forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Programik odczytujący licznik migawki

slawo10 - Wto 28 Paź, 2008
Temat postu: Programik odczytujący licznik migawki
jako ciekawostka

http://astrojargon.net/40DShutterCount.aspx

pod tym adresem można znaleźć programik odczytujący ilość wykonanych zdjęć - czyli zadziałań migawki
działa z:
This means the 40D, the 50D, the 450D, the 1000D, and the 5DMkII.

z moim 40D działa doskonale

mons - Wto 28 Paź, 2008

slawo10 napisał/a:
jako ciekawostka

pod tym adresem można znaleźć programik odczytujący ilość wykonanych zdjęć - czyli zadziałań migawki
działa z:

...dzięki ....z moim 40d też działa doskonale..... :grin: ....mam 1228..... :lol:

[ Dodano: Wto 28 Paź, 2008 14:26 ]
....czy podobny programik jest do 350d .... ??? :grin:

[ Dodano: Wto 28 Paź, 2008 16:46 ]
....czy podobny programik jest do 350d .... ??? :grin:

007areka - Wto 28 Paź, 2008

slawo10 napisał/a:
jako ciekawostka

działa z:

...dziala to to, choc mialem obawy czy jakiegos wirusielca nie scigne... myslalem ze troxhe mniej zrobilem zdjec --- w 10 miesiecy 20 000 fot :???: za duzo na moja poczciwa 40 :wink:

mons - Wto 28 Paź, 2008

....to fakt , nie obijasz się ..... :mrgreen:

....ponawiam prośbę o coś podobnego do 350d , nie wiem na jak długo mogę na nią liczyć ..... :roll:

Jasper - Wto 28 Paź, 2008

007areka napisał/a:

Ale przecież aparat sam pokazuje mniej więcej to samo czyli.....???

Jasper napisał/a:
007areka napisał/a:

Ale przecież aparat sam pokazuje mniej więcej to samo czyli.....???

...cytujesz nie moje slowa :!:

taaaak agdzie to pokazuje :?: chyba ze cos zle zrozumialem albo o czyms nie wiem :?:

No rzeczywiście - cytat z cytatu. Sorry!
Przy wyświetleniu na ekranie wykonanego zdjęcia - w prawym górnym rogu. Myślę, że wyraziłem sie w miarę obrazowo ( chociaż może niezbyt fachowo).

...nie ma to nic wspolnego z rzeczywista liczba uderzen/pracy migawki

Teza jest, a teraz poprosiłbym o uzasadnienie...
eave - Sro 29 Paź, 2008

bo ten licznik można bez problemów wyzerować w menu aparatu - sam poszukaj :)
poza tym jeśli wsadzisz do aparatu CF ze zdjęciami o wyższych numerkach to aparat to przejmie. I tyle ;)

mnich - Sro 29 Paź, 2008

http://forum.optyczne.pl/...ighlight=#38044
slawo10 - Sro 29 Paź, 2008

na moim "nowym" 40D licznik o którym pisze Jasper pokazywał 4900
moje pierwsze zdjęcie to 4901 - trochę byłem tym zaniepokojony, ale po odczytaniu faktycznego przebiegu okazało się, że przed moim zakupem było pstrykniętych tylko 11 zdjęć
cofając się do mojego wpisu przypominam, że zamieściłem programik jako ciekawostkę
może się komuś przyda, a może nie - to już indywidualna sprawa
dla osób kupujących używki na pewno coś powie o aparacie i właścicielu - czy mało używany nie będzie oznaczało np. 50k zdjęć
mons - dla starszych modeli takiego programiku nie znalazłem, ale jak gdzieś przypadkiem trafię to go zamieszczę

i dodam, że nie ma w tym żadnego wira, trojana itp - jest całkowicie bezpieczny, stworzony przez pasjonata 40D:)

mons - Sro 29 Paź, 2008

.....z góry wielkie dzięki..... :grin: :grin: :grin:
goltar - Sro 29 Paź, 2008

slawo10 bardzo przydatna "ciekawostka", dzięki.
Jasper - Sro 29 Paź, 2008

Faktycznie, przy kupnie np. "używki" taki programik może być przydatny.
Nb. w moim przypadku akurat dane z "programiku" zgadzają sie z tym co pokazuje aparat ale także mam już ponad 5000 . Jak zmienię body to na pewno wypróbuję.
Ja także dziekuję za informację .

Portal - Sro 29 Paź, 2008

z 450D tez dziala doskanale , nawet pod Vista
carlo - Sro 05 Lis, 2008

Super, ja mam 9688 przez 7 mies. :smile: Czyli aparat powinien jeszcze wytrzymać ok. 63 miesięce :lol:
lucky-luk - Sro 19 Lis, 2008

20226 - 450D kupiony w czerwcu
mavierk - Czw 20 Lis, 2008

17k - 2 lata, z czego pierwsze 10k w około 3 miesięcy :D
Adi EOS - Sro 10 Gru, 2008

ostatnio kupiłem Canon EOS 40D jako używke, sprzedający powiedział że w idealnym stanie z małym przebiegiem, teraz to tylko potwierdziłem aparat z 22.11.2007 przebieg 3533. Dzięki za program rewelacja
elijah - Wto 16 Gru, 2008

informacje o ilosci zrobionych zdjec odczytuje rowniez IrfanView (wraz z zainstalowanymi pluginami - tym razem trzeba je miec ;)

Otwieramy obrazek, nastepnie wciskamy I po czym E - i mamy calego EXIFa; informacja TotalPictures jest gdzies na dole. Na pewno dziala dla lustrzanek Nikon D50 i D90, zas nie pokazuje nic dla Sony A200

eudajmonion - Czw 18 Gru, 2008

rzeczywiście program działa.

elijah napisał/a:
informacje o ilosci zrobionych zdjec odczytuje rowniez IrfanView (wraz z zainstalowanymi pluginami - tym razem trzeba je miec ;)

Otwieramy obrazek, nastepnie wciskamy I po czym E - i mamy calego EXIFa; informacja TotalPictures jest gdzies na dole. Na pewno dziala dla lustrzanek Nikon D50 i D90, zas nie pokazuje nic dla Sony A200

kiedyś też naciskałem I potem E, żeby dostać EXIF'a, ale od jakiegoś czasu mi się znudziło i naciskam tylko E.

posiadam canona, lecz nie zauważyłem w EXIF'e czegoś w stylu TotalPictures, chyba, że nie mam jeszcze jakiegoś plugina...

Jerry_R - Czw 18 Gru, 2008

5D Mark II - program dziala
adiprint - Sro 27 Maj, 2009
Temat postu: JAK SPRAWDZIĆ PRZEBIEG W CANON 400D
witam!!!
mam możliwość zakupu używanego eos 400d jak sprawdzić przebieg tego aparatu??

krisv740 - Sro 27 Maj, 2009

adiprint, a umiesz pisac małymi literami :?: :!: :twisted:
zug - Sro 27 Maj, 2009

adiprint,
link o temacie TU i TU

sndbk - Czw 28 Maj, 2009

Photoshop Elements bardzo dokładnie pokazuje exif.
kozidron - Czw 28 Maj, 2009

sndbk napisał/a:
Photoshop Elements bardzo dokładnie pokazuje exif.

i przebieg migawki też tam odczytasz...?

candy - Czw 28 Maj, 2009

a czy to prawda ze nie mozna odczytac licznika z 5D (nie MKII tylko pierwsza wersja)
sndbk - Czw 28 Maj, 2009

kozidron napisał/a:
i przebieg migawki też tam odczytasz...?

Opanda IExif odczytuje z exifu. PS również pod aux:ImageNumber. W nef, nie wiem czy w jpegu jest to podane.

edmun - Czw 28 Maj, 2009

sndbk, Image Number to nie przebieg migawki!
sndbk - Czw 28 Maj, 2009

Faktycznie chodzi o Total Number of Shutter Releases.
ophiuchus - Czw 28 Maj, 2009

a ja na swoim 450D dostaję info że "error retrieving shutter count" :-/ ciekawe czy najnowszy firmawre ma z tym coś wspólnego
Baku - Pią 29 Maj, 2009

Bardzo możliwe. Canon doszedł do wniosku, że ta - jakże tajna i cenna - informacja, powinna być dostępna jedynie w Autoryzowanych Punktach Serwisowych za Uczciwą Opłatą.
sndbk - Pią 29 Maj, 2009

Taka informacja powinna być w menu dostępna. Producentom chyba na tym nie zależy.
edmun - Pią 29 Maj, 2009

sndbk, w menu ? niezbyt rozumiem jak w menu ma być informacja czy firmware jest powodem błędu..
mavierk - Sob 30 Maj, 2009

edmun, liczba zrobionych zdjęć powinna być widoczna z poziomu menu :)
edmun - Sob 30 Maj, 2009

ok.. przeczytałem ostatnie kilka postów, spróbowałem połączyć w całość i już wszystko rozumiem
candy - Sob 30 Maj, 2009

Cytat:
liczba zrobionych zdjęć powinna być widoczna z poziomu menu

ulatwiloby to bardzo podejmowanie decyzji przy zakupie uzywanych aparatow :D

offca11 - Nie 31 Maj, 2009

3131 kupiony w grudniu... Swoja droga wtedy byly piekne ceny, popyt byl spory i nigdzie nie moglem go dostac :mrgreen: