|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Sigma 28-200/3.5-5.6
kerims - Pon 10 Lis, 2008 Temat postu: Sigma 28-200/3.5-5.6 Witam.
Jestem w sumie poczatkujacym fotografem.Ale bez waszej pomocy nie mam pojecia co zrobic.
Mianowicie chodzi mi o obiektyw Sigma 28-200/3.5-5.6 .Prosze o jakies wypowiedzi.
Czy ladne robi zdiecia i czy dobre jest to szklo.
Prosze o pomoc.
TheMichal - Pon 10 Lis, 2008
nigdy go nie miałem, zdjęć też nie widziałem, ale jeśli ma być to obiektyw uniwersalny to brak szerokiego kąta może być problemem. Ja bym szukał czegoś zaczynającego się od 18mm...
kerims - Pon 10 Lis, 2008
Dziekuje za Pomoc.Jeszcze to przemysle. Tak jak pisalem w lustrzankach nie mam doswiadeniacz.Jestem ciekawy czy bedzie ten obiektyw robil ostre zdiecia
belkot77 - Pon 10 Lis, 2008
Nie robilem nim zdjec ale zasada jest taka (przewaznie) ze jak cos jest do wszytskiego to jest do niczego. Lepiej kupic 2 lub 3 obiektywy ktore pokryja ci ten zakres ogniskowych. Do jakiego aparatu chcesz ten obiektyw?
Ostre zdjecia naszybciej wyjda ze stalo ogniskowych.
Potrzebuje go do NIKON D70.
Wlasnie sie nad tym zastanawialem tak jak piszesz "jezeli do wszystkiego to doniczego"
Dzieki serdeczne za pomoc.
belkot77 - Pon 10 Lis, 2008
Jezli do Nikona to ci nie pooge w wyborze szkla. Wiekszosc na forum ci powie ze od puszki wazniejsza jest dobra szklarnia. Napisz co chcesz fotografowac to inni ci pomoga. A najlepiej to poczytaj forum tam pewnie wiekszac odpowiedzi znajdziesz...
Wujek_Pstrykacz - Pon 10 Lis, 2008
Będzie Ci brakowało szerokiego kąta w tej Sigmie. Nikon D70 daje krotność ogniskowej 1.5x, czyli w rzeczywistości będziesz miał obiektyw o ogniskowych 42-300mm. A poza tym ten zoomik nie jest najwyższych lotów. Do Nikona w miare dobry jest megazoom Nikkor 18-200mm.
Wujek_Pstrykacz, Dziekuje.
Platam sie jeszcze po forum i szukam wiadomosci.
[ Dodano: Pon 10 Lis, 2008 11:10 ]
A co powiecie o tym zestawie.
http://allegro.pl/item474...odatki_bcm.html
goltar - Pon 10 Lis, 2008
Z tym zestawem będzie podobnie jak z 28-200 - brak szerokiego kąta. Tak jak doradzają koledzy poszukaj czegoś od 17-18mm. Warto kupić np 18-105 + jakieś tele.
|
|