|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaki obiektyw makro do Nikon D80
Pabloss - Pon 10 Lis, 2008 Temat postu: Jaki obiektyw makro do Nikon D80 Witam. Poszukuję porady odnośnie wyboru dobrego (ale nie z najwyższej pułki) obiektywu makro do Nicona D80. Czy moglibyście coś mi poradzić w tym temacie? Jaki obiektyw makro umożliwiłby mi fotografowanie przedmiotów o wielkości od 1 mm w zwyż, a jednocześnie nie powaliłby budżetu domowego na kolana? Pozdrawiam i z góry dziękuję.
komor - Pon 10 Lis, 2008
Od 1 milimetra? No to stary, musisz mieć spory budżet domowy Jeśli jednak interesuje cię makro w skali 1:1 (czyli odwzorowanie obiektu wielkości równej wielkości matrycy) to zainteresuj się obiektywami makro: Sigmy (70 mm, 105 mm), Tokiny (100 mm). O Nikkorach opowiedzą ci nikoniści, ale aktualny model kosztuje sporo kasy, choć to zdaje się to jedyny obiektyw makro ze stabilizacją.
krisv740 - Pon 10 Lis, 2008
komor, chyba niekoniecznie - a mikroskop z T mount?
powinien zadziałać
[ Dodano: Pon 10 Lis, 2008 20:36 ]
np.to : http://www.allegro.pl/ite...era_gratis.html
i jest 1mm
Jesienny - Pon 10 Lis, 2008
A te obiekty to ruszają się czy nie? bo zawsze można dokręcić wszystkie pierścienie i ostrzyć sprzed samej soczewki
Tu już by pomógł chyba tylko ten obiektyw Canona z możliwością odwzorowania 5:1 (gdzieś na forum o nim było)
PS. Niedawno był wątek podobny można tam poszukać rad ;}
krisv740 - Pon 10 Lis, 2008
MPE-65 canona 1X5 powiekszenie - cena ok 850$
[ Dodano: Pon 10 Lis, 2008 20:51 ]
http://www.bhphotovideo.c..._MP_E_65mm.html
jarecki_jg - Pią 14 Lis, 2008
Ja polecam Sigme 105 macro chyba ze możesz wyłożyć więcej kasy to bierz Nikkora 105 macro VR.
Nie miałem tego drugiego ale na własne oczy widziałem z niego zdjęcia i muszę powiedzieć ze jest naprawdę Git.
darekk - Sob 15 Lis, 2008
Polecam Tokinę 100mm/2.8 lub Sigmę 150mm/2.8 ale ona kosztuje ok. 2 tyś zł.
Pabloss - Pią 05 Gru, 2008
Dostałem używany prezencik do mojego Nicona D80 postaci obiektywu Sigma 105 mm f/2.8 DG EX MACRO - jak myślicie czy ten obiektyw jest wogóle dobry, gdyż różne opinie o nim słyszałem, niekoniecznie pozytywne? Dostałem go za free więc jak myslicie, czy pomyśleć o zakupie innego? Na obiektyw chcę przeznaczyć do 2500 zł.
mavierk - Pią 05 Gru, 2008
pamietaj, zawsze najważniejsze co Ty myślisz o danej rzeczy - jeśli Ci przypasuje, zostaw, jeśli coś Ci się w nim nie spodoba - możesz zawsze go wymienić
parman - Pią 05 Gru, 2008
Ja polecam Ci Tamrona 90 2,8 makro. Odwzorowanie 1:1 , bardzo ładnie ostrzy i cena za nowy około 1300,-
kamfil06 - Pią 05 Gru, 2008
Pabloss napisał/a: | Dostałem używany prezencik do mojego Nicona D80 postaci obiektywu Sigma 105 mm f/2.8 DG EX MACRO |
dostałeś b. dobry obiektyw makro - dlaczego chcesz wymieniać
Pabloss - Sob 06 Gru, 2008
Troszkę ćwiczyłem z tym obiektywem i jestem bardzo zadowolony z niego. Problemem sa jednak rysy na przednim szkle, które troche psują mi jakośc fotografii. Czy mozna ewentualnie coś z nimi zrobić?
|
|