forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Lustrzanka za 1zl :)

slimaczysko - Wto 04 Lis, 2008
Temat postu: Lustrzanka za 1zl :)
Witam !!!

Przegladalem allegro i znalazlem swietny sprzet :) chyba jakis pro :) http://allegro.pl/item468...lustrzanka.html koles jest pewien ze to lustrzanka ja mam wielkie watpliwosci :razz: widac na pierwszy rzut oka ze to Lens made in Japan :)

palindrom - Wto 04 Lis, 2008

Miałem z takim czymś do czynienia. Oczywiście nie robiłem zdjęć :) Szkoda kliszy.

Jest to atrapa małpki. Klisza ma napęd, lampa to "prawie zoom", obudowa się wysuwa nie wiem po co :) . Aparat jest obciążony kilkoma sztabkami odpadów hutniczych, żeby miał słuszniejszy ciężar :!:
Obiektyw to pojedyncza soczewka skupiająca (menisk) wykonana z pleksiglasu. :!: :!: Może wersje bogatsze mają dwie soczewki ale wątpię. :mrgreen: Migawka zaraz za tą soczewką, wraz z prostokątną przesłoną aperturową. Obudowa "obiektywu" wraz z widoczną na zdjęciach szybką z pleksi (tak, to jest tylko szybka :) ) wysuwa się podczas zmiany przesłony - też nie wiem po co.
Aparat znany również jako chinan albo EOS.
Może optyczni pokuszą się o test w kategorii aparat "kompaktowy" :mrgreen:

Zastosowania:
Świetna zabawka. Zmiana przesłony (i wysuwanie obiektywu za razem) odbywa się z przycisków a silniczek wydaje przy tym fajny dźwięk :)
Uwaga: zanim dacie to ustrojstwo dziecku, zdemontujcie lampę błyskową. Klasa izolacji jest kontrolowana tak jak jakość produkcji.

Baku - Sro 05 Lis, 2008

Widziałem podobny patent udający kamerę cyfrową Sony.
Odchylany "wyświetlacz" był tak na prawdę pleksi-szybką z wymalowanym celownikiem. Wśrodek wkładało się zwykły kliszowy film, była też lampeczka błyskowa, a napęd filmu - a jakże - ręczny. Bazowało to głównie na ludzkiej naiwności i angielskim napisie CAMERA który oznacza aparat a nie kamerę.

A ta Olympia to na prawdę tymi napisami miesza w głowie:
FOCUS FREE - czyli znaczy że bez ogniskowania?
OPTICAL LENS - to mogą być soczewki nieoptyczne?
50 mm 1:6,3 - no bomba. jaśniuteńka ta stałka :lol: - chce taką. Canon EF 50 mm f11.
RED EYE REDUCTION - tego to chyba eos 5D nie ma, co?
A jakie tam jest na górze śliczne kółeczko... Ciekawe jakie tryby pracy ma ta lustrzanka?

struna - Sro 05 Lis, 2008

"Ciekawe jakie tryby pracy ma ta lustrzanka?"

No sprawa jest prosta...-tryb fotografii przypadkowej, fotografii pociągu bylejakiego, fotografii footbolowej reprezentacji Polski w finale MŚ, tryb fotografii towarzysko-sytuacyjnej w samolocie do Brukseli, tryb fotografii obiektu znajdującego sie w ruchu o prędkości swiatła, no i tryb fotografii znanego polityka w sytuacji przekomicznej... :razz:

Jaki aparat, taki tryb i taka fotka...

AuThoR - Czw 06 Lis, 2008

hehehe....dobre :)