|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Canon 450D & obiektyw do makro i krajobrazu - help
K8500 - Czw 23 Paź, 2008 Temat postu: Canon 450D & obiektyw do makro i krajobrazu - help Witam wszystkich forumowiczów ) Długie, ale rzuccie chociaz okiem i pomozcie...
Głowa mi już pęka od tych wszystkich opinii, testów, analizowania parametrów, wad, zalet... Godzinami czytam, bardzo ciekawe są te wszystkie analizy, ale mam już totalny mętlik czytam to forum od jakiegos czasu i widzę, że sporo osób tutaj zna się na rzeczy a ja pewnie samodzielnie nie wybiorę nic odpowiedniego, a wiadomo, nie chcę zmarnować pieniędzy ani się rozczarować, dlatego proszę o pomoc, wskazówki, jakies propozycje, rady, cokolwiek
Moze teraz przejde do rzeczy:) Fotgrafią zajmuje się amatorsko, kupuję nowy aparat (Canona 450D) problem wlasnie z obiektywami.
Najczęsciej fotografuje krajobrazy i makro, czasami ludzi i zwierzęta. Mój budzet jest bardzo ograniczony (ok 2000 zł ) Tym bardziej trudno się na cos zdecydować.
Obiektyw/y chcialam zamówić w sklepie internetowym, ze wzgledu na cenę i tu też mam obawy, czy to dobry pomsł...
Podobno uniwersalne obiektywy nie sa zbyt dobre (myslalam m.in o uniwersalnym tamronie 18-250, a z makro Tamron 90/2.8 lub Sigma 18-50) Myślę tez o kupnie 2 : do makro (moze da radę jakiemus portretowi też ) i krajbrazów, tylko własnie cena... Doradźcie proszę, kupić za srednio 1000zł po jednym z tych obiektywów, czy jeden za 2000zł będzie lepszym wyborem? Moze w ogóle spuścić trochę z ambicji i kupic na początek cos slabszego? Aha, ceny sprawdzam na 'skąpcu'
Pozdrawia karolina :p
kamfil06 - Czw 23 Paź, 2008
sigma 17-70?
ostre szkło z pseudo makro, w miare szerokim kątem i uniwersalnym zakresem
ogniskowych...
Smola - Czw 23 Paź, 2008
Nie ma takiego szkla. Albo makro albo widoczki.
mavierk - Czw 23 Paź, 2008
17-70 na prawde daje rade
Wróbel EOS - Czw 23 Paź, 2008
Tak jak koledzy wyżej, Sigma 17-70. Jeśli to ma być szkło kupione przez internet to z sigmą będzie ta zaleta, że jeśli nie będzie ostrzyła w punkt, to zawsze można wysłać sprzęt na darmową kalibrację. Przy kalibracji Sigm nie ma ingerencji w oprogramowanie aparatu więc na niego nie tracimy gwarancji. A do tego dokup sobie 50/1.8.
Wujek_Pstrykacz - Czw 23 Paź, 2008
Sigma 17-70 daje rade nawet być macro. To rozsądny wybór dla kogoś o średnich wymaganiach.
Baku - Czw 23 Paź, 2008
Nie ma sensu Cytat: | spuszczać trochę z ambicji | a później być niezadowolonym (niezadowoloną ) lepiej zrobić inaczej; nagiąć trochę budżet i kupić coś lepszego. Sigma 17-70 lub Tamron 17-50 powinny się sprawdzić. Z tym, że obiektywy tych firm do Canona to raczej nie kupowałbym przez internet (możliwe problemy z autofocusem). Sigma jest bardziej uniwersalna i ciut tańsza, Tamron ostrzejszy, jaśniejszy i droższy.
K8500 - Czw 23 Paź, 2008
Dziękuję wszystkim za rady (no prawie )
Jesli chodzi o Tamrona, to zniechęciły mnie problemy z serwisem... Sigma wydaje się byc całkiem ok no i serwis ponoć porządny. Jesli faktycznie potrafi robić takie zdjęcia http://www.pbase.com/alfisti/image/86991373 i http://www.pbase.com/phamnes/nightscapes to będzie super.
Smola - Czw 23 Paź, 2008
Te zdjęcia, jak i wiele innych im podobnych zrobił fotograf
Sigma jest bardzo fajnym szkłem i jesli 1:2 satysfakcjonuje sie jako macro to polecam.
Ale nie ma to jak szkło 1:1. Mam porównanie bo mam szkło typu Sigma i 1:1.
K8500 - Sob 25 Paź, 2008
No wiec zdcydowalam sie na sigme. Mysle, ze bede zadowolona, przynajmniej na poczatek powinno wystarczyc, a za jakis czas pewnie kupie cos specjalnego do makro. Dzieki za pomoc jeszcze raz
|
|