forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pentax K200D

maro - Pią 24 Paź, 2008
Temat postu: Pentax K200D
Witam
Piszę na tym forum pierwszy raz i od razu mam pytania.
Planuję zakup aparatu do ok.2000 zł. Zdjęcia: krajobrazy, trochę nocnych i rodzinne, w tym mocno ruszających sie dzieci :) Niestety korzystam aktualnie z kompaktów i większość zdjęć nie nadaje się do oglądania, a szkoda, bo czas leci, dzieci rosną, a fotek jak na lekarstwo....
Od ładnych paru lat mam starego analogowego Pentaxa MZ60 z obiektywem Tamron, kitowy i niestety dość średni jakościowo szczególnie w zbliżeniach i przy lampie, ale jeżeli dobrze się pobawić, to fotki wychodzą ładne. Niestety ze względu na uszkodzenie body, nie pstrykam tym zestawem od dłuższego czasu.
I tu powstaje pytanie, czy rzeczywiście stare obiektywy pasują do nowych Pentaxów (mam na mysli K200D)?
Bo tak sobie wymyśliłem, że na razie kupiłbym body i korzystał z posiadanego obiektywu, a z czasem dokupił coś lepszego, tzn. obiektyw np. 50-200, może 300 i do tego lampę, a ten podstawowy obiektyw zmienił w następnej kolejności. Samo body K200D to na ten moment koszt ok.1400-1500 zł.
Jest też opcja zakupu zestawu Pentax K200D z obiektywami 18-55 i 50-200 za ok 2000 zł. Nie wiem czy te obiektywy są warte dopłaty.
Co Wy na to?
Jeżeli stary obiektyw nie pasuje, a obiektywy w opisanym zestawie są słabe, to wtedy będę myślał głównie o Nikonach i Canonach, ale może też i Sony (może a200).
z góry dzięki za porady :)
pozdrawiam
Maro