|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pierwsza lustrzanka dla amatora
kubuleczek3 - Wto 28 Paź, 2008 Temat postu: Pierwsza lustrzanka dla amatora Witam, zastanawiam się nad kupnem lustrzanki do 1500 zł. Tylko nie wiem jaką. Myślę o Alphie 300, 200 lub 100. Rozważam możliwość kupna także używanego sprzętu. Liczę na odpowiedź. Pozdrawiam
RB - Wto 28 Paź, 2008 Temat postu: Re: Pierwsza lustrzanka dla amatora
kubuleczek3 napisał/a: | Witam, zastanawiam się nad kupnem lustrzanki do 1500 zł. Tylko nie wiem jaką. Myślę o Alphie 300, 200 lub 100. Rozważam możliwość kupna także używanego sprzętu. Liczę na odpowiedź. Pozdrawiam |
A100 raczej juz nie kupuj. Polecałbym jednak a200.
ziemowy - Wto 28 Paź, 2008
Zrozważasz też inne systemy?
Do 1500 zł można kupić Canona 1000D, Olympusa E510 czy Nikona D60.
kubuleczek3 - Sro 29 Paź, 2008
byłbym raczej za sony, ponieważ to dość dobra marka, no ale można też rozważyć inne możłiwośći, co polecacie ??
AuThoR - Sro 29 Paź, 2008
Cytat: | byłbym raczej za sony, ponieważ to dość dobra marka | ... a canon olympus i nikon to niska półka
a tak na poważnie :
1. jeśli sony to też od A200 - A300 też można kupić poniżej 1500zł (a100 bym sobie darował)
2. jeśli nikon to właśnie jak kolega d60
3. Z olympusa może zastanów się nad E510/ E-520 + dwa obiektywy (ale to ok 2tyś)
4. no z canona to do kwoty 1500zł jest tylko 1000d
Pozdrawiam
Darrarski - Sro 29 Paź, 2008
AuThoR napisał/a: | no z canona to do kwoty 1500zł jest tylko 1000d |
Albo starszy model 400D, kosztuje 1550 PLN w sklepach w Warszawie (z gwar. producenta).
kubuleczek3 napisał/a: | byłbym raczej za sony, ponieważ to dość dobra marka, no ale można też rozważyć inne możłiwośći, co polecacie ?? |
Polecam właśnie Canona lub Nikona D60. Sony bym sobie odpuścił. Poczytaj testy, chociażby na tej stronie, oraz na www.dpreview.com . Kilka dni temu też nie byłem zdecydowany co do systemu, który warto kupić. W tej cenie jednak Canon wydaje się być najlepszym wyborem.
ghost - Sro 29 Paź, 2008
nie czytaj testów bo zwariujesz przynajmniej nie za dużo.
Sony jest ok. w swojej cenie daje w miarę zgrabne body z przyzwoitym wizjerem i kompletem funkcji.
nikon d60 nie ma AF z żadną starszą stałką, co może być wadą za pół roku.
jeżeli lubisz wysokie iso i nocne zdjęcia - canonowski cmos ma przewagę, dla zdjęć w dziennym świetle nieco lepiej wypadnie sonowska matryca (czyli a200 i d60)
jeżeli zależy ci na LiveView - dopłać do a300
oglnie to każdy z tych aparatów jest "wystarczająco dobry"
Baku - Sro 29 Paź, 2008
Na podstawie swoich wymagań, stosunku możliwości i jakości do ceny, wrażeń organoleptycznych i ogólnego wrażenia, które diabelnie ciężko rozbić na pierwiastki, uważam (i przedstawiam wyłącznie swoje subiektywne zdanie), że rozsądne minima na jakie można się zdecydować w danym systemie to:
- Canon 400D
- Nikon D80
- Olympus E510
- Pentax K10D
- Sony a700
Choć są oczywiście sytuacje w których warto kupić lepszy obiektyw a do niego Nikona D60, Canona 1000D, Sony a300, etc... i uzyskać lepszy efekt niż z aparatami z mojej listy podpiętymi do b. lichych obiektywów.
a co to dokładnie jest ten podgląd na żywo w Alphie 300 i 350 ?? Jest to przdatne. zastanawiam się nad kupnem Alpha 200 z allegro. Jest używana no ale ok.
[ Dodano: Sro 29 Paź, 2008 10:41 ]
chodzi o to żeby robić zdjęcia codzienne np. w zime na nartach czy może też przyrodę, do zestawu najczęściej jest dołączany obiektyw KIT, jaki inny polecacie ??
RB - Sro 29 Paź, 2008
ghost napisał/a: | nie czytaj testów bo zwariujesz przynajmniej nie za dużo.
Sony jest ok. w swojej cenie daje w miarę zgrabne body z przyzwoitym wizjerem i kompletem funkcji.
nikon d60 nie ma AF z żadną starszą stałką, co może być wadą za pół roku.
jeżeli lubisz wysokie iso i nocne zdjęcia - canonowski cmos ma przewagę, dla zdjęć w dziennym świetle nieco lepiej wypadnie sonowska matryca (czyli a200 i d60)
jeżeli zależy ci na LiveView - dopłać do a300
oglnie to każdy z tych aparatów jest "wystarczająco dobry" |
Ja bym tez inaczej - jeśli chcesz kiedyś względnie tanio wejśc w świat foto przyrody z dłuugimi tele, szybkim autofokusem i wysokimi czułościami to obecnie faktycznie Canony...
W innych wypadkach taniośc niskich Canonów odbije Ci się w rozpiętości tonalnej, a w zamian nie dostaniesz nic co Ci się przyda...
A generalnie to oprócz specyficznych zastoswowań i przyzwyczajneń tak samo będzie Ci się jechało a200 jak i 450d. Choć ten drugi jest lepszą puszką.
Za 1500PLN jeśłi nie masz uprzedzeń to a200 jest dość rozsądnym wyborem. Podglad na zywo w a300 i a350 (tego modelu jednak nie polecamy) umozliwia podgląd zdjęcia przed jego wykonaniem na ekranie - tak jak w kompakcie. Jeśli jest to Ci do czegoś niezbędne, to cóż, oprócz Sony za odpowiednie pieniądze będziesz miał tylko mizerne atrapy LV... Jeśli nie jest Ci to potrzebne, albo nie wiesz, ze jest Ci to potrzebne, to tego nie kupuj...
Baku - Sro 29 Paź, 2008
Podgląd na żywo czyli Live View (LV).
Prekursorem tego rozwiązania (jeśli mnie pamięć nie myli) jest Olympus, ale obecnie wszyscy producenci wprowadzają to rozwiązanie do swojej oferty.
http://www2.olympus.pl/co...12806.htm#12807
Live View umożliwia taki tryb pracy lustrzanki, jaki znamy z kompaktowych aparatów. Oprócz wizjera optycznego (typowego dla lusrzanek) mamy możliwość kadrowania obrazu na głównym wyświetlaczu aparatu (typowe dla kompaktów). Pełnię funkcjonalności to rozwiązanie ma właśnie chyba w lustrzankach Sony ze względu na uchylny monitorek dobrej jakości. Zaletą Live View jest możliwość znacznego powiększenia fragmentu oglądanego obrazu.
W moim aparacie jest Live View, ale nie korzystam z niego (włączyłem może ze 3 razy) - w zupełności odpowiada mi wizjer optyczny, który wydaje mi się bardziej naturalny. Natomiast monitorek z tyłu mam raczej przeciętny...
a co myślicie o Nikonie D60 i D80 ??
MC - Sro 29 Paź, 2008
Nikon D80 to mimo uplywu czasu bardzo przyzwoity aparat
ziemowy - Sro 29 Paź, 2008
Nikona D80 za 1500 nie kupisz. Samo body kosztuje około 2 tys.
D60 to bardzo fajna puszka. W tej cenie obok canona 1000D jeden z lepszych.
Ale to już użytkownicy systemu Nikona muszą się wypowiedzieć.
ghost - Sro 29 Paź, 2008
d80 - fajny aparat, ale mz drogawy. to stare body i miejscami to widać.
d60 - tani aparat, ale z wadami w postaci braku śrubokręta (af tylko ze szkłami af-s)
czyli odcinasz się od przyjaznych w nikonie tanich stałek 35-50-85.
d60 - tani aparat, ale z wadami w postaci braku śrubokręta (af tylko ze szkłami af-s)
czyli odcinasz się od przyjaznych w nikonie tanich stałek 35-50-85.
co to dokladnie znaczy ??
narazie rozmyślam o nikonie albo sony, jak coś to Nikon D60 lub 80 albo Sony 200 lub 300.
co o tym sadzicie ??
kubuleczek3 napisał/a: | co to dokladnie znaczy ?? |
Znaczy to tyle, że w/w stałki mozna ostrzyć tylko ręcznie.
masz racje, D80 za drogi no ale D60 czemu nie ??
MC - Sro 29 Paź, 2008
kubuleczek3 napisał/a: | ak coś to Nikon D60 lub 80 albo Sony 200 lub 300. |
Ranking wg. mnie:
D80
A200
A300
D60
stałki co to wogole jest ?? wiesz ja jestem amatorem i dopiero wchodze w swiat fotografii
ghost - Sro 29 Paź, 2008
stałka - czyli stała ogniskowa a nie zoom.
nikon ma w systemie w miarę tanie stałki dające bardzo sympatyczne efekty
za ok 1200zł 35 f/2 i 85 f/1.8 i za 400zł 50 f/1.8.
szczególnie ta 50 jest fajnym i tanim szkłem. wszystkie jednak wymagają napędu przez tzw śrubokręt z body (którego najniższe nikony nie mają). nowsze szkła (np kit) sygnowane af-s mają własne silniki i współpracują z d50 - d40 -d40x - d60 bez problemów. te starsze niestety nie.
ale tak do 1500 zł - 1700 zł
Wujek_Pstrykacz - Sro 29 Paź, 2008
Ja to zripostuje.
D80, A300, D60, A200.
MC - Sro 29 Paź, 2008
Wujek_Pstrykacz, przynajmniej co do lidera sie zgadzamy
Cytat: | Ja to zripostuje.
D80, A300, D60, A200. |
Ja bym zamienił A300 i A200 miejscami.
Lepiej mieć większy wizjer niż LV.
Bo to w tych czterech propozycjach jest oczywiste.
RB - Sro 29 Paź, 2008
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Ja to zripostuje.
D80, A300, D60, A200. |
Jakość obudowy rulez...
a co na temat nikona D40X ?? ja lece napiszcie swoje rozwazania
ghost - Sro 29 Paź, 2008
jeżeli zaczynasz zabawę z aparatami, to mz nie ma sensu d80 w którym nie skorzystasz z zaawansowanych możliwości, a z pewnością poczujesz różnicę w cenie.
zastanów się nad a200 / d60. przejdź się do FotoJokera i sprawdź czy nie masz problemu z wykonaniem a200.
mz to lepszy aparat niż d60, jednak wykonanie gorsze.
pomacaj i wybierz co ci będzie leżało w łapce.
d40x to poprzednia wersja d60 różniąca się zdaje się odkurzaniem matrycy.
MC - Sro 29 Paź, 2008
kubuleczek3 napisał/a: | ja lece napiszcie swoje rozwazania |
Czyli: wy sobie tu pogadajcie, a ja przyjde na gotowe.
W zasadzie, to temat byl juz walkowany, wiec uzyj funkcji "szukaj".
RB napisał/a: | Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Ja to zripostuje.
D80, A300, D60, A200. |
Jakość obudowy rulez... |
Śmieszne co? Poza tym różnią się jeszcze innymi szczególami.
RB - Sro 29 Paź, 2008
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | RB napisał/a: | Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Ja to zripostuje.
D80, A300, D60, A200. |
Jakość obudowy rulez... |
Śmieszne co? Poza tym różnią się jeszcze innymi szczególami. |
Pewnie, ale o ile mnie pamięć nie myli byłeś raczej zdeklarowanym przeciwnikiem LV... No wszyscy ewoluujemy...
A smieszne, czy ja wiem, w sumie niezbyt...
Dalej jestem, a Sony jest fe. A ewoluuje, ale w kierunku 50D lub nawet 1D Mark III.
RB - Czw 30 Paź, 2008
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Dalej jestem, | To juz nic a nic nie rozumiem Twojego 'rankingu'... A zresztą, po co mi to do szczęscia...
kubuleczek3 - Czw 30 Paź, 2008
jestem za Alpha 300, dzieki za wasze pomoce
pozdrawiam
MC - Czw 30 Paź, 2008
Owocnego zakupu i duzo radosci z fotografowania
MC jesteś ze Słupska ?? też mieszkam w Słupsku
pozdro
Wujek_Pstrykacz - Czw 30 Paź, 2008
A300
RB - Czw 30 Paź, 2008
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | A300 |
Ranking sam układałes, a d80 był za drogi...
Jak za drogi to wybrałbym tańszy D60. Od Sony mimo,że wyżej go zakwalifikowałem, stroniłbym.
RB - Czw 30 Paź, 2008
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Jak za drogi to wybrałbym tańszy D60. Od Sony mimo,że wyżej go zakwalifikowałem, stroniłbym. |
O, to tak samo jak ja od Canonów...
I dlatego nawet nie wiesz co tracisz
mavierk - Czw 30 Paź, 2008
a ja od bezalkoholowego piwa
bo byłem w Fotojokerze i tam mi polecili Alphe 300. W porównaniu Nikon D60 ma chyba 7 pól autofocusa a alpha 9. Nikon nie ma tam jakiegoś silniczka a alpha ma. Jeszcze w gre wchodził Canon 1000 D no ale on ma stabilizacje w obiektywie a nie w body. Pamietajcie że to ma być lustrzanka dla amatora ( moja 1 ) a nie tam jakaś na maksa wypasiona ( taka to kosztuje z 10 000 )
A Wujaszku Pstrykaczu : czemu tak stronisz od Sony ?? Przecież to dobra marka
Tak sądzisz, jak ktoś robi wszystko to nie robi to dobrze. Taka jest zasada. A to, że Ci poradzili Sony to wiadomo. Acha, i nie wujaszku.
dobra sory, po loginie cie tak nazwalem, a ty na czym fotografujesz ??
[ Dodano: Czw 30 Paź, 2008 21:31 ]
to co wkońcu lepiej Canona 1000 D czy Alphe 300 ??
Znowu Minolta Dynax 7. Wróciłem do analoga.
aha, ale jestes juz profesjonalnym fotografem ?? masz jakis zaklad fotograficzny ??
Jestem takim samym amatorem jak Ty, no może z większym stażem. A wybrałbym Canona, ale 400D. Sony nie, no chyba, że A700, ale to inna (droższa) bajka.
to niezly masz sprzet, fajna ta minolta
Oj bardzo fajna. Polecam do nauki foto, przynajmniej uczy myślenia przed naciśnięciem na spust.
nie wiem, rozwaze jeszcze bo w lustrzance jakie ustawienia się na manualu ustawia ?? ISO czyli ?? i co jeszcze ??
kozidron - Czw 30 Paź, 2008
kubuleczek3 napisał/a: | bo byłem w Fotojokerze i tam mi polecili Alphe 300. W porównaniu Nikon D60 ma chyba 7 pól autofocusa a alpha 9. Nikon nie ma tam jakiegoś silniczka a alpha ma. Jeszcze w gre wchodził Canon 1000 D no ale on ma stabilizacje w obiektywie a nie w body. Pamietajcie że to ma być lustrzanka dla amatora ( moja 1 ) a nie tam jakaś na maksa wypasiona ( taka to kosztuje z 10 000 ) |
a sprzedawcy przypadkowo mieli koszulki sony......poczytaj trochę, większa ilość pół af niekoniecznie oznacz lepszą wydajność auto focusa a stabilizacja w body niekoniecznie jest bardziej wydajna od tej w obiektywach
nie... a co ?? Też nie lubisz sony ??
a co tu do lubienia lub nie lubienia, tylko po co łykasz propagandę
Dzięki tej propagandzie mamy tysiące "zadowolonych" użytkowników Alf. I będzie jeszcze więcej.
jenknermario - Czw 30 Paź, 2008
Czesc, Canon jest z taniego plastiku. Jednak jest to naprawde nie zly aparat. Sony dopiero od A700 jest godny uwagi, chociaz tez bym nie kupil-).
może dlatego że Alphy w swojej klasie są dość tanie no i dobre, marka Sony sama mówi sama za siebie, uchylny ekran, Live View to dobre rzeczy dla amatora - fotografa.
Może bardziej profesjonalny jest nikon albo canon, które są dosyć drogie no i przyznam też dobre. Słyszałem że Canon 1000 D to istny "klon" canona 450 D, czy tak jest ??
P_M_ - Czw 30 Paź, 2008
kubuleczek3 napisał/a: | może dlatego że Alphy w swojej klasie są dość tanie no i dobre, marka Sony sama mówi sama za siebie, uchylny ekran, Live View to dobre rzeczy dla amatora - fotografa.
Może bardziej profesjonalny jest nikon albo canon, które są dosyć drogie no i przyznam też dobre. Słyszałem że Canon 1000 D to istny "klon" canona 450 D, czy tak jest ?? |
A slyszales, co mowi nazwa Sony dla bardziej obeznanego klienta? Spadaj, bo cie wydoja. Dostajesz tanioche na podpuche, a jak sie wciagniesz, to musisz zmienic system, bo systemowe szkla sony sa drogie. Korpus z malo uzytecznymi wodotryskami to tylko dodatek.
Klepiac takie zaslyszane gdzies "madrosci" nie wystawiasz sobie dobrej opinii. Ceny sprzetu sprawdz na skapcu, a opinie o nim na googlach.
RB - Czw 30 Paź, 2008
kubuleczek3 napisał/a: | może dlatego że Alphy w swojej klasie są dość tanie no i dobre, marka Sony sama mówi sama za siebie, uchylny ekran, Live View to dobre rzeczy dla amatora - fotografa.
Może bardziej profesjonalny jest nikon albo canon, które są dosyć drogie no i przyznam też dobre. Słyszałem że Canon 1000 D to istny "klon" canona 450 D, czy tak jest ?? |
Tu do Sony Cie nikt namawiał nie bedzie, taka tradycja. Mi się z Wujkami itede wymieniac na propagandowe gadki nie kce... Kupuj co Ci sie podoba. Wszystkim zrobisz zdjęcia.
BTW entry levele wszystkich marek beda tak samo profesjonalne jak ktoś będzie nimi na zycie zarabiał...
ghost - Czw 30 Paź, 2008
żaden z tych aparatów nie zapewni lepszych zdjęć. za to odpowiadasz tylko TY.
a że niektórzy mają problem z Sony, cóż to jest ich problem i nie ma się co przejmować.
Cytat: | może dlatego że Alphy w swojej klasie są dość tanie no i dobre, marka Sony sama mówi sama za siebie, uchylny ekran, Live View to dobre rzeczy dla amatora - fotografa.
i właśnie to jest sukces propagandy .....
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Dzięki tej propagandzie mamy tysiące "zadowolonych" użytkowników Alf. I będzie jeszcze więcej. |
to nie propaganda jest winna, jak ktoś jest podatny na bańki to nie poradzisz....jedni są podatni na bańki inni na balony .....
