forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Canon EOS 40 D - problem Error 99

Jaakarhu - Nie 26 Paź, 2008
Temat postu: Canon EOS 40 D - problem Error 99
Mam problem z moim aparatem - Canon EOS 40D. Gdy robię zdjęcie wyświetla mi się na ekranie komunikat " Error 99. Shooting is not possible. Turn the power switch to <OFF> and <ON> again or re-install the battery". Co ciekawe, raz na kilka prób, udaje się zrobić zdjęcie. Przeważnie jednak dostaję ten komunikat.

Do aparatu używam obiektywu Ef 17-40mm 1:4 L USM. Próbowałem zamocować inny obiektyw i sprawdzić, czy komunikat się powtarza. Niestety, komunikat się powtarzał, choć zamocowałem obiektyw, który na pewno był sprawny ( działał bez zarzutu w innym aparacie ).

Co może być przyczyną tego dziwnego komunikatu? Ja mojego Canona kupiłem na allegro od osoby prywatnej, która sprowadziła go z USA.

Rozumiem, że w tej sytuacji nie obowiązuje mnie gwarancja.

Dziękuję za radę

Michał

krisv740 - Pon 27 Paź, 2008

przeczyść styki na połączeniu z obiektywem, sprawdź akumulator. jeśli to nie pomoże proponuje wymienić akumulator. gdyby i to nie pomogło - serwis.
piotrmkg - Pon 27 Paź, 2008

http://canon-board.info/showthread.php?t=13877
Jaakarhu - Pon 27 Paź, 2008

czyściłem styki, nic nie dało, próbowałem też z innym obiektywem, który w aparacie kolegi działał bez zarzutu - też nic nie dało. Zaznaczam, że mój obiektyw Canon EF 17-40mm L jest oryginalnym produktem Canona więc nie powinno być problemu z kompatybilnością.

Mogę sprawdzić akumulator i kartę pamięci. Jakie jeszcze mogą być przyczyny usterki? Słyszałem od jednego fotografa, że może to być wina oprogramowania w aparacie. Szukałem upgradu oprogramowania na aparat EOS 40D na stronie Canona ale nie mogłem znaleźć.

Dziei za wszelkie rady i sugestie

krisv740 - Pon 27 Paź, 2008

firmware : http://www.usa.canon.com/...4&modelid=17779
Anax - Sro 05 Lis, 2008

Witam uprzejmie Wszystkich - jestem nowy na forum. Spotkalem sie wlasnie z tym samym problemem.

Błąd Err99, jak sie dotad zorientowalem, to:

- niekompatybilność osprzętu: obiektywu albo karty,
- akumulator,
- i wreszcie ostatnia nowinka, uszkodzenie migawki.

Problem pojawil sie w miarę nowym Eosie 40D - przez rok pracował bez zarzutu, gdyz dwa razy wystąpil ten blad i pomogl ,,reset" zasilania - jak w komunikacie. Po jakims czasie - blad wystapil ponownie, ale tym razem pomoglo sformatowanie karty. Teraz, po raz kolejny, nie pomogly czary opisane powyzej, a takze przetarcie blyszczacych od czystosci stykow w obiektywie (tez Canonowskim, a wiec kompatybilnym).

Przy tak drogiej zabawce, takie sytuacje nie powinny miec miejsca. W dzisiejszych czasach nie bardzo miesci mi sie w glowie porada Canona, aby wymienic lub sprobowac na innym akumulatorze - niby dlaczego?

Moze jakas seria ma ukryta wade produkcyjna, a korporacja milczy?

RobakGr - Czw 20 Lis, 2008

niestety u mnie wystąpił ten sam komunikat aparat kupiony w lipcu 2008-po zrobieniu 15000 fotek prawdopodobnie padła migawka-aparat pojechał do Warszawy do serwisu!
za taką kasę i niby półprofesjonalny sprzęt nie powinno być czegoś takiego!
to Chińczyki lepszy sprzęt robią!!!

edmun - Czw 20 Lis, 2008

RobakGr, a kto zrobił Twój sprzet jeśli nie Chińczycy ? 90% części w środku jest produkcji Chińskiej, a jeśli pisze na aparacie Made in Japan to tylko dlatego że z Chińskich części Japończycy to zbudowali.
Jeśli faktycznie masz problemy z aparatem, co przestań krzyczeć do Boga za wyrządzone krzywdy, tylko dzwonisz do serwisu i aparat w przeciągu 14 dni pewnie będzie naprawiony.
Jak na razie wpadłeś na to forum i te 3 posty były tylko o tym jaki to Canon jest zły i niedobry

pepto - Czw 20 Lis, 2008

Edmun postaw sie na miejscu RobakGr może zbierał jakiś czas na dobry aparat, podczas zbierania musiał sobie odmówić różnych rzeczy, kina, kolacji z ukachaną w dobrej restauracji, podróży... Gdy już kupił okazało się, że sprzęt jest awaryjny.

Póki co nie mam problemu z tym błedem i oby tak jak najdłużej. Szacunek Canonowicze !

edmun - Czw 20 Lis, 2008

Pewnie i tak, ale od tego przecież są serwisy. Problem wtedy rozwiązany... I każdemu może się to przytrafić, nie tylko Canoniarzom czy Nikoniarzom, ale kupując nawet telewizor za 10000 zł możesz trafić bubel niezależnie od firmy.
A tak mam wrażenie że "kupiłem bubla to powiem wszystkim że to bubel żeby też nie kupowali".... :/
Zamiast normalnie napisać że faktycznie siadło, jak chce to serwis rozwiązać, albo jak już rozwiązał, a nie krzyczeć że CANON go oszukał... normalnie złodzieje.
Bo zrobili dobry aparat ale ten się popsuł i 2000 zł poszło się walić ? :D
Ironia i sarkazm w tym momencie chyba jest normalnym podejściem czyż nie ? :D

piotr_u. - Sob 22 Lis, 2008

Z kolei w moim 400D "Error 99" wyskakuje średnio co 30 min. Zdążyłem się przyzwyczaić (tzn. denerwuję się mniej niż na początku) i to olać. Ale ostatnio przyszła pora na autofokus. Przykładowo jednego dnia myli się w ok. 10%, a drugiego już w 60% i nie ma znaczenia jakiego obiektywu używam. Czy ktoś spotkał się z czymś takim?
pepto - Sob 22 Lis, 2008

Nie, a dużo robisz zdjęć. Może migawka Ci siada :/
piotr_u. - Sob 22 Lis, 2008

Nie sądzę, a przynajmniej nie powinna. Zrobione jest dopiero ok. 8 tyś. zdjęć.
MC - Sob 22 Lis, 2008

pepto, a padanie migawki objawia sie poprzez slabo dzialajacy AF? Nie wiedzialem.
Gangster - Sro 28 Kwi, 2010

A możecie mi powiedzieć czy serwis na żytniej wymieni migawkę za free jeśli nie przekroczy 100000 zdjęć a aparat jest po gwarancji? Bo niby lustro ma gwarancje 100k zdjęć.
Gdzieś to wyczytałem na forum ale nie wiem czy to prawda.

zug - Sro 28 Kwi, 2010

Gangster napisał/a:
Gdzieś to wyczytałem na forum ale nie wiem czy to prawda.

zgadza się jeśli nie przekroczył 100k zdjęć wymienią za darmo niezależnie od tego czy aparat jest na gwarancji czy też nie :wink:

Baku - Czw 29 Kwi, 2010

Pytanie za 6 punktów:
Czy wymienią za darmo w aparacie spoza oficjalnej polskiej dystrybucji Canona?

candy - Czw 29 Kwi, 2010

taaa...za darmo to można u nas w p**k dostać
jakoś w to nie wierzę że ktoś wejdzie z ulicy i wymienią mu migawkę bo padła a on nie przekroczył jeszcze 100K klapnięć(sorki ale jestem sceptykiem w tych sprawach)

dawid_gaszynski - Sob 15 Maj, 2010

Cytat:
Czy wymienią za darmo w aparacie spoza oficjalnej polskiej dystrybucji Canona?

Masz kartę gwarancyjną ? Chociaż europejską ?

krisv740 - Sob 15 Maj, 2010

candy napisał/a:
jakoś w to nie wierzę że ktoś wejdzie z ulicy i wymienią mu migawkę bo padła a on nie przekroczył jeszcze 100K klapnięć(sorki ale jestem sceptykiem w tych sprawach)

od 40d "w górę" wymienią... :cool:

zug - Sob 15 Maj, 2010

candy napisał/a:
jakoś w to nie wierzę że ktoś wejdzie z ulicy i wymienią mu migawkę bo padła a on nie przekroczył jeszcze 100K klapnięć

z ulicy może nie ale jak wyślesz to nie powinno być problemu :razz:

candy - Sob 15 Maj, 2010

zug, tylko ciekawe po jakim czasie przyślą? :P
suffka - Czw 12 Sie, 2010

słyszałam plotę, że żeby errora99 nie było, trzeba update'ować firmware
edmun - Czw 12 Sie, 2010

suffka, zła plota. ja miałem error pomimo najnowszego softu