forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Witam jaki obiektyw do canona eos 350D?

dario11 - Nie 03 Gru, 2006
Temat postu: Witam jaki obiektyw do canona eos 350D?
Mam pytanie. Mam zamiar kupić canona bo cena body jest jak najbardziej konkurencyjna. Zastanawiałem się nad kompaktem ale niestety rodzaj materialów z jakich sa wykonane ma wiele do zyczenia. No i jakość zdjec nie ulega podważaniu. Ale mam pytanie lubię się bawić robieniem zdjęć ale niewiem jaki mam kupic obiektyw tak aby spelnial wiele funkcji. Ma być minimum ......- 200mm. Ale co z tym pierwszym parametrem? Bynajmniej chce miec jeden uniwersalny obiektyw. BARDZO PROSZE O PORADE (a moze Nikon? i jaki?)
MM - Nie 03 Gru, 2006

Jak chcesz mieć jedno szkło to zostaje Sigma 18-200. Teraz chyba nawet wychodzi jej wersja ze stabilizacją.

Tutaj masz linka
http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/101

Arv - Pon 04 Gru, 2006

Obawiam się, że nie będziesz zadowolony z jakości zdjęć z tylko jednym obiektywem. Niewiele oddalisz się od rozdzielczości oferowanych przez niektóre kompakty, nie będziesz mieć stabilizacji, a i autofokus sigmy nie jest najlepszy.
Pomyśl o dwu a będziesz mieć lepszy zestaw i większe możliwości.
Najtańsza propozycja (cenowo porównywalna z Sigmą 18-200) to kit w szerokim kącie i sigma 70-300 APO.
Gdybyś złapał bakcyla to będziesz mógł dołożyć trzy stówy do stałki 50mm albo za kolejnego "tauzena" wymienić kit np. na Tamrona 17-50 lub sigmę 17-70.

Dobrze zastanów się, czy na prawdę potrzebujesz tele. Większość zdjęć amatorskich to widoczki, architektura, ludzie, portrety, imprezki itp. Świadomie rezygnując z ptaszków i wiewiórek - kup np. Tamrona 17-50. Będziesz miał narzędzie pozwalające robić zdjęcia, których nie powstydzi się profesjonalista. Koledzy z "kompaktami" nie podskoczą.

Jeżeli naprawdę zależy Ci na dużych zbliżeniach a nie chcesz wydawać dużo kasy, zrób sobie w sklepie porównanie do któregoś z topowych kompaktów z hiperzoomem i stabilizacją. Największą wadą kompaktów są wysokie szumy ale w zamian dostajesz małe "turystyczne" rozmiary, stabilizację obrazu i wydajesz połowę tego co wydasz na lustrzanę + obiektyw ze stabilizacją.