To nie jest problem z nazwą Sony. To problem z tym co ta firma zrobiła. Mając taki wzór jak D7D zaprzepaściła to wypuszczając znacznie gorzej wykonaną A700. Potem wypuściła pare gadżetów typu A200, A3xx, i na końcu mając za wzór Dynaxa 9 wypuściła pokraczną A900. Co wezmą pod swoją "opiekę" to paszczą to niemiłosiernie. Mam do tej firmy niestety żal, przecież siedziałem w tym systemie od chwili wypuszczenia Dynaxa 3xi.
ghost - Czw 30 Paź, 2008
d7d... mistrzowski aparat.
af poniżej konkurencji (i d7), brak drabinki pomiaru w M z flashem, pomiar błysku z dokładnością do 2 EV (o ile się nie pomyli i nie walnie z pełną mocą), wadliwie wykonana migawka padająca w zasadzie wszystkich egzemplarzach.
teraz łatwo wspominać z nostalgią dobre wykonanie
seria a200 do a350 jest najtańszą linią. żaden producent nie rozpieszcza tu. jest plastikowo i tanio. a200 w przeciwieństwie do odpowiedników nie jest obcięta z funkcji. ma SSS, spota, śrubokręt... koledzy z półki zwykle nie mogą się pochwalić kompletem.
MC - Pią 31 Paź, 2008
kubuleczek3, w Jantarze byles? Tam ostatnio zatrudnili calkiem dobrych sprzedawcow. I wbrew pozorom nie maja kosztulek Alfa tylko krawaty Nikon
RB - Pią 31 Paź, 2008
ghost napisał/a: | d7d... mistrzowski aparat.
af poniżej konkurencji (i d7), brak drabinki pomiaru w M z flashem, pomiar błysku z dokładnością do 2 EV (o ile się nie pomyli i nie walnie z pełną mocą), wadliwie wykonana migawka padająca w zasadzie wszystkich egzemplarzach. |
Ale jak dobrze była wykonana, jaki plajstik, nawet lepiej niż 40d
A errora 58 nawet po gwarancji robili za darmo i nieprawdą jest ze jazda do Bremy i z powrotem trwała miesiąc.
ghost napisał/a: |
seria a200 do a350 jest najtańszą linią. żaden producent nie rozpieszcza tu. jest plastikowo i tanio. a200 w przeciwieństwie do odpowiedników nie jest obcięta z funkcji. ma SSS, spota, śrubokręt... koledzy z półki zwykle nie mogą się pochwalić kompletem. |
No ale to jest Sony, które wypuściło a100, gdy coponiektórzy oczekiwali na d7d z jeszcze lepszym plajstikiem. I coby logo było ukryte najlepiej wewnątrz korpusu.
kubuleczek3 - Pią 31 Paź, 2008
MC. Tak byłem w Jantarze i musze powiedziec że sprzedawcy bardzo mili i to oni polecili mi Alphe 300.
Sławosz - Pią 31 Paź, 2008
zakupiłem sony alfia 300 - cały czas próbuję rozgryźć jego funkcje, nie chce tylko polegać na ustawieniach automatycznych, czy jest tu temat o technikach fotografii, wyjaśnieu przesłony, migawki w uzyciu? co do jakiego zdjęcia?
komor - Pią 31 Paź, 2008
Sławosz, książkę jakąś o fotografii kup. Internet to potęga, dziś dzięki Google w minutę rozwiązałem problem, z którym bym się borykał nie wiem jak długo. Ale jeśli chodzi o podstawową wiedzę, to nic nie zastąpi książki...
Tylko nie pytaj tutaj jaką książkę, w dziale Warsztat foto, literatura, teoria, art łatwo odnajdziesz ze 2-3 wątki o polecanych książkach.
maciek uk - Pią 31 Paź, 2008
Witam wszystkich, jak widzicie jestem tu nowy.
Stoję przed wyborem zakupu nowego aparatu.
Od jakiegoś czasu przeszukuje neta w poszukiwaniu wskazówek mogących mi pomóc w wyborze dobrego aparatu. W chwili obecnej mieszkam w Szkocji i jak się domyślacie jest tu wiele miejsc godnych utrwalenia ich na zdjęciu. Tak wiec aparat służył mi będzie głownie do fotografowania natury, krajobrazów jak i osób. Zwracam się do was z prośbą o pomoc wyborze odpowiedniego aparatu. Znalazłem cztery modele :
1) http://www.jessops.com/St...ly=False&comp=y
2) http://www.pixmania.co.uk...8-55-is-le.html
3) http://www.pixmania.co.uk...k-dt-18-70.html
4) http://www.jessops.com/St...ly=False&comp=y
jak widzicie te dwa ostatnie to Sony ale po waszych opiniach dochodzę do wniosku ze lepiej jest dopłacić i kupić Nikon lub Canona
Dzieki za pomoc, pozdrawiam .......
P_M_ - Pią 31 Paź, 2008
http://www.camerapricebuster.co.uk/cat4.html - bardzo przydatny link.
Osobiscie wolalbym nikona... Idz do sklepu i pomacaj.
maciek uk - Pią 31 Paź, 2008
dzieki za link
ceny sa ok
takze jestem za nikonem ale ten canon 450d tez jest godny uwagi...
P_M_ - Sob 01 Lis, 2008
Poogladaj i poprobuj. Obydwoma mozna robic dobre foty, ale ergonomia i wizjer to inna bajka.
Zorientuj sie, czy nie ma cashbacku na canona. Wtedy moglbys tez pomyslec o 40d. Ja sie brzydze trzy- i czterocyfrowymi canonami, choc fotki "wypluwaja" ladne.
[ Dodano: Sob 01 Lis, 2008 00:21 ]
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | To nie jest problem z nazwą Sony. To problem z tym co ta firma zrobiła. Mając taki wzór jak D7D zaprzepaściła to wypuszczając znacznie gorzej wykonaną A700. Potem wypuściła pare gadżetów typu A200, A3xx, i na końcu mając za wzór Dynaxa 9 wypuściła pokraczną A900. Co wezmą pod swoją "opiekę" to paszczą to niemiłosiernie. Mam do tej firmy niestety żal, przecież siedziałem w tym systemie od chwili wypuszczenia Dynaxa 3xi. |
I znowu wymieniaja baterie w laptopach... Niby nie na temat, ale to pokazuje, ze nawet na wlasnych bledach nauczyc sie nie moga.
Do tego dodaj jeszcze obiektywy tamrona, ktore choc dobre optycznie, to jednak jakby z innej epoki.
MC - Sob 01 Lis, 2008
P_M_ napisał/a: | I znowu wymieniaja baterie w laptopach... |
Jasne, lepiej schowac glowe w piasek. Za to C i N sa firmami nieomylnymi i wypuszczane przez nich produkty nie potrzebuja wymiany softu... o przygodzie z ktoryms z markow nie wspomne, bo wycofac topowy aparat ze sprzedazy cos jednak oznacza.
Co do obiektywow Tamrona, to ja wole brak HSM czy innego SM, ale za to swietne wlasnosci optyczne.
P_M_ - Sob 01 Lis, 2008
MC napisał/a: | P_M_ napisał/a: | I znowu wymieniaja baterie w laptopach... |
Jasne, lepiej schowac glowe w piasek. Za to C i N sa firmami nieomylnymi i wypuszczane przez nich produkty nie potrzebuja wymiany softu... o przygodzie z ktoryms z markow nie wspomne, bo wycofac topowy aparat ze sprzedazy cos jednak oznacza.
Co do obiektywow Tamrona, to ja wole brak HSM czy innego SM, ale za to swietne wlasnosci optyczne. |
Kalesony na urlopie, to trzeba go godnie zastapic...
Zwaz jednak, ze "marki" nikomu na stole nie wybuchaly, a w samolotach ludzie tez uzywaja laptopow. Kwestia czasu, kiedy dojdzie do nieszczescia.
Wpadki innych producentow byly, sa i beda, tylko, ze sony jest mistrzem swiata od jakiegos czasu i nie zamierza ustapic.
Juz ci kiedys pisalem, zebys sie nie pieklil na krytyke tej firmy, bo jakby wszyscy im tak slodzili, jak kalesony, to dostawalibyscie jeszcze gorszy i drozszy chlam. Wyluzuj wiec, bo do ciebie nic nie mam i nie ty jestes adresatem tych uwag. Moze nie bezposrednio...
maciek uk - Sob 01 Lis, 2008
Chodziłem dziś po sklepach i oglądałem aparaty
nie ukrywam ze najbardziej podobał mi sie Nikon d80, nawet udało mi sie znaleźć w dobrej cenie
z obiektywem 18-135mm DX w cenie 450 funtów.
Znalazłem też zestaw Canon EOS 450D z 18-55mm IS plus Tamron 70-300mm f4.5-5.6 lens oraz Sandisk Ultra II 4GB SDHC memory card wszystko za 530 funtów.
Na sony nawet nie zwracałem uwagi, patrząc jak spada jego cena nie jestem przekonany czy jest to dobry aparat.
[ Dodano: Sob 01 Lis, 2008 17:00 ]
w przeliczeniu na zl nikon wychodzi za około 2000tys, a zestaw canona 300zl drozej
ciekawy jeszcze jestem czy obiektyw Tamron 70-300mm F4/5.6 DI LD Macro
(Pentax AF) bedzie pasował do nikona d80 czy jest tylko do pentaxa
http://www.jessops.com/St...F)/details.aspx
MC - Sob 01 Lis, 2008
maciek uk napisał/a: | Na sony nawet nie zwracałem uwagi, patrząc jak spada jego cena |
Cena 40D spadla co najmniej tak samo jak A700
P_M_, a slyszales jakie niespodzianki przygotowalo dla swoich klientow Volvo uznawane za jeden z najbezpieczniejszych samochodow?
Krytykowac mozna wszystko, ale w granicach rozsadku. O ile dobrze pamietam jestesmy na forum fotograficznym, wiec po kiego grzyba wyciagasz kwestie laptopow?
krisv740 - Sob 01 Lis, 2008
MC, noooooooooooo............!
a kto wyciąga na arene moje volvo
maciek uk, MC, ma racje - nie podawaj takich śmiesznych argumentów - ceny wszystkiego spadają - rynek jest rynek.
P_M_ - daj spokój, naprawdę musisz siadac na sony?
co ci zlego zrobiło?
a baterie psują się w każdym lapku. w jednym wcześniej w innym szybciej. sony przynajmniej wymienia za darmo
RB - Sob 01 Lis, 2008
MC napisał/a: |
Cena 40D spadla co najmniej tak samo jak A700 |
MC chce Ci się jeszcze...
kozidron - Sob 01 Lis, 2008
P_M_, mógłbyś trochę wyluzować i powstrzymać się z porównaniami do gaciowego bo są nie na miejscu, ....baterii było niecałe 30tysięcy i sony zobowiązało się do bezpłatnej wymiany wszystkich wadliwych aku w laptopach.
MC napisał/a: | O ile dobrze pamietam jestesmy na forum fotograficznym, wiec po kiego grzyba wyciagasz kwestie laptopow? |
MC, bo z tego co mi wiadomo volvo nie robi aparatów a sony tak(ale już kiedyś o tym dyskutowaliśmy przy okazji samych baterii, rzekomo najlepszych od sony)...co zresztą nie powinno mieć żadnego wpływu na wybór puszki....
maciek uk - Sob 01 Lis, 2008
Słuchajcie zależ mi głownie na dokonaniu dobrego wyboru.
Mam do wyboru mniej więcej w tej samej cenie kupić Nikona d80 oraz Canona 450d.
Jeśli chodzi o lustrzanki Sony to przeglądając różne komentarze postanowiłem dać sobie spokój z tymi aparatami.
Powiedzcie mi jeszcze czy ten obiektyw który wcześniej wymieniłem nadawał będzie się do D80?
AQQ - Sob 01 Lis, 2008
MC napisał/a: | C i N sa firmami nieomylnymi i wypuszczane przez nich produkty nie potrzebuja wymiany softu... o przygodzie z ktoryms z markow nie wspomne, bo wycofac topowy aparat ze sprzedazy cos jednak oznacza.. |
Nikon z kolei parę lat temu wymieniał część aku do D70 i jakiegoś kompakta też.
A masowe regulacje matryc D70 w 2004 i 2005 ?
Wszyscy od czasu do czasu dają d...
RB - Sob 01 Lis, 2008
maciek uk napisał/a: |
Powiedzcie mi jeszcze czy ten obiektyw który wcześniej wymieniłem nadawał będzie się do D80? |
http://www.optyczne.pl/44...Wst%C4%99p.html
mavierk - Sob 01 Lis, 2008
no a wpadki z canonem? Przecież tego było bez liku - problemy z AF w 1d mk bodajże trzy, BF/FFy z własnymi szkłami...
MC - Sob 01 Lis, 2008
Bo jak sie chce psa uderzyc, to kij sie zawsze znajdzie...
Na wartosci to chyba najmniej traca D80 i D300 z polki sredniej.
Riddle - Nie 02 Lis, 2008 Temat postu: Lustrzanka dla amatora - jaki aparat i obiektywy Scaliłem ten post do niniejszego wątku, bo powtarza się setny raz to samo pytanie. Proszę najpierw trochę poczytać forum, a dopiero potem zadawać pytania. Komor
W tym miesiącu zamierzam kupić lustrzankę. Będzie to mój pierwszy aparat tego typu - wcześniejsze doświadczenia to jedynie aparaty w telefonach i Samsung nv7.
No i zastanawiam się nad następującymi body:
1. Sony Alpha 300 - LV z uchylanym ekranem
2. Canon EOS 1000D - niskie szumy
3. Nikon D60 - tanie obiektywy w interesującym mnie segmencie
I obiektywami do nich :
1. Sigma 18-50 f/3.5-5.6 + Tamron AF 55-200 f/4-5.6
2. Tamron AF 55-200mm f/4-5.6 Di II LD + Sigma 18-50mm f/3.5-5.6 DC
3. Sigma 70-300mm f/4-5.6 DG Makro + Sigma 18-50mm F/3.5-5.6 DC HSM
No i co o tym sądzicie - który aparat, i jakie do niego obiektywy (lub która z moich prób znalezienia czegoś).
ghost - Nie 02 Lis, 2008
mam wrażenie że 3 dni temu było pytanie o idealnie podobne zestawy
wybierz co cię interesuje (lv+stabilizacja, wysokie iso) idź do FJ pomacać.
do tego kup sigmę 18-50 / tamrona 17-50 i jakąś dłuższą sigmę / tamrona.
żaden z tych zestawów nie będzie znacząco lepszy od innego.
żaden nie zrobi lepszych zdjęć. szkoda czasu na zastanawianie się.
słowem co wybierzesz - będzie dobrze.
komor - Nie 02 Lis, 2008
maciek uk, ja bym D80 już nie brał (przy całej sympatii dla Nikona) bo mi się nie podoba w nim matryca. Do krajobrazów to ja bym się jednak szarpnął na Canona 40D z byle obiektywem, a jak już połkniesz bakcyla to wtedy pomyślisz nad lepszym szkłem. Niestety 450D ma mniejszy zakres tonalny niż jego poprzednik 400D, co przy krajobrazach ze "szkocką" pogodą może być istotne.
Nie zapomnij o statywie!
rey - Nie 02 Lis, 2008
A już myślałem, że obiektywy są najważniejsze
krewzszafy - Nie 02 Lis, 2008
komor napisał/a: | z byle obiektywem |
W ten sposób może się tylko zniechęcić. Radość fotografowania lustrzanką jak dla mnie to dobre jasne obiektywy. Pomysł na byle jaki obiektyw nie jest dobrym pomysłem.
A ja właśnie d80 bym polecił, do niego tanie 50/1.8 i jakiś kit np. 18-55VR czy coś dla szerokiego kąta. Ale szumofobia rządzi i pewnie zrezygnujesz z wygody i fajnego wizjera dla tego nieszczęsnego szumu.
maciek uk - Nie 02 Lis, 2008
Brałem pod uwage też tego canona 40d, ale niestety jego cena jest nadal wysoka
samo body kosztuje okolo 600 funtow, a ja chce w tej kwocie miec juz aparat wraz z dwoma różnymi obiektywami. Tak więc pewnie kupie nikona z obiektywem 18-135mm DX i do tego jeden z tych obiektywów:
http://www.jessops.com/Pr...43&cl=1-136-143
tylko zastanawiam sie ktory bylby odpowiedni...
[ Dodano: Nie 02 Lis, 2008 09:46 ]
Acha, ciekawi mnie jeszcze jedno czy ceny tych obiektywów są dobre, czy taniej można kupić w kraju?
przy kursie funta 4.40
komor - Nie 02 Lis, 2008
krewzszafy, powiem tak: większość zdjęć krajobrazowych z D80 mi się nie podobała. Wiem, że obiektywy są najważniejsze, wiem, że wizjer jest ważny (im dłużej używam moje 400D tym bardziej mi doskwiera właśnie mały wizjer). Ale to wszystko są problemy które są mniej ważne niż matryca. Wiem, że są tacy co wolą CCD i twierdzą że CMOS jest plastikowy, ja należę akurat do grupy przeciwnej.
Obiektyw jest najważniejszy, ale jak się już zainwestuje w puszkę to potem ciężko ją zmienić, dlatego z puszką nie schodziłbym poniżej pewnego poziomu, bo kita nie szkoda wyrzucić i dokupić coś lepszego, jak się już człowiek przekona o własnych potrzebach.
Ale zdaję sobie sprawę, że są też inne podejścia do sprawy.
to może jednak ten zestaw Canona :
Canon EOS 450D with Canon 18-55mm IS lens
Tamron 70-300mm f4.5-5.6 lens
Sandisk Ultra II 4GB SDHC memory card
Cały zestaw jest za 530 funciaków (2300zł.), wydaje mi sie ze jest to dobra cena?
Czy taki zestwik pozwoli na wykonanie dobrych zdjęć?
MC - Nie 02 Lis, 2008
maciek uk napisał/a: | Czy taki zestwik pozwoli na wykonanie dobrych zdjęć? |
Zalezy jakich Generalnie tak, ale np. o sporcie w hali mozesz zapomniec. Cena niezla.
komor - Nie 02 Lis, 2008
maciek uk, pamiętaj, że do zestawów pakują często jakiegoś „zbuka” który nie chce schodzić, więc w komplecie łatwiej go wypchnąć ze sklepu. Poczytaj trochę testów na Optycznych, żeby sobie wyrobić zdanie. Nie wiem jak z tym Tamronem, u nas w PL chyba mało kto go używa?
Ja bym wziął 40D z kitem, a potem się zobaczy. Ewentualnie stałkę 50/1.8, którą do Nikona D80 polecił Ci krewzszafy, żeby popróbować swoich sił z jasnym szkłem i małą głębią ostrości. Oczywiście obiektyw Canona kupujesz do Canona, a obiektyw Nikona kupujesz do Nikona, ale akurat obiektyw o parametrach 50 mm f/1,8 ma wielu producentów, stąd ta sama nazwa w wielu postach.
Aparat głównie będzie do fotografowania przyrody, krajobrazów oraz ludzi w plenerze czasami zwierzat. Przebywam obecnie w Szkocji i zależy mi na takim aparacie który pozwoli mi na utrwaleniu tych super widoków na papierze
Raczej nie będę go używał do sportu…
mavierk - Nie 02 Lis, 2008
MC napisał/a: | Zalezy jakich Generalnie tak, ale np. o sporcie w hali mozesz zapomniec. Cena niezla. | Zacznijmy po prostu pisać - jak się nauczysz, to zdjęcia będą dobre, bo jeszcze chłopaki pomyślą, że kupno stada elek spowoduje, że będą wymiatać
A co do tego tekstu, że d80 marny do landszaftów... że ccd niby na niskim iso gorszy dużo od cmosa - ja uważam odwrotnie - ccd na krajobrazy jest lepszy od cmosa, do tego jeszcze d80tka do foto IR jest dużo lepsza od Canonów (a że IR to głównie krajobrazy..)
No a za 2300 to moim zdaniem warto byłoby zainwestować po prostu w 17-50 Tamrona zamiast męczyć się z słabym kitem i słabym Tamronem (który mniej więcej jest jakości Sigmy 70-300APO) <- po prostu kupić coś, czego nie zmieni się od razu
ok - przeczytałem Twojego ostatniego posta - moim zdaniem niestety powinieneś zainwestować na początek w matryce DX + coś z 16mm na początku, albo Sigmę 10-20.
A Twój końcowy zestaw to powinien moim zdaniem być:
40d/d300
Canon 10-22 / Nikkor 14-24
Canon 100-400L / Sigma 100-300/4
TC x 1.4
i do tego jakiś standardzik.
Czyli imo powinieneś się spiąć i kupić Nikkora 16-85VR + coś do niego (bo 24mm na krajobrazy takie, jakie tam są, to moim zdaniem minimum szerokości )
takie zestawy są zbyt drogie nie na moją kieszeń, jak dobrze policzyłem musiałby wydać około 1500funtów.
Chce kupić cos w granicach 500-600funtów.
MC - Nie 02 Lis, 2008
mavierk, tez uwazam, ze na niskim iso matryca ccd jest lepsza. Ale szumofobia rulezzzz
mavierk - Nie 02 Lis, 2008
MC napisał/a: | Ale szumofobia rulezzzz | W ten oto sposób mamy lustrzanki z identycznym iso 100 jak 800, ale za to użyteczne 1600!:(
kubuleczek3 - Nie 09 Lis, 2008
widze ze temat nie byl kontynuowany wiec moze ja zaczne ...
co myslicie na temat Canona 450 D lub 1000 D ?? Jak mozecie to wskazcie roznice miedzy tym Canonem a Sony Alpha 300
pozdrawiam
krisv740 - Nie 09 Lis, 2008
kubuleczek3, wejdź w testy na optyczne i użyj opcji -porównaj i bedziesz mial wszystko na patelni
kubuleczek3 - Nie 09 Lis, 2008
no ale głównie chodziło mi o to abyście się wypowiedzieli na temat Canona 450 D oraz Alphy 300. Nie wiem co wybrać i dlatego proszę Was po raz kolejny o pomoc ...
Riddle - Nie 09 Lis, 2008
450D ma niskie szumy i dobrą jakość zdjęć, a A300 ma większe szumy, ale dużo przyjemniejszy zakres tonalny. Canon ma (jak dla mnie) za mały i niewygodny uchwyt. Ale wg. mnie 450D to spora różnica cenowa w stosunku do A300, nie ma sensu ich porównywać. A z tych dwóch wybrał bym Nikona D80:)
kamfil06 - Nie 09 Lis, 2008
takie zestawy są zbyt drogie nie na moją kieszeń, jak dobrze policzyłem musiałby wydać około 1500funtów.
Chce kupić cos w granicach 500-600funtów. |
popatrz na ebayu na używane D200/30D, do tego nowy tamron 17-50/sigma 17-70
i akurat zmieścisz się w budzecie...
MC - Nie 09 Lis, 2008
Gdybym mial do wyboru 450D i A300 wybralbym A200
arthuro - Nie 09 Lis, 2008
Chce kupić cos w granicach 500-600funtów. |
a moze taki zestaw fajna puszka a i budzet niewiele przekroczony
http://www.cameraworld.co...de=PON07J000040
rey - Nie 09 Lis, 2008
arthuro!
Też kombinowałem kupić dobrą puszkę, bo fajnie by było taką mieć, ale musisz się liczyć z tym, że zanim ją opanujesz stracisz trochę czasu, a body szybko tanieje!
Widzę, że budżet masz skąpy, tak jak i ja miałem, więc choć niedoświadczony, radzę Ci kupić coś taniego, np A200, 400D, D80... i kup lepiej w dobre szkło! Załapiesz o co chodzi, kupisz sobie lepszą puchę - będzie wtedy tańsza
Ja wybrałem najtańszą opcję - A200 i jestem zadowolony. Obecne aparaty mają spore możliwości, nawet te z najniższej półki.
Kilka lat temu takie sprzęciki kosztowały kupę kasy i marzyli o nich nawet ci, na których ten sprzęt zarabiał
Jak już chcesz wydać więcej kasy zainwestuj lepiej w te szkła. W końcu torba, karta i inne rzeczy, które musisz kupić też kosztują
Wujek_Pstrykacz - Nie 09 Lis, 2008
MC napisał/a: | Gdybym mial do wyboru 450D i A300 wybralbym A200 | A zaoszczędzone pieniądze dołożył do kitowego Sony 70-200/2,8 lub mniej kitowego 300/2,8.
kamfil06 - Nie 09 Lis, 2008
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | A zaoszczędzone pieniądze dołożył do kitowego Sony 70-200/2,8 lub mniej kitowego 300/2,8. |
Wujek_Pstrykacz - Pon 10 Lis, 2008
No co. Body jest mniej ważne, ważniejsze są szkła. Wybrałem te najlepsze jakie firma oferuje.
RB - Pon 10 Lis, 2008
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | No co. Body jest mniej ważne, ważniejsze są szkła. Wybrałem te najlepsze jakie firma oferuje. |
Hmmm, wybrałes raczej najdroższe, jakie firma oferuje... oczywiście, ich jakości nic nie ujmując.
Zaoszczędzenie nieco na Cajsa 16-80 jest zupełnie realne...
rey - Pon 10 Lis, 2008
Nie namawiam do A200, są jeszcze inne tanie puchy, ale Sony nie zostanie przecież na wieki przy tych szkłach, które ma
Zawsze można jeszcze zmienić system jak coś nie będzie leżeć, a w życiu potrzebne są od czasu do czasu jakieś zmiany
MC - Pon 10 Lis, 2008
Akurat Sony 70-200 jest swietny (takze na FF) i kosztuje porownywalnie do odpowiednika Nikona.
A powaznie i bez zlosliwosci to zaoszczedzone pieniadze mozna dolozyc albo do CZ16-80 albo jesli kit wystarcza do 70-300G, ktory jest rownie swietny co CZ.
I z tymi szkłami wpaść w samo zachwyt, olśnienie jakością obrazów z tego zestawu. I włączyć się do walki z niewiernymi canonierami i nikoniarzami. Tak jak to i ja czynię w walce z soniarzami.
MC - Pon 10 Lis, 2008
Wujek_Pstrykacz, podobnie jak wierzyc w to, ze posiadanie sprzetu C lub N gwarantuje robienie fajnych zdjec
Nie gwarantuje nic. Wszystko zależy od fotografa. Sprzęt tylko pomaga. Np. do moich bud Sony się na razie nie nadaje, śrubokręt straszyłby mi modele, ale jak pojawi się 70-400 to czemu nie.
MC - Pon 10 Lis, 2008
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | do moich bud Sony się na razie nie nadaje, śrubokręt straszyłby mi modele |
Jesli szklo byloby bez SSM, to masz 200% racji.
Co do 70-400 to jesli bedzie taki jaki mam nadzieje, ze bedzie to przyjdzie mi rozbic swinke...
No wtedy A700 plus ten 70-400 SSM miałby sens i racje bytu w mojej torbie. Na razie niestety nie mieści mi się. Nie wiem tylko jaki ma bufor przy seriach RAWów.
MC - Pon 10 Lis, 2008
Moge sprawdzic jesli chcesz...
Z testu wynika, ze pierwszych 18rawow robi w 3,5s z predkoscia 5/s potem zwalniajac do ok. 2/s...
mavierk - Pon 10 Lis, 2008
to zawsze lepiej niż 10 zdjęć z 5fps w 30d
To nieźle, wystarczyłoby mi. I tak lepiej niż mój staruszek 30D.
MC - Pon 10 Lis, 2008
Wlasnie sprawdzilem. 15klatek w rawie bez zadnego zwolnienia. Potem na ulamek sekundy aparat sie zawahal i robil juz troche wolniej.
davaeorn - Pon 10 Lis, 2008
seria w a700 zaczęła mi się baaardzo podobać chyba rzadko kiedy jest potrzebne więcej niż te 15 zdjęć w serii w ciągu 3 sek...
RB - Pon 10 Lis, 2008
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | I z tymi szkłami wpaść w samo zachwyt, olśnienie jakością obrazów z tego zestawu. I włączyć się do walki z niewiernymi canonierami i nikoniarzami. |
Po co? Sami wymrą
MC - Pon 10 Lis, 2008
Fakt, mielismy juz tutaj proroka co w gaciach podartych chodzil. Dawno sie jednak nie pokazywal (uffff).
RB - Pon 10 Lis, 2008
MC napisał/a: | Fakt, mielismy juz tutaj proroka co w gaciach podartych chodzil. Dawno sie jednak nie pokazywal (uffff). |
Eee, Sony mu kufajkę zasponsorowało w nagrode (albo aby się uspokolił) i myśli nad jakims nowym nickiem...
Trzy sekundową serią to już duzo można sfocić, gdy robimy ptaka który siada przed nami na pare sekund.
rey - Pon 10 Lis, 2008
A ja już się zastanawiam nad zastąpieniem kita odpowiednikiem lepszej jakości. Pofociłem trochę i brakuje mi jednak trochę na wąskim końcu
Teraz mam dylemacik: dokupić to 70-200 czy wymienić kita na coś lepsiejszego
Tylko na tym węższym końcu następcy kita nogło by być trochę więcej niż 70. Zeiss mógłby być lepszy, ale jak czytam porównanie z 18-70 sony na fotopolis to sam nie wiem co mam myśleć
MC - Pon 10 Lis, 2008
rey, odpowiem Ci tak.
Mialem kita z A100, z A700 mam CZ. Roznice widze, a tabelek nie fotografuje rey napisał/a: | dokupić to 70-200 |
Masz na mysli wyrob Sony czy Sigmy czy Tamrona?
arthuro - Pon 10 Lis, 2008
rey napisał/a: |
Też kombinowałem kupić dobrą puszkę, bo fajnie by było taką mieć, ale musisz się liczyć z tym, że zanim ją opanujesz stracisz trochę czasu, a body szybko tanieje! |
wydaje mi sie ze A700 duzo tansza juz nie bedzie
misioooo - Pon 10 Lis, 2008
Witam serdecznie! Przymierzam się do zakupu czegoś lepszego niż mam obecnie (Konica-Minolta X50 - ot taki kieszonkowy kompakt dla idiotów i nie tylko).
Nie wymagam full manuala etc. Chcę po prostu móc robić ładne zdjęcia (ładniejsze niż obecnie) na wakacjach, imprezach etc. 100% amatorszczyzna. Jak czasami mi odbija to używam ustawień M i się bawię.
Interesowałem się Sony A100, potem A300 (podgląd fotki live na ekranie - już przywykłem w X50, choć i wizjerek mam badziewny -ten to po ciemku się przydaje). Czytam i czytam - i już nic nie wiem...
Co kupić? Alfę 300 z kitem? Starczy mi to i spełni moje wymagania (minimalne zapewne wg was). Może Canona jakiegoś? Nikon D80 - body samo za ok. 1400zł można upolować dziś na aledrogo. I jak z obiektywem? Kupić coś z kitem czy lepiej body + szkło jedno osobno (więcej nie potrzebuję - jak pisałem 100% amatorszczyzna).
I jeszcze co do szkieł - jakie można nazwać odpowiednikiem mojej obecnej mini-zabawki (ma zoom optyczny 3x - bardzo rzadko zoomu używam i te x3 starcza w 100%).
A może zbłądziłem i po prostu zakup czegoś z większym obiektywem (aby więcej światła wpadało) i więcej MPix niż moje obecne 5 starczy (czyli jakiś kompakt nowszy)?
Pozdrawiam - Paweł
MC - Pon 10 Lis, 2008
Jesli chcesz koniecznie podglad na zywo to kup sobie A300 - bedziesz zadowolony.
krisv740 - Pon 10 Lis, 2008
misioooo napisał/a: | jakiś kompakt nowszy |
ja stawiam na to!
szkoda twojej kasy, a lepszy kompakt da ci wiele zadowolenia
henk - Pon 10 Lis, 2008
Jeśli nie chcesz koniecznie podglądu na żywo kup sobie Canona 400D - będziesz zadowolony
mavierk - Pon 10 Lis, 2008
davaeorn napisał/a: | seria w a700 zaczęła mi się baaardzo podobać chyba rzadko kiedy jest potrzebne więcej niż te 15 zdjęć w serii w ciągu 3 sek... | Ale komuś się przydaje zazwyczaj... skoro seria jest
MC napisał/a: | Fakt, mielismy juz tutaj proroka co w gaciach podartych chodzil. Dawno sie jednak nie pokazywal (uffff). | Ja tu widzę, że nowy gaciowy powstaje ostatnimi czasy... aż mi się płakać chce, bo kalesonego chociaż czasami rozumiałem i potrafił mówić ciekawe rzeczy i jeszcze je słusznie argumentować.
MC - Pon 10 Lis, 2008
mavierk napisał/a: | Ja tu widzę, że nowy gaciowy powstaje ostatnimi czasy... |
A kto konkretnie?
goltar - Pon 10 Lis, 2008
Panowie bez osobistych uprzedzeń proszę...
misioooo - Pon 10 Lis, 2008
W zasadzie kiedyś miałem styczność z Canonem jakimś bez LV - i nie narzekałem (u mnie w popierdółce nie mam żadnych info w wizjerze, więc LV konieczny raczej). Oczywiście czasami robiąc fotkę ponad głowami warto mieć podgląd na ekranie i do tego uchylny ekran
Zatem LV nie jest konieczny. Cena - do ok. 1500zł.
Czy obiektyw typu 18-50 starczy do tego co wyżej opisałem? (czyli jakieś standardowe kitowe).
Teraz tak czytam o Sony A200 i Canonie 1000D - A200 wydaje się być nowocześniejszym sprzętem z droższymi (na razie) akcesoriami. 400d jest lepszym modelem od 1000d chyba? Bo i cena fajna 1400zł z 18-55. Sony A200 200zł tańsza z 18-70.
Co do kompaktów - ceny niewiele niższe, więc nie wiem czy warto... Lepiej chyba dodać te 400zł i mieć aparat. Na razie cykam okazyjnie - może dlatego, że nie mam czym robić tych fotek? Jak pisałem - czasami coś mnie podkusi i bawię się ustawieniami M pstrykając czy to chmurki czy drzewka etc... Ale zwykle g**no wychodzi - za mała dziura w mym kompakcie i światła malutko tam wpada...
rey - Pon 10 Lis, 2008
MC napisał/a: | rey, odpowiem Ci tak.
Mialem kita z A100, z A700 mam CZ. Roznice widze, a tabelek nie fotografuje rey napisał/a: | dokupić to 70-200 |
Masz na mysli wyrob Sony czy Sigmy czy Tamrona? |
A które będzie optycznie lepsze?
Riddle - Wto 11 Lis, 2008
Jak bym miał brać teraz lustro, mając ograniczony budżet do niskiego segmentu, to wybrał bym A200. Tanie, co dziwne lepiej wyprofilowany uchwyt niż w A300, a jakość zdjęć wg mojego subiektywnego spojrzenia wysoka. Do tego jakieś szkła zależne od tego co chcesz tym robić.
MC - Wto 11 Lis, 2008
rey, Sony jest rewelacyjne i sprawdzalem go osobiscie. Tamrona i Sigme znam z testow. Jesli chodzi o jakosc optyczna to pewnie: Sony - Tamron - Sigma
misioooo - Wto 11 Lis, 2008
A co powiecie o Nikonie D60 jako konkurent Sony A200?
MC - Wto 11 Lis, 2008
Zalezy kto
Matryca taka sama, ale D60 jest wykastrowany, a A200 nie. Poza tym Alfa jest tansza.
Jak chcesz kupować drogie obiektywy, a potem dokupić lepsze body, bierz D60 do którego można brać tylko AF-S. Jeśli chcesz mieć dobre i tanie body z wbudowaną stabilizacją i silnikiem AF, bierz Alfę. Ja wybrał bym Alfę. D60 to dla mnie dobra matryca w plastikowej obudowie.
ziemowy - Wto 11 Lis, 2008
Też był bym za Alfą. Przyjemna puszka i nie wykastrowana jak Nikon D60.
A tak na marginesie Sony po raz kolejny uderzyło ze swoją kampanią reklamową A350. Chwali się przyznaną nagrodą EISA.
MC - Wto 11 Lis, 2008
Wlasnie wczoraj widzialem. I jak widac reklamy przynosza efekty.
Jestem ciekaw czy Sony więcej wydało na reklamę czy na stworzenie serii A200 i A3x0.
Wchodze do MM a tu główne dzwi obklejone wielkimi zdjęciami Sony Alfa. Jestem w moim ulubionym sklepie foto a tu cała półka Sony i pełno ulotek o systemie Alfa.
Dzisiaj takie czasy. Już nie wystarczy coś robić dobrze ale trzeba to wypromować.
davaeorn - Wto 11 Lis, 2008
bąble rządzą
swoją drogą ciekawe dlaczego w reklamach tv nie pojawia się nawet wzmianka o a700... ja wiem że to inny segment, ale dziwne to trochę... na stronie sony.pl jest ogólny zachłyst a900, w tv jest a350, a gdzie a 700??
RB - Wto 11 Lis, 2008
MC napisał/a: | Zalezy kto
Matryca taka sama, ale D60 jest wykastrowany, a A200 nie. Poza tym Alfa jest tansza. |
Hmm, a200 tez jest wykastrowana... Wyrżnęli i podglad Go i podnoszenie lustra, które jak najbardziej były w a100...
IMO w klasie entry różnice są tak marginalne że nie ma się czym podniecać.
MC - Wto 11 Lis, 2008
A700 to juz staroc Z reszta chyba troszke zbyt wysoki segment dla odbiorcy reklamy tv. No ale znowu odbiegamy od tematu
[ Dodano: Wto 11 Lis, 2008 12:36 ]
RB napisał/a: | Wyrżnęli i podglad Go i podnoszenie lustra |
Z podnoszeniem lustra to sie zgodze, powinni zostawic. Co do podgladu GO to nie wiem ilu amatorow tego uzywa...
rey - Wto 11 Lis, 2008
Ciekawe jak wielka jest w rzeczywistości różnica między 70-200 sony i tamrona, poza ceną oczywiście
RB - Wto 11 Lis, 2008
davaeorn napisał/a: | bąble rządzą
swoją drogą ciekawe dlaczego w reklamach tv nie pojawia się nawet wzmianka o a700... ja wiem że to inny segment, ale dziwne to trochę... na stronie sony.pl jest ogólny zachłyst a900, w tv jest a350, a gdzie a 700?? |
a350 to absurdalne MPix i uchylny LV za wzglednie małe pieniadze - lep na nowicjusza.
a900 to dla nowicjusza ma przemawić - my potrafimy zrobic taki superhiperduper sprzet więc jesteśmy poważna firma godną zaufania.
a700 nie ma żadnyc parametrów które można wyeksponowac by trafic do kogoś kto ma kupić swoja pierwsza lustrzanke a cene ma raczej srednio zachęcajaca w porównaniu z a200-300-350
MC - Wto 11 Lis, 2008
rey, naped AF przede wszystki. A to duzo.
Baku - Wto 11 Lis, 2008
Cytat: | Dzisiaj takie czasy. Już nie wystarczy coś robić dobrze ale trzeba to wypromować. |
Zasadniczo się z tym zgadzam, ale NA PRAWDĘ dobre rzeczy obronią się same, bez agresywnej reklamy.
Reklama i marketingowe triki stają się tym ważniejsze, im bardziej produkt zmierza w stronę masowości. Promuje się nowe rozwiązania, które łatwo zaaplikować, rozwijać i wmówić ludziom że oto od teraz nie mogą się obyć bez automatycznego zraszacza lcd z wycieraczką.
Cytat: | Wchodze do MM a tu główne dzwi obklejone wielkimi zdjęciami Sony Alfa. Jestem w moim ulubionym sklepie foto a tu cała półka Sony i pełno ulotek o systemie Alfa. |
No ciekawe dlaczego? Czyżby miało to coś wspólnego z tym co napisałem podkreśleniem? Choć należy też wziąć poprawkę na ambicje Sony i konieczność odkrojenia dla siebie jak największego kawałeczka tortu.
Cytat: | swoją drogą ciekawe dlaczego w reklamach tv nie pojawia się nawet wzmianka o a700... ja wiem że to inny segment, ale dziwne to trochę... na stronie sony.pl jest ogólny zachłyst a900, w tv jest a350, a gdzie a 700?? |
Bo 900 to nowość i musi się wbić do świadomości. Jeśli jest choć w połowie tak dobra jak wyszło w teście optycznych, to reklamowy "zachłyst" nią wkrótce minie a aparat marketingowo będzie robił to co do niego należy, czyli po prostu się sprzedawał - tak jak to robi 700tka, która w swoim segmencie jest na prawdę godną polecenia pozycją.
Co do alf <=350 - no niestety bąble będą nas jeszcze długo męczyć i mogą przybrać na intensywności. Głosy w reklamie będą jeszcze bardziej ekstatyczne, bąble osiągną średnicę kilku metrów, do męsko-damskiego duetu być może dołączy dziecko lub gej... ...ale wiele nie da się zrobić poza dumpingiem cenowym. Choć może właściwie to nie jest dumping...
Baku napisał/a: |
Zasadniczo się z tym zgadzam, ale NA PRAWDĘ dobre rzeczy obronią się same, bez agresywnej reklamy. |
Pogląd bardzo stary, lecz w obecnych realiach całkowicie nie prawdziwy. Już tylko w bajkach coś takiego się dzieje. Obecnie nie ważne jak dobry produkt, bez żadnego rozgłosu nie znajdzie nabywcy. No i niestety fatalny, rozreklamowany produkt może zawojować świat:(
mavierk - Wto 11 Lis, 2008
RB napisał/a: | a900 to dla nowicjusza ma przemawić - my potrafimy zrobic taki superhiperduper sprzet więc jesteśmy poważna firma godną zaufania.
| a nie zauważyliście, że a900 to pierwszy aparat z ilością rozdzielczością ponad 20mpix dla mas? Przecież to ma 24mpix omg!!1!11shiftoneone11!1!
Dzisiaj mam 14, jutro 24, jak tylko uzbieram i spytam 'ej, czemu mam takie czarne na rogach, jak podepnę swojego 18-70 do mojej nowej alphy900?'
Baku - Wto 11 Lis, 2008
Cytat: | Pogląd bardzo stary, lecz w obecnych realiach całkowicie nie prawdziwy |
Ja bym nie był aż tak pewnym. Niektóre przedmioty wymykają się prawidłom ekonomii i marketingu. I nie wszyscy konsumenci dają sobie zrobić papkę z mózgu. W obecnych realiach ta teoria dotyczy tylko mniejszej liczby kupujących.
Jakoś nie widzę reklam reklam Nikosia D700, a jednak znajduje on nabywców. D60 i D90 też jakoś się nie naprzykrzają.
Czyżby sprzedawały się na tyle dobrze na ile chce Nikon, czy może firma ta nie potrafi liczyć i nie wie jeszcze że bez dobrej reklamy wkrótce zbankrutuje?
Sony wybrało droge wielkich inwestycji w reklame i chyba to był słuszny krok bo wyniki sprzedaży są bardzo optymistyczne. Koncern ma ambicje walczyć z Canonem i Nikonem i chwała mu za to, jeśli tylko będzie robił dobre puchy.
[ Dodano: Wto 11 Lis, 2008 16:50 ]
Baku napisał/a: | Jakoś nie widzę reklam reklam Nikosia D700, a jednak znajduje on nabywców. D60 i D90 też jakoś się nie naprzykrzają. |
A może Nikon jest tak pewny swojej pozycji na rynku, lub woli wydawać pieniądze na badania i inwestycje a nie na reklame. O ile brak reklam D700 i D90 mnie nie dziwi bo to są produkty dla dojrzałch konsumentów i znawców rynku to brak promocji dla D60 mnie troche dziwi. Możliwe, że dotyczy to tylko rynku polskiego bo reklamy Nikona istnieją:
http://pl.youtube.com/watch?v=VzYu8ATqJOY
mavierk - Wto 11 Lis, 2008
Baku napisał/a: | Jakoś nie widzę reklam reklam Nikosia D700, a jednak znajduje on nabywców. D60 i D90 też jakoś się nie naprzykrzają. | Widać polska nie jest aż takim rynkiem zbytu a sony postanowiło zalać rynek świata swoimi lustraktami
darekk - Sro 12 Lis, 2008
BAKU, Nikon ma to co najważniejsze - markę kojarzoną z fotografią od lat i dobry sprzęt, a nawet coraz lepszy. Poza tym goni Canona a nie odstaje w tyle.
Baku - Sro 12 Lis, 2008
Cytat: | BAKU, Nikon ma to co najważniejsze - markę kojarzoną z fotografią od lat i dobry sprzęt, a nawet coraz lepszy. Poza tym goni Canona a nie odstaje w tyle. |
Niczego takiego przecież nie napisałem. Ostatnie zdanie (pytanie) z mojej poprzedniej wypowiedzi było wyrażone w duchu sarkazmu. W dobie niezastąpionych emotikonek jeśli coś nie jest pokazane wprost często jest ignorowane.
Jeśli chodzi o Nikona to nie uważam wcale że goni Canona, tylko raczej podąża własną drogą. To jest dla Canona równorzędna firma, a obecnie śmiem nawet stwierdzić, że wyprzedza Canona. Może nie pod względem obfitości "szklarni", ale ostatnie premiery Nikona uważam za dużo ciekawsze. Wrażenie robi zwłaszcza bardzo spójna i ciekawa oferta korpusów. Dla mnie D700 to najciekawszy aparat na rynku.
kubuleczek3 - Wto 25 Lis, 2008
zakupiłem Sony Alpha 300 dojdzie w piątek
pozdrawiam
MC - Wto 25 Lis, 2008
kubuleczek3, duzo przyjemnosci z uzywania
kubuleczek3 - Wto 25 Lis, 2008
ok, dzieki
[ Dodano: Czw 27 Lis, 2008 16:16 ]
dostałem dziś Sony Alpha 300, narazie robie na Auto, mozecie dac jakis link do strony gdzies sa jakies poradniki do ISO, Autofocusa balansu bieli itp ??
Magamator - Sob 06 Gru, 2008 Temat postu: Witam serdecznie Jestem tu nowym użytkownikiem witam jeszcze raz wszystkich widać że macie profesjonalną wiedzę a to idzie wraz z nabytym doświadczeniem
Dla niektórych z Was wybór aparatu to pestka ale dla mnie to koszmar
Chcę mieć dobre mechanicznie body , piszę jako amator wiec proszę miejcie na uwadze moje wpadki techniczne jak i inne do tej pory używałem małpki fuji , kiedyś jeszcze używałem lustrzanki Practica na kliszę ale to historia
Obecnie zamierzam wykonywać zdjęcia w plenerze , góry ostre słońce z porażająca bielą śniegu na dziś dzień taka mam pogodę , natura , makro , portret i inne
Pomóżcie mi wybrać aparat z tych modeli
Canon EOS 1000D
Canon EOS 40D
Canon EOS 450D
Nikon D60
Nikon D80
Sony DSLR-A300
Proszę wziąść pod uwagę że model Canon EOS 40D jest droższy od Nikon D80 o około 400zł
Czy Moglibyście napisać krótki ranking od najbardziej przez Was polecanego modelu dziękuje serdecznie i myślę że dokonam właściwego zakupu a potem podzielę się z Wami wspaniałymi zdjęciami jak i wrażeniami z obcowania z nowym nabytkiem
Pozdrawiam
davaeorn - Sob 06 Gru, 2008
napisz jaki masz całościowy budżet na sprzęt... bo wymieniasz aparaty z rożnych półek cenowych i jakościowych...
Magamator - Sob 06 Gru, 2008
tutaj napisałem
http://forum.optyczne.pl/...p?p=82131#82131
skoro zaczynasz chyba nie ma sensu od razu wydawać całej kasy jaką masz...
polecałbym Ci 2 zestawy -
Nikon D80 + 18-105 (lepsze body, kapkę gorszy obiektyw)
Sony Alfa200 + 16-80 (gorsze body, b.dobry obiektyw)
Dzięki za info ale teraz sobie uświadomiłem że d 80 odpada dzisiaj miałem ją w ręku i leży niesamowicie ale te dioptrie tylko -2 za mało
Nie pisałem ze są to moje ostatnie grosiwa bo tak nie jest tylko nie chce przesadzać , w zasadzie nie wiem gdzie zaczyna się Pro a gdzie kończy amatorstwo
Na pewno to będzie coś z Nikon lub Canon może coś z Leica jednak nic nie zrobie pochopnie bo wiem z doświadczenia że nie trzeba się śpieszyć
Krajobraz , makro , portret , wschody i zachody słońca i także rodzinne zdjęcia będę produkował dzięki za porady
Magamator napisał/a: | może coś z Leica |
oj to powiększ budżet
A sony nie??
Jeśli nie sony a chcesz wziąć coś super jak dla amatora to canon 40D + 17-55/2.8... kosztuje ok. 5000...
Choć jeśli nie chcesz robić zdjęc w ciemnych pomieszczeniach bez lampy, to na Twoim miejscu wziąłbym Sonego a700 + 16-80 - do portretu lepszy niż 17-55 (mimo że Ciemniejszy - to przynajmniej dla mnie 80mm lepiej do portretu pasuje niż 50mm...) choć tak naprawdę i tak warto pomyśleć o czymś w stylu 85/1.4 chcąc focić dużo portrecików...
komor - Sob 06 Gru, 2008
Magamator, nie wiem czy któryś z aparatów ma więcej niż -2 dioptrie w wizjerze, rozejrzyj się za jakimiś nakładkami na wizjer. Może przy okazji są powiększające?
komor
Dzięki właśnie od tego czytania w necie niedługo bede potrzebował -5 hi hi
Ale są -3 i to wystarczy
Wujek_Pstrykacz - Sob 06 Gru, 2008
davaeorn napisał/a: | Magamator napisał/a: | może coś z Leica |
oj to powiększ budżet
A sony nie??
Jeśli nie sony a chcesz wziąć coś super jak dla amatora to canon 40D + 17-55/2.8... kosztuje ok. 5000...
Choć jeśli nie chcesz robić zdjęc w ciemnych pomieszczeniach bez lampy, to na Twoim miejscu wziąłbym Sonego a700 + 16-80 - do portretu lepszy niż 17-55 (mimo że Ciemniejszy - to przynajmniej dla mnie 80mm lepiej do portretu pasuje niż 50mm...) choć tak naprawdę i tak warto pomyśleć o czymś w stylu 85/1.4 chcąc focić dużo portrecików... | Też wole 80mm do portretu, ale nie ze światłem 4,5.
MC - Sob 06 Gru, 2008
No f4.5 na 80mm przy portrecie to mija sie z celem.
A tak z ciekawości pytam jak przebiegała u Was wymiana paczek? czy jak kupiliście pierwsza lustrzankę cyfrowa to Macie ją do tej pory? czy trzymacie się jednej firmy?
Jak to jest że polecacie np Sony mając w opisie że używacie Canona hmm...?
Jesienny - Sob 06 Gru, 2008
Mojej pierwszej lustrzanki cyfrowej używa w tej chwili ktoś inny. Nie widzę sensu zmieniania systemu.
Poleca się według potrzeb i możliwości, a czasami po prostu nie ma sensu kogoś kierować w zupełnie inne rejony systemowe, bo zamiast poradzić tylko się kogoś bardziej gubi. Poza tym po jaką cholerkę być purystą systemowym zamkniętym tylko w tym co się ma
Warciarz - Sob 06 Gru, 2008
Magamator, ja mam swojego Sony,od początku,ale bawię się w to niecałe pół roku więc raczej mowy o zmianie systemu nie było.
A co do polecania,to oczywiste,że poleca się coś komuś zależnie od tego co oczekuje od sprzętu.To że ma ktoś Canona nie znaczy,że nie zna sie na systemie Sony.
A tak osobiście jako amator też bym Ci polecił Sony.Dla kogoś kto zaczyna przygodę z fotografią to świetny wybór
mavierk - Nie 07 Gru, 2008
MC napisał/a: | No f4.5 na 80mm przy portrecie to mija sie z celem. | Już bez przesady... Fakt, że wtedy trzeba troche pomyśleć więcej, ale już to nie jest tak, że się nie da...
MC - Nie 07 Gru, 2008
mavierk, jak dla mnie za duza GO i tla nie rozmywa sie najlepiej. Przynajmniej w CZ.
mavierk - Nie 07 Gru, 2008
ja tam nie wiem, miałem Zeissa z podobnym zakresem i zrobiłem nim swoje dwa pierwsze portrety, z których jestem dumny
Magamator - Nie 07 Gru, 2008
Witajcie dzisiaj ponownie myślałem że już kupiłem moje pudełko ale się obudziłem niestety
Znowu sączę kawę i rozmyślam , może żle że pisze w tym dziale , pierwsza lustrzanka dla amatora , bo kusi mnie coraz to droższy model macie tak czasami?
miałem dzisiaj przez zupełny przypadek taką oto maszynę Canon EOS-1Ds , na spacerze nieznajomy poprosił żeby kliknąć kilka fot jak to on ją ładnie przytula co za armata macie zdanie na ten temat i co ważne a zapomniałem wam o tym napisać
Potrzebuje wodoszczelnego systemu deszcz fotografowanie przyrody ,sporty zimowe, czasem jest tu tak zimno -30 i co???? jak kupie za tanio to mi zamarznie a za drogo to przesada?
Rozbroił mnie ten Canon EOS-1Ds ale to już chyba staroć albo i się mylę
Mam ten luksus że mogę od czasu do czasu potrzymać takie dość drogie zabawki i to mi daje do myślenia powiedzcie coś o tych starszych modelach warto się pokusić z drugiej reki?
Canon EOS-1Ds
Nikon D200
Canon EOS 5D
Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za rady
davaeorn - Nie 07 Gru, 2008
Magamator napisał/a: | Canon EOS-1Ds |
z drugiej ręki no to musisz go dobrze sprawdzić - przebieg itp... choć jest to Bardzo Fajny Aparat wszystko kwestia tylko za ile oczywiście lepiej kupić jego III wersję :P:P
Magamator napisał/a: | Potrzebuje wodoszczelnego systemu deszcz fotografowanie przyrody ,sporty zimowe, czasem jest tu tak zimno -30 i co???? |
Jeśli będziesz zarabiał na tych zdjęciach to bierz 1DsMkIII...
Baku - Nie 07 Gru, 2008
A może jednak lepiej N D200? Ne będzie chyba aż tak rujnujący a jest - mimo wszystko - większa szansa by go kupić w lepszym stanie (z mniejszym przebiegiem...)
No bardzo się zastanawiam czytam wasze sugestie z rozmysłem i mam te paczki w moim notesie ujęte dzięki za porady ale jazda ciekawi mnie jak z tym wszystkim sobie poradzę i czy nie zrobie jakiejś wtopy:)
Miłego popołudnia
davaeorn - Nie 07 Gru, 2008
Baku napisał/a: | A może jednak lepiej N D200? Ne będzie chyba aż tak rujnujący |
jeśli kolega nie będzie zarabiał na fotach to masz rację N d200 lepszy, jednak jeśli się sprzętem zarabia, no to kompromisy są mniej wskazane...
MC - Nie 07 Gru, 2008
A ja bym bardziej niz D200 spojrzal na Fuji S5.
Warciarz - Nie 07 Gru, 2008
W tym wątku przewineła się już chyba większa cześć lustrzanek dostępnych na rybku Nie ma to jak duża paleta wyboru
I od razu czytam
http://www.optyczne.pl/55...dsumowanie.html
D200 trochę nowszy S5 Pro trochę starszy Takie moje wnioski bo nie trzymałem ani pierwszego ani drugiego
MC - Nie 07 Gru, 2008
Magamator, obudowa taka sama ino matryca inna.
Tak tylko ja jestem z takich którzy to bardzo dociekają no taką mam naturę , co zrobić dzisiaj praktycznie te nasze zabawki jak nie w Chinach to Tajlandii robione wcale nie mówię że żle wiadomo biznes
Zresztą cały świat interesu opiera się na szukaniu lepszych możliwości rozwoju
Ważne żeby testujący wyłapywali bezlitośnie błędy słabości itp
Tylko np jak patrzę na reklamę (taki mamy czas teraz najgorszy na zakup przed swiętami) Panasonic Lumix G1 no ale to nie ma lustra to się zastanawiam kiedy wszystkie lustrzanki będą bez lustra i nazwa lustrzanka nie ma sensu , choć moim zdaniem to jakaś potworna kastracja ale technika idzie do przodu zobaczymy
Może dla starych dinozaurów będą produkować coraz to nowsze i szybsze paczki z lusterkiem
Riddle - Nie 07 Gru, 2008
Magamator napisał/a: | wszystkie lustrzanki będą bez lustra |
Na pewno tak się nie stanie - eliminuje to zwykły wizjer. Usunięcie lustra miało na celu zmniejszenie rozmiarów, rezygnując z porządnego wizjera.
Jeśli zarabiał byś na fotografi, to polecił bym nie Canona ale Nikona D3. Ale jak nie zarabiasz na tym - D200 jest świetnym aparatem.
dawid_ - Nie 07 Gru, 2008
W Canonie jest tani i dobry 85mm/1.8
Z internetu zaczerpnięte cytuje
Ponoć wadą d200 są silne szumy powyżej 400 ISO i jest "prądożerny"
czy to prawda ? i jeszcze jedno jestem bardzo sceptyczny co do tych baterii stosowanych w Canonach i Nikonach , czy po kilku latać eksploatacji są w ogóle dostępne w sprzedaży
|
|