|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Sony A200 + obiektyw
enter000 - Wto 28 Paź, 2008 Temat postu: Sony A200 + obiektyw Witam, jestem początkującym fotoamatorem z niskim budżetem ale postanowiłem kupić korpus Sony A200 i do tego obiektyw. Jednak nie wiem czy naprawdę ten kitowy 18-70mm jest taki tragiczny? Zastanawiam się nad obiektywem kitowym na początek + Tamron AF 70-300mm F/4-5.6 Di LD Makro w przyszłości czy lepiej od razu kupić Tamrona? Lub jakiś inny cenowo odpowiadający jemu?
ghost - Wto 28 Paź, 2008
kit jest jaki jest, ale można z nim zrobić mnóstwo świetnych zdjęć. w swojej cenie jest niepobity. sensowna wymiana to sigma 17-70 lub tamron 17-50. czyli minimum dodatkowy 1000 zł.
jeżeli zależy ci na dłuższym szkle to tamron jest ok, ew podobna Sigma APO. sonowski 75-300 ma opinie słabszego.
możesz jeszcze rozważyć starą minoltę 70-210 f/4. tanie, dość ostre, z bardzo przyjemnym obrazowaniem.
możesz jeszcze się pobawić w 35-70, 24-50, 24-105 (200-500-800 zł) ale to szkła raczej uzupełniające niż podstawowe.
MC - Wto 28 Paź, 2008
Nic do dodania. Wybor jest spory, jak widac.
enter000 - Sro 29 Paź, 2008
Czy mógłbym mieć do któregoś z forumowiczów prośbę? Mianowicie jak ktoś posiada te obiektywy żeby zrobił trzy zdjęcia z 17,70,300mm (tak żeby aparat był w jednym miejscu, skierowany na tą samą rzecz, żeby zobaczyć ile ten obiektyw 70-300 może 'objąć' :)
Będę wdzięczny
ghost - Sro 29 Paź, 2008
być może to Ci pomoże.
enter000 - Sro 29 Paź, 2008
ghost, dzięki, dzięki, dzięki, właśnie o to chodziło
Rizzo - Sro 29 Paź, 2008
A ja Ci powiem, że na początek spokojnie fociłbym kitem. Nie jest z nim tak tragicznie. Z czasem możesz pomyśleć o wymianie. A mając ograniczony fundusz lepiej na start zainwestować w jakieś tele, bo uzyskujemy możliwość robienia zupełnie innych zdjęć.
rey - Nie 02 Lis, 2008
Jest jakaś zasada, jeżeli chodzi o kwestie doboru szkła do body, czyli czy warto pakować wyższe szkło do taniej puchy? Chodzi mi o to np, czy A200 wykorzysta możliwości lepszego szkła, podpinanego najczęściej do wyższych modeli.
A czy taka A200 ze szkłem przekraczającym znacznie jej wartość dorówna fotkom z takiej np A300, A700. Mam na myśli fotki max formatu A5, skrajnie A4
Do wszystkich Alph pasują jednakowe szkła?
ghost - Nie 02 Lis, 2008
a300 i a200 ma tą samą matrycę.
pasują wszędzie te same szkła.
zawsze warto mieć dobry obiektyw. droższe modele (szczególnie na niskich iso) nie odstają od tańszych pod względem obrazowania.
komor - Wto 04 Lis, 2008
ghost, pewnie chciałeś napisać, że tańsze modele na niskich ISO nie odstają od droższych, czyż nie? Co to pytania czy warto lepszy obiektyw do gorszego body – też uważam, że warto. Można się pozytywnie zdziwić...
RB - Wto 04 Lis, 2008
komor napisał/a: | ghost, pewnie chciałeś napisać, że tańsze modele na niskich ISO nie odstają od droższych, czyż nie? |
CCD i CMOS'y... no IMO wersja Ghosta nie jest do końca nieprawdziwa...
ghost - Wto 04 Lis, 2008
trochę się zamieszałem.
chciałem napisać ze cena puszki raczej przekłada się na wygodę obsługi, jakość wykonania, niż lepszą jakość wypluwanych jpg.
kazikoowy - Pią 01 Kwi, 2011 Temat postu: SONY A200 Mam pytanie.
Myślę nad zakupem lustrzanki.
Chciałabym kupić sobie Sony a200
Czy jest ona dobra?
Jakie są jej zalety i wady?
Pozdrawiam
kasiakaaz - Pią 01 Kwi, 2011
kazikoowy, a który obiektyw/obiektywy chcesz podpiąć do tej Alfy? Ile masz kasy i co chcesz fotografować?
ghost - Sob 02 Kwi, 2011
zalety: nówka za śmieszną cenę.
body ma większość co potrzebne. znośny wizjer, znośna przyciskologia.
wady:
10mpx CCD jest już starą matrycą i to widać. wysokie iso jest kiepskie, niskie ma fajne ccdekowe kolory, ale współczesne aparaty biją ją w kwestii rozpiętości.
zestawowy kit 1870 jest dość słaby.
komor - Sob 02 Kwi, 2011
kazikoowy, scaliłem Twój temat z podobnym starszym. Przeczytaj też może test tego aparatu, choć trzeba pamiętać, że od 2008 roku nieco się zmieniło…
kazikoowy - Nie 03 Kwi, 2011
chciałabym kupić tą :
http://allegro.pl/sony-a2...1528549995.html
Nie jestem profesjonalistką. Myślę, że spełni ona moje wymagania.
Fotografuje głównie naturę, konie i ludzi
moronica - Nie 03 Kwi, 2011
co to za sklep, ktory nawet ci nie poda jaki obiektyw daja w komplecie a tylko 2 marki, z ktorych cos ci tam dorzuca
kazikoowy - Nie 03 Kwi, 2011
Dlatego podał swoje namiary, żeby się o to spytać
kasiakaaz - Pon 04 Kwi, 2011
kazikoowy, zapytaj konkretnie, jaki obiektyw jest proponowany i czy możesz kupić samo body bez obiektywu. Jeśli tak, to ile kosztuje.
jurand - Pon 04 Kwi, 2011
Będąc w salonie Sony jakieś 2 tyg temu widziałem NOWE A200 z kitem 18-55.
Cena wynosiła 999 jak pamiętam.
Oczywiście gwarancja producenta więc może warto zajrzeć do salonu i zapytać ?
Skoro w Rzeszowie mają to może i w innych salunach
|
|