forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Najlepszy obiektyw do portretów?

MartinF - Sro 29 Lis, 2006
Temat postu: Najlepszy obiektyw do portretów?
Było już wiele testów u Optyczniaków, dobrze wypadły obiektywy canona 85 i 100, równie dobrze szkiełka tamrona i sigmy. Wiadomo, wszystkich ich się nie da mieć. Co w takim razie wybrać, jezeli chcemy mieć uniwersalną portretówkę, o mozliwie najlepszych parametrach, za rozsadną cenę. Ja powiem tak, zaczynając dyskusję, brałbym tamrona 90, gdyby nie jego kiepska praca przy 2.8, bo dla mnie takie właśnie portrety mają największy urok na świeżym powietrzu.
Arek - Sro 29 Lis, 2006

Pytanie czy chcesz robić Makro czy nie. Bo jak nie robisz Makro, to 1.8/85 lub 2/100
w zależności od gustu (ciasniej-szerzej)

Macieq - Sro 29 Lis, 2006

Dawniej obiektywy do portretów były odpowiednio skorygowane, żeby rysowały dość miękko, i nie odwzorowywały każdego najmniejszego pryszcza, czy zmarszczki.
Mam wrażenie, że same dane techniczne szkieł, które wynikają z testów, w ogóle nic nie podpowiadają w kwestii przeznaczenia obiektywu. A może teraz już nie zwraca się na to uwagi, bo przecież prawie wszystko można poprawić w PC-cie?

MartinF - Czw 30 Lis, 2006

Z macro też jest fajna zabawa, tylko tak jak pisałem, niestety Tamron wyłożył się na tej przesłonie, którą tak lubię -2.8. Ciekaw jestem, czy jest jakiś obiektyw, który rysuje tak jak tamron na 4.0, 5.6 + 2.8?
Arek - Czw 30 Lis, 2006

Na 2.8 lepiej wypadła nowa Sigma 2.8/70 Macro.
olaieryk - Czw 30 Lis, 2006

Jakość stałek o ogniskowych portretowych jest bardzo wysoka

Dobrze mieć super ostre szkło choć w portrecie nie jest to takie ważne - niektórzy aby nie retuszować stosują filtry zmiękczające.

Dobrze mieć też zooma, bo czasem nie możemy ustawić się w odpowiedniej odległości od portretowanej osoby.

Oczywiście stałki nie są złym rozwiązaniem, ale trzeba także zastanowić się nad zoomami o świetle 2,8
np Sigma 50-150 f/2,8 czy Tokina 50-135 f/2,8 dla APS-C
lub szkła 70-200 f/2,8 dla FF i APS-C

MartinF - Pią 01 Gru, 2006

Uważam, że stałki są lepsze do robienia portretów od zoomów, zdjęcia ze stałek są bardziej trójwymiarowe i naturalne, nie wiem dlaczego tak jest, ale ci co robią zdjęcia stałkami, wiedzą o czym mówię.
olaieryk - Pią 01 Gru, 2006

Też mam takie odczucia, choć uniwersalnośc zoomów przyciąga.