forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Pierwszy aparat cyfrowy

jaad75 - Pon 10 Lis, 2008

Allan napisał/a:
Nie zapominajmy rez ze "digital picture" jest stosunkowo nowa dziedzina - ile lat minelo od pierwszego aparatu na rynku? 12, moze 13

27... :smile:

Allan - Pon 10 Lis, 2008

Gdzie ? w sklepach?

Allan napisał/a:
Gdzie ? w sklepach?

W sklepach. Sony Mavica.

Allan - Pon 10 Lis, 2008

W 1981 ???!!!
I jakie to mialo parametry - co to bylo?!
Pamietam ze w 1997 lub 1996 roku byla w czasopismie reklama malego aparaciku z rozdzielczoscia 640x480 chyba czy cos takiego
i to byla bardzo mocna reklamowana nowosc, cud techniki

piotrmkg - Pon 10 Lis, 2008

canona dcs 3 ciezko nazwac malym aparacikiem :D

Allan napisał/a:
Pamietam ze w 1997 lub 1996 roku w czasopismie reklame malego aparaciku z rozdzielczoscia 640x480 chyba czy cos takiego

Gdzieś koło 1996-97, to ja się bawiłem Minoltą RD-175, a ta miała jakieś 2MP...

Allan - Pon 10 Lis, 2008

OK to jest 1995
Ale nie 1981 !!!!
Naprawde bardzo mnie interesuje gdzie i jakie aparaty byly 27 lat temu

Allan napisał/a:
OK to jest 1995
Ale nie 1981 !!!!

Napisałem wyżej - Sony Mavica...

[ Dodano: Pon 10 Lis, 2008 23:28 ]
http://en.wikipedia.org/wiki/Sony_Mavica

Allan - Pon 10 Lis, 2008

Az musze to sprawdzic.
A co z komputerami? jak odczytywali zdjecia, jak obrabiali?
Ludzie jeszcze nie mieli komputerow w domach
(nie nazywam atari czy zx spectrum komputerem)

Nie pytaj mnie - w 1981 miałem 6 lat... :razz:
Ale pamiętam, ze w 1983 komputery były już całkiem rozwinięte... Miałem na Atari edytory tekstów, bazy danych, a nawet program graficzny... Koala się nazywał, jeśli dobrze pamietam...

Allan - Pon 10 Lis, 2008

Zaintrygowaliscie mnie tymi informacjami.
Az musze je przejrzec, poszukac troche o historii cyfry

Jesienny - Pon 10 Lis, 2008

Koala Microillustrator nawet się zwał ;) Choć ja używałem trochę chyba późniejszego Rambrandta. Tak czy siak zdjęcia to wtedy chyba tylko do wyświetlania na TV. Choć z drugiej strony skądś pamiętam takie cudo - tv sklecony z drukarką. Można na tym było zdrukowywać to co leciało w tv ;)
Rizzo - Wto 11 Lis, 2008

Arek napisał/a:
Tak. One przy pełnym kadrze dadzą Ci większą rozdzielczość w sensie linii na wysokość całego kadru. Mimo wszystko przez swoją ilość dadzą więcej możliwości w cropowaniu i późniejszej obróbce - np. przy
wyostrzaniu. Uśredniając je natomiast do 12 Mpix możesz wyraźnie zmniejszyć szum.

Dzięki. A jaka jest Twoja prywatna opinia o tym aparacie jest się z czego cieszyć, czy jednak wyraźnie czuć niedosyt. Uważasz, że jest godny zakupu?

WojciechW - Wto 11 Lis, 2008

Allan napisał/a:
Az musze to sprawdzic.

W latach 80-tych fotografowałem analogowo Pentaconsixem i robiłem samemu odbitki barwne w łazience. Ale w ramach swojej pracy naukowej robilem coś, co się trochę wiąże z tematem, a mianowicie symulacje rentgenowskich obrazów topograficznych rejestrowanych na wysokorozdzielczym filmie lub emulsji jądrowej. Obrazy teoretyczne odpowiadające rentgenowskim zdjęciom fotograficznym byly liczone na komputerach i drukowane na drukarkach komputerowych. Początkowo były to drukarki wierszowe, a obraz składal się z pól zadrukowanych wielokrotnie różnymi literami i byl niedoskonaly. Póżniej, okolo 1984 przesiadlem się z tym na PC i drukarkę igłową i bez trudu zacząłem drukować obrazy o znacznie lepszej jakości, zlożone z pól symulujących skalę szarości o różnym układzie zadrukowanych pikseli. Jest to więc pośrednio odpowież na pytanie Kolegi, bo drukarki igłowe już były stosowane pare lat wcześniej, a być może jeszcze wcześniej pojawiły się drukarki laserowe współpracujące z dużymi komputerami. I pierwsze i drugie mogły z powodzeniem drukować zdjęcia cyfrowe o niedużej rozdzielczości.

Z drukarki laserowej korzystałem póżniej w czasie swojego stażu w Anglii, a po powrocie zacząłem używać drukarek atramentowych - mialem prywatnie Canona o rozdzielczości 360 dpi, a w pracy HP inkjet 550 z rozdzielczością 300dpi. Pożniej wraz z rozwojem techniki nie musiałem już pisać wlasnych programow sterujących tylko korzystać z gotowych programów graficznych zapisując obliczane obrazy na plikach RAW. Ale takich prawdziwych z liczbą danych dokładnie odpowiadających liczbie punktów obrazu. A te rzekome RAW-y w aparatach cyfrowych to jak wiadomo oszukaństwo bo są to pliki o sporej kompresji, znacznie większej niż w TIFF-ach, co też może się wiązać z pewnym wyostrzaniem obrazów.

Mam nadzieję, że nie zanudzilem. Pozdrawiam serdecznie,

WojciechW

komor - Wto 11 Lis, 2008

Uzupełniając informację Jaada75 o Mavice zacytuję fragment wskazanego hasła na Wikipedii:

It was not a digital camera, as its CCD sensor produced videosignal of NTSC format. 570*490 pixels.

Czyli nie do końca cyfra. ;)

Allan napisał/a:

Allan, w 1983 roku do sprzedaży weszła Apple Lisa, w rok później Macintosh, a to bynajmniej nie były to pierwsze „stacje graficzne”, tylko pierwsze takie, które nie kosztowały 30k$. Zresztą taka firma jak SGI (Silicon Graphics) też startowała koło 1982 roku, a to liga znacznie wyższa niż potrzeba do obróbki grafiki o rozdzielczości w okolicach 600x500 pikseli. Z takim zadaniem poradzi sobie spokojnie choćby i Commodore 64, który startował w 1982 roku i nie kosztował majątku.

Allan - Wto 11 Lis, 2008

To co znalazlem na necie, cytuje..
"Prototyp pierwszego aparatu elektronicznego to dzieło Kodaka - był rok 1976.
Jednakże pierwsze aparaty cyfrowe pojawiły się na długo przed prototypem Kodaka - zainstalowane były na satelitach szpiegowskich.
Do pierwszego elektronicznego aparatu fotograficznego przyznaje się, co prawda, nie tylko Kodak.
W 1972 roku Texas Instrument opatentował już pierwszą elektroniczną kamerę. Pierwszy osobisty aparat wyprodukowało Sony - na Photokinie w roku 1981"

Pominmy teraz szpiegow, experymenty i wyjatki.. kiedy tak naprawde cyfra zaczela byc popularna na rynku?

piotrmkg - Wto 11 Lis, 2008

Allan, co znaczy popularna? ze agencje mogly sobie na nia pozwolic, czy ze zwykly zjadacz chleba?
kijos - Wto 11 Lis, 2008

W Wielkiej Księdze Fotografii NG czytałem, że matrycę CCD '69 zrobił Bell Labs; w '75 Kodak - pierwszy użytkowy aparat z CCD; w '80 Sony - pierwsza komercyjną kamerę z CCD.
Allan - Czw 13 Lis, 2008

piotrmkg napisał/a:
Allan, co znaczy popularna? ze agencje mogly sobie na nia pozwolic, czy ze zwykly zjadacz chleba?

Raczej "zjadacz chleba" a tak naprawde kiedy trafily "pod strzechy" :wink:
Albo inaczej: - moment w ktorym mowiac ze kupuje aparat nie dodaje slowa "cyfrowy"

piotrmkg - Czw 13 Lis, 2008

Allan, no to raczej trzeba celowac w 2000r. moim zdaniem od modelu d30 canona (nie wiem jaki byl odpowiednik nikona w tamtych latach) sprzedaz dSRL'ow dorownala analogowym SLR'om.
Allan - Czw 13 Lis, 2008

OK,
A dlaczego sie pytalem o ta date?
Bo wydaje mi sie ze dopiero od tej daty mozna powiedziec ze rynek pozwolil
producentom zaczac prawdziwy wyscig technologiczny, para ruszyly laboratoria
zwiekszono naklady na badania.
W sumie to jest dla nas dobra wiadomosc bo jesli w ciagu mniej wiecej 8 lat zrobiono tyle to nawet nie moge sobie wyobrazic
czym bede pstrykal na Olympiadzie w Chicago.. :razz:

palindrom - Czw 13 Lis, 2008

Allan napisał/a:
(...)nawet nie moge sobie wyobrazic
czym bede pstrykal na Olympiadzie w Chicago.. :razz:

30Mpix aparatem wbudowanym w komórkę xD

jaad75 - Czw 13 Lis, 2008

piotrmkg napisał/a:
Allan, no to raczej trzeba celowac w 2000r. moim zdaniem od modelu d30 canona (nie wiem jaki byl odpowiednik nikona w tamtych latach) sprzedaz dSRL'ow dorownala analogowym SLR'om.

Moim zdaniem, jakieś 3-4 lata wcześniej, kiedy masowo zaczęły pojawiać się cyfrowe kompakty. DSLR-y wciąż były jeszcze bardzo drogie, ale to właśnie kompaktowa rewolucja zarżnęła film na rynku amatorskim.