|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Czarna plama na zdjęciach- 40D+17-55
Darecki2005 - Pon 10 Lis, 2008 Temat postu: Czarna plama na zdjęciach- 40D+17-55 Witam i po raz kolejny zwracam sie z prozbą gdyż na fotkach robionych przy lampie błyskowej mam czarną plamę na samym dole zdjęcia po srodku, wygląda to tak jak bym ręką część obiektywu przysłonił do zdjęcia. Sprawa najważniejsza ze to występuje tylko i wyłącznie przy ogniskowej 17-24, na wyzszych tego nie ma i im zwiekszam ogniskową tym ta plamka jest mniejsza az gdzies po 24mm znika, przy zdjęciach bez lampy tych plam wogóle nie ma nawet i na zadnych ogniskowych. Przed zrobieniem fotki w przedbłyskach widzę tez w wizjeze tą plamę. Co możę być tego przyczyną?
MC - Pon 10 Lis, 2008
Hmmm, moze jakies zdjecie?
Czy przypadkiem nie jest tak, ze lampa nie pokrywa tak szerokiego kata i cos zaslania swiatlo?
Monastor - Pon 10 Lis, 2008
Darecki2005, niewykluczone, że lampa jest za nisko w stosunku do długości obiektywu. Mam tak przy S 17-70. Rozwiązaniem może byc mniejszy obiektyw albo zewnętrzna lampa.
Pokaż najlepiej zdjęcia to będzie można więcej powiedziec.
Darecki2005 - Pon 10 Lis, 2008
Jedno zdjęcie z lampą, drugie bez lampy
http://www.fotosik.pl/pok...b911394a48.html
http://www.fotosik.pl/pok...6012de0811.html
MC - Pon 10 Lis, 2008
No to mamy jasnosc. Obiektyw zaslania swiatlo lampy.
goltar - Pon 10 Lis, 2008
Dokładnie tak jak pisze MC. Warto zainwestować w zewnętrzną lampę...
Wujek_Pstrykacz - Pon 10 Lis, 2008
I pewnie kolega miał jeszcze założoną osłone przeciwsłoneczną. To pewno ona zasłania część światła.
goltar napisał/a: | Warto zainwestować w zewnętrzną lampę... |
W moim przypadku dla potrzeb domowych to chyba mało ekonomiczne i zbyteczne, nie robie fotek po weselach itp. Wujek_Pstrykacz napisał/a: | I pewnie kolega miał jeszcze założoną osłone przeciwsłoneczną. To pewno ona zasłania część światła. |
Własnie o to chodzi ze nie było osłony, bo też bym tak pomyslał. Tylko dlaczego człowiek wywala tyle kasy i są takie głupie szczegóły niedopracowane? Dziwne to dla mnie jest jako dla laika. Dziękuje za szybką i konkretną odpowiedz
MC - Pon 10 Lis, 2008
Darecki2005 napisał/a: | W moim przypadku dla potrzeb domowych to chyba mało ekonomiczne i zbyteczne, nie robie fotek po weselach itp. |
Ja tez nie robie fotek na weselach, lampe nabylem i jestem bardzo zadowolony.
MC napisał/a: | Ja tez nie robie fotek na weselach, lampe nabylem i jestem bardzo zadowolony. |
pomyslę nad tym narazie nie bardzo mam fundusze na to poza tym zaczynam robić ładne zdjęcia i cieszyć sie aparatem po wielkiej wtopie w tym temacie
http://forum.optyczne.pl/...er=asc&start=30
krisv740 - Pon 10 Lis, 2008
Darecki2005, a jak zakończyła się historia z twoim szkłem, bo nie napisałeś?
Napisałem tam w tym temacie tylko ze temat był łączony i nie pokazało jako nowe. Aparat i obiektyw był na żytniej i wczesniej jak mi mydlił a czasem tylko wyszło ostre zdjęcie tak teraz jest zupełnie odwrotnie
Darecki2005, wiesz, pooglądałem twoje zdjęcia i powiem tak; mam słaby monitor (lapek) - najważniejsze , że jesteś zadowolony. jak bedziesz miał chwię czasu i duzo chęci to możesz podpiąć moje szkła pod swoją puchę
Dzięki za propozycje, jak bende miał troszkę czasu to napewno sie skontaktuje z Tobą. Zadowolony jestem i to bardzo Tylko sie boje jak podepne twoje szkła to sie napalę i nowy wydatek będzie a wtedy zona mnie na wycieraczkę z noclegiem wyeksmituje
no risk no fun
[ Dodano: Pon 10 Lis, 2008 19:30 ]
ale spokojnie , nie mam tak dobrych szkieł
krisv740 napisał/a: | ale spokojnie , nie mam tak dobrych szkieł |
ufffff to spię w domu
|
|