|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - MB-D10 wybor zasilania/baterii
czaszi - Sro 12 Lis, 2008 Temat postu: MB-D10 wybor zasilania/baterii Czy ktoś, kto testował MB-D10 na ośmiu bateriach typu AA i baterii (oryginalnej) en-el4 mogłby się wypowiedzieć na temat żywotności i opłacalności powyższych?
Ja w swoim gripie mam problemy przy bateriach alkalicznych AA - sa naladowane w pełni jak wkładam je do gripa, aparat pokazuje pełne baterie, robie zdjęcie i baterie w magiczny sposób znikają (po kilkukrotnym wyjęciu i włożeniu znowu widzi pełne baterie, znowu zdjęcie i pusto). Co ciekawe sprawdziłem inny koszyk na paluszki i przez czas używania nie miałem zbytnich problemów (Zastanawia mnie czy to może być wina koszyka). Na standardowym en-el3e chodzi poprawnie.
mnich - Sro 12 Lis, 2008
czaszi napisał/a: | Na standardowym en-el3e chodzi poprawnie. | Zgadza się.
czaszi napisał/a: | MB-D10 na ośmiu bateriach typu AA | Ja używam enelop'ów i panasonic infinitium. Żadnych problemów nie zanotowałem. Alkalicznych nawet nie próbowałem.
Ustawiłeś poprawny typ bateri w MB-D10 w menu aparatu?
czaszi - Sro 12 Lis, 2008
Tak, LR6. Zapomniałem dodać to w d700 wiec z tego co pamiętam to tutaj jest trochę więcej ustawien odnośnie paluszków ale LR6 to standardowe alkaliczne.
AQQ - Sro 12 Lis, 2008
Wydaje mi się, że to chyba wina baterii AA. Z akumulatorami AA używałem wielokrotnie bez najmniejszych kłopotów.
czaszi - Czw 13 Lis, 2008
Zobaczę jak będzie działać z eneloopami. Bedę je miał w poniedziałek więc wtedy dam znać czy coś się zmieniło. Dziwi mnie tylko trochę, że z innymi sankami na baterie ten problem nie występował tak często (a może tylko mi się tak zdawało)
[ Dodano: Pon 17 Lis, 2008 21:07 ]
Jak na razie z eneloopami smiga bez zmróżenia oka. Widocznie alkaliczne baterie nie są w stanie na czas dokarmiać 700tki.
[ Dodano: Pon 17 Lis, 2008 21:20 ]
Czy ktoś może wie gdzie kupić koszyk na baterie AA - MS-D10 do gripa MB-D10?
|
|