forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Amatorsko, do 2500 zl, z nagrywaniem filmikow - lustrzanka

woodz1909 - Pią 31 Paź, 2008
Temat postu: Amatorsko, do 2500 zl, z nagrywaniem filmikow - lustrzanka
Witam.
Jestem amatorem fotografii.

Bywam w ciekawych (przynajmniej dla mnie) miejsach, ktore chce niekiedy uwiecznic.

Plenery - wiec cos ze sporym zoomem
muzea, male pomieszczenia muzealne - wiec potrzebuje czegos z szerokim kontem widzenia
imprezy - wiec cos co szybko zapisze zdjecia.
Imprezy - czesto zle warunki oswietleniowe - wiec cos co moze fotografowac w slabej widocznosci - bez lampy blyskowej.

W miare mozliwosci - jakis uniwersalny obiektyw - w podrozy miejsce jest wazne!!

P.S. nie ganiam za milionami pikseli - drukuje 20*30 MAX ..

Poszukuje aparatu, ktory w ramach tego - moglibyscie polecic.

Chcialbym, zeby mial mozliwosc nagrywania filmikow - czesto takie krece i potrzebuje raczej jednego urzadzenia, a nie dodatkowej kamery.

Cena jaka mnie interesuje - razem z jakims kitowym obiektywem - to jakies 2500 zlotych...

Troszke moge ewentualnie dolozyc - bo profesjonalista raczej nagle nie zostane - wiec inwestycja raczej na dlugo..

BARDZO DZIEKUJE ZA WSZELKIE OPINIE I RADY

davaeorn - Pią 31 Paź, 2008

tylko nikon d90 ma nagrywanie filmów... razem z kitowym 18-105VR... jednak to wydatek 3300 przynajmniej... szybkość zapisu zdjęcia zależy od karty bardziej... kupisz sandisca Extreme IV to będziesz miał szybkość...

woodz1909 napisał/a:
Imprezy - czesto zle warunki oswietleniowe - wiec cos co moze fotografowac w slabej widocznosci - bez lampy blyskowej.

No ten argument dość mocno kłóci się z Twoim budżetem... sorry..

MC - Pią 31 Paź, 2008

woodz1909, tak to Ci nawet w erze nie dadza.
Baku - Pią 31 Paź, 2008

A właśnie że dadzą. Sony Ericsson K850i. 5 megapikseli, kręcenie filmików, matryca cmos, szybki AF, znakomity jasny obiektyw Sony 5.2 mm, f/2.8, wbudowany flesz.
I budżet się zamknie.

A w wsprawie lustrzanki to albo podniesienie budżetu do Nikosia D90 albo niestety zostanie drugim Polańskim trzeba sobie będzie odpuścić :lol:
Bez kręcenia filmików to za 2500 zł już coś się da kupić.

Darrarski - Pią 31 Paź, 2008

Ja się przekonałem ostatnio że 2500 PLN to minimum dla amatora na start. Trzeba kupić body, obiektyw (bo kitowe w tanich lustrzankach są do kitu), zapasową baterie, kartę pamięci, może jakiś filtr...
Ja wybrałem 1000D + Tamron 17-50 F2.8. Przyczyny takiego wyboru opisałem zresztą w odpowiednich wątkach na tym forum. Wydaje mi się że w tej cenie dokonałem dobrego zakupu, ale z pewnością nie będzie on spełniał wszystkich wymagań woodz1909 .

RB - Pią 31 Paź, 2008

Darrarski napisał/a:
Ja się przekonałem ostatnio że 2500 PLN to minimum dla amatora na start. Trzeba kupić body, obiektyw (bo kitowe w tanich lustrzankach są do kitu), zapasową baterie, kartę pamięci, może jakiś filtr...

Hmm, powiedzmy, że na start trzeba miec jakies body i jakiś obiektyw oraz trochę czasu by nauczyć się kontrolować efekty...
Niedawno jeden kolega pokazywał jakie mu wychodzą zdjęcia Canonowskim kitem a jakie Tamronem. Abstrahując od denności obu, to te nieporuszone zrobił jednak kitem ;-) Naprawdę, na kiepskim obiektywie można całkiem sporo się nauczyć...

Uczyć polecam się na Zenicie. Koszty minimalne, jakość przyzwoita, a ile zabawy :-)
kozidron - Pią 31 Paź, 2008

w końcu do tego musiało dojść, ktoś chcę lustrzankę z możliwością nagrywania filmów...
bo jest ich wiele na rynku i ciężko się zdecydować.....D90 czy 5D II

mavierk - Pią 31 Paź, 2008

Darrarski napisał/a:
Uczyć polecam się na Zenicie. Koszty minimalne, jakość przyzwoita, a ile zabawy :-)
Ostatnio na pewnym forum koleś pokazał swoje zdjęcia z 12xp + heliosik 44m-4 bodajże - nie wyobrażalna jakość zdjęć, niesamowite kadry, super obróbka i świetna głębia...

@mavierk - zgadza się. Zenit ma też inne zalety: jest tani i są bardzo duże szanse, że leży nieużywany u kogoś z bliższej lub dalszej rodziny w szafie :-) Sam mam TTL i E, z tym że ostatnio jak wywołałem kliszę z E to okazało się że migawka już niedomaga i większość zdjęć prześwietliłem.
mavierk - Pią 31 Paź, 2008

no ja mimo wszystko usiłuję się zebrać na kupno jakiegoś manualnego pentaxa i przypiąć do niego 55/1.2 Porsta :)
RB - Pią 31 Paź, 2008

Darrarski napisał/a:
@mavierk - zgadza się. Zenit ma też inne zalety: jest tani i są bardzo duże szanse, że leży nieużywany u kogoś z bliższej lub dalszej rodziny w szafie :-) Sam mam TTL i E, z tym że ostatnio jak wywołałem kliszę z E to okazało się że migawka już niedomaga i większość zdjęć prześwietliłem.

Tiaaa, Zenit 11...Losowa migawka, rwie co którys film, od czasu do czasu zalicza gruntowny pad, a przypinany doń standardowo Helios chodzi we wszystkie strony...

Ale stary Zenit B to inna historia...