym i 2gim aparatem :)

Przeczytaj sobie najpierw opinię osób, które miały kontakt z obydwoma aparatami, jak będziesz miał jeszcze wątpliwości to pozostaje tylko wizyta u wróżki.
http://www.optyczne.pl/88..._wykonania.html

szoko - Pią 12 Gru, 2008

ta wybiore sie do wrozki, dzieki za propozycje.. lol
komor - Sob 13 Gru, 2008

40D i 50D są prawie identyczne pod względem trzymania, ergonomii i guzikologi. Czemu nie zajrzałeś do testu 50D przed zadaniem pytania? Tam masz dokładnie opisane czym różni się od 40D.
Monastor - Sob 13 Gru, 2008

A ja trochę się boję przesiadać na 40D bo niespecjalnie widzi mi się perspektywa kalibracji praktycznie całej szklarni :/
jasiekcom - Sob 13 Gru, 2008

Dlatego twierdze ze najlepiej kupować szkła z danego systemu niby więcej kosztują jednak nie ma później problemu ze zmian puszki :wink:
kleszcz - Sob 13 Gru, 2008

Witam. Jestem świeżym użytkownikiem tego forum i całkowitym amatorem, jeśli chodzi o fotografię cyfrową.
Niedawno kupiłem Nikona D40, i jestem pod wrażeniem jakości zdjęć. Trochę żałuję moich starych obiektywów na M42. Wydaje mi się że jeśli ktoś kupuje taki podstawowy aparacik jak D40 to nie będzie kupował worka obiektywów i brak przeniesienia napędu to nie problem. A D40 to jeden z ostatnich aparatów z 6 mpix matrycą już niedługo może ich na rynku pierwotnym brakować, trzeba się spieszyć ;-) .

konczako - Sob 13 Gru, 2008

kleszcz napisał/a:
Witam. Jestem świeżym użytkownikiem tego forum i całkowitym amatorem, jeśli chodzi o fotografię cyfrową.
Niedawno kupiłem Nikona D40, i jestem pod wrażeniem jakości zdjęć. Trochę żałuję moich starych obiektywów na M42. Wydaje mi się że jeśli ktoś kupuje taki podstawowy aparacik jak D40 to nie będzie kupował worka obiektywów i brak przeniesienia napędu to nie problem. A D40 to jeden z ostatnich aparatów z 6 mpix matrycą już niedługo może ich na rynku pierwotnym brakować, trzeba się spieszyć ;-) .

Kolega pomylił nazwy aparatów :wink: . Ten wątek dotyczy Canona 40D i 50D

novy - Sob 13 Gru, 2008

jasiekcom napisał/a:
Dlatego twierdze ze najlepiej kupować szkła z danego systemu niby więcej kosztują jednak nie ma później problemu ze zmian puszki :wink:

Hmmm..., Szkoda że mój 85f/1.8 pomimo że to Canon posiada wszytą funkcjonalność Front focus :wink: