forum.optyczne.pl

Cyfrowe kompakty - Test aparatu Nikon COOLPIX P80

RobertO - Sro 12 Lis, 2008
Temat postu: Test aparatu Nikon COOLPIX P80
Zapraszamy do lektury najnowszego testu

http://www.optyczne.pl/in...arat&test_ap=82

DamageMax - Sro 12 Lis, 2008

Super, fajnie swietnie ze wreszcie jest test megazooma hip hip hurra! Szkoda ze nie FZ28 ale cóż, p80 byl pierwszy. Teraz jest podstawa by zrobic na koniec 2008 ranking typu "the best of megazoom bridge cams", czyli P80, Fz18, Fz28 i Oly 570 (i moze z ciekawostek fuji dowolnej masci, bo sa teraz na wyprzedazach w sklepach dla idiotów od 500zl). Gratuluje rzetelnej recenzji.
WojciechW - Czw 13 Lis, 2008

Też gorąco popieram i dziękuję za dogłębny test. Mam nadzieję na następne testy hybryd z megazoomami.

WojciechW

kuba nikon p80 - Pią 28 Lis, 2008
Temat postu: Re: Test aparatu Nikon COOLPIX P80
witam. niedawno kupilem nikona p80
jestem z niego bardzo zadowolony, najbardziej mi odpowiada mocna lampa ktora nie zawsze potrafie opanowac i wlasnie w tym rzecz...
np.
robie noca zdj jakiegos krajobrazu i wychodzi zdj super, wszystko widac i ostro.
ale kiedy postawie jakas osobe na pierwszym planie to cale swiatlo skupia sie na tej osobie i jest strasznie jasna i nie wyrazna a krajobrazu wogole nie widac tylko czarne tlo...
co mam zrobic??? :cry:

rsms - Pią 28 Lis, 2008

Cytat:
co mam zrobic???

Może pobawić się trybem pomiaru światła?
Może też kompensacją lampy błyskowej?
Ale jeśli chcesz mieć odpowiednio mało oświetloną osobę na pierwszym planie a odpowiednio mocno tło za pomocą lampy błyskowej to musisz chyba poszukać innego aparatu. I taki który Cię zadowoli znajdziesz chyba "tylko w Erze" :mrgreen:

kuba nikon p80 - Pią 28 Lis, 2008

haha bardzo smieszne...
ale dzieki! no wlasnie a jaka powinna byc ta kompresja blysku???
pomiar swiatla mam ustawiony matrycowy i wydaje mi sie ze najlepszy...
dopiero zaczynam zdj robic...

Erais - Sob 06 Gru, 2008

Witaj :smile: Ustawienia Nikona znajdziesz na poprzednim już zamkniętym forum o Nikonie, a błysk lampy musisz dobrać sam (w zależności od miejsca, obiektu itd.), niestety tego typu lampy mają to do siebie, że walą światłem na wprost i prześwietlają obiekt- spróbuj się ustawić nieco nieco dalej, a osobę przybliż zoomem (trochę pomorze). Możesz jeszcze próbować i eksperymentować z zasłonięciem lampy czymś lekko przejrzystym, żeby światło było mleczne.
Felek - Pią 12 Gru, 2008
@ kuba nikon p80

"robie noca zdj jakiegos krajobrazu i wychodzi zdj super, wszystko widac i ostro.
ale kiedy postawie jakas osobe na pierwszym planie to cale swiatlo skupia sie na tej osobie i jest strasznie jasna i nie wyrazna a krajobrazu wogole nie widac tylko czarne tlo...
co mam zrobic???"

Można pobawić się w błysk z długą ekspozycją. Błysk ma oświetlić osobę, a długa ekspozycja tło. Jest to trochę niewygodne dla fotografowanej osoby, bo lepiej, żeby się wtedy za bardzo nie ruszała.

lazarus - Wto 16 Gru, 2008

Witam.
Prosze o POMOC!!!!
3 tygodnie temu kupilismy przez internet aparat Nikon coolpoix P80. Wczesiej mielismy Olympus sp-510uz.
Robimy bardzo duzo zdjec chartow w ruchu na spacerach i psow na wystawach zwlaszcza w halach ( bez lampy blyskowej ) Stary aparat mial zostac do robienia zdjec "domowych" a nowy aparat mial robic troche lepsze technicznie zdjecia
Nie jestesmy zadnymi super specami fotografii ale udalo sie zrobic kilka fajnych zdjec i technicznych i jakosciowych starym olympusem i to na programi AUTO - praktycznie tylko i wylacznie + na programie wnetrza, czy dokumenty.

Klika prob nowym aparatem to byl szok. TRAGEDIA. 99% zamazanych, nieostrych, jakas faktura zdjecia "w ziarnach" Zdjecia robione we wnetrzu ( bez lampy ) jakies oczojebnie pomaranczowe.
Jestem zalamana.
Chalam zaraz po 2 dniach prob oddac aparat poniewaz nie jestesmy zadowoleni ze zdjec, sa po prostu nie do przyjecia ( AUTO , tryb P , tryb sportowy... ) Ale dostalam internetem informacje ze przyjma zwrot jak oddam tak jak go dostalam laczne z zapakowaniem... ( szczyty ). bo oni go musza dalej sprzedac:( ??? jak mozna cos co zle zdjecia robi na dzien dobry, komus wciskac ( ale to inna sprawa)
To co jest denerwujace to ze kazde zdjecie zapisuje sie bardzo dlugo, nie jestesmy w stanie zrobic zdjec np wykroku psa na odcinku 5 metrow. Olympus powedzmy robil 5 zdjec a ten 1
Jezeli nie poradzi mi ktos madry co mam zrobic tu na tym forum pozostalo mi chyba wyslanie aparatu do serwisu i reklamacja .

na naszej 1 stronie startowej ( www.lazarus-whippet.net ) jedno z najlepszych ( hahah ) zdjec Nowym Nikonem... i wlasnie te ziarna !!!!
a w dziale Galerie np NASZE SPACERY w duzej mierze zdjecia robione starym Olympusem.

http://picasaweb.google.p...kanocny23032008 - to galeria z Olympusa

a to Nikon 2 tygodnie temu - wybrane tylko te lepsze :( - http://picasaweb.google.p...Szamsem30112008

Zdjecia z dzisiejszego spaceru to jeden wielki zamazany, bezplciowy wytwor. Wlasciwie tylko zdjecia w statyce sa jako takie.

Co mam zrobic? Czy ktoś jest w stanie mi poradzic jak postepowac z tym Nikonem?

Pozdrawiam zalamana Kaska

MC - Wto 16 Gru, 2008

lazarus napisał/a:
Zdjecia robione we wnetrzu ( bez lampy ) jakies oczojebnie pomaranczowe.

Pewnie dlatego, ze aparat gubi sie z balansem bieli. Standard. Nawet drogie lustrzanki czesto tu wymiekaja.
lazarus napisał/a:
dostalam internetem informacje ze przyjma zwrot jak oddam tak jak go dostalam laczne z zapakowaniem...

A regulamin sklepu to kolezanka przeczytala?
lazarus napisał/a:
bo oni go musza dalej sprzedac:( ??? jak mozna cos co zle zdjecia robi na dzien dobry, komus wciskac ( ale to inna sprawa)

Aparat nie jest uszkodzony, lecz nie spelnia Twoich wymagan. Komus innemu pewnie bedzie pasowal.
Na tym zdjeciu z zalinkowanej strony faktycznie jest beznadziejnie. Zaraz wysle Ci PW.

[ Dodano: Wto 16 Gru, 2008 12:20 ]
EDIT: przejrzalem galerie zdjec. Wiele z nich jest robiona na wysokich ISO. Zupelnie z reszta niepotrzebnie. Inne sa z kolei ruszone.
Moim zdaniem aparat jest sprawny. Tylko umiejetnosci raczej brak.

Umiejetnosci brak dlatego tez funkcja Auto jest dla mnie taka wazna. Dlaczego Auto Olympus robil lepiej niz Auto Nikon. Auto Nikon nie robi praktycznie nic. Tak samo psy byly w ruchu i ta sama reka robila zdjecia. Dlaczego " jakosc" techniczna az tak bardzo sie rozni?
MC - Wto 16 Gru, 2008

Pewnie dlatego, ze sa to dwa rozne aparaty :razz:
Przede wszystkim nalezy ograniczyc ISO. Robienie zdjec na dworzu, w dzien z iso 800 kompaktem wydaje mi sie troche bez sensu. To juz powinno poprawic jakosc zdjec.
Czesto widac, ze podczas robienia zdjecia aparat nie byl trzymany nieruchomo - to tez jest do poprawki.

Ostegolectric - Wto 16 Gru, 2008

a to w trybie auto ten aparat na dworze podbija iso do 800? :shock:
MC - Wto 16 Gru, 2008

W exifach prawda zapisana jest...

faktycznie... no cóż, nie zachwycaja te zdjęcia, szczególnie kilka pierwszych, strasznie blade te kolory... trzeba było sobie kupic alfę :razz:

No dobrze czyli juz widze ze pomoc tu uzyskam . Troche jezyk fotograficzny jest mi obcy ale moze uda mi sie cos zrozumiec.

Nic nie bylo przetawiane dlatego moze ten tryb AUTO jest taki fatalny Nigdy zadnego ISO ( ??? ) nie ustawialam. Powinno byc mniej czy wiecej? i gdzie tego szukac .

Czy moze byloby prosciej gdyby Wasze instrukcje i moje dosc infantylne pytania pisac na priva albo gadu gadu?

MC - Wto 16 Gru, 2008

lazarus napisał/a:
gdzie tego szukac .

W instrukcji. ISO na zewnatrz najlepiej aby nie przekraczalo wartosci 200.
Przeczytaj na spokojnie instrukcje. Jesli czegos nie zrozumiesz, to poszukaj w slowniczku pojec na stronie glownej. Jesli nadal bedziesz miala watpliwosci - pytaj.

dzieki
Bede pytac:)

Felek - Wto 16 Gru, 2008

W podsumowaniu testu było napisane, że jak ktoś chce robić zdjęcia dobrej jakości, to niech kupi co innego (parafraza). Jak w kompakcie jest 10 Mpix i zoom x18, to nie może być rewelacji na cropach 1:1. P80 to kombajn do różnych, ale amatorskich zastosowań i robi to co robi.

Zdjęcia są blade, bo w przeciwieństwie do 99% aparatów ten akurat ich nie przesyca (przy fabrycznych ustawieniach).

ISO 800 na AUTO to musiała być pewnie bardzo pochmurna pogoda. Akurat Nikony lubią robić wyższe ISO niż reszta aparatów. Z lampą błyskową P80 też często ustawia ISO 800.

Pozdrawiam,
Felek

Dziekuje za taka porade.
Mialam aparat 7,5 Mpix i zoom 10 i kupilam cos co mialo byc lepsze mimo wszystko. Dla mnie amatora lustrzanka to zbyt wygorowny sprzet i szkoda go dla mnie , Choc teraz moze zaluje, moze bylaby to motywacja do przylozenia sie do fotografii.

Czy masz pomysl co zrobic zeby byly bardziej nasycone przy zdjecach auto. Juz zmienilam to ISO na 200 i widze wyrazna roznice w jakosci.
Zrobilam album gdzie bede wkladac zdjecia
http://picasaweb.google.c...key=Y_JNmQa2peo
3 ujecia w 3 roznych ustawieniach - stanowczo funkcja P i ISO 200 jest najlepsza.

No juz maly postep :D :D

MC - Wto 16 Gru, 2008

W menu powinno byc nasycenie. Mozesz to "podkrecic". Ale instrukcji chyba nadal nie czytalas? :lol:

wlasnie probuje zmieniac i juz dostaje oczoplasu.. jak rozjasniam wychadza biale wypalenia. Jak przyciemniam robi sie pomarancz.

Juz mialam kilka aparatow i nie bylo takich cyrkow z zadnym tryb auto byl trybem auto nic nie trzeba byla przestawiac, ustawiac
A tu...
w sumie z auto nie da sie korzystac teraz.

z uwagi na szacunek do siebie, starajmy się wysławiać w miarę elokwentnie, co? :evil:
Erais - Wto 16 Gru, 2008

Witaj :smile: Polecam moje ustawienia aparatu- podawałem je na poprzedniej zamkniętej części forum Nikon P80. Niestety na tryby Auto, to on się nie nadaje- Nikon robi naprawdę dobre zdjęcia ( jak na tę jakość sprzętu), ale trochę wiedzy o fotografii trzeba niestety posiadać i trochę go poznać (fotografuję nim od maja i naprawdę nie narzekam). Pozdrawiam
Felek - Sro 17 Gru, 2008

lazarus napisał/a:
Czy masz pomysl co zrobic zeby byly bardziej nasycone przy zdjecach auto

Na auto, to chyba raczej się nie da. Tryb P jest prawie taki jak auto, ale można nacisnąć MENU i zmienić optymalizację zdjęć na: żywe lub bardziej żywe.

Niestety pokutuje mit, że im więcej pikseli tym lepiej. W aparatach kompaktowych już dawno granica rozsądku wynikająca z praw fizyki została przekroczona. Jak pikseli jest za dużo, to jakość jest coraz gorsza, a nie coraz lepsza. Tyle, że w sklepach kompaktów z rozsądną liczbą pikseli już nie widać.

Mart-inn - Sro 17 Gru, 2008

nie ma powodów do narzekań na p80 , aparacik potrafi robić naprawdę ładne zdjęcia , choć uważam że na trybie S mozna z niego wycisnąć jak najwiecej i z tego trybu wychodzą najlepsze zdjęcia.
Darecki2005 - Sro 17 Gru, 2008

Mart-inn napisał/a:
nie ma powodów do narzekań na p80 , aparacik potrafi robić naprawdę ładne zdjęcia

Owszem jesli jest sporo swiatła i obiekt sie nie rusza, koleżanka fotografuje zwierzęta w ruchu i to w szarej porze dnia wiec juz jest problem i aparat wymięka albo szumi mocno.

lazarus - Sro 17 Gru, 2008

Witam
Troche pokrecilismy przy ustawiniach przede wszystkm zmienilism to ISO na 200 + nasycene i dzisiejszy spacer okazal sie duzo przyjemniejszy do ogladania .
wieczorem zrobie galerie z kilku zdjec widac stanowcza roznice.

Mam pytanie czy nie da sie przestawic cos czy ustawic zeby aparat szybciej zapisywal kazde zdjecie.
Jak przeskoczyc to ze ruch obiektow footgrafowanych jest spory.. one biegna nawet 60 km na godzine, na odcinku kilkudziesieciu mertow to ten aparat robi i zapisuje max 3 zdjecia. a na przestawanie na tryb sportowy zeby sam robil kilkanascie klatek nie ma czasu?
Macie jakis pomysl?

MC - Sro 17 Gru, 2008

lazarus napisał/a:
Macie jakis pomysl?

Kupic lustrzanke z dobrym trybem seryjnym?

hahaha . Ja powaznie pytam :)

a to zdjecie z dzis tam w galerii sa 3 nowe
http://picasaweb.google.c...828318136717522

wlasnie pozmienialismy ustawienia na te podane przez Erais i jutro kolejne podejscie do poskromienia "nikona" :)

MC - Sro 17 Gru, 2008

Ja powaznie odpowiadam... Ale zdjecia juz lepsze.

odnosze też wrazenie ze lepsze. W sumie najlepsze sa jak one stoja albo ruch jest na fotografujacego, ale zobaczymy co jutro na nowych ustawieniach uda sie zrobic.

W kazdym razie dzieki na razie:)

Erais - Sro 17 Gru, 2008

A ja odnośnie prędkości koleżankę zapytam jaką masz kartę?- on musi mieć SD Exstreme III (lub szybszą), jedynie to mi tłumaczy powolny zapis. Na zwierzaki w ruchu polecam czas 1/500 lub wyższy (tak ostatnio fotografuję mewy w locie- na nieskończoności, by mi dobrał ostrość), tryb Sport (mogę się mylić) raczej nie ustawia tak wysokiego czasu. Przy szarówce jasne jest, że będzie trochę szumieć- aparat ustawia przy takim czasie wtedy coś koło ISO 800.
Felek - Sro 17 Gru, 2008

lazarus napisał/a:
Mam pytanie czy nie da sie przestawic cos czy ustawic zeby aparat szybciej zapisywal kazde zdjecie.

Ten aprat jakoś tak ma, że robi duże przerwy pomiędzy zdjęciami. Próbowałem różnych kart i zawsze tak było. W trybie sportowym robi bardzo szybkie serie, ale wtedy jest mała rozdzielczość i o dobrej jakości też trzeba zapomnieć. Zdjęcia seryjne w tym przypadku to niestety tylko z lustrzanek i to nie wszystkich.

Erais - Sro 17 Gru, 2008

No niestety seria mi nie podchodzi (choć niby przy ptakach powinienem)- a tak wyglądają moje zdjęcia w ruchu:

Jekaterina - Wto 23 Gru, 2008

W wielu opisach P80 jest zaznaczona stabilizacja obrazu. Tu leży mój problem. Mój poprzedni aparat miał takową i była bardzo wygodna jeżeli chodzi o robienie zdjęć koniom. Baaardzo żadko wychodziły zamazane. Gdy się zepsuł zaczęłam szukać czegoś innego no i padło na Nikona. Denerwuje mnie że nawet niektóre portretowe wychodzą zamazane jeśli "obiekt" poruszy się. I nie robię zdjęć na max zoomie tylko zazwyczaj na 5-6x. I gdzie tu myśleć o galopującym rumaku :cry: to można jakoś włączyć czy coś?? Czy po prostu piszą że jest a jest prawie nieodczówalna?
mavierk - Wto 23 Gru, 2008

no niestety... jedyne, co możemy Ci polecić, to książka o fotografii :)
Erais - Wto 23 Gru, 2008

Redukcję drgań można włączyć (lub wyłączyć)- dokładny opis w instrukcji Nikona str. 122 :smile: A w ruchu jak pisałem powyżej- czas 1/500 lub wyższy i koniki wyjdą pięknie :smile: poza tym, ja też polecam książkę do fotografii- sam dla siebie ostatnio względem przypomnienia sobie paru rzeczy kupiłem z "Heliona" "Fotografia cyfrowa, leksykon kieszonkowy", koszt niewielki (15zł), a na początek wiedzy w sam raz :smile:
Wróbel EOS - Wto 23 Gru, 2008

Jekaterina, Już od dawna powtarzane słowa - Stabilizacja ruchu nie zamrozi. Zniweluje jedynie drgania rąk.
Stokrotka - Sro 24 Gru, 2008

a ja polecam książeczkę nikona Kadruj z głową :] aparacik kupiłam w sobotę i po przeczytaniu lektury dołączonej do zestawu: instrukcja obsługi i wymieniony poradnik muszę powiedzieć że nie czuję się tak absolutnie zielona :D

mam małe pytanko, bawiłam się trochę tymi różnymi programami, jak np. makro, krajobraz, wnętrze itd. i z tego co zauważyłam to nie da się w tych ustawieniach nic zmienić, a zdjęcia czasami wychodzą mi zbyt pomarańczowe, zielone lub niebieskie :/ ustawiłabym sobie balans bieli na odpowiedni ale nie da się :/ czy to tak zawsze?? dodam, że jak robię na ustawieniach manualnych to wsio jest oki jak sobie podostrajam :]

Monastor - Sro 24 Gru, 2008

Stokrotka, i w ten oto sposób odkryłaś dlaczego programy tematyczne leżą już poza kołem nastaw :-)
Też je chyba mam w aparacie, ale nawet nie umiałbym ich wymienic. Znam 4 pozycje, M, Av, Tv i P, czyli tryby w których robię za więcej niż stojak na aparat (no, kadrowania aparat też sam nie załatwi... i Bogu dzięki :smile: )

mavierk - Sro 24 Gru, 2008

moim zdaniem to dobrze, że błędy aparatu uczą Cię świadomości fotograficznej :)
Erais - Sro 24 Gru, 2008

A tu są moje ustawienia powiedzmy że "stałe" (raczej nic nie zmieniam, chyba że experymentuję)- może to wam pomoże na początek przygody z Nikonem :smile: http://forum.optyczne.pl/...0&postorder=asc (str. 11a) :smile:

kurcze, zła jestem i to bardzo, bo wszystkie zdjęcia przy dzieleniu się opłatkiem wyszły ruszone :/ i kicha :/

poustawiałam sobie Twoje ustawienia i zobaczymy jutro jak to wyjdzie :]:]

najgorzej, że nie mam zbytnio możliwości poćwiczyć tych zdjątek, bo pogoda nie dopisuje a w domu to jedynie co to mi makro w miarę ładnie wychodzi :]

Erais - Sro 24 Gru, 2008

:neutral: Mój nauczyciel od fotografii mawiał tak: zdjęcia osób (przedmiotów) bez ruchu czas 1/60, mogących się poruszyć 1/125, poruszających się 1/250 i do dziś to stosuję, do ptaków (zwierząt) ustawiam 1/500, 1/1000 chyba mi się jeszcze nie zdarzyło użyć. Pisałem to już ale: poeksperymentuj z lampą (siłą błysku), by ludzie nie świecili się jak choinki (Nikon wali światłem na wprost)- ustaw się dalej i użyj zoomu, to też dopomoże. Przy robieniu bez lampy często dopomaga (czasem szkodzi) balans bieli ustawiony na pomiar manualny- światło żarowe lub fluorescencyjne (bynajmniej mi) rzadko się przydało (raczej partoliło niż pomagało) :smile: Udanych zdjęć :wink:

hmmm.... poprzestawiałam jeszcze troszkę wg Twoich wskazówek i pobawiłam się z deczka aparatem w domu i faktycznie lepiej wyglądają fotki :] szkoda, że nie poradziłam się trochę wcześniej, miałabym wtedy ładne zdjęcia z Wigilii :]
ale człowiek uczy się na błędach ;)

Erais - Sro 24 Gru, 2008

... i z książek :smile: Jeśli Cię to odrobinę pocieszy: za rok znów będzie wigilia i porobisz ładne zdjęcia przy opłatku :mrgreen: :wink:
Stokrotka - Czw 25 Gru, 2008

znacznie lepsze zdjątka dzisiaj wyszły :) :) ale nadal coś mi w nich nie pasuje ;] tylko nie mam pojęcia co :D ale się dowiem :D z czasem ;)
Erais - Czw 01 Sty, 2009

Święta, święta i już po... Lubię te stare bombki u rodziców na choince, pod którymi jeszcze moi bracia rozrywali prezenty, kiedy byli mali- dziś przy tych samych bombkach zaglądają w paczki ich dzieci... Ot takie nostalgiczno- świąteczne zdjęcia :smile:

Stokrotka - Sob 03 Sty, 2009

mam pytanko, mam ochotę iść na spacer do lasu teraz jak jest śnieg, wg was lepiej ustawić aparat na ten program śnieg/plaża czy jechać na manualnych ustawieniach?? i jeśli tak to na jakich??
Erais - Sob 03 Sty, 2009

Hmm... możesz spróbować na programie- ale to raczej nie wróży zbyt wiele dobrego :smile: A reszta ustawień jak najbardziej, co sobie życzysz- manualny tryb sam ci podpowie, czy zdjęcie wyjdzie dobre (podziałka doświetlenie, niedoświetlenie), ja osobiście używam bardzo często S (z czasem 1/500, dla ptaszków, lub wedle podziału o którym pisałem), często robię na P- ale trzeba na niego uważać, bo jak nie raz ustawi czas, lub przysłonę to wrry...., a moja żona natomiast używa tylko trybu przysłony A i tak jej najlepiej (przyzwyczajenie, gdy jeszcze robiła Prakticom) :smile:
piotr1 - Pią 09 Sty, 2009

mam mały problem w p80 zniknoł mi na wyświetlaczu stan baterii i nie moge znaleść czy mozna to włączyć czy nie. A apropo aparatu to zabawa czasami daje super jakość w porównaniu z tematycznymi programami tutaj ukłony dla Eraisa to za jego poradami zaczołem tak sie bawić pozdrawiam :grin:
Erais - Pią 09 Sty, 2009

:smile: Ogólnie "DISP" przełancza np. na siatkę, czy też na nie pokazywanie czasu naświetlania itd. ale myślę że w Twoim przypadku masz po prostu naładowaną baterię- nie zobaczysz jej, dopóki się nie rozładuje. Później będziesz mieć długo, długo pół, aż aparat się nagle wyłączy (notabene dla mnie to wkurzający minus tego aparatu- mogliby zrobić dokładniejszą podziałkę). Ostatnio zauważyłem, że wizjer jest autentyczniejszy od wyświetlacza- teraz robię mało zdjęć i nie mam okazji tego sprawdzić, ale się przestawię na wizjer (bynajmniej na czas jakiś)- na razie jedno zdjęcie mi dało do myślenia; na wyświetlaczu patrzę piesek ze szczegółami, jasny, w komputerze bez szczegółów, ciemny, spoglądam w wizjer- to samo co w komputerze... do tej pory myślałem, że to mój ośmioletni, wypalony monitor. Zdaje mnie się, czy nie? A jak u Was?- dostrzegacie jakieś anomalie pod tym kątem? :neutral:
Stokrotka - Nie 01 Lut, 2009

nie wiem czy to o to Ci chodzi, ale u mnie na wyświetlaczu w aparacie są kolory bledsze tak jakby bez nasycenia, w komputerze są przecudne kolory, takie jak normalnie widzę oczami, a co do wizjera to już nie pamiętam, czy tez jakąś różnicę widziałam...

ps. no mogę powiedzieć po porobieniu "kilku" fotek, że jestem z aparatu baaardzo zadowolona i nie żałuję wydanych pieniędzy :D jeszcze dużo nauki przede mną, ale już widzę po sobie, że wiem niekiedy instynktownie że takie a takie ustawienie jest złe a takie dobre i machinalnie przestawiam :D

bardzo ładne wg mnie wychodzą mi zdjątka przyrody, zwierzątek (np. ostatnio chomiki fotografowałam :) ) ale tak nie do końca jeszcze umiem pod ludzi, że się tak wyrażę, sobie bardzo dobrze ustawić, bo czasami wyjdzie zdjęcie ( w pomieszczeniach głównie) bardzo dobre a czasami takie kiepskie

jak ktoś mógłby mi doradzić :]

próbkę moich zdjątek mogę pokazać ale na pw, podam wtedy link :]

Erais - Nie 01 Lut, 2009

Ostatnio włączyłem sobie siatkę- uczę się prawidłowej kompozycji i fakt- z siatką łatwiej, nie głupi to bajer :smile: A wizjer czy wyświetlacz- raczej to samo; mój monitor jest już przepalony. Aha- wizjer nie zjada tyle prądu, no i dawne czasy się mi przypomniały- fotografowania Zenitem :lol: W każdym razie powróciłem do wizjera :wink: Co do ludzi: byle nie byli na środku kadru i byle im coś z głowy nie wyrastało np. drzewo, słup telegraficzny, a fotogeniczność, właściwy profil (jeśli portret), to już musisz Sama wyłapać.

[ Dodano: Pon 02 Lut, 2009 12:58 ]
:smile: Ot zdjęcie mojego pieska

Stokrotka - Sro 25 Lut, 2009

hmmm mam mały problemik, bawiłam się ustawieniami aparatu dzisiaj, bo chcę go jutro zabrać na uczelnię i pocykać ze znajomymi fotki a potem w plener do parku :]
i kwestia problemowa jest mianowicie taka: nie zawsze będzie się dało cykać z lampą fotki, więc patrzyłam dwa ustawienia mnie interesujące: auto bez lampy - zdjęcia ładne ale ruszone niestety, tryb S na którym robię zdjęcia cały czas teraz próba bez lampy była - zdjęcia nie są ruszone ale ciemne strasznie :/
i nie wiem co z tym zrobić, jak są robione z lampą to są bardzo ładne itd.
i jakie najlepsze ustawienia na śnieg będą??

Erais - Sro 25 Lut, 2009

Zdjęcia bez lampy w pomieszczeniach- baardzo niski (nie za niski) czas i statyw (najlepiej), lub z ręki (ale trudno utrzymać bez ruchu aparat) i cierpliwość modela- nie morze się poruszyć. Robiąc ze statywu warto załączyć tajmer w aparacie- zawsze jest drobne drgnięcie przy wciśnięciu spustu. Dobrze jest wykorzystać naturalne światło np. z okna. W zasadzie sztuczne światło tylko raz miałem fajne i odpowiednie- w muzeum Poznańskiego Czerwca. Balans bieli mam prawie zawsze na auto- chyba najodpowiedniejszy. W ogóle w pomieszczeniach (czy z lampą, czy bez) robię najpierw zdjęcia próbne- dobieram odpowiedni czas, siłę błysku (tobie pozostanie dobrać odpowiedni czas). Zdjęcie Pagaja (powyżej), robiłem bez lampy, z ręki, wykorzystując światło z okna- na 10 zdjęć, tylko ta wyszła ostra (model się kręcił, mi trudno było utrzymać aparat). Zdjęcia bombek robiłem na statywie (też bez lampy). Śnieg- robiłem zdjęcia z balansem bieli na auto, ew. rozjaśniałem, lub ściemniałem (zależnie od pory dnia)- możesz się pobawić z balansem bieli; mogą wyjść fajne efekty. No i też używam głównie trybu S :smile:

nie wiem czemu ale jakoś mi podpasował ten tryb S :D przynajmniej "nieruchome" zdjęcia wychodzą :D i ogólnie bardzo zadowolona jestem z tych zdjęć :]
a poza tym to chyba Ty podawałeś ustawienia na S czy tam ogólnie i ja jadę na tych ustawieniach cały czas od czasu do czasu coś po swojemu przestawię :D
mam nadzieje, że jutro fajne i wesołe a przede wszystkim dobre jakościowo fotki wyjdą :D

Erais - Sro 25 Lut, 2009

:smile: No tego Tobie życzę :smile: Tak- podawałem tryb S; bardo lubię operować ustawieniami czasu. Natomiast przy portrecie i nieruchomym modelu możesz spróbować trybu przysłon- wiadomo, im mniejsza przysłona, tym bardziej rozmyte tło :wink:

ehh :D jak ja się muszę jeszcze duuużo nauczyć :D no ale jutro pierwsze oficjalne wyjście w "miasto i na żywioł" :D bo do tej pory to było kameralnie - robienie fotek sobie i rodzince na różnych takich tam uroczystościach :]

dobrze, że mam ten poradnik "Kadruj z głową..." bo to jak swego rodzaju Biblia fotografii dla takich niedouczonych jak ja :D

Erais - Sro 25 Lut, 2009

:mrgreen: Też jestem niedouczony :mrgreen: Generalnie teraz robię mało zdjęć- niestety kompakty się nie nadają na taką pogodę (jest dla nich za ciemno), zdjęcia wychodzą szare, niezbyt ciekawe. Czekam na ładne czyste niebo i cieplejsze warunki- wtedy to dopiero Nikon pokazuje co potrafi i wychodzą ładne i naprawdę ciekawe zdjęcia (choć czasem trzeba ustawiać ostrość ręcznie, np. ptaszka na zielonym drzewie) :smile:
Stokrotka - Czw 26 Lut, 2009

jeśli nie zapomnę aparatu jutro ze sobą :roll: to wrzucę wieczorkiem zdjęcia na tą stronkę co podawałam Ci ostatnio :D no i o ile wyjdą zdjęcia takie żeby móc pokazać :D to wtedy również poproszę o komentarz i ocenę i oczywiście o powytykanie błędów :D
Prot - Nie 01 Mar, 2009

Witam!
To jest mój pierwszy post na tym forum i prosze o wybaczenie za jakiekolwiek potknięcia.
Mam pytanie do użytkowników Nikona P80, czy w trybie programów tematycznych mozna ustawic ISO, konkretnie chodzi mi o jego ograniczenie np. do ISO 100. Jestem poczatkującym "fotografem" do tej pory użytkowałem małpkę fuji, teraz chciałbym trochę "poeksperymentować", ale również jest mi potrzebny aparat, który na programach tematycznych robi dobre zdjęcia. Dobre tzn. takie, które da sie wywołać w formacie 20x30, bez utraty jakości (ostrość, szumy).
Drugie pytanie: czy zdaje egzamin funkcja: Distortion Correction?

Na polskich forach niestety opinie o P80 są różne, zwłaszcza że szumi. Ja natomiast znalazłem bardzo pochlebny test, który spowodował że zacząłem sie zastanawiać nad tym aparatem, dla zainteresowanych podaję link: http://www.digitalcamerar...asp?newsID=3541

Z góry dziękuje za odpowiedz.

Erais - Pon 02 Mar, 2009

Witaj :smile: Jeśli chodzi o tryby tematyczne to ISO na nich nie ustawisz- aparat sam dobiera zgodnie z nazwami (inaczej do trybu portret, inaczej do trybu muzeum itd.). Generalnie dużej możliwości ustawienia czegokolwiek to tutaj nie ma, dlatego odradzam robienie na trybach (samemu można dużo lepiej, choć czasem i na trybie tematycznym wyjdzie ładne zdjęcie). Redukcja zniekształceń w Nikonie działa bardzo dobrze (ja na nią nie narzekam). Szumy zależne są od ISO, ale również oświetlenia i wielu innych czynników- tym sposobem mam zdjęcia gdzie widzę szum przy ISO 320 (automatyczne ISO), ale mam też zdjęcie gdzie przy ISO 800 szum jest wręcz niedostrzegalny, więc pomijam ten temat milczeniem- jak ktoś chce, to szum zawsze dojrzy, a tego typu sprzęt szumieć musi. Nie wywoływałem zdjęć, ale w tym formacie powinny wyjść ładne fotki. Co jeszcze?- Nikona trzeba poznać i trzeba też przy nim poznać techniki fotografii; jeśli zaczniesz nim robić na trybach automatycznych, to dość szybko się rozczarujesz i odrzucisz go w kąt (takie jest moje zdanie), jeśli zaczniesz się bawić preselekcją czasu, przysłony, trybem manualnym to z każdym tygodniem coraz bardziej będziesz zadowolony i coraz lepsze zdjęcia będziesz nim robił :wink:
Prot - Pon 02 Mar, 2009

erais Dziękuję za rzeczową odpowiedz :grin:
aQusiak50 - Wto 03 Mar, 2009

Witajcie.

Przedwczoraj zakupiłam Nikona P80. Przed zakupem wydawał mi się bardzo atrakcyjny (duży zoom, niezła matryca, niewielki, no i dobra firma).
Ze zdjęć nie jestem zbytnio zadowolona. Na podwórku wychodzą niezłe, ale w domu nie wiem jak to możliwe, ale fatalnie.
Koleżanka ma Canona SX110 IS, którego do P80 nie porównuje się, bo słabszy zoom, mniejsza matryca. Z tego sprzętu miałam okazję porobić kilka fotek, i wychodziły piękne. Z początku myślałam że zdjęcia będą moją P80 wychodzić lepiej niż z jej aparatu. Rozczarowałam się.

Zapewne jest to sprawą, że nie umiem fotografować. Chciałabym, abyście udzielili mi kilka rad, bo mi już ręce opadają.

Pozdrawiam. :cry: :cry: :cry:

Stokrotka - Wto 03 Mar, 2009

aQusiak50 powiem Ci coś z własnego doświadczenia :]

ja miałam dość długo aparacik Canon PowerShot IXUS 80 IS, który totalnie nie umywa się do P80
tam robiłam tylko na automacie, bo chyba inaczej się nie dało, zdjęcia wychodziły bardzo ładne, w momencie gdy przerzuciłam się na P80 przez pierwsze dni byłam bardzo niezadowolona, bo po prostu nie umiałam nim robić zdjęć
przeczytałam na dobry początek książkę, którą miałam w zestawie z Nikonem " Kadruj z głową"(czy jakoś tak), trochę mi się rozjaśniło, zaczęłam się bawić aparatem na przeróżnych ustawieniach
pierwsza sesja poza domem to była Wigilia... ojciec do tej pory mi wypomina, że powinnam robić na automacie zdjęcia bo wszystkie wyszły ruchome, ale ja się uparłam
popytałam tu na forum i ustawiłam sobie aparacik tak, że robi wg mnie bardzo przyzwoite fotki jak na kogoś kto nie umie robić zdjęć i nie ma pojęcia o tych wszystkich szumach, ISO i innych takich :]

wg mnie, do tego aparatu trzeba się przyzwyczaić, polubić go i poznać, pobawić się trochę ustawieniami i dopasować je do siebie :] ja osobiście jadę głównie na ustawieniach, które podał Erais (dzięki!) i jestem zadowolona, czekam tylko na lepszą pogodę, żeby wypuścić się w plener i zobaczyć do czego to cudo jest zdolne :] czasami pobawię się ustawieniami i w domku naprawdę fajne fotki wychodzą :]

jak chcesz zobaczyć moje próbne fotki to odezwij się na PW dam ci link :]

sorki że się tak rozpisałam, mam nadzieję, że chociaz ociupinkę ci pomogłam :]
pozdrawiam :]

Erais - Wto 03 Mar, 2009

:lol: No dzięki Stokrotko- w końcu nic nie muszę pisać !!! :lol: Ogromnie się cieszę, bo może w końcu to forum zrobi się dyskusyjne i nie będę na nim sam. Dotychczasowi uczestnicy jakoś pouciekali... może zmienię awatar? :sad: aQusiak50- a ja ostatnio widziałem nowe wydanie "Wszystko o fotografii cyfrowej", z biblioteczki "Komputer Świat". Tą książeczkę też polecam. Resztę napisała Stokrotka, a ja mogę tylko mogę dopisać: Nie Zniechęcaj Się :wink: Pozdrawiam serdecznie
aQusiak50 - Sro 04 Mar, 2009

no to chyba się zaopatrze w te lekturki :) ) dzięki za rady ;d

a jakie wy osobiście preferujecie parametry swojego fotografowania ? ;>

Stokrotka - Sro 04 Mar, 2009

ja osobiśćie tak jak pisałam jadę na ustawieniach podanych przez Eraisa :]

cytuję:
Cytat:
Moje ustawienia aparatu są następujące: Balans bieli automatyczny (raz, czy dwa przestawiałem), ISO automatyczne- nie podbija, wręcz zauważyłem że stara się ustawić jak najniższe możliwe (zmieniam to ustawienie niezwykle rzadko, zależnie od sytuacji), Optymalizacja zdjęcia: żywe- tak kolory (bynajmniej dla mnie) są bardziej naturalne, tzn. autentyczne, jakość zdjęcia: Finalne, 10 mg pixli, pomiar światła: centralny, tryb pól AF: środek, tryb AF: pojedynczy, redukcja szumów: auto, kontrola zniekształceń: włączona- wyłączyć ją trzeba do seryjnych. Te ustawienia mam stałe- sprawdzają mi się w 100%. Zdjęcia wychodzą poprawne (chyba że ja coś spierniczę). Zdjęcia najczęściej robię na półautomacie (P)- tak mi szybko, łatwo i wygodnie, używałem też preselekcji czasu (S)- np. do ptaszków, zgodnie z poradami 1/500, przysłony (A), od czasu do czasu manualnego (M), tematyka, czy inne diabły zawsze była mi obojętna. Co jeszcze?- Redukcję drgań mam włączoną, wspomaganie AF automatyczne, zoom cyfrowy wyłączony, jasność ekranu ustawioną na dwójkę- z moich obserwacji, teraz nie przekłamuje, pokrywa się z tym, co widzę na ekranie kąputera. Rada dla nowicjusza?- książka o fotografii i dużo cierpliwości :smile: Po za tym, co nie wiesz to pytaj- każdy służy tu dobrą radą i podpowiedzią :smile:

czasami pozmieniam coś co mi pasuje, a to lampa, a to jakieś inne ...... :] ważne żeby poznać aparat i zacząć zauważać różnice na rożnych ustawieniach :D :D (tak mi się przynajmniej wydaje;) )
powodzenia życzę w fotografowaniu :]

Erais ja chętnie mogę pisać i odpisywać, ale moja wiedza o fotografii i fotografowaniu jest tak mała, że boję się, że czasem palnę coś głupiego :] ale zaglądam tu właściwie codziennie :]

Erais - Sro 04 Mar, 2009

Stokrotka napisał/a:
Erais ja chętnie mogę pisać i odpisywać, ale moja wiedza o fotografii i fotografowaniu jest tak mała, że boję się, że czasem palnę coś głupiego :] ale zaglądam tu właściwie codziennie :]
:smile: Gdybyś Ty wiedziała ile razy ja przed daną odpowiedzią przeszukiwałem internet, by nie palnąć czegoś głupiego... a ile razy palłem coś głupiego- ale to dobrze robi: pewne rzeczy się sobie przypomina, a innych człowiek się uczy :smile: A na początek dla pań (i nie tylko) wykopałem (już kiedyś zamieszczałem ten adres) coś takiego: http://www.fotoporadnik.pl/ , miłej lektury :wink:
aQusiak50 - Sro 04 Mar, 2009

ja mam jedną książkę `fotografia cyfrowa` ale ona jest tak beznadziejna że czuję ze musze kupić taką, która bedzie opisywac jak postępować z p80, bo instrukcja mało mi mówi.

powiedzcie mi jeszcze czy to jest możliwe, że ten Canon SX110 IS, o słabszych parametrach może robic lepsze zdjęcia niż "nasza" p80 ?? :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Erais - Sro 04 Mar, 2009

Nie trzymałem w rękach Canona, więc trudno mi ocenić, ale czemu by nie?- mniej piksli upchanych na tej samej matrycy, inna optyka... To linki do moich albumów- tak sobie radzi Nikon:
http://erais.fotosik.pl/albumy/438825.html
http://erais.fotosik.pl/albumy/434053.html

Erais napisał/a:
A na początek dla pań (i nie tylko) wykopałem (już kiedyś zamieszczałem ten adres) coś takiego: http://www.fotoporadnik.pl/ , miłej lektury :wink:

wczoraj znalazłam tę stronkę :]
i jeszcze jedną:
http://www.fotografuj.pl/
http://peb.pl/tutoriale/3...afowac-3gp.html <--a tutaj filmiki do ściągnięcia :]

nie wiem jak te filmiki, ale mam zamiar ściągnąć i zobaczyć :]

Erais - Sro 04 Mar, 2009

Ciekawa strona- lepsza od tej mojej; na pewno nie raz tam zajrzę :smile: A filmiki- morze jutro pobiorę :smile: Dzięki

a proszę bardzo :D

cieszę się, że zrobiliśmy trochę ruchu tu na forum, bo faktycznie jakiś taki zastój ostatnio....

z utęsknieniem wypatruję pierwszych oznak wiosny :roll: , bo już mam pomysł na małą sesyjkę w plenerze: "w poszukiwaniu wiosny" :mrgreen:

aQusiak50 - Czw 05 Mar, 2009

ładne fotki Erais ;) )

a ja chyba poddam się z tym aparatem :( ( czekam aż mi zakupią nikona D60

Stokrotka - Czw 05 Mar, 2009

nie ma co się poddawać jeszcze przed startem :D
aQusiak50 - Czw 05 Mar, 2009

na podwórku zdjęcia wychodzą super ładnie pięknie, w domu? nie tak jak to miało być.
wczoraj poszperałam w aparaciku, na trybie P podkręciłam kolorki na `bardzo żywe` wyszło nieźle, ale nie wiem dlaczego na podglądzie gdy przybliże zdjęcie to `pikseloza` :(

Stokrotka - Czw 05 Mar, 2009

http://chomikuj.pl/stokro...ografia+cyfrowa moje małe sznurowanie po necie zaowocowało, dla ciekawych fotografii, zapraszam :]

hmmm.... nie mam pojęcie czemu tak, mi we wnętrzach wyszły bardzo ładne zdjęcia, dam ci link na PW to kooknij sobie :]

Erais - Czw 05 Mar, 2009

Tryb P to półautomat- więc nic dziwnego, że skoro aparat sam sobie dobrał czas i przysłonę, to wyszło nieciekawie (zwłaszcza w domu- i pytanie: z lampą, czy bez?). Lustrzanka- piękna rzecz, ale jeśli sądzisz, że sama za ciebie będzie robić zdjęcia, to ja cię z tego błędu wyprowadzam :wink: Nikon, to piękne wprowadzenie do lustrzanki, czyli nauka na trybie czasu, przysłony, poznanie czułości, balansu bieli itd.- nauka fotografii jednym słowem. Zwróć jeszcze uwagę, że nie ominie cię przy lustrzance kupno obiektywów i tu też warto wiedzieć co dokupić- no chyba że zamierzasz robić tylko na stało ogniskowym. Więc zachęcam do pracy- to ty robisz zdjęcia nie aparat :smile:
Stokrotka - Pią 06 Mar, 2009

Erais napisał/a:
Nikon, to piękne wprowadzenie do lustrzanki, czyli nauka na trybie czasu, przysłony, poznanie czułości, balansu bieli itd.- nauka fotografii jednym słowem. Zwróć jeszcze uwagę, że nie ominie cię przy lustrzance kupno obiektywów i tu też warto wiedzieć co dokupić- no chyba że zamierzasz robić tylko na stało ogniskowym. Więc zachęcam do pracy- to ty robisz zdjęcia nie aparat :smile:

ja dlatego mimo wielkiego namawiania ze strony taty na lustrzankę wolałam coś takiego jak mam teraz, na każdy jego tekst: a może lustrzanka? odpowiadałam: jak ja nie umiem zdjęć robić to po co mi lustrzanka?? ja jestem amator nie profesjonalista i najpierw chcę się nauczyć zdjęcia dobre w miarę robić :D

i naprawdę nie żałuję, że mam tego nikona a nie lustrzankę :] na nią może kiedyś przyjdzie pora :D

Erais - Pią 06 Mar, 2009

:smile: A mnie nie było stać na lustro i pewno jeszcze długo stać nie będzie- korpus jeszcze powiedzmy kosztuje mało, ale sam teleobiektyw, by mieć podobny Zoom do tego w Nikonie to jakieś 6000- 8000, jak nie więcej... że jakość zdjęć gorsza w porównaniu z lustrem- coś za coś. Profesjonalistą nie jestem i mnie to wystarcza :smile:
aQusiak50 - Sob 07 Mar, 2009

eeee, z Tym co piszecie o tych lustrzankach to ja to wszystko wiem. Dwa tygodnie chodziliśmy po sklepach opowiadano o nich, w internecie prawie ciągle o tych wszystkich lustrzankach czytaliśmy, no i robiliśmy nimi zdjęcia w salonach i od znajomych...

najbardziej w tym aparacie denerwuje mnie jakość zdjęć bez błysku, w moim poprzednim aparacie który dostaliśmy gratis do drukarki bez błysku wychodzą lepsze niż na p80 ;///

Erais - Sob 07 Mar, 2009

Jakość zdjęć bez błysku?- zajrzyj na str. czwartą; i bombki robiłem bez lampy i psa robiłem bez lampy. Jedyna "złośliwa funkcja" jaką on dla mnie posiada, to nieradzenie sobie z wyłapywaniem ostrości w warunkach " trudno oświetleniowych" (że tak to nazwę) i tu się zgodzę, że możesz mieć problemy :smile:
Stokrotka - Sob 07 Mar, 2009

aQusiak50 napisał/a:
najbardziej w tym aparacie denerwuje mnie jakość zdjęć bez błysku, w moim poprzednim aparacie który dostaliśmy gratis do drukarki bez błysku wychodzą lepsze niż na p80 ;///

Erais napisał/a:
Jakość zdjęć bez błysku?- zajrzyj na str. czwartą; i bombki robiłem bez lampy i psa robiłem bez lampy.

i tu u mnie zdanie jest podzielone :] bo:
a) zgadzam się, że zdjęcia bez lampy wychodzą gorzej niż z lampą, ale
b) to chyba tylko kwestia dobrego ustawienia aparatu, bo jak widać po zdjęciach Eraisa można ładne fotki zrobić bez lampy :D

Erais na jakich ustawieniach zrobiłeś te trzy fotki??

aQusiak50 - Sob 07 Mar, 2009

wiecie dla mnie jest troche ciężko, napatrzyłam sie na zdjecia z tego canona, i myslalam ze to bedzie tak slicznie pieknie i wogle... trzeba sie nauczyc poprostu . ;| ;//
Stokrotka - Sob 07 Mar, 2009

aQusiak50 nigdy nic nie przychodzi tak po prostu ;] trzeba wiele wysiłku włożyć i pracy aby uzyskać coś pięknego :]

ja siedzę teraz w wolnych chwilach oglądam filmiki z Fotomanii (mimo, że dla lustrzanek) to uczę się czegoś nowego :]
szukam na stronach internetowych rożnych blogów, artykułów itd. i czytam :D

[ Dodano: Sob 07 Mar, 2009 15:53 ]
Cytat:
http://chomikuj.pl/stokro...ografia+cyfrowa moje małe sznurowanie po necie zaowocowało, dla ciekawych fotografii, zapraszam

link już nie aktualny :] teraz aktualny ten: http://chomikuj.pl/evitavianne/Fotografia+cyfrowa

Erais - Sob 07 Mar, 2009

Stokrotka napisał/a:
Erais na jakich ustawieniach zrobiłeś te trzy fotki??

Uff... dajcie odsapnąć po pracy :smile: Już piszę: Pajacyk- czas 1/2, ISO 100; Bombka- czas 1/4 ISO 100 (Oba ze statywu), Pagaja- 1/4, ISO 800 (bo automatyczne- nie przestawiłem), no i robiłem go "z ręki"- jedyne nieporuszone. Na Chomiku byłem- filmiki widziałem (dwa obejrzałem), materiałów nie otworzyłem (mam za mały transfer, by je wrzucić na kompa- a na chomika się wrzucić nie wiem czemu nie dało). aQusiak50- cierpliwoościii... a będzie O.K :wink: Może nie ten czas, nie ta przysłona i stąd problemy- tak myśląc, to chyba kiedyś miałem łatwiej- tato dał mi Feeda, załadował film i robiłem zdjęcia- efekt był marny, więc poleciałem wypożyczyć książkę o fotografii (komputery to wtedy były tylko Commodore), a później kółko fotograficzne i dobra stara lustrzanka Start. Chcąć robić zdjęcia trzeba się było od razu uczyć- jeszcze nie raz śni mi się tabela przeliczeń ISO na GOST, GOST na DIN ( filmy i aparaty miały w różnych miarach podawane czułośći) :lol:

[ Dodano: Nie 08 Mar, 2009 09:43 ]
:smile: Wszystkiego najlepszego z okazji z dnia kobiet :smile: Zdrowia, spełnienia marzeń i coraz lepszych zdjęć :smile:

Stokrotka - Pon 09 Mar, 2009

czy da się jakoś fajnie sfotografować śnieg?? bo dzisiaj tak super padał, takimi wielkimi płatami i powoli, stałam bite 20 minut w oknie, kombinowałam z tysiącem ustawień i nic ciekawego nie wyszło oprócz przeziębienia :/
Erais - Pon 09 Mar, 2009

:sad: Polecam Gripeks :sad: Szczerze mówiąc to nie fotografowałem jeszcze padającego śniegu. Przejrzałem właśnie internet i za bardzo nic nie znalazłem, jedynie fragment książki z wydawnictwa Heljon- może coś pomoże... :smile: ftp://ftp.helion.pl/online/fotogc/fotogc-4-pp.pdf (str. 35) :wink:
piotr1 - Czw 12 Mar, 2009

Witajcie :wink: widze ze znowu powstał problem lustrzanka czy compakt z tym to tak jak z dyskusją co było pierwsze jajko czy kura. aQusiak50 jeżeli masz kase to lustro i tylko lustro + drugie tyle na lampe jeżeli chcesz mieć ładne zdjęcia w pomieszczeniach, a jeżeli nie to compakcik. Nie jesteś pierwszy który ma (miał) kiepskie wrazenie po pierwszych fotkach P80, ale nauka, nauka i jeszcze raz nauka i można cos z niego wycisnać dla tych co chca używać programów tematycznych nie polecam tego aparaciku, trzeba poszukać czegoś innego, a... i raczej bym był za D80 niż 60, ma go koleka i naprawde jest świetny
Tomateusz - Sob 14 Mar, 2009

Witajcie wszyscy i Witaj Erais!

Napisałeś gdzieś tu wcześniej: "Dotychczasowi uczestnicy jakoś pouciekali... " ...więc troszkę sprostuję. :)
W poprzednim (zamkniętym) temacie występowałem jako "Sav", ale... przeszedłem na lustro i w dodatku przez bałaganiarstwo (w zapisywaniu kont mailowych i haseł - mam ich zdecydowanie o kilka /naście/ za dużo :P ) mam teraz nowe konto.
Lecz zaglądam, zaglądam ;)

PS. (żeby nie było, że tylko OT robię) ;)
Też lubię czasem fotkę bombce choinkowej strzelić ...i ... nawet lustrzanka nie zagwarantuje lepszego światła, jedynie bardziej użyteczne wyższe ISO, wyższą rozdzielczość i ewentualnie (w zal. od pieniędzy) dobre optycznie, jasne szkło, co i tak nie będzie 100%-ową gwarancją.
Pozostaje lampa dla niecierpliwych (czy też ponaglanych przez rodzinkę) lub statyw dla zawziętych. Zawzięci będą mieli też z reguły ciekawsze efekty gry świateł i cieni (tajemniczość, dramaturgia ujęcia).

Pozdrawiam Was i życzę ciekawych zdjęć.

Czesio544 - Sob 14 Mar, 2009

Witam wszystkich serdecznie. Coś widzę drgnąło na tym wątku. Byłem uczestnikiem porzedniego watku o Nikonie P80. Mnie rowniez pomogły uwagi Earisa. Cały czas sledze dyskusję ale sie nie przyłaczałem bi nie mialem nic ciekawego do dodania. Obecnie cały czas się uczę tego aparatu. Zaczynam sie bawić na manualu z róznymi skutkami. Czasami efekty są są ciekawe. Ostanio mam maly problem z aparatem. Mianowicie zaczyna mi się czasami zawieszać. To znaczy zablokuje sie po zrobieniu zdjęcia i nic nie działa lub przed zrobieniem zdjęcia "zamraza się obraż na ekranie i nic nie mozna zrobić. jedynym wyjściem jest wyjąć na chwilę baterię. Czy ktoś ma taki problem ?. Może należy zaraklamować bo ma wadę/ ps. wgrałem poprawkę oprogramowania i na poczatku wszystko działało. Problem pojawil się po jakimś czasie.
aQusiak50 - Sob 14 Mar, 2009

piotr1 napisał/a:
Witajcie :wink: widze ze znowu powstał problem lustrzanka czy compakt z tym to tak jak z dyskusją co było pierwsze jajko czy kura. aQusiak50 jeżeli masz kase to lustro i tylko lustro + drugie tyle na lampe jeżeli chcesz mieć ładne zdjęcia w pomieszczeniach, a jeżeli nie to compakcik. Nie jesteś pierwszy który ma (miał) kiepskie wrazenie po pierwszych fotkach P80, ale nauka, nauka i jeszcze raz nauka i można cos z niego wycisnać dla tych co chca używać programów tematycznych nie polecam tego aparaciku, trzeba poszukać czegoś innego, a... i raczej bym był za D80 niż 60, ma go koleka i naprawde jest świetny

hmmm `nie jesteś pierwszy``miał` ? tak na starcie to jestem dziewczyną. a poza tym to ja nie mam juz innego wyboru aparatu. mam p80 i musze wymusić na sobie piękne zdjęcia nim zrobione. szczerze to nie moge go polecić nikomu, patrzyłam w internecie i jego oceny są słabe. najbardziej wkurza mi jego ostrość i jakość zdjęć. na mojej cyfrówce hp którego dostałam dosłownie za darmo, zdjęcia wychodzą o niebo lepsze. wiec jak myślicie o co chodzi z tym aparatem ? to kompletna pomyłka ? poza tym jestem troche na nim zaweidziona bo tysiąc złotych to niemała kasa. mam nadzieje ze sie co do neigo myle. a i mam pytanko. wczoraj szlam se od brata do domu, a 100 metrów od mojego domu jest cerkwie, wyszłam chciałam zrobic zdjecie bez lapmy - tragedia, z lampą - jeszcze gorzej. ;//

co do Czesia, lepiej zgłoś to jak najszybciej do sklepu bo jak zaczniesz sam majsterkowac pozniej mogą sie przyczepić . ;)

[ Dodano: Sob 14 Mar, 2009 20:49 ]
a i jeszcze. jak już pisałam wcześniej żaliłam się ze zdjęcia robi słabcze od canona, jak dostane od kumpeli te foty zrobie jakąś galerie i zobaczycie i będziecie zszokowani ;) ))

Stokrotka - Sob 14 Mar, 2009

aQusiak50 szczerze mówiąc trochę dziwi mnie twoje nastawienie do aparatu, którego tak na dobrą sprawę nie znasz...
ja ma ten aparat dokładnie 2 miesiące i znam go bardzo mało, też sporo zdjęć robionych do tej pory absolutnie mi się nie podoba, mimo to kombinuję i eksperymentuję, ostatnio siedziałam jakieś 3o minut w oknie jak na dworze padał śnieg, nabawiłam się kataru ale zdjęć na totalnie różnych ustawieniach zrobiłam 50 i z tych 50 podoba mi się może z 5 ale nie narzekam z tego powodu i kombinuję dalej, szukam i dociekam co i jak

kompletnie nie znam się na tych całych ustawieniach przysłony itd. ale dopiero teraz po ponad dwóch miesiącach zaczynam zauważać pewne zależności :D :D

nie nastawiaj się tak totalnie negatywnie!! ja po dwóch dniach z tym aparatem prawie płakałam ze złości bo myślałam, że to totalny szajs w porównaniu do mojej wcześniejszej beznadziejnej ale robiącej śliczne zdjęcia w automacie cyfrówki

wydaje mi się, że skoro jakaś osoba kupuje sobie kompakt za 1000zł to nie po to aby mieć takie same zdjęcia jak z automatu z cyfrówki, ale po to bay nauczyć się robić zdjęcia i nauczyc się obsługi manulanej robienia zdjęc :]

życze powodzenia i nie poddawania się :D

(mam nadzieję, że skłądnie napisałam :D )

qadest1 - Nie 15 Mar, 2009

aQusiak50 napisał/a:
najbardziej wkurza mi jego ostrość i jakość zdjęć. na mojej cyfrówce hp którego dostałam dosłownie za darmo, zdjęcia wychodzą o niebo lepsze

A czy przypadkiem Ciebie nie nurtuje taki problem: aparat, który Miałaś wcześniej, t ozwykły kompakciak HP i jak to w tego typu aparatach bywa, ze względu na fizycznie małą matrycę i nie najjaśniejsze obiektywy, robią one zdjecia generalnie ostre w całym zakresie głębi ostrości... Tu w P80 masz większą matrycę i jaśniejszy obiektyw, co pozwala na uzyskiwanie pewnych rozmyc tła ;) Osobiście znam wielu "amatorów" fotografii, którzy walą kompaktami fotki tylko na auto i są wniebowzięci - bo takie ładne kolory i jakie wszystko ostre!!! ;) Czy Ty przypadkiem nie traktujesz rozmycia tła, jako braku ostrości??? Bo jeśli tak, to lepszą/większą ostrośc Uzyskasz próbując robić zdjęcia w trybie "A" i domykając przysłonę, jedyny warunek!!! Musisz mieć dobre światło do przymkniętej przyslony lub lampę, bo zwiększenie jej wartości spowoduje Ci wydłużenie czasu otwarcia migawki, a to z kolei może spowodować poruszenie, rozmazanie obrazu ;)

piotr1 - Pon 16 Mar, 2009

Na początku przepraszam Panią aQusiak50, że po nicu nie rozpoznałem ze reprezentuje płęć piękna :oops: Widze ze jesteś nastawiona "na anty" (moze handlujesz panasonicekiem?) Ja osobiście wywołuje zdjęcia zrobione tym aparatem, ale na zrobionych 160 (ostatnio) wywołałem 22 i myśle że to nie wina aparatu tylko moja. Zaden aparat nie zrobi za nas "pstryk" tylko my decydujemy czy na takim czasie i przysłonie zrobimy zdjęcie, a ten aparat (pisaliśmy wczesniej) przy słabym świetle troche się gubi i tlatego trzeba mu pomóc swoja wiedza. Przy dobrym świetle nie trzeba nic poprawiać. Przed tym aparacikiem używałem F60 (zreszto jeszce uzywam) i tam jest fajna rzecz, że jak nie złapie ostrości nie pozwala zrobić zdjęcia. Więc życzę cierpliwości i posłuchaj Erais i będzie OK
Erais - Pon 16 Mar, 2009

:smile: Witajcie :smile: Od soboty wgrywam swoje Ubuntu i nie zainstalowałem jeszcze skrzynki pocztowej, to też dopiero dziś spojrzałem na forum :smile: Czesio544 - lepiej zgłoś sprzęt do reklamacji, nowy sprzęt raczej nie powinien tak się zachowywać. Co do Nikona- jest on trudnym (wręcz topornym, dla kogoś początkującego) aparatem, trzeba go wyczuć i naprawdę robi ładne zdjęcia- zarówno w pomieszczeniach, jak i na dworze (nie raz na forum wstawiałem różne zdjęcia i udowadniałem że robi, mimo że ktoś pisał, że się nie da- z jednym się zgadzam, Nikon ma swoje "fochy" i ograniczenia). Od początku śledzę poczynania koleżanki Stokrotki, która pozwoliła mi mieć wgląd w swoje prywatne zdjęcia (dzięki za zaufanie) i widzę jej postępy, więc naprawdę można, tylko nauka, nauka i jeszcze raz nauka- która na pewno co niektórym się przyda później, gdy już sobie kupią wymarzone lustro :smile: Niestety- Nikon za nikogo nie zrobi ładnego zdjęcia; to nie ten typ aparatu- jedynie tryb A,S,M, lub ewentualnie P w ładną pogodę :smile:
Stokrotka - Pon 16 Mar, 2009

not o się zarumieniłam :D nie ma sprawy :] po prostu pytam bardziej doświadczonej osoby ile i jakie błędy robię, żeby potem ich nie popełniać, a przynajmniej starać się nie popełniać :]

cieszę się nadchodzącą ładną pogodą, bo w końcu wypuszczę się w plener z aparatem :] i wtedy poeksperymentuję :D

aQusiak50 - Wto 17 Mar, 2009

wiecie troche mnie zdopingowaliście, i zaczeły lepsze foty wychodzić ^^ ale nie bede zapeszać ;p

mogłby mi ktoś podpowiedzieć jak można tu swoją galerie zdrobić ? czy avatar ustawić ? bo szukam szukam i znaleźć nie moge. ;) )

Erais - Wto 17 Mar, 2009

Witaj :smile: Pole Avataru znajdziesz w Profilu, natomiast zdjęcia ja umieszczam na Fotosiku- bardzo łatwo je się później wkleja na forum. Tu na optycznych galeria jest chyba od 1000 postów, ale nie pamiętam dokładnie.
Stokrotka - Wto 17 Mar, 2009

a u mnie dzisiaj zmieniane są okna w domku i jeden z panów okazuje się być fotografem od 15 lat i prowadzi kółko fotograficzne w jakiejś szkole, na lustrzankach robi, ale już wiem co powinnam robić a czego nie odnośnie mojego aparaciku :D :D

wyjaśnił mi też wszelkie wątpliwości i tylko niech pogoda dobra dopisze :D :D:D

Erais - Wto 17 Mar, 2009

:grin: To teraz Ty mnie zaczniesz uczyć :grin:

[ Dodano: Wto 17 Mar, 2009 20:28 ]
:razz: I oto aQusiak50 stała się widoczna :smile: A co do Avatara- ISO 300 "trochę" (spróbowałbym 64, lub 100) za wysoko, a czas 1/60 całkiem za wysoko- światło masz z tyłu z okna, robisz bez lampy, czyli wychodzi 1/4, 1/8 na "sztywnych rękach", pokusić by się można czas ciut wyżej, ale wzrasta ISO, wzrastają szumy :razz:

Stokrotka - Wto 17 Mar, 2009

gdzie ja tam uczyć mogę :D jak ledwo co załapałam z tego szybkiego kursu fotografii :] ale faktycznie, zdjęcia wychodzą ładniejsze :D i już nie będę robiła na S tylko przestawiam się na M

ogólnie dowiedziałam się, że:
- najlepiej robić właśnie na M i na A,
- ISO najlepsze jest w P80 ustawiać od 100 do 400(lub do 800 nie pamiętam :D ),
- pomiar światła najlepszy jest centralny lub punktowy, zależny od sytuacji,
- tryb pól AF najlepiej ustawić na środek,
- tryb AF do zwykłego fotografowania ustawiać na pojedynczy, a robią fotki np. na wyścigach, pokazach lotniczych itp. na ciągły,
- najlepsze f to od 5,6 do 8
- do tego f ustawiać pokrętłem czas naświetlania(? nie wiem dokładnie jak to się nazywa) tak aby to było na takiej jakby drabince ustawione na ) lub jak najbliżej tego :]

o to się dowiedziałam, no i faktycznie bawiłam się tymi ustawieniami i zdjęcia wychodzą superowe :D :D
mam nadzieję, że komuś się te info przydadzą, a spisuję je dla potomności i dla samej siebie bo mogę zapomnieć ;)

Erais - Sro 18 Mar, 2009

Generalnie się zgadzam, z tym co piszesz, wtrącę jednak trzy grosze- gdybyś robiła zdjęcie z zamazanym tłem, wtedy f najlepiej na 2,8 (5,6 jest taką środkową, uniwersalną). ISO 800 na ogół w Nikonie jeszcze strasznie nie szumi i można je wykorzystać, chociaż zdjęcia z małym szumem są tradycyjnie do ISO 400. Powyżej 800, to już raczej rzadko się używa- duże zaszumienie. No ja robię zwierzaki na spacerze "z marszu" (prawidłowo powinienem się raczej zaczaić i czekać), dlatego tryb S jest mi najwygodniejszy- potrzebuję czasu 1/250, 1/500 i nie dbam o resztę ustawień, bo ptaszek zdążyłby mi uciec. Gdy zaczniesz robić na M, ustaw sobie ISO na 100, lub 200 (gdy ciut ciemniej, pochmurniej), pomieszczenia najlepiej 400, rzadko kiedy wyżej- to pozwoli zająć się Tobie tylko czasem i przysłoną, a tym samym szybciej wykonasz zdjęcie- to dla mnie duże nie dopatrzenie Nikona, że nie dali ISO gdzieś pod palec do szybkiej zmiany wartości, a automatyczne nie działa ( tzn. zawsze jest 64 na auto przy trybie M). A gdy mamy czas na wykonanie zdjęcia, zawsze warto poeksperymentować (np. z przysłonami, czy balansem bieli) by uzyskać ciekawy efekt- no i zawsze warto robić po kilka zdjęć danego tematu by wybrać to najlepsze :wink:
Stokrotka - Sro 18 Mar, 2009

dzięki dzięki za dodatkowe info :D

ja to nie wiem czemu, zawsze wszystko łapię bez problemu, a jak chodzi o aparat to idzie mi to już wolniej.... ten facet wczoraj mówił mi, żebym pobawiła się głębią ostrości :] tak eksperymentowo :] dużo ciekawych rzeczy mówił, ale ja ...... zapomniałam o niektórych :D bo teraz jak przeczytałam to co napisałeś, to faktycznie i coś o tym tle też mówił :D coś na temat zamazanego i ostrego tła... ale nie pamiętam co ;(

no nic.... oczywiście moje plany fotografowania przyrody poszły sobie w las same beze mnie, śnieg tak sypie, że ehhh ;/

aaaa i powiedział mi też ten fotograf, żeby robić jak najwięcej zdjęć :]

Erais - Sro 18 Mar, 2009

:neutral: No śnieg też jest ładny :neutral: A u mnie słońce i baardzo silny, zimny wiatr- komputer mi pokazuje temperaturę z Poznania- 6 stopni :smile:
aQusiak50 - Sro 18 Mar, 2009

a u mnie w białymstoku cały dzień padada gęsty i gruby śnieg :(

aqusiak50.fotosik.pl ; )))

Erais - Sro 18 Mar, 2009

:smile: Następnym razem wklej tak link by się klikło i weszło, lub umieść zdjęcia na forum :smile: No i O.K- popracuj tylko nad ekspozycją- wszystko, tylko nie obiekt na środku kadru (ale i mnie się to często zdarza), no i ta linia wysokiego napięcia przy helikopterze i jakieś części dachu :wink: A propos koleżanki- macie już u siebie oprogramowanie 1.1 ?- Chyba już powinnyście mieć (kupowałyście aparaty rok po mnie), ale sprawdźcie- ta dużo wnosząca poprawka jakby co jest do pobrania na stronie Nikona :smile:
Stokrotka - Sro 18 Mar, 2009

aQusiak50 ładne fotki :]
ja na samym początku poczytałam następujące artykuły znalezione w necie dotyczące pytania: jak fotografować?? trochę mi się w głowie po nich rozjaśniło :]

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=3162 18 praktycznych zasad fotografii cyfrowej

"Fotografowanie kompaktami" - poradnik dla zupełnie początkujących, części 1-5
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6009 zanim zrobisz pierwsze zdjęcie
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6037 podstawowe ustawienia menu aparatu
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6062 tryby fotograficzne i programy tematyczne
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6093 balans bieli, czułość, autofokus, stabilizacja - po co to wszystko?
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6128 tworzenie albumów i wydruk zdjęć.

ps. a możesz podać link do tego oprogramowania?? coś chyba nie tak jest z ich stronką, bo patrzyłam na dwóch kompach i strasznie muli i się wiesza jak chce się na nią wejść lub nie odpala się wcale..... :/

Erais - Sro 18 Mar, 2009

No coś się nie da :sad: spróbuję jeszcze jutro... ale tymczasem włącz aparat, ustaw na SETUP, najedź na "wersja programu", wciśnij O.K- powinno wyświetlić 1.1 :smile:
Stokrotka - Czw 19 Mar, 2009

ja mam dobre oprogramowanie :]:] :D ale i tak dzięki za info!! :]
aQusiak50 - Czw 19 Mar, 2009

kolejna daweczka fotek, oceńcie.

http://www.fotosik.pl/pok...c36cf49ef3.html

http://www.fotosik.pl/pok...6433fc49bd.html

marmur - Czw 19 Mar, 2009

aQusiak50 a to ma być makro czy co?
aQusiak50 - Czw 19 Mar, 2009

no nie ; |

[ Dodano: Czw 19 Mar, 2009 21:01 ]
poza tym prosilam tylko o ocene czy wytknięcie błędów przez profesjonaliste (Erais).

a to czy Ci odobają sie te fotki ze względu na to co fotografuje nie obchodzi mnie ;//

Erais - Czw 19 Mar, 2009

Cytat:
poza tym prosilam tylko o ocene czy wytknięcie błędów przez profesjonaliste (Erais).

:smile: Dziękuje za tytuł, proszę o podwyżkę :smile: Teraz to mniej więcej wyglądam tak: :oops: :smile: Jak w wieku 13 lat złapałem za aparat tak ciągle się uczę i uczę i jeszcze mi daleko do dobrych profesjonalnych fotek :smile: Ale dziękuję :wink: A na poważnie to się nie czepię niczego- można by na upartego różę po prawej dać na przód (to ona przykuwa uwagę), a środkową schować- bardziej właściwa ekspozycja, i może pstryknąć z ciut z góry, lub ciut od dołu (bo to kwiatek), a na drugim zdjęciu ustawić się pod innym kątem (mniej siatki)- ale pewnie bym cyknął tak jak i Ty (poszedł na żywioł). To jest ta różnica- profesjonalista najpierw myśli, później robi zdjęcie, amator najpierw robi zdjęcie, później widzi błędy- dlatego długo jeszcze będę amatorem... ale co mogę i pamiętam to postaram się Ci przekazać :wink:
ps. polecam Tobie linki do stronek podanych przez Stokrotkę i no i jej Chomika

marmur - Pią 20 Mar, 2009

aQusiak50

1. czy w moim poście są słowa krytyki odnośnie Twoich zdjęć ?

2. zadałem to pytanie,ponieważ gdyby miało to być makro, jak dla mnie to brakowało mi trochę rozmytego drugiego planu.

3.
aQusiak50 napisał/a:
kolejna daweczka fotek, oceńcie.

Nie zwracałaś się tylko do kolegi Erais

4. nie obchodzi mnie co fotografujesz ponieważ jest to indywidualna sprawa każdego z osobna!!!

Dziękuję Pozdrawiam :grin:

Erais - Pią 20 Mar, 2009

Wiem że nie do mnie post skierowany, ale że jestem " rozmowny" :wink: No można by tak jak piszesz 2,8 zamiast 8, ale nie wiem czy w tym wypadku coś by to bardzo zmieniło- kwiatki stoją bardzo blisko ściany
marmur - Pią 20 Mar, 2009

Erais jeżeli się mylę to mnie popraw, ale ja widzę, że zdjęcia są walnięte lampą z aparatu (szkoda). Jeżeli chodzi o sciane to masz rację, ale spróbować można by było.
Osobiście zdjęcie nr.1 (tylko o to mi cały czas chodzi , drugiego nie chcę komentować ponieważ do mnie osobiście nie przemawia) zrobiłbym w dzień przy oknie jak już,żeby złapać jak najwięcej naturalnego światła lub użył innego oświetlenia(oprócz lampy). I oczywiście inne tło. :smile:

Erais - Pią 20 Mar, 2009

Tak, są walnięte lampą, dlatego z lampą to bym spróbował z góry lub z dołu- nie tylko dlatego, że kwiatek by wyglądał ładniej (tak pod kątem), ale oświetlenie by nie było aż takie "centralne" (można by też było zmniejszyć siłę błysku). Ewentualnie bez lampy, ze statywu- na małym czasie powinno być O.K nawet przy tej tak małej ilości światła. Generalnie, dużo pomysłów, dużo kombinacji :smile:
aQusiak50 - Pią 20 Mar, 2009

wrrrrrrr. ; |
Stokrotka - Pią 20 Mar, 2009

nie ma co się denerwować, bo w takim razie bez sensu było proszenie wszystkich o komentarze :]
ja się za mało znam, więc jeszcze się nie wypowiem, chociaż jako dziewczynie podobają mi się zdjęcia róż oprócz białych :]

ja się cholernie bałam za pierwszym razem pokazać komukolwiek fotki do oceny, ale nie ma co się bać krytyki :] dzięki uwagom osób wiedzących trochę więcej, możesz dostrzec swoje błędy i starać się je w przyszłości naprawić :]

[ Dodano: Pią 20 Mar, 2009 15:13 ]
ps. a propos lampy, zdjęcia z lampą z tego co zauważyłam są czasami takie hmm... no nie wiem jak to nazwać... płaskie?? bez wyrazu?? wolę osobiście robić bez lampy, ale tu trzeba się nauczyć ustawiać wszystko co potrzeba :]

już mi się co nieco nawet udaje ;)

Erais - Pią 20 Mar, 2009

aQusiak50- nie masz się Co denerwować, nie piszemy złośliwie, tylko szczerze a nasze uwagi na pewno się przydadzą Tobie później, np. latem przejdziesz się na łąki, zobaczysz ładny kwiatek i nie strzelisz go na wprost tylko uwiecznisz go pod jakimś ciekawym kątem, a może i nawet "zmiękczysz" tło, za pomocą przysłony i wyjdzie superaśna fota :wink:

[ Dodano: Pią 20 Mar, 2009 15:43 ]
Się mi przypomniało: Stokrotko no nasza lampa tzn. wbudowana na ogół psuje zdjęcie (prześwietla, spłaszcza), dlatego fotografowie używają osobnej lampy z ruchomym fleszem i najczęściej przy portrecie kierują błysk na sufit- zresztą jak gdzieś pisałem, trudno zrobić dobre zdjęcie z lampą, na to poświęcono całe książki. My tylko przy niektórych zdjęciach możemy poeksperymentować fajny efekt zmiękczający daje biała folia na lampie (choćby z cienkiej reklamówki powinna być dość przejrzysta), ewentualnie lekkie zasłonięcie lampy palcem daje nie raz ciekawe przyciemnienie (fotograf by się załamał czytając o takich metodach :smile: ale jak ma się lampę wbudowaną i nie ma się sanek...) Interesowałem się kiedyś jak tu dodać lampę bez gniazda, ale polegałoby to na tym, że lampa Nikona wyzwalałaby swoim błyskiem błysk drugiej lampy, czyli zero zamierzonego efektu

[ Dodano: Pią 20 Mar, 2009 20:00 ]
I coś takiego na temat: http://www.zoom.idg.pl/artykuly/40429.html :smile:

[ Dodano: Pią 20 Mar, 2009 20:02 ]
O i może to : http://ww1.dfv.pl/forum/viewtopic.php?id=158 :smile:

[ Dodano: Pią 20 Mar, 2009 20:07 ]
I jako ciekawostka : http://www.cyberfoto.pl/s...ni-poradnik.htm :smile:

aQusiak50 - Pią 20 Mar, 2009

tylko że ja zrobiłam bez błysku ale było ciemno i kiepsko wyszlo.

a teraz moze i wstyd sie przyznac, ale ja nie wiem jak sie zmienia ten czas , przeslone czy te migawki. :( ((

Erais - Pią 20 Mar, 2009

W skrócie : czas- tryb S, przysłona- tryb A, czas i przysłona- tryb M (Wskaźnik na trybie M sam pokazuje czy zdjęcie jest prześwietlone, niedoświetlone, czy w sam raz) Resztę znajdziesz w instrukcji Nikona :wink: Cierpliwość i książka o fotografii i będzie O.K :smile:
aQusiak50 - Sob 21 Mar, 2009

dziękuje. ; )

Wietnamczyk w Watykanie, zdjęcie zrobione jeszcze HP-kiem.
Nie wiem czy jest poprawne, ale podoba sie.

[ Dodano: Sob 21 Mar, 2009 11:57 ]
http://www.fotosik.pl/pok...a0ab2447fe.html

Erais - Sob 21 Mar, 2009

Jak na moje oko laika to kadr jest bardzo poprawny :smile: A mówisz że nie umiesz robić zdjęć :smile:
Mart-inn - Sob 21 Mar, 2009

witam wszystkich , widzę że forum lekko ruszyło i sa nowe pytania i wątpliwości co do p80. Odpowiem na jedno robić foty czy to śnieg deszcz ;) czy piękna pogoda , kombinować ustawiać zmieniać parametry i zdjęcia będą spełniały nasze oczekiwania.

Ja zaczynałem od prostego coolpixa 3,2Mpx i proszę co dało się z niego wycisnąć......

[ Dodano: Sob 21 Mar, 2009 22:45 ]
a takie foto można ustrzelić p80 'ką.

...zachmurzenie umiarkowane , zachód słońca w Kazimierzu nad Wisłą

Stokrotka - Nie 22 Mar, 2009

super te zdjątka :] podoba mi się najbardziej to z żabą, fajnie uchwycone :] zachód też ładny, szczególnie kolorki :]

zachód robiłeś na manualnych ustawieniach czy za pomocą programu??

goltar - Nie 22 Mar, 2009

Mart-inn fajny ten zachód, to z coolpixa 3200 także niezłe.
Mart-inn - Nie 22 Mar, 2009

wszystkie zdjęcia robię na trybie S , z ręki bądź na statywie
marmur - Nie 22 Mar, 2009

Mart-inn fajne ujęcia, jest na czym oko zawiesić.
Czesio544 - Nie 22 Mar, 2009

Witam wszystkich ponownie. No widzę, że forum się rozruszało. Cieszę się. Cieszą mnie praktyczne porady z ktorych często korzystam i cieszą mnie wymiany fotek i komentarze do nich.. Zawsze czegoś się mozna nauczyć. Mar-inn bardzo fajne fotki. Na poprzednim wątku nikona P80 też jakieś zdjęcia fajne zdjęcia załączałeś ?. Ja ostatni przegladałem zdjecia zrobione Nikonem P80 na tej stronce
http://www.digart.pl/
Niektore zdjęcia są rewelacyjne i pomyśleć, że zrobione kompaktem. Ale jak widać z "NASZEGO" aparaciku mozna naprawdę fajne fotki robić. Tylko tak jak Powiedział Earis uczyć się i uczyć. Pozdrawiam forumowiczów.

Erais - Nie 22 Mar, 2009

I tym oto zachodem słońca po raz kolejny udowodniłeś, że Nikon potrafi robić dobre zdjęcia :smile:
Mart-inn - Nie 22 Mar, 2009

a tak wklejałem jakieś fotki w innym wątku , co do tych zdjęć to dziękuje za pozytywne słowa :) , choć jak patrzę na główną galerię i zdjęcia sikorek wiewiórki itp zrobione A900 to ehhhhh.... no może kiedyś pozwolę sobie na podobny sprzęt.
Erais - Pon 23 Mar, 2009

Ostatnio "zagnieździłem się" na forum o fotografii ptaków i faktycznie- jak patrzę na fotki z lustrzanek..., aż wstyd zamieszczać te moje "gnioty". Czekam na ładną pogodę- zdjęcia z Nikona staną się bardziej soczyste, ładniejsze, wtedy ten aparat dopiero pokazuje co potrafi. Przy tej pogodzie niestety wychodzą wszystkie kompaktowe niedoskonałości.
Stokrotka - Pon 23 Mar, 2009

ja też czekam na ładną pogodę, podobno od następnego tygodnia ma być cieplej to może i ładniej na dworze będzie... a mnie już las, co za blokiem jest woła do siebie, ale bez sensu iść teraz jak jest szaro i buro :/
Erais - Pon 23 Mar, 2009

Stokrotka napisał/a:
a mnie już las, co za blokiem jest woła do siebie, ale bez sensu iść teraz jak jest szaro i buro :/

- no choćby po to, by sfotografować pierwsze łepki zawilców :wink:

Stokrotka - Pon 23 Mar, 2009

oj raczej takich rzeczy to w moim lesie nie zobaczę, bo połowa już wycięta pod domki jednorodzinne :/ poza tym leje jak nie wiem, a aparat + woda = bardzo źle
Erais - Pon 23 Mar, 2009

Właśnie wróciłem ze spaceru- ale zimny wiatr :sad: I brak słońca :sad: Polowałem na wróbelki, łabądki, kaczki, nawet parę sroczek widziałem, ale nie spodziewałem się upolować sarenki :smile: Zdjęcie raczej pamiątkowe- byłem za daleko, gdybym był bez psa i w glanach a nie w kowbojkach, to spróbowałbym podejść bliżej... no ale i tak się spacer udał :smile:
drosera - Wto 24 Mar, 2009

Witam serdecznie.
Odważylam się wreszcie. Śledzę ten wątek w sumie od początku, to jest od momentu zakupu P80. Lubię fotografować kwiaty, przyznaję się po cichutku do ich hodowania, coby bylo co fotografować :razz: . Moja dzisiejsza decyzja byla spowodowana moim wkurzeniem się na slońce. Nie nadążałam zmieniać migawki za slońcem, nie mówiąc o ISO a wlaśnie zakwitł mi wielkanocnik. Zdjęć robię dużo /w zrywach/ z tego może 5 % wygladających wg mnie jako tako. Za ludzi się jeszcze nie brałam :cry: . Krajobraziki robię koszmarne. Kot jest wiecznie poruszony...ehhh a mialam takie śliczne scenki.
Wasze rady są dla mnie na wagę zlota, cięzko mi idzie. Tęsknię za swoją małpką.
To zdjęcie uważam za swój sukces.... jedyny w fotografii po prawie roku ćwiczeń.

Owszem wolno mi to idzie, ale do
śmierci może się troszkę poduczę, przy waszej pomocy.

Mart-inn - Sro 25 Mar, 2009

fajna fotka , byle tak dalej :)

[ Dodano: Sro 25 Mar, 2009 17:54 ]
makro w ciężkich warunkach ...i oto efekty

Stokrotka - Sro 25 Mar, 2009

to i ja się pochwalę :]
i zaraz wkleję link :]

wasze zdjątka super :]

ps.
te cztery folderki robione Nikonem :] ani jedno zdjęcie nie jest zmienione przez jakikolwiek program do obróbki foto

czekam na wszelakie uwagi, rady, krytykę i opinie :]
a'la Makro
Zima
Pestuś&Nieznajomy
Nikon

Erais - Sro 25 Mar, 2009

Witam serdecznie nową koleżankę :smile: A propos: bardzo lubię ser i deser, więc fajna ta ksywka :wink: Zdjęcie też fajne- trochę bym powiększył by widać było tę kroplę i przesunął kwiatek bardziej w lewo (chociaż nie wiem, czy po powiększeniu byłoby trzeba), oczywiście powiększenie delikatne, bo moim zdaniem to fajnie jak widać do czego ta kropla jest podwieszona :wink: No i pierwsze koty za płoty- może sam zacznę robić dzięki Wam jakieś lepsze fotki :wink: Mart-inn, się mi widzi pajączek :smile: Ostatnio się uczę zasad ekspozycji poprzez włączenie "siatki" w Nikonie i staram się obiekty główne umieszczać na "gorących punktach"- polecam tę metodę każdemu :smile:
drosera - Sro 25 Mar, 2009

Dzięki Erais, dziekuję pięknie za komentarz, nie dało sie się tej kropli powiekszyć, bo to nawet nie była kropla wody, jeszcze mniejsza a ja chciałam coby błyszczała. Była na takim kwiatuszku.
Mam problem z wysyłaniem zdjęć. Mogę bezpośrednio z np. Fotosika?. Tutaj kazali mi drastycznie zmniejszyć zdjęcie.
Wracając do fotografii. Stokrotko podobają mi się Twoje zdjęcia, może w końcu wezmę się za te krajobrazy, bo usiadłam na kwiatkach.
A ten pajączek nie mógłby być większy [/b]Mart-Inn[b], z jakiej odleglości go robiłeś?, uciekal?. Bo ja to mam szczęscie kwiatki przynajmniej nie uciekają, jak moja kotka.
Mnie tak nawet nie zależy na super -makro, tylko np. na uchwyceniu koloru, faktury kwiatka. Przykladowo nie potrafię sfotografować koloru czerwonego. Teraz mam na tapecie cudowne hippeastrum atlasowo -aksamitne bordo, niestety nie potrafię uchwycić tego koloru, wychodzi mi prozaiczna ciemna czerwień.

Mart-inn - Sro 25 Mar, 2009

Stokrotko, podobają mi się te zachody słońca , pomysł odnośnie podgladania przez żaluzję bardzo fajny , jedne lepsze drugie gorsze , troszke eksperymentowania , ale najładniejsze to 1181 i 1185 :)

p.s nie wiem czy to będzie dobra rada ale ja nie wychodzę poza zakres ISO200 , dalej robi sie kasza i nic dobrego z tego nie ma.

pozdrawiam i zabieram się za przegląd sesji zdjęciowej myszora :)

[ Dodano: Sro 25 Mar, 2009 20:12 ]
pajączek mógłby być większy gdyby warunki pogodowe były troszkę inne , a jak widać na zdjęciu ( no może tego nie widać:)), dawno już po zachodzie słońca więc i światełka troszkę za mało które mogło by troszkę rozjaśnić całą sprawę , a tak trzeba postawić na kompromis aby pajączek był w miarę ostry

Mart-inn ostatnio zaczęłam na serio bawić się aparatem i jego ustawieniami i zauważyłam, że mi najłądniejsze fotki wychodzą na ISO 100 i nawet nie głupie na ISO 200 :]
musiałam napstrykać masę fotek, żeby widzieć różnicę :D :D

dzięki za miłe słowa :) :):)

oprócz fotek a'la makro pozostałe były robione bez jakiejkolwiek wiedzy o aparatach i fotografii :D

[ Dodano: Sro 25 Mar, 2009 20:43 ]
drosera przecudne te kwiatki twoje!!!!!!!! na jakich ustawieniach robisz?? też chcę robić takie zdjęcia :)

Erais - Sro 25 Mar, 2009

Nie no :shock: Ten kwiatek Drosera jest bombowy i super. Zdjęcia możesz zamieszczać bezpośrednio z Fotosika- choćby ja tak robię. Muszę cię zmartwić- nasz Nikon jak większość kompaktów jest daltonistą, pomijając fakt kłopotów z ustawieniem ostrości bardziej zielone, mniej zielone (np. ptaszek i drzewo- trzeba nie raz ręcznie), czy ciemne i czarne, czerwony to dla niego ciemna magia- brat mi to kiedyś tłumaczył, gdy miałem kłopoty z makiem (a się namordowałem i g... wyszło), generalnie, było to po zakupie, więc nie pamiętam i nie zacytuję, ale w każdym razie sporo się namęczysz z tym czerwonym, no ale to nie tylko Nikon :razz:

Stokrotko, trafilo się ślepej kurze ziarno, tzn mnie. Zdjęć robię dużo, jak mi zależy to ze statywu ale muszę powiedzieć,ze to urządzenie/ statyw/ denerwuje mnie bardzo.
1. Zdjecie 2.Zdjęcie
ogniskowa 19,4 9,8
czas 1/95 s 1/21 s
przesłona 4,5 3,5
ISO 64 100
za każdym razem miałam słoneczko. Rosa miodowa była robiona lekko pod światlo.Dużo zależy od światła. Iso samo się ustawiło. Robiłam chyba na P z ręcznym ustawianiem ostrości.

Mart-inn nie mam tyle cierpliwości , jak mam złe warunki oświetleniowe, to rezygnuję. W ten sposób odpuściłam w tamtym roku rodzimemu kolibrowi, tak ,tak kolibrowi, który przlyciał o zmierzchu na petunie. Był do tego strasznie szybki.

Erais - Sro 25 Mar, 2009

A propos hodowania kwiatków- próbowałaś może poklatkowo?- jakiś rozkwit np. tulipanka. Oj pięknie by to wyglądało zmontowane w całość :smile:

Nie próbowalam, dla mnie to jeszcze wyższa szkoła jazdy :roll: , zostawiam sobie na deser.
Muszę się wziąść za krajobrazy.

drosera nie wiem, ale jakoś nie umiem zrobić u siebie takich ustawień :/ na pewno mamy takie same aparaty?? może ja za głupia do tego jestem :/
Erais - Sro 25 Mar, 2009

:roll: Z przysłoną nie powinnaś mieć mniejszego kłopotu, natomiast czas był zadany automatycznie- 1/95, to podbicie 1/60 lub obcięcie 1/125

oki oki :] nie kumam juz z racji późnej pory :]

a ogniskowa?? i jeszcze ciekawi mnie to ręczne ustawianie ostrości.... no tych dwóch nie kumam :shock: :???: :zalamany:

Nie wiem w czym masz problem. Oczywiscie teraz nie ustawisz takich nastawień. Musi być ładne slońce. Do makro musi być dużo światla i to raczej nie z lampy. Najprościej to zacznij na trybie automatycznym, wybierakiem wielofunkcyjnym znależć makro. Przez przysuwanie i oduwanie się od obiektu fotografowanego spróbuj znależć odpowiednią ostrość /prostokącik zielony obowiązkowo/. Możesz podkręcić troszkę zoom, ale nie dużo, to ci się obraz powiększy.

U mnie aparat troszkę grzechocze jak ustawia ostrość makro w trybie automatycznym.
Ciekawe czy wy też tak macie?

to to kumam akurat i wiem, że najlepiej w słońcu itd. :]
tylko nie kumam tak jak napisałam jak ustawić tą ogniskową, bo z tym ręcznym ustawianiem ostrości to chyba już znalazłam - czy to jest to co ja mam ustawione na środek,a mozna ustawić na wyłapywanie twarzy i na ręczne (co taki kwadracik się przesuwa??) ??

Erais - Sro 25 Mar, 2009

Dobrze kombinujesz :smile: A więc ogniskowa: http://www.optyczne.pl/42...-Ogniskowa.html A ostrość ręczna: naciśnij kwiatek na kółeczku, najedź na MF, wciśnij O.K- jadąc kółkiem góra, dół ustawiasz ostrość (szczerze mówiąc wolałbym pierścień na obiektywie, ale cóż..)

Ogniskowa to kręcenie zoomem w skrócie :lol:
Erais - Sro 25 Mar, 2009

Po części by tak to można powiedzieć- zmieniając odległość, zmieniamy też ogniskową :smile:
qadest1 - Sro 25 Mar, 2009

Ogniskowa, to taka pani co stoi i pilnuje ogniska ;)

qadest1 napisał/a:
Ogniskowa, to taka pani co stoi i pilnuje ogniska ;)

hahahaha :lol: :lol: :lol: a to dobre :D :D

oki oki teraz już będę wiedziała :] dzięki śliczne za pomoc :]:] jak tylko kiedyś pojawi się słońce :roll: to pobawię się wtedy makro :D

sobola4 - Pią 27 Mar, 2009

Witam!
Zdjęcia, zdjęcia ,zdjęcia myślałam, że to takie proste.
Przed kupnem nowego lepszego aparatu poświęciłam wiele czasu śledząc opinie na różnych stronach internetowych .Miotałam się między aparatem lustrzanym a kompaktowym. Decyzja padła na kompakt a jeżeli kompakt to jaki? Wybrałam Sony H50 ewentualnie Panasonic DMC-FZ50. Pojechałam do sklepu FOTOJOKER w Gdańsku po namowach sprzedawcy zmieniłam decyzję i kupiłam P80.Pan tak mnie zakręcił i był bardzo pewny swojej racji, że nawet nie obejrzałam aparatów przeze mnie wcześniej wybranych. Akcja zdjęcia i płacz. Dzwoniłam kilka razy do sklepu, że chcę go oddać ewentualnie wysłać do reklamacji i t d………
Na szczęście jest to forum i dziękuję Panu Erais za podane ustawienia no i uczę się.
Moje zdjęcia umieszczam na stronie Fotosik.pl pod nazwą sobola4
W dziale "Aparaty", dostępnym w menu u góry można obejrzeć zdjęcia dodane przez osoby mające taki sam aparat. Pozdrawiam

Erais - Pią 27 Mar, 2009

Witam serdecznie :smile: Obejrzałem właśnie Twoje zdjęcia- jak dla mnie całkiem ładne poprawne ujęcia :smile: Na jednym bym tylko ciut ratusz wyprostował :wink: Nie znam podanych przez Ciebie modeli, ale przypuszczam, że miałabyś te same problemy, co z Nikonem- jeśli zaś o Sony mowa, to miałem w ręku H3 i H7 (brat bliźniak H9), bo bardzo się nad Sony zastanawiałem (cztery lata miałem Sony P73), no H7 mnie odstraszył (chociaż tylko dzień robiłem nim zdjęcia) , jeśli panowie z Sony powtórzyli te same błędy w H50, to dopiero byś miała płacz i zgrzytanie zębów :smile:

Dziękuję za dobre słowa mam nadzieję, że po przeczytaniu całej instrukcji obsługi Nikon i wiadomości z tego forum coś mi w tej głowie zostanie i będę robić poprawne zdjęcia.
Wcześniej dodałam kilka zdjęć na stronę Trójmiejskiej galerii w celu przetestowania aparatu ktoś dodał komentarz cytuję” fajnie szkoda ze ostrosci brakuje”

http://galeria.mojeosiedl...94b7cb&start=24

Erais - Pią 27 Mar, 2009

No niby tak wygląda- ale tak przypatrując się z żoną doszliśmy do wniosku, że to raczej kontrast między białym a ciemnym powoduje takie wrażenie (białe jest za białe). Nikonem trudno robi się zdjęcia w zimie. A nie robiłaś go czasem na automacie, lub półautomacie ?

Automatu nie tykam, mogłam zrobić te zdjęcia trybie S lub P i to w samo południe kiedy słońce położone było wysoko nad horyzontem.
Erais - Pią 27 Mar, 2009

Czyli Nikon+ pogoda (zima)- mnie sikorka wyszła blado i płasko na tej samej zasadzie; to niestety wada kompaktów:
http://www.fotosik.pl/pok...dbfd07b5a7.html

qadest1 - Pią 27 Mar, 2009

Erais, Wydaje mi się czy z tą sikorką, to aparat nie trafił Ci z ostrością? Odnoszę wrażenie, że ostrość skupiona jest na gałązkach "przecinajacych" sikorkę, a ona sama znajduje się już w lekkim rozmyciu ;)
Erais - Pią 27 Mar, 2009

Generalnie całe zdjęcie jest nie ostre, choć aparat ostrość złapał, a w zasadzie jest "wyprane", ale masz rację- gałązki są najostrzejsze
drosera - Pią 27 Mar, 2009

To jest ten atlasowo-aksamitny bordowy kwiatek. Nie potrafię wydusić z mojego Nikona tego koloru, zawsze wychodzi ta czerwień . A to hippeastrum wpada prawie w czerń.

Hippeastrum Black Pearl

Przepraszam, widzę,że nie mozna powiększyć miniaturki. Zmienię serwer, ale nie lubię Fotosika , bo troszkę psuje zdjęcia.

qadest1 - Pią 27 Mar, 2009

Erais napisał/a:
Generalnie całe zdjęcie jest nie ostre
O tym nie pisałem, bo nie wiedzialem czy ta nieostrość jest spowodowanae jakąś kompresją na serwerze, gdzie zdjęcie było umieszczone ;)
Erais - Pią 27 Mar, 2009

Hmm... Drosera- może spróbuj podkręcić kolory, lub pobaw się balansem bieli; sam nie wiem co Tobie doradzić :neutral:
aQusiak50 - Sob 28 Mar, 2009

o widzę że dużo nowych użytkowników doszło ;dd

Drosera ten Twój kwiatek ten drugi jest świetny !

i nie łam się, mi też zbtnio nie wychodzą fotki `naszą p80`, ale próbuje, zmieniam ustawienia robie zdjęcia oglądam i porównuje i widać pewną poprawe :) ) troche artyków na temat balansu bieli iso poczytaj a bedzie lepiej ;dd

---------------------------------------------------------------------------------------------------
www.aqusiak50.fotosik.pl :mrgreen:

drosera - Sob 28 Mar, 2009

To są dzisiejsze ujęcia tego samego kwiatka. Czemu drążę ten temat?. Ano dalatego,że jestem też na forum kwiaciarskim i próbujemy zidentyfikować dwa podobne hippeastra, niestety nikt nie potrfi prawidłowo oddać tego koloru. Odnoszę wrażenie , że nie tylko Nikon jest daltonistą :roll: .

Erais - Nie 29 Mar, 2009

Tak jak pisałem, nie tylko Nikon; a tutaj coś więcej na ten temat: http://foto.recenzja.pl/S...-scope-all.html :smile:
lupo57 - Nie 29 Mar, 2009

drosera napisał/a:
niestety nikt nie potrfi prawidłowo oddać tego koloru

istnieje na to rada, kupić lustrzankę i dobry obiektyw, daltonizmu wtedy nie będzie :wink: :mrgreen:

pozdrawiam

marmur - Nie 29 Mar, 2009

Ja również mam kompakt fuji s9600, i wydaje mi się ,że aż takich problemów z kolorami nie mam. W dużej mierze z pewnością zależy wszystko od światła i oczywiście odpowiedni balans bieli.

pozdrawiam

qadest1 - Nie 29 Mar, 2009

lupo57 napisał/a:
istnieje na to rada, kupić lustrzankę i dobry obiektyw
niestety niekoniecznie ;) Wiele lustrzanek także posiada tą "przypadłość" ;) poprostu niektóre aparaty na czerwieniach głupieją ;)
drosera - Pon 30 Mar, 2009

Dziękuję za odpowiedzi. Oczywiście mogłaby być lustrzanka i dobry obiektyw, tylko, że ja nie potrzebuję tak zaawansowanego sprzętu. Jak narazie jestem początkującą "fotografką"
muszę zaprzyjażnić się z Nikonem i wycisnąć z niego wszystko co się da, nawet tą bordową czerwień. Tutaj np. ten kolor wyszedł w miarę poprawnie

Najgorzej wychodzi ta czerwień makowa. Kolor w miarę poprawny tylko nie ostre zdjecie.
Ten kolor wychodził jak dawałam krótki czas, ale co zrobić, żeby zdjęcie bylo jaśniejsze?

Ten Rhipsalidopsis ma takie wściekle czerwone kwiaty.

qadest1 - Pon 30 Mar, 2009

drosera napisał/a:
Ten kolor wychodził jak dawałam krótki czas, ale co zrobić, żeby zdjęcie bylo jaśniejsze?
Spróbować, wydłużyć czas przy tej samej przysłonie - czyli w trybie M, wtedy aparat ma go więcej (czasu), by przez dobraną przysłonę wpuścić więcej światła, lub próbować z kompensacją ekspozycji na "+" (o ile jest dostępne kompensowanie jej w nikonie ;) )
aQusiak50 - Nie 05 Kwi, 2009

witam ;) )

nowe fotki na www.aqusiak50.fotosik.pl ;) )
wejdźcie oceńcie, powiedzcie co myślicie.

pozdrawiam ;) )

Erais - Pon 06 Kwi, 2009

Najbardziej się mi podobają 3 pomarańczowe kwiatki - fajna kompozycja, szkoda, że ucięłaś płatek; bączek w kwiatkach się mi też podoba i bardzo fajnie jest zakomponowane i wykadrowane zdjęcie z drogą- na makro widzę pewną nieostrość, nie wiem czy to aparat, czy to wbicie fotek do fotosika- jeśli aparat (co się mu niestety zdarza), polecam Ci w takich sytuacjach tryb ręcznego ustawiania ostrości (MF) :wink:
aQusiak50 - Wto 07 Kwi, 2009

ja robiłam raz na makro , raz ręcznie ustawiałam ostrość.
a z tym żołtym kwiatkiem co płatek obciełam bo ja wtedy kłucałam tak nieumiejętnie że cała dygotałam i jeszcze sie wywaliłam ;pp

[ Dodano: Wto 07 Kwi, 2009 15:53 ]
mam pytanko .
dalczego w trybie M wychodza takie ciemne zdjęcia ? właściwie to czarne i nic na nich nie widać ;pp

Erais - Wto 07 Kwi, 2009

Tryb M jest trybem ręcznym- sama ustawiasz wartość czasu, przysłony i ISO (na automatycznym ISO tryb M ustawia zawsze wartość 64), wskaźnik na dole pokazuje Ci po zmianie parametrów niedoświetlenie, bądź prześwietlenie- zazwyczaj (bo czasem warto zrobić zdjęcie ciut jaśniejsze, lub ciemniejsze) wciskasz spust, gdy wskaźnik masz dokładnie po środku :smile:
Monika20 - Wto 07 Kwi, 2009
Dzień dobry mam aparat nikon coolpix s 710 mam pytanie czy wam odtwarza głośno dzwięk który jest nagrany na aparacie czy tak cicho ze do ucha musicie przyłożyć bardzo proszę o odpowiedz bo mój aparat był w naprawie i w sumie jest bardziej popsuty niz byl bo miał tylko paproszek z przesłonie :(
Erais - Wto 07 Kwi, 2009

Witaj :neutral: No mój P80 dźwięk odtwarza cichutko- i tak ma chyba każdy aparat z racji na bardzo mały głośniczek (moje wcześniejsze maleństwo Sony P73 też było cichutkie), ale do ucha to aparatu nie musiałem nigdy przystawiać, by słyszeć (no nie raz w Sony- tam był głośniczek jeszcze mniejszy) Generalnie lepiej chyba zrobisz jak popytasz na forum o S 710- wydaje też mi się, że zawsze możesz reklamować drugi raz, a jeśli jest na gwarancji to nawet żądać zwrotu pieniędzy.
Monika20 - Sro 08 Kwi, 2009
Powiem krótko że wlasnie tak zrobiłam chciałam o wymiane na nowy sprzet poniewaz w serwisie nikona posuli go jeszcze bardziej mial tylko paproszka wystarczylo wyczyscic nie dosyc ze czekalam na niego 3 miesiace to jeszcze przyslali go popsutego glosnik nie dziala oprogramowanie popsute bo za kazdym razem musialam nastawiac date i godzine poczym juz mam dosyc i chcialam nowy sprzac ale oczywiscie sie nie zgodzili odradzam wam serwis w warszawie bo ja duzo nerw stracilam na tych idiotow aparat mam od 30 listopada 2008 popsuł sie po sylewestrze bo wpadl paproszek i nie zamykala sie przeslona dalam go do naprawy 10 stycznia i od tego czasu wegruje z lodzi do serwisu a mamy juz kwiecien odradzam was serwis w wawie teraz to bede chyba wysylac do niemiec
Mart-inn - Sro 08 Kwi, 2009
wczoraj z racji pięknej pogody wybrałem się na starówkę , i........... może nie po to aby fotografować gołębie , a posiedzieć na ławeczce z żonką , ale jak już ptaszyska przyleciały to wypróbowałem na nich szybkie czasy otwarcia migawki a z racji tego ze ptaszyska strasznie szybko się poruszają ciężko złapać ostrość w całym kadrze .............no ale gadu gadu to nie forum ornitologiczne a fotograficzne więc takie o to rezultaty....
Michaello - Sob 11 Kwi, 2009

Moze ma ktos do sprzedania aparat nikon p80. jesli tak prosze o kontakt na prv mail Michaello2009@gmail.com
wypalacz - Czw 16 Kwi, 2009

Witam przeszperalem troche ten jak i poprzedni temat ale jakos nie zauwazylem nigdzie ustawien aparatu do robienia krajobrazow moze ktos polecic na jakich ustawieniach najlepiej fotografowac ?
z gory wielkie dzieki pozdrawiam :)

[ Dodano: Czw 16 Kwi, 2009 22:58 ]
I jeszcze jedno pytanko odnosnie redukcji do nikona p80 przczytalem calego bloga http://www.nikonp80blog.c...s-now-available i z tego co gosc pisze na samym koncu wynika ze bez problemu mozna na to zakladac rozne filtry jak i konwerter Raynox 250 jak myslicie oplaca sie zainwestowac 27$ i sprowadzic sobie cos takiego czy moze jest to totalna strata kasy

Erais - Pon 20 Kwi, 2009

Myślałem o kupnie tego pierścienia (na razie mnie na niego nie stać)- jedyne ryzyko to winietowanie widoczne na zdjęciach (Nikon ma dość szeroki kąt i dość wypukłą soczewkę więc bardzo prawdopodobne), ale trudno przewidzieć bez kupienia i sprawdzenia.
wypalacz - Pon 20 Kwi, 2009

mysle ze zaryzukuje i kupie tylko teraz pytanie ktory bedzie lepszy 52mm czy ten 55mm jak myslisz ktory wybrac ?
Erais - Pon 20 Kwi, 2009

Ja miałem sobie kupić 52mm- jak dla mnie taki bardziej uniwersalny, ale też tańsze filtry czy inne akcesoria
Flapjack - Czw 30 Kwi, 2009

Witam wszystkich
od kilku dni jestem posiadaczem P80; przeczytalem oba tematy dotyczace tego aparatu i dzieki za wszelkie wskazowki pomogliscie mi sie zdecydowac :) . Jestem poczatkujacym amatorem fotografii manualnej i zastanawialem sie nad lustrzanka jednak ktorys z postow Erais'a mnie przekonal do hybrydy i jestem bardzo zadowolony aparat oczywiscie ma swoje wady ale za taka cene robi super fotki przynajmniej jak na moj gust :) i fakt ze przy duzym zoomie gubi sie z ostroscia (choc nie zawsze) no ale mozna ja swietnie nastawic recznie , zoom przeszedl moje oczekiwania , a i przy slabym swietle i manualnych ustawieniach mozna osiagnac ciekawe efekty

zalaczam fotke zrobiona wczoraj z mojego tarasu

oczywiscie te smugi byly moim zamierzeniem stad ekspozycja 4 sek

Mam jeszcze takie pytanko bo jestem ciekawy jednej rzeczy mianowicie moj poprzedni aparat nicon coolpix s600 radzil sobie bardzo dobrze przy zdjeciach wewnatrz imprezy itp swiatlo sztuczne , natomiast p80 wymaga wiekszego dopieszczenia jednak i tak trudno jest uzyskac podobne efekty czy jest jakas odpowiedz z czego to wynika ? gorsza matryca , wiekszy obiektyw czy moze auto s600 bylo lepsze niz moje umiejetnosci z p80 ?

Pozdrawiam

Erais - Czw 30 Kwi, 2009

Witaj :smile: Generalnie co do Zoomu- niełapanie ostrości to jedno, ostre zdjęcia zaś to jeszcze inny temat- mianowicie ładna pogoda i czas 1/1000 (w ten sposób unikniemy mydlenia, na takim zoomie stabilizator sobie często nie radzi, zwłaszcza widzę to fotografując ptaki- niestety ISO idzie w górę). A zdjęcia w pomieszczeniach- nie wnikałem skąd się biorą kłopoty Nikona, ale fakt faktem; trzeba zrobić parę próbnych fotek i zdjęcia wychodzą ładnie, a o zdjęciach, gdy dzieje się jakaś szybka akcja: przez długie szukanie ostrości można w zasadzie o nich zapomnieć (chyba, że ustrzelimy coś fuksem). Jak chcesz to napisz do mnie na PW- wyślę Ci adres do zdjęć jakie robiłem na 18 syna mojego brata- rodzina była zachwycona. Po prawie roku użytkowania stwierdzam, że Nikon to aparat dla cierpliwych, ale ta cierpliwość owocuje ładnymi zdjęciami. :smile:
Flapjack - Czw 30 Kwi, 2009

Erais napisał/a:
Witaj :smile: Generalnie co do Zoomu- niełapanie ostrości to jedno, ostre zdjęcia zaś to jeszcze inny temat-

Wiem wiem , mi chodzi o nielapanie ostrosci na auto przy dalekich odleglosciach , czasami trafi a czasami nie i wtedy wszystko jest rozmyte jakbym przed obiektyw postawil butelke po mleku ;) no ale troche zabawy i wszystko da sie zrobic , ja probowalem na zdjeciach serferow efekty wychodza ciekawe jak wyjdzie slonce i cos ciekawego ustrzele to sie podziele !

pozdrawiam

[ Dodano: Czw 30 Kwi, 2009 17:29 ]
mam jeszcze jedno pytanie przy jakich ustawieniach uzyskac najwieksze powiekszenie przy macro ?

setup program macro ?
czy program manualny/pol automatyczny i ustawic focusa na macro ?

jaka ogniskowa jest najlepsza?

Erais - Czw 30 Kwi, 2009

Programu do macro nie używałem- stronię od programów tematycznych, chyba najlepiej ustawić tryb A, S, lub M i spróbować zabawę przy wciśniętym kwiatku- parę fotek obrobionych Gimpem znajdziesz tutaj: http://erais.fotosik.pl/albumy/438825.html

[ Dodano: Czw 30 Kwi, 2009 21:01 ]
No i jeszcze coś na ten temat z netu: http://www.lumisfera.pl/t...%C4%99towy.html

qadest1 - Pią 01 Maj, 2009

Flapjack napisał/a:
moj poprzedni aparat nicon coolpix s600 radzil sobie bardzo dobrze przy zdjeciach wewnatrz imprezy itp swiatlo sztuczne , natomiast p80 wymaga wiekszego dopieszczenia jednak i tak trudno jest uzyskac podobne efekty czy jest jakas odpowiedz z czego to wynika ? gorsza matryca , wiekszy obiektyw czy moze auto s600 bylo lepsze niz moje umiejetnosci z p80 ?

Jeżeli chcesz porównać, który aparat robił lepsze fotki w podobnych warunkach oświetleniowych, to nie porównuj pracy automatu poprzedniego modelu i swoich nastaw manualnych aktualnego aparatu ;) aby porównać jakość fotek musiałbyś robić i starym i nowym modelem na "auto" by zobaczyć, który sobie lepiej radzi ;)

Flapjack - Pon 04 Maj, 2009

qadest1 napisał/a:
Flapjack napisał/a:
moj poprzedni aparat nicon coolpix s600 radzil sobie bardzo dobrze przy zdjeciach wewnatrz imprezy itp swiatlo sztuczne , natomiast p80 wymaga wiekszego dopieszczenia jednak i tak trudno jest uzyskac podobne efekty czy jest jakas odpowiedz z czego to wynika ? gorsza matryca , wiekszy obiektyw czy moze auto s600 bylo lepsze niz moje umiejetnosci z p80 ?

Jeżeli chcesz porównać, który aparat robił lepsze fotki w podobnych warunkach oświetleniowych, to nie porównuj pracy automatu poprzedniego modelu i swoich nastaw manualnych aktualnego aparatu ;) aby porównać jakość fotek musiałbyś robić i starym i nowym modelem na "auto" by zobaczyć, który sobie lepiej radzi ;)

Moze niejasno sie wyrazilem , chodzi dokladnie o to o czym ty napisales , na Auto stary s600 radzi sobie lepiej niz p80:)

[ Dodano: Pon 04 Maj, 2009 14:41 ]
Edit

co do akcesoriow do P80 znalazlem ciekawa stronke , pisza ze do kazdej soczewki dokladaja przejsciowke :) zastanawiam sie nad rybim okiem :)

tutaj stronka (po Hiszpansku)

http://www.digitaltoyshop...kon_Coolpix_P80

Erais - Pon 04 Maj, 2009

Stronka faktycznie ciekawa- odradzałbym tylko kupowanie zewnętrznej lampy błyskowej (błysk wbudowanej lampy powoduje błysk lampy dodanej, więc ta dodana nic nam nie daje http://www.jaskiniowcy.com/fotocela.html ) :smile:
Stokrotka - Pon 04 Maj, 2009

dawno nie zaglądałam.....

wczoraj byłam w Białowieży no i zabrałam ze sobą apracik :] zauważyłam, że na trybie P zdjęcia mimo, że czasem ruszone to wychodziły zdecydowanie ładniej niż na Auto; z racji pięknej pogody zdjęcia wyszły super, z super kolorystyką, taką żywą i prawdziwą jaką widziałam własnym okiem (znajomy miał jakiegoś Fuji bodajże i jego fotki, chociaż ładne itp. to kolorystykę taką bledszą mają); nadal drażni mnie te przekrzywianie obrazu, ale chyba zacznę aparat po skosie trochę brać to wtedy prosto zdjęcia w miarę wychodzą ;)

jak wrzucę gdzieś na neta zdjęcia to dam znać i dam link

aha jeszcze jedno, za każdym razem jak włączałam aparat to przez 2-3 sek był totalnie biały ekran(tz. bardzo bardzo jasny) dopiero po chwili ustawiał się normalnie, czy to mogło być spowodowane tym, że dosyć mocno świeciło słońce?? bo w domu normalnie się odpala

Edit:

ok, link mam w podpisie, podaję też tutaj: http://picasaweb.google.pl/olgasiedlce folder Białowieża, dla porównania wrzuciłam tam też fotki z tego Fuji, czekam na komentarze i uwagi :]

Edit2:

aha kolegi zdjęcia są w tym folderze od pierwszego do takiego z tabliczką czerwoną, moje z P80 od zdjęcia z tarpanem do końca

Flapjack - Wto 05 Maj, 2009

Erais napisał/a:
Stronka faktycznie ciekawa- odradzałbym tylko kupowanie zewnętrznej lampy błyskowej (błysk wbudowanej lampy powoduje błysk lampy dodanej, więc ta dodana nic nam nie daje http://www.jaskiniowcy.com/fotocela.html ) :smile:

jakos od zawsze mialem takie zboczenie zeby omijac flasha kiedy tylko mozna ;)
Wczoraj krecilem sobie time laps'owe nadejscie nocy i pstrykalem tez ksiezyc wasze rady z tych tematow o P80 sie sprawdzily :)

Erais - Wto 05 Maj, 2009

Stokrotko- na P, zawsze wychodzą lepiej niż w auto (bądź co bądź to jednak półautomat), jedyna wada trybu P- potrzebujesz czasu 1/500 a on sobie 1/60, bo ładna pogoda i później poruszenia (o poruszeniach piszę na początku tej strony). Polecam- włącz sobie siatkę (uczy kadrowania), a co do krzywizn budynków, to to w pewnym sensie "normalne" (można w gimpie wyprostować). Nie wiem co walło elektronice- może faktycznie aparat się przegrzał :smile: A tu moje ostatnie zdjęcia, zresztą juz umieszczone na "ptasim" forum :wink: http://www.fotosik.pl/pok...420127edd9.html http://www.fotosik.pl/pok...807120c939.html http://www.fotosik.pl/pok...41a31d3ee8.html
Flapjack - Sro 06 Maj, 2009

ja wczoraj mialem polowanie na osy pszczoly i co tylko sie sadza na kwiatkach , niestety bylo slonecznie wiec kadrowalem przez wizjer i nie zawsze trafialem , nie zawsze tez zdjecie wychodzilo ostre ale uzyskalem np cos takiego :) oczywiscie wykadrowane sporo bo robilem z ok 2 metrow

tutaj zdjatko grzybicy na lawce http://photos-c.ak.fbcdn....1826_238283.jpg

:)

Pozdrawiam

Erais - Nie 10 Maj, 2009

[ Dodano: Nie 10 Maj, 2009 10:07 ]

Flapjack - Pon 11 Maj, 2009

Ladne zyrafy :)
ja wczoraj zrobilem panorame 360 stopni z jednego z najwyzszych punktow mojego miasta :)

Mart-inn - Pon 11 Maj, 2009

jeśli chodzi o zdjecia z safari , to wszystko ładnie piknie jak niekorzysta się z mega zoom'u p80 ............ tygrysek już nie za ostry , kolorki wyblakły i wszech otaczająca go zieleń zabija jego czarno zółte pasy....

przepraszam troszke za taka krytykę ale sam powstrzymuję się od korzystania z dużego zoom'u bo wszystko wygląda ładnie pięknie na małym ekraniku nikona a w domu ehhhh no nie jest dobrze

Erais mam pytanko do Ciebie a propo zamiennikow akumulatorów do nikona , jak to jest na allegro ceny 20- 30 pln, na ceno 40pln Hahnel 70 , Hama 90 i oryginal nikona 100pln jaka pomiedzy nimi jest roznica zeby sie nie wpakować w jakąś tandetę. Oczywiście kazdy wypisuje o niebywałej żywotnosci i super ogniwach litowo jonowych. co wybrać?

Erais - Pon 11 Maj, 2009

Tygrysek jest wycięty i dlatego tak wygląda, był baaardzo daleko, ale nie aż tak daleko by nie wyszło fajne zdjęcie, tylko się mi nie podobał w tej dali, natomiast żyrafy i zeberka (zresztą nie tylko one) były robione na 18x i Nikon poradził sobie z tym może nie doskonale, ale dobrze- niestety warunek: jak pisałem czas 1/1000, by nie było mydła, a tym samym ładna pogoda, bo ISO podbijał od 200 do 800, ale nawet i na 800 jak dla mnie (bez kadrowania zdjęcia oczywiście, bo wyjdzie jak tygrysek), szumy są znikome. Ja z tej wycieczki jestem bynajmniej zadowolony, jeszcze mi się tak dobrze nigdy nie fociło, jak teraz Nikonem :smile: A Zebry to były po drugiej stronie stawu :smile: Co do baterii: kupiłbym oryginalną za 100wke i nie oglądał się na zamienniki: przy tych zamiennikach aparaty lubią wariować (od wielu znajomych brata słyszałem tę opinię); raz jest napięcie, raz nie ma, raz się wyłącza raz się załącza, raz trzyma dłużej, to znów krócej i właśnie takie "cuda na kiju" odstraszyły mnie od zamienników (i jeszcze nie mam drugiego akumulatora), oczywiście pewnie od wielu szczęśliwców, którym się nic nie dzieje usłyszysz odwrotną opinię :wink:
Flapjack - Sro 13 Maj, 2009

Wczoraj skorzystalem z poradnika jak fotografowac krople wstawionego kiedys przez Eraisa oto kilka efektow ...

http://farm3.static.flick...c4f990c40_b.jpg
http://farm3.static.flick...cf301ef9f_b.jpg
http://farm4.static.flick...b7f4145af_b.jpg

zdjecia robione z reki na autofokusie mierzonym na kran :)

Erais - Sro 13 Maj, 2009

Łał- super :smile: Jestem pod wrażeniem :shock:
Flapjack - Sro 13 Maj, 2009

Dzieki
wszystkie zdjecia ktore moim zdaniem wyszly fajnie z P80 umieszczam w tej galerii http://www.flickr.com/pho...57617685251637/ jakby ktos chcial zobaczyc :)
Pozdrawiam

Erais - Czw 14 Maj, 2009

Twoje fotki potwierdzają raz jeszcze, że mimo pewnych niedociągnięć w konstrukcji (choćby brak możliwości mocowania filtrów), ten aparat się po prostu sprawdza i da się nim robić dobre zdjęcia :smile: A co do filtrów- jeśli komuś chce się bawić; wystarczy odpowiedni korek od dezodorantu (najlepiej czarny), tak by móc go nasunąć na cienką lufę tak z 3mm i by nie spadał, po drugiej stronie wycinamy w nim otwór na filtry 37mm i można mocować jakie tylko potrzeba- patent nie sprawdzony, ale powinien działać :wink: Należy tylko pamiętać o zdjęciu korka przed wyłączeniem aparatu, by go nie uszkodzić :smile:
qadest1 - Czw 14 Maj, 2009

:grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:
Erais napisał/a:
patent nie sprawdzony, ale powinien działać
no widać, że nie sprawdzony i nie zadziała! ;) do czego Chcesz przymocować te filtry, skoro korek po dezodorancie nie ma gwintu???? ;) Otwór zrobiony własnoręcznie... Spróbuj do niego umocować polar kołowy ;) zobaczymy co Zdziałasz ;) Sorry Erais, ale Twój pomysł wydaje mi się nieco dziwaczny i śmieszny :D A nie lepiej było by pokombinować może cośz filtrami typu cokin? ;)
Swojądrogą nie wiedziaem, że Wasz niki nie ma gwintu na lufce :(

Flapjack - Czw 14 Maj, 2009

Niezly pomysl ale ja na pewno tego nie zrobie bo na pewno w pierwszy dzien zapomnial bym zdjac i moglo by sie to zle skonczyc :)

wczoraj znowu strzelalem krople, tym razem spadajace do pelnej szklanki
tutaj sampel

link http://www.flickr.com/photos/smallbit/3529818455/ tam jest ich wiecej

Erais - Czw 14 Maj, 2009

qadest1 napisał/a:
no widać, że nie sprawdzony i nie zadziała
tzn. nie sprawdzony na Nikonie- na Zenicie działał doskonale, a filtr po prostu musisz wcisnąć w wycięty otwór tak, by nie wypadał, natomiast korek jak już pisałem, naciągnąć na obiektyw i musi to być tak dopasowany, by siedział na nim jak dekielek (w wypadku Nikona musi to być koniec wysuwanej "lufy"- dla tego jest tak ważne by nie zapomnieć go zdjąć) w Zenicie umieszczany był z tego co pamiętam wewnątrz :wink:
juuusst - Pią 15 Maj, 2009

Witam :) nikona posiadam już rok, ale dopiero niedawno zaczęłam go rozpracowywać, wcześniej tata kupił bo mu się spodobał na wystawie, coś się tam popstrykało i było, jednak mnie już mnie to nie satysfakcjonuje i chciałabym robić dobre zdjęcia, z "głową". Przeczytałam wcześniejsze posty i mam pytanie o głębię ostrości. Nie mogę sobie poradzić z ustawieniem rozmytego tła.. Ładnie mi to wychodzi tylko na programie makro, a chciałabym sama ustawić przesłone na manualnym żeby uzyskać ładny efekt np. przy portrecie.. Dużo naczytałam się o tych wszystkich ogniskowych itd itp i trochu się w tym wszystkim gubię :( Czy byłby ktoś miły wytłumaczyć mi to...? W ogóle nie wiem czy w naszym nikonie można uzyskać taki efekt, może ja mam za duże wymagania... Z góry dzięki i sory za odejscie od wątku..
qadest1 - Sob 16 Maj, 2009

juuusst napisał/a:
nie wiem czy w naszym nikonie można uzyskać taki efekt, może ja mam za duże wymagania...

hmm... to raczej Twoje za duże wymagania ;) niestety kompakty/hybrydy wyposażone są w małą fizycznie matrycę i to głównie determinuje Twoją głębię ostrości, przy portretach, o ile światło obiektywu jeszcze pzwala na uzyskanie w miarę sensownego rozmycia tła, o tyle właśnie matryca tu nie daje rady :( W zestawieniu z tym obiektywem daje dość dużą GO i nie wiele na to poradzisz ;) Możesz jedynie próbować, robić portrety na jak najdłuższej ogniskowej albo właśnie w trybie makro ;) Ja mając Panasonica FZ18 stosowałem właśnie taką sztuczkę w celu uzyskania małej głebi, włączałem tryb makro (w panasonicu był pod oddzielnym guzikiem - nie na pokrętle wyboru co pozwalało na zmianę pozostałych parametrów ;) ) i robiłem portrety na tzw. "makro tele" ;) Zawsze najlepsze rozmycie tła da Ci lustrzanka ze względu na dużą fizycznie matrycę i możliwość zastosowania obiektywu o światłosile 1.8 czy nawet 1.4 ;)
No i jeszcze pomaga stosowanie żelaznej zasady, że o ile Ty stoisz w punkcie "0" to fotografowany obiekt musi być w punkcie "1/3" a tło, które ma być rozmyte w punkcie "1" - czyli pomiędzy tłem a obiektem, Zachowujesz "2/3" odległości ;)

juuusst - Sob 16 Maj, 2009

Dzieki za odpowiedz ;) Szkoda no, będę musiała kombinować właśnie z takimi 'sztuczkami' jak mówisz :)
qadest1 - Sob 16 Maj, 2009

W galerii forum właśnie pokazało się zdjęcie Luzaczek... na którym widać małą głebię ostrości, była robione na przesłonie rzędu F6.3 F7.1 ;) z tego co pamiętam ale mała głębia została uzyskana głównie dzięki większemu rozmiarowi matrycy (E410) i zastosowaniu zasady 1/3 - obiekt; 1 - tło; pomiedzy tłem i obiektem 2/3 ;)
Kombinuj... napewno się uda ;)

Bardzo fajna głębia na tym zdjęciu, o to mi chodzi.. no nic, będę kombinować ;)

I jeszcze pytanie mam o to oprogramowanie 1.1 które Erais wcześniej dużo razy polecał. Mianowicie, chciałam zainstalować, robię wszystko wg instrukcji i przy kopiowaniu folderu firmware z plikiem firmware.bin pojawia się komunikat "nie można skopiować firmware, urządzenie zostało odłączone lub przestało odpowiadać".. Nie wiem w czym tkwi błąd, może ktoś coś wie na ten temat?:)

Erais - Sob 16 Maj, 2009

Nic nie doradzę :sad: Mi bez problemu uaktualnił. Dwie rzeczy mi przychodzą na myśl- sprawdź czy na pewno masz 1.0, a nie już 1.1 (kilka miesięcy po moim już sprzedawali z 1.1), napisz do Nikona co robić w takim przypadku: dość szybko dostaniesz maila z odpowiedzią :smile:
Erais - Sob 16 Maj, 2009

http://nikoneurope-pl.cus...tail/a_id/24892

ok napisalam, dzieki :)
Draug - Nie 17 Maj, 2009

Witajcie,

Rozważam zakup Nikona P80 i zastanawiam się, czy pasuje do moich potrzeb.
Nigdy wcześniej nie miałam własnego aparatu, aczkolwiek fociłam niezwykle frustrującą małpką typu no name, kilkoma Cybershotami znajomych... Lustrem też miałam okazję się pobawić (i, przyznam, podobało mi się, chociaż wiem, że lustro nie jest mi na tą chwilę potrzebne). Doświadczenie mam żadne, bo żadnego z tych aparatów - poza małpką - nie używałam więcej niż 1 dzień...
Potrzebuję aparat dość uniwersalny - taki, który mogłabym ze sobą zabrać na wakacje czy szkolną wycieczkę, ale chciałabym się też czegoś nauczyć i z czasem odejść od używania trybów tematycznych i przestawić się na manuala. :mrgreen:
Czu uważacie, że P80 byłby dla mnie dobrym wyborem? Czy gdybyście mieli po raz drugi kupić tego Nikona - zrobilibyście to? :wink:

Mart-inn - Nie 17 Maj, 2009

więc pstrykasz tu i tam , na wycieczce na imprezce itp , więc może lepszym wyborem będzie P5100 lub P6000 genialna jakosc wykonania , ustawienia manualne więc można się pobawić , a rozmiarowo bardziej mu do małpek niż mega zoomów w których nie widzę jakiegoś wielkiego potencjału jeśli mowa o prześciganie w zakresie krotności ogniskowej. Jeśli mowa już o nikonach to jest aparacik L100 przedziwne coś :) , taki odchudzony p80.

Na drugie pytanie czy wybrałbym ponownie P80 . teraz P90 :) hehehe choć miałbym duży problem bo pojawiła się silna konkurencja ,canon SX10 IS , SX1 IS i nie wiem czy nie postawiłbym na te modele

Stokrotka - Nie 17 Maj, 2009

ja bym się drugi raz zdecydowała na niego, jak na moje zerowe doświadczenie jestem bardzo zadowolona z tego co wychodzi mi tym Nikonikiem :]
Draug - Nie 17 Maj, 2009

Dzięki, Mart-inn :)

Choć przyznam, że nie ułatwiłeś mi wyboru. Zastanawiałam się jeszcze nad Kodakiem Z1015 (ale dygresje na tem temat nie w tym wątku).
Rozmiar nie ma dla mnie wielkiego znaczenia - nie zależy mi na kieszonkowym aparacie. No i cały czas jestem w kropce...

juuusst - Nie 17 Maj, 2009

Ja po raz drugi bym go nie kupila, wolałabym lustrzankę :D ale nie mogę powiedzieć ze nie jestem zadowolona. Zaczęłam robić teraz zdjęcia tylko na manualu (ciągle się uczę ;d) i jak tylko się to opanuje to wychodzą b.dobre :) Myślę ze do nauki jest bardzo dobry. Ja wcześniej miałam jakiegoś malutkiego olympusa i jak tylko przeszłam na nikona to od razu szok. Ale nie korzystałam z jego możliwości, dopiero teraz zaczęłam i jestem bardzo zadowolona. Trybów tematycznych osobiście nie polecam, uważam że na M można sobie ze wszystkim świetnie poradzić. Doświadczenia mieć nie trzeba, obsługa jest bardzo łatwa, Polecam poczytać trochu o fotografii (bardzo fajny poradnik nikona www.szerokikadr.pl duzo przykladow jest na P80) i metodę prób i błędów :) Ogólnie myślę, że jeśli chcesz robić 'zdjęcia z głową' i trochę sie przy tym wysilić a nie pstrykać na automacie to P80 się nadaje ;)
Flapjack - Pon 18 Maj, 2009

juuusst napisał/a:
.... W ogóle nie wiem czy w naszym nikonie można uzyskać taki efekt, może ja mam za duże wymagania...

qadest1 napisał/a:
...hmm... to raczej Twoje za duże wymagania ;) ... Ja mając Panasonica FZ18 ...

Ja mam nikona P80 i twierdze ze nie masz za duzych wymagan, oczywiscie sa pewne limity ktorych nie przeskoczysz np jezeli tlo bedzie bardzo blisko, Jezeli tlo jest "w miare" daleko mozna swobodnie rozmywac tlo bez programu macro, ja uzywam duzej ogniskowej oddalajac sie od obiektu , ustawiam minimalna dostepna wartosc przyslony i efekty sa calkiem ciekawe :)

Moge Ci przyslac kilka przykladowych zdjec z mala GO (wielu nie robilem ale jakies przyklady sie znajdzie :) ) jezeli Cie to interesuje podaj maila.

Draug napisał/a:
...Rozważam zakup Nikona P80 .... Czy gdybyście mieli po raz drugi kupić tego Nikona - zrobilibyście to? :wink:

Ja jestem w 100% zadowolony , kupil bym ponownie :)

tutaj masz kilka moich zdjec zrobionych nikonem p80 http://www.flickr.com/pho...57617685251637/

juuusst - Pon 18 Maj, 2009

Flapjack, mysle ze mnie zainteresuje :) juuusst@gmail.com, dzięki ;)
Erais - Pon 18 Maj, 2009

Gdybym miał teraz kupować ? Kupiłbym Nikona :smile: Rok już nim robię zdjęcia i mi amatorowi nie potrzeba do szczęścia nic więcej- a jak jeszcze teraz porobiłem nim zdjęcia w ZOO... no naprawdę z zadowoleniem oglądałem je w domu :smile: A jeśli ktoś ma zapędy do lustrzanki to Nikon jest w sam raz do nauki fotografii, by później przy jakiejś skromnej wiedzy kupić sobie lustro i niezbędne obiektywy. Ja się już jednak wyleczyłem z kompleksu lustrzanki- owszem, widzę zalety lustra i niedoskonałości Nikona, ale na co mi coś więcej, w dodatku tachać ze sobą cały lustrzankowy majdan... no czasem jest to niewygodne, już teraz myśląc np. o letnim pływaniu kajakiem zastanawiam się czy brać na niego P80, czy mój stary Sony- dużo mniejszy i mniejsza szkoda jak się utopi. Co do P90, to czekam na opisy pierwszych użytkowników, obawiam się niedoskonałości wynikających z jego zoomu, a nawet za bardzo sobie nie wyobrażam zrobienia ostrego zdjęcia w pewnych warunkach na zoomie x24 (drżenie dłoni, ruch powietrza), skoro widzę jak się "męczy" P80 na zaledwie x18 :wink:

Mart-inn - Pon 18 Maj, 2009

Draug napisał/a:
Dzięki, Mart-inn :)

Choć przyznam, że nie ułatwiłeś mi wyboru. Zastanawiałam się jeszcze nad Kodakiem Z1015 (ale dygresje na tem temat nie w tym wątku).
Rozmiar nie ma dla mnie wielkiego znaczenia - nie zależy mi na kieszonkowym aparacie. No i cały czas jestem w kropce...

Sorry , kierowałem się właśnie rozmiarem choć widzę że nie potrzebnie , więc jeśli mogę już coś doradzić to wybrać już naprawdę tanią p80'kę bądź też l100 lub p90 a z konkurencji canon SX 10IS , nie wymieniam SX1 bo to już wyższa półka cenowa i za tą cenę mozna mieć D60 bądz też A300.

Mart-inn - Pon 18 Maj, 2009

ale jeśli satysfakconuje Cie taka jakość zdjęć to P80 jak znalazł :)
Flapjack - Wto 19 Maj, 2009

żeby mieć większe pojecie o jakości zdjęć wykonanych z P80 polecam np galerie Flickra

http://www.flickr.com/cameras/nikon/coolpix_p80/

Erais - Sro 20 Maj, 2009

Powracając do tematu akumulatora: przed wyjazdem do ZOO naładowałem i ładuję właśnie ponownie- wyszło mi robiąc na wizjerze 263 fotki, do tego parę z lampą (chyba z pięć), do tego czekając prawie dwie godziny na pociąg oglądaliśmy z żoną fotki, do tego blisko dwie godziny w pociągu odwracałem niektóre zdjęcia, przybliżałem itd. No i teraz dwa spacery, gdzie na ekranie robiłem natychmiastową weryfikację co do kosza, co zostaje, tak więc sądzę, że używając tylko wizjera, nie załączając ekranu, bez oglądania obracania itd. spokojnie można by te 300- 350 fotek zrobić :smile:
Flapjack - Czw 21 Maj, 2009

Erais napisał/a:
Powracając do tematu akumulatora: przed wyjazdem do ZOO naładowałem i ładuję właśnie ponownie- wyszło mi robiąc na wizjerze 263 fotki, do tego parę z lampą (chyba z pięć), do tego czekając prawie dwie godziny na pociąg oglądaliśmy z żoną fotki, do tego blisko dwie godziny w pociągu odwracałem niektóre zdjęcia, przybliżałem itd. No i teraz dwa spacery, gdzie na ekranie robiłem natychmiastową weryfikację co do kosza, co zostaje, tak więc sądzę, że używając tylko wizjera, nie załączając ekranu, bez oglądania obracania itd. spokojnie można by te 300- 350 fotek zrobić :smile:

Ja nakrecilem 10 sekundowy filmik time lapse (300 zdjec), do tego zrobilem 70 fot z czego 1/4 z flashem, nie ogladalem ani jednej ekranu nie zalaczalem praktycznie wcale :)

tomek76k7 - Czw 21 Maj, 2009

nic nadzwyczajnego ja w swoim canonie SX10 IS na jednych akumulatorkach robię od 600 do 800 fotek wiec nie wiem czym się zachwycacie?
Erais - Czw 21 Maj, 2009

Nie chodziło mi o zachwyt- po prostu po raz pierwszy zwróciłem uwagę, ile Nikon robi zdjęć na naładowanym aku- a że często się ktoś o to pyta, to zamieściłem :smile:

tomek76k7 napisał/a:
nic nadzwyczajnego ja w swoim canonie SX10 IS na jednych akumulatorkach robię od 600 do 800 fotek wiec nie wiem czym się zachwycacie?

Co do informacji to byla odnosnie wielu poprzednich postow i opinii ze p80 ma slaba baterie ktora starcza na 100-150 zdjec , jednak wszyscy cieszymy sie razem z toba :) ), gratulujemy udanego zakupu, z tej radosci to az tematy pomyliles bo ten chyba jest o P80 :)

Erais - Czw 21 Maj, 2009

Flapjack napisał/a:
opinii ze p80 ma slaba baterie ktora starcza na 100-150 zdjec

i prawie się z tym zgadzam- jeśli ktoś używa ekranu. Jak się przekonałem- żre to to dużo prądu :smile:

tomek76k7 - Czw 21 Maj, 2009

to znaczy że P80 nie porównujecie z żadnym innym aparatem tak wynika z twojej wypowiedzi Flapjack no bardzo wąski temat obrałeś tylko gratulowac

tomek76k7 napisał/a:
to znaczy że P80 nie porównujecie z żadnym innym aparatem tak wynika z twojej wypowiedzi Flapjack no bardzo wąski temat obrałeś tylko gratulowac

Alez oczywiscie ze porownujemy ale w tematach do tego adekwatnych np

http://forum.optyczne.pl/...8&highlight=p80
http://forum.optyczne.pl/...1&highlight=p80
http://forum.optyczne.pl/...6&highlight=p80
http://forum.optyczne.pl/...5&highlight=p80
http://forum.optyczne.pl/...8&highlight=p80

i wielu wielu innych !!!

Erais - Czw 21 Maj, 2009

:smile: ale żeś spis wygrzebał :smile: Ale zgadzam się z tobą całkowicie: w dziale Panasonica jest o Panasonicu, w dziale Kodaka o Kodaku, a u nas dyskutujemy o Nikonie, prezentujemy zdjęcia, uczymy się nawzajem fotografii i myślę też, że każdy z nas pomaga komuś tam uzyskać lepszą wiedzę o danym modelu aparatu niż posiadłby ją z opinii, czy testów- tu ni ma lipy picu, są zdjęcia i nasze wypowiedzi :smile: Zresztą już nie raz mówiłem: jak przeczytałem opinię o moim Sony, to bym go nigdy według tych opinii nie kupił i na moje szczęście pięć lat wstecz nie miałem internetu, kupiłem, zrobiłem tysiące kapitalnych zdjęć i zawsze będę to podkreślał, że Sony P73 to dobry i udany aparat. Dla tego z dużą rezerwą podchodzę do testów i opinii, wolę zdanie kogoś, kto ma aparat i robi nim zdjęcia :smile:
Mart-inn - Sob 23 Maj, 2009

ojej kolega prowadzi sklep z canonikami i trzeba czymś zachęcić w tym przypadku wytrzymałym i bardzo wydajnym akumulatorem NB4-300 który jest opcjonalnym akumulatorem i wykonuje do 600 zdjęć
drosera - Nie 24 Maj, 2009

Wiecie co mnie najbardziej denerwuje w tym P80..... dekielek. tutaj producent poszedł na łatwiznę. Moja wcześniejsza cyfrówka , to podróbka Sony, niemiecki skladak za 300 zł też z tym dekielkiem,ale ,że kupię Nikona z tym wytworem nowoczesnej techniki, to nawet mi się nie śniło.

Ostatnio ćwiczę zdjecia pod światlo. Niestety nie potrafię uniknąć przepałów. Wiem, wiem, że to wyższa szkoła jazdy, ale jednak może mi sie kiedyś uda.

qadest1 - Pon 25 Maj, 2009

Napewno Ci się uda :) Spróbuj na manualu skorygowac ekspozycję :) A jeśli chodzi o te wrzucone foty, to nie jest tak źle ;) jako takich "białych plam" nie ma i szczegóły nie zostały całkowicie zatracone ;) (moim skromnym zdaniem oczywiście) ;)
drosera - Pią 29 Maj, 2009

Qadest dziękuję za rady.

To jest zdjęcie zrobione pod światlo , niepozornego kwiatuszaka czarnej begonni królewskiej. Zauważylam , że dzięki takiemu ujęciu można wydobyć połysk.

Jeszcze jedno. Jak się ustawia ekspozycję w ustawieniach ręcznych. Czy to jest możliwe w P80.

Erais - Pią 29 Maj, 2009

Tak- i to jak najbardziej na trybie M: ustawiasz czas i przysłonę względem ustawionej wartości ISO (gdy wartość ISO masz w P80 ustawioną na auto to na M jest zawsze 64), wskaźnik na dole wskazuje ci niedoświetlenie, lub prześwietlenie- im bliżej środka ( lub jedna kreska środkowa), tym lepiej :smile:
Flapjack - Czw 04 Cze, 2009

troche zabawy pod prysznicem :)

drosera - Czw 04 Cze, 2009

Erais owszem korzystam z tego o czym piszesz, przepraszam, to ja źle sformułowałam pytanie, chodziło mi o kompensację ekspozycji, która jest dostępna na automacie. W trybie manualnym funkcja kompensacji ekspozycji nie jest dostępna.

Flapjack przede mną daleka droga do takich zdjęć. Malutkie pytanie, ile zrobiłeś tych zdjęć :lol: dla tych dwóch. Pytam tak z ciekawości , bo ja mam duży przesiew, baaaardzo duży.

Erais - Czw 04 Cze, 2009

No zgadza się- z tym że na M możemy zrobić coś podobnego doświetlając, lub prześwietlając zdjęcie (chyba wyjdzie na to samo co używanie EV)
Flapjack - Pią 05 Cze, 2009

Cytat:
Flapjack przede mną daleka droga do takich zdjęć. Malutkie pytanie, ile zrobiłeś tych zdjęć :lol: dla tych dwóch. Pytam tak z ciekawości , bo ja mam duży przesiew, baaaardzo duży.

Z prysznicem niewiele, tzn zrobiłem kilkanaście z rożnymi ustawieniami prysznica (np na ukos w gore itp) i z tym akurat problemów nie ma bo woda leci cały czas może jakieś 10% wyszło nieostrych , albo ostry był nie ten plan który chciałem :) problem zaczyna sie jak robisz fotki kropel spadających do szklanki bo wtedy oprócz ostrości trzeba mieć idealny timing czego oczywiście manualnie nie da się ogarnąć wiec bardziej trzeba liczyć na szczęście (w takim przypadku to może z 2-5% jest ok :) ). oczywiście jeżeli ktoś poluje na konkretna faze rozbicia sie kropli o szklankę wody oto moje przykłady

Z tym prysznicem to na prawdę prosta sprawa , ustaw czas na 1/2000 , włącz Flasha i testuj , ja daje balans bieli na światło żarowe bo takie barwy bladziej mi się podobają :) a i dobrze włączyć makro :) . W tym , lub poprzednim temacie o P80 Erais wrzucił jako bonus link jak fotografować krople , poszukaj go - tam jest sporo ciekawych porad :)

Draug - Nie 14 Cze, 2009

Czy u Was też makro + flash = wielka zaciemniona przestrzeń na dole kadru spowodowana (jak wywnioskowałam) faktem, że wysunięty obiektyw zasłania światło? :(
Flapjack - Wto 16 Cze, 2009

Draug napisał/a:
Czy u Was też makro + flash = wielka zaciemniona przestrzeń na dole kadru spowodowana (jak wywnioskowałam) faktem, że wysunięty obiektyw zasłania światło? :(

Przejrzałem wszystkie fotki robione z bliska z Flashem i nie zauważyłem takiej przypadłości ... ale możesz to sobie swobodnie sprawdzić spoglądając na aparat od boku z wysuniętym Flashem przyłóż jakiś sztywny element żeby zobaczyć gdzie mniej więcej zaczyna się cień spowodowany przysłanianiem światła przez obiektyw (musisz wziąć poprawkę na DYFRAKCJE , nie znam tez dokładnie działania flasha wiec zakładam ze wiązki światła mogą wychodzić zarówno z jego górnej jak i dolnej krawędzi :)

Poniżej podaje ilustracje :) sorry za jakoś ale tylko painta mam pod ręka
cień powinien sie zacząć gdzieś pomiędzy dwiema liniami, jeżeli obiekt któremu robisz zdjęcie tam się znajduje , to bardzo prawdopodobne ze czarny obszar to cień obiektywu

tak mi się nudzi ...

[ Dodano: Wto 16 Cze, 2009 17:25 ]
Oczywiście należny wziąć pod uwagę wysuwany fragment obiektywu :P

bomilek - Sro 17 Cze, 2009

Witam

W tej chwili mam w moim Nikonie P80 kartę z prędkością zapisu chyba 2,5x i zastanawiam się czy jest sens kupic jakąś szybszą kartę. Czy ktos z użytkowników tego aparatu ma z tym jakieś doświadczenie czy przyśpieszy to zapis zdjęć bo w tej chwili to dość długo je zapisuje nawet 2 do 3 sekund a to chyba jest sporo czasu:(

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedź

Erais - Sro 17 Cze, 2009

Witaj :smile: Jakiej konkretnie karty używasz? Ja od samego początku używam SanDisk Extreme III i na prędkość nie narzekam- kupiłem 2 GB. Wiem że zwykłe SanDiski strasznie się wlokły w innych aparatach, dlatego wybrałem właśnie taką.
bomilek - Sro 17 Cze, 2009

Witaj
Używam karty taka jaka była w komplecie jak aparat kupowałem czyli Transcend 4Gb. Zastanawiam się nad kupnem szybszej karty ale nie chce zbyt dużo kasy na to przeznaczać tak więc znalazłem karty tej samej firmy tylko że SDHC z zapisem 12 lub 16MB/s. Z tego co wyczytałem w instrukcji to aparat ten obsługuje takie karty tylko ciekawe jakie ma ograniczenie w prędkości zapisu sam aparat bo jak robię zdjęcie bez karty to na pamięci wewnętrznej zapisuje zdjęcie z prawie taką samą prędkością jak na kartę.

Erais - Czw 18 Cze, 2009

Z 16 MB/s chyba będziesz zadowolony- wczoraj wyczytałem o swojej, że ma 20 MB/s. Niestety, na kartach nie ma co oszczędzać, za swoją dałem 90 zł, a mogłem kupić zwykłą też 2 GB, za 15- na szczęście brat mi to wybił z głowy. A co do ceny- na e-cyfrowe znajdziesz taką jak moja za 65 zł, cena w miarę, a zdjęć na niej zmieścisz niby 420, a że zdjęcie zdjęciu nie równe, to właśnie mam na swojej 600 i jeszcze jej nie zapełniłem :smile:
Flapjack - Czw 18 Cze, 2009

miedzy SD i SDHC jest zauważalna różnica , mam obie po 4GB SD ze starego nikona a SDHC dostałem w komplecie , raz ja zostawiłem u znajomka i musiałem używać SD !!! najlepiej popytaj się znajomych czy ktoś nie ma takiej karty to przetestujesz
Mart-inn - Czw 18 Cze, 2009

z czystym sumieniem mogę polecić kartę SD Lexar Professional , idealnie współpracuje z Nikonami , zarówno w kompakcie jak i lustrze , jest naprawdę szybka.
Draug - Pią 19 Cze, 2009

Flapjack napisał/a:

Przejrzałem wszystkie fotki robione z bliska z Flashem i nie zauważyłem takiej przypadłości ... ale możesz to sobie swobodnie sprawdzić spoglądając na aparat od boku z wysuniętym Flashem przyłóż jakiś sztywny element żeby zobaczyć gdzie mniej więcej zaczyna się cień spowodowany przysłanianiem światła przez obiektyw (musisz wziąć poprawkę na DYFRAKCJE , nie znam tez dokładnie działania flasha wiec zakładam ze wiązki światła mogą wychodzić zarówno z jego górnej jak i dolnej krawędzi :)

Poniżej podaje ilustracje :) sorry za jakoś ale tylko painta mam pod ręka
cień powinien sie zacząć gdzieś pomiędzy dwiema liniami, jeżeli obiekt któremu robisz zdjęcie tam się znajduje , to bardzo prawdopodobne ze czarny obszar to cień obiektywu

Obrazek

tak mi się nudzi ...

[ Dodano: Wto 16 Cze, 2009 17:25 ]
Oczywiście należny wziąć pod uwagę wysuwany fragment obiektywu :P

Ostatnio zauważyłam, że to zależy głównie od kąta, pod jakim robię zdjęcie. Im bardziej pionowo, tym większy cień, więc teraz staram się na płasko i czasami udaje mi się tego nieprzyjemnego "bonusu" uniknąć. Więc to chyba rzeczywiście kwestia tego obiektywu. Zresztą on zawsze jest wysunięty, jeżeli aparat jest włączony, nie da się go tak schować jak na obrazku :-)

Niewypał - Sob 27 Cze, 2009
Temat postu: Nikon Coolpix P80
Nikon Coolpix P80 co o nim sądzicie jak wychodzą z niego fotki, czy radzi sobie w ciemnych pomieszczeniach?

[ Dodano: Nie 28 Cze, 2009 08:27 ]
:roll:
:roll:
Czytałem już o ciemnościach itd. widzę że nie ma z tym problemu.

Mam jeszcze jedno pytanie czy karta pamięci od Olympusa xD-Picture Card M2GB pasuje do tego Nikona?.......oraz akumulatorki R6/AA Mignon 2000mAh- 1,2V też się nadają?....

Erais - Nie 28 Cze, 2009

Niewypał napisał/a:
Czytałem już o ciemnościach itd. widzę że nie ma z tym problemu.

Ma i nie ma- tzn. często "nie lubi" ustawiać ostrości- wtedy trzeba ręcznie. Tak więc na jakimś przyjęciu w zaciemnionej sali można zapomnieć o szybkim zdjęciu tzw. "sytuacyjnym", chyba, że wyjdzie fuksem.

[ Dodano: Pon 29 Cze, 2009 07:58 ]
Aha- karty Olympusa nie założysz, akumulatorków R6 żadnych również; tu masz dokładny opis:
http://www.nikon.pl/produ...ifications.html

stefa67 - Pon 06 Lip, 2009

Witam
Czy ktoś może mi powiedzieć jak zrobić P80 zdjęcie bez ziarna z maksymalnie wysuniętym zoomem. .najlepiej jak przedszkolakowi bo nie wszystko łapię.
Dzięki

Flapjack - Wto 07 Lip, 2009

stefa67 napisał/a:
Witam
Czy ktoś może mi powiedzieć jak zrobić P80 zdjęcie bez ziarna z maksymalnie wysuniętym zoomem. .najlepiej jak przedszkolakowi bo nie wszystko łapię.
Dzięki

Jakie masz ustawienia ISO ?

edit moje ostatnie fotki w mrocznym lesie :P
http://www.flickr.com/photos/smallbit/3689253391/

Erais - Wto 07 Lip, 2009

Z szumami jak już pisałem bywa różnie- raz wyskakuje przy ISO 200, a raz przy 800 go nie ma (składa się na to wiele czynników). Generalnie przy ISO 64, 100 i 200 nie powinnaś go dostrzegać- lecz ustawienie któregoś z tych parametrów ograniczy Ci zadany czas naświetlania, dlatego osobiście używam ISO Auto :wink:
stefa67 - Wto 07 Lip, 2009

Flapjack...dobry ten twój las klimacik młodopolski technika jak na razie dla mnie nieosiągalna.......robię zazwyczaj na niskich czułościach powyżej 200 już katastrofa.....
Moje zdjęcia są raczej takie ugniecione twoje jak pajęczyna delikatne i tego właśnie nie umiem zrobić.

Erais....to w teorii wszystko wiem problem polega na tym że na niskim ISO z maksymalnym zoomem też jest ziarno.......trochę lepiej jest jak włączę lampę w pomieszczeniu ale co w plenerze w biały dzień???

[ Dodano: Wto 07 Lip, 2009 22:47 ]
Ps...
Erais o te czynniki mi właśnie chodzi......

Erais - Sro 08 Lip, 2009

http://foto.recenzja.pl/S...-pageid-43.html Kolejny artykuł na temat szumu- nie wiem, ale albo mi mało szumi, albo ja już nie zwracam uwagi na szum; to cztery moje ostatnie zdjęcia (oczywiście z zoomem na maksa- 18x), po za tym w albumie można zobaczyć wcześniejsze- z różnym szumem, ISO i różnymi ustawieniami:

( w Gimpie je tylko pomniejszyłem, i dodałem podpis)
Ps. a masz włączony tylko Zoom optyczny?

cube007 - Sro 08 Lip, 2009

Erais - zdecydowanie nie zwracasz uwagi na szum, ponadto pomniejszyles zjdecia. Tak wiec detal, oraz szum, sa slabiej widoczne.
Erais - Sro 08 Lip, 2009

Fakt jest jednak faktem, że szumu w kompakcie nie da się uniknąć, a odbitki pocztówkowe zawsze wyjdą ładnie (mój brat z H3 wywołuje zdjęcia 30 coś cm i też są o.k), natomiast do druku bilbordu kompakt się nie nadaje :smile:
stefa67 - Sro 08 Lip, 2009

ERAIS....wyręczyłeś mnie nie muszę wstawiać fotek moje są dokładnie takie jak twoje.......problem polega na tym jak zrobić takie jak Flapjacka....jego krawędzie są idealnie ostre tam nic nie drga.....
Czy pozbycie się szumu to tylko sprawa czułości czy można jeszcze pokombinować coś z czasami i przysłonami bo z tym mam problemy....
Nie zgadzam się z Tobą że w kompakcie nie da się usunąć szumu...na pewno jest na to sposób co widać na niektórych zdjęciach.....
W każdym razie dzięki za dotychczasową pomoc.....

[ Dodano: Sro 08 Lip, 2009 22:00 ]
Ps.
A jak mam sprawdzić czy mam włączony tylko zoom optyczny ..Ja dość niedouczona jestem w tych kwestiach......

Erais - Sro 08 Lip, 2009

- SETUP - ; ZOOM CYFROWY OFF :smile: Przypuszczam że Flapjack korzysta z jakiegoś programu do obróbki ale to on sam by musiał napisać- metadane na obrazku są zupełnie czyste, co by na to wskazywało (chyba, że ta strona tak czyści, w co wątpię). Ja używam Gimpa- użycie inteligentnego rozmycia Gaussa pozwala usunąć szum, niestety i stety "zmiękcza" też obraz, dla tego w usuwanie szumu raczej się nie bawię. Ostatnio też dokopałem się do paru programów, które tylko tym się zajmują, niestety pod wine nie działają jak należy (napisane są pod Windowsa), pod Linuksa jeszcze nie znalazłem- jak znajdę, może też będę miał "gładkie" zdjęcia :wink:
stefa67 - Sro 08 Lip, 2009

Połowę zrozumiałam a połowę nie.....Gimpy i rozmycie guassa czym się to je i gdzie? Trochę zaczyna mi się rozjaśniać ale to maleńkie światełko w tunelu......
Gładkie to może nie najlepsze słowo ale jakość zdjęcia ta techniczna jest dla mnie ważna........
Z tego artykułu o szumach wynika że jak robię zdjęcie wieczorem bez lampy w pomieszczeniu ze sztucznym oświetleniem to powinnam dać wysoką czułość ISO dobrze rozumuję ......?

Erais - Czw 09 Lip, 2009

Dokładnie tak- chyba, że ustawisz aparat na statywie i każesz się obiektom (ludziom) nie poruszać, nie oddychać, wtedy możesz dać niskie ISO (64)i ustawić duży czas- np 4 sekundy. Gimp- bardzo dobry i darmowy program do obróbki zdjęć porównywalny do Photoshopa. Photoshop- łatwiejszy w użyciu, ciut lepsiejszy i niestety płatny. Rozmycie Gaussa, to jeden z wielu filtrów w Gimpie :smile: Powoli i się nauczysz- tu już nie jeden (nie jedna) na tym forum wie więcej ode mnie, a jak kupili Nikona, to byli zieloni :smile: Reszta jutroooooo, bo już połykam literki- dobranoc :smile:

[ Dodano: Czw 09 Lip, 2009 17:39 ]
Dzisiejszy motylek: :smile:

Mart-inn - Czw 09 Lip, 2009

Witam , P80'ka przeszła bardzo hardcorowy test , a zadaniem jej było zrobić jako takie fajne foty na rajdzie polski i powiem że z czasami 1/1000 dawało jako tako radę w dobrym oświetleniu , niestety na około 130 fotek pędzących rajdówek unoszących sie tumanów kurzu może 20 fotek nadaje się do czegokolwiek , w sensie obróbki w PS.

Jest po prostu za wolny , autofocus jak już zadziała ,to masz