forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - Konwerter makro do D90

AuThoR - Sro 05 Lis, 2008
Temat postu: Konwerter makro do D90
Czy ktoś mi jest w stanie polecić coś ciekawego? może używacie tego rodzaju zabawek i macie już jakieś wypróbowane
AQQ - Pią 07 Lis, 2008

W aparatach z wymienną optyką do makro nie używa się konwerterów tylko pierścienie pośrednie albo mieszki.
Thorn - Pią 07 Lis, 2008

Albo szkieł macro :mrgreen:
AuThoR - Pią 07 Lis, 2008

hmmm.....a możecie coś polecić...

ostatnio używałem pożyczonego raynoxa od brata ...tylko wyhcodziła obwódka czarna...ale jakościowo mi się podobało

Thorn napisał/a:
Albo szkieł macro

szkła makro narazie nie kupię bo za drogo wychodzi :(

[ Dodano: Pią 07 Lis, 2008 22:10 ]
AQQ napisał/a:
W aparatach z wymienną optyką do makro nie używa się konwerterów tylko pierścienie pośrednie albo mieszki

a możesz coś polecić? 67mm

AQQ - Pią 07 Lis, 2008

AuThoR napisał/a:

a możesz coś polecić? 67mm

http://www.sklepfotografi...e-Set-DG-Nikon/

67 mm jest bez znaczenia
pierścienie dajesz między obiektyw a aparat a nie na obiektyw

tyle, że jak widze masz 18-105 a to chyba af-s więc nie jestem pewien, czy te pierścienie przeniosą napęd af

ano racja...

[ Dodano: Pią 07 Lis, 2008 22:24 ]
tylko to co mi pokazałeś kosztuje 620zł...a konwerter makro który używałem 100zł....zdjęcia były bardzo dobrej jakości...narazie nei chce wydawać tyle kasy na pierścienie czy inne akcesoria
I tak w ciągu miesiąca przy moich skromnych finansach wydałem 5tyś na różne duperele do aparatu

[ Dodano: Pią 07 Lis, 2008 22:25 ]
wraz z aparatem oczywiście

Thorn - Pią 07 Lis, 2008

AuThoR, - miałem te pierścienie i ich wykonanie jest super - przenosiły mi wszystko włącznie z całą automatyką AF (używałem z 50/1.8D) - w przeciwieństwie do konwerterów nie pogarszają obrazu. Oczywiście co ma plusy ma też i wady przy zamontowaniu 50mm + pierścień 36mm odległość ostrzenia wynosi... może z 0,5cm od obiektu i w tym przedziale łapie AF... na krótszych pierścieniach jest lepiej - za to na 36mm albo na spiętych 2 jest strasznie ciężko AF'em trafić w tą idealną odległość z której łapie... oczywiście mowy nie ma o stosowaniu tego z ciemnym szkłem... z ręki było dosyć ciężko trzaskać nawet z moim szkłem... ale cenowo poszukaj na allegro - są po 429zł + wysyłka (ja ostatnio sprzedałem za 400zł stan jak nowe z wysyłką w cenie :) ) a powód sprzedaży? Fotografuję np sporo motyli i u mnie ostrzenie z takiej odległości nie wchodzi w grę... a jak mam kupować pierścienie + długie tele to wolę kupić obiektyw macro - gdyby nie to na pewno bym je zostawił bo nic im nie można zarzucić a sporo tańsze niż oryginalne Nikona przy uważam tej samej jakości :)

konwerter też ma małą głębię...ciężko złapać ostrość,...można powiedzieć że trzeba ostro się postarać
mavierk - Sob 08 Lis, 2008

Ja do 50/1.8 nie kupowałbym zestawu pierścionków, tylko dwa najkrótsze :) - raz, że taniej, dwa - na co ten najdłuższy, jak możemy go złożyć, składając dwa najkrótsze mniej więcej, a dodając do najdłuższego jakiś inny, ostrość jest łapana właściwie w obiektywie :)

No a do jakiegokolwiek szkła z G w nazwie niestety trzeba kupować te z przenoszeniem automatyki całej.

No ale ja kupiłbym Raynoxa - taniej, wygodniej i niewiele mniej ostro :)

AuThoR - Sob 08 Lis, 2008

http://www.infoto.pl/pl/Products/319/a/Show/

coś takiego miałem od brata...nie narzekałem na jakość zdjęć, a co by nie ukrywać to tylko 119zł
Minie jakiś czas to pewnie będzie mnie korciło na obiektyw...ale narazie bez szaleństwa