forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Pentax K30D

kamfil06 - Sob 08 Lis, 2008
Temat postu: Pentax K30D
kurde...
przeczytałem sobie cotygodniowe plotki i ploteczki i zastanawiam
się na ile to jest prawda...

wydaje mi się że puki nie będzie pełnoklatkowych odpowiedników
teraźniejszych gwiazdek (DA* 16-50 i 50-135) uważam to za
niezbyt przemyślany pomysł (dla użytkowników zoomów),

jeżeli rzeczywiście wyjdzie aparat z matrycą większą niż DX i nie będzie
to "jednocyfrowy" model ( nie zagrażający dalszemu użyciwaniu matryc DX/APSC w seri
KxxD ) to będe musiał iść trochę inną mimo niż chciałem (stałki - mimo że lepsze od zoomów to skompletowanie stałek o ogniskowych 1~-77 będzie kosztować zdecydowanie
więcej niż zoom 16-50)

jeżeli ta specyfikacja okaże się prawdą to będzie trzeba zmienić plany:
zamiast 16-50 kupię 31ltd

jaad75 - Sob 08 Lis, 2008

Te plotki to bzdura.

jaad75 napisał/a:
Te plotki to bzdura.

uspokoiłeś mnie jaad... :smile:

palindrom - Sob 08 Lis, 2008

A mnie wręcz przeciwnie...
jaad75 - Sob 08 Lis, 2008

APS-H to odgrzewana plotka sprzed roku, która była odgrzwaną plotką jeszcze sprzed ogłoszenia oficjalnej specyfikacji K10D...

palindrom napisał/a:
A mnie wręcz przeciwnie...

nie mam nic przeciwko FF czy APSH w pentaxie ale niech zostawią
serie KxxD w spokoju :wink:

fafniak - Nie 09 Lis, 2008

akurat to ze te 16-50 czy 50-135 nie bedza kryly to zaden dramat - akurat te szkla to jak loteria w naszym kraju
Bardziej jednak wolalbym zeby poprawili stabilizacje zasilania AF ( czy jak to tam nawzwac - wazne aby spadek napiecia na baterii nie wplywal na celnosc AF )
Wolalbym zeby poprawili jakosc wizjera - wiekszy
Polepszyli kontrole jakosci przy produkcji
zwiekszyli precyzje i szybkosc AF

polepszyli PPL-a :twisted:
a generalnie zeby wzieli sie za jakosc seriwsu :evil:
A puszka FF ? - Niech wejdzie jak poprawia to co wypisalem :razz:

mazi - Czw 13 Lis, 2008

fafniak napisał/a:
akurat to ze te 16-50 czy 50-135 nie bedza kryly to zaden dramat - akurat te szkla to jak loteria w naszym kraju
Bardziej jednak wolalbym zeby poprawili stabilizacje zasilania AF ( czy jak to tam nawzwac - wazne aby spadek napiecia na baterii nie wplywal na celnosc AF )
Wolalbym zeby poprawili jakosc wizjera - wiekszy
Polepszyli kontrole jakosci przy produkcji
zwiekszyli precyzje i szybkosc AF

polepszyli PPL-a :twisted:
a generalnie zeby wzieli sie za jakosc seriwsu :evil:
A puszka FF ? - Niech wejdzie jak poprawia to co wypisalem :razz:

dobrze podsumowales.
jak dla mnie lepsza od FF bylaby lampka wspomagajaca AF.

palindrom - Czw 13 Lis, 2008

mazi,
ja na przykład mam lampkę (w lampie błyskowej ;) ). Fafniak w kwestii AF'u podniósł dwie ważne kwestie: prędkość/precyzja (czas na nowy AF po prostu) oraz przemyślenie zasilania AF'u. Z tym drugim nie odnotowałem problemów ale wierzę że z szybkością mogłoby być lepiej.

mazi - Pią 14 Lis, 2008

palindrom napisał/a:
mazi,
ja na przykład mam lampkę (w lampie błyskowej ;) ). Fafniak w kwestii AF'u podniósł dwie ważne kwestie: prędkość/precyzja (czas na nowy AF po prostu) oraz przemyślenie zasilania AF'u. Z tym drugim nie odnotowałem problemów ale wierzę że z szybkością mogłoby być lepiej.

taka lampke tez mam, ale nie zawsze ganiam z lampa... :) ) zas moj poczciwy s5500 ma taki feature, to az sie prosi o dodanie czegos takiego :)

Sprawy, ktore Fafniak poruszyl sa faktycznie ciekawe. Zobaczymy co przyszlosc przyniesie.

fafniak - Pią 14 Lis, 2008

Sprawdzcie celnosc AF w swoich korpsusach przy rozladowanej baterii - gwarantuje ze wiekszosc bedzie miala ostrosc nie tam gdzie trzeba a sam AF dluzej bedzie szukal. Potem szybciutko zmiencie na naladowana bateria - zdziwicie sie :razz:
mcgyver - Pon 17 Lis, 2008

mazi napisał/a:
palindrom napisał/a:
mazi,

taka lampke tez mam, ale nie zawsze ganiam z lampa... :) ) zas moj poczciwy s5500 ma taki feature, to az sie prosi o dodanie czegos takiego :)

Sprawy, ktore Fafniak poruszyl sa faktycznie ciekawe. Zobaczymy co przyszlosc przyniesie.

Ja uważam podobnie. Z fujikiem to była wygoda. Niedawno zamieniłem kasetkę z kitem na k10d z Tamronem i musze powiedzieć, że jest wyraźna poprawa i kwestia AF już mi tak na nerwy nie działa. Tamron 17-50 bardzo pozytywnie mnie zaskoczył - nieprzyzwoicie ostry na wszystkich możliwych kombinacjach, bardzo szybki, a dzwięki dopóki się nie zgubi wcale nie są uciążliwe.

mir - Sro 19 Lis, 2008

O Boże jak ja się ciesze że nie kupiłem PK20D tylko C50D
GoOrange - Sro 19 Lis, 2008

mir napisał/a:

W kontekście hitu dnia wczorajszego, czyli dxomark ja bym się aż tak nie cieszył... z resztą wcale się nie cieszę bo mój E-3 dalekoooo oj dalekooo... :razz:

fafniak - Sro 19 Lis, 2008

mir napisał/a:
- nawet nie wyobrazasz sobie jak ja sie ciesze ze ty sie cieszysz - tylko po co ten idiotyczny tekst ?
mazi - Sro 19 Lis, 2008

fafniak napisał/a:
mir napisał/a:
- nawet nie wyobrazasz sobie jak ja sie ciesze ze ty sie cieszysz - tylko po co ten idiotyczny tekst ?

chyba po to, zebym i ja sie cieszy:D

W temacie: K10D + Sigma 24-70 f2.8 bardzo dobrze sobie radzi, nawet przy slabym oswietleniu potrafi wycelowac w punkt. Jednak swiatelko napewno negatywnie nie wplyneloby na AF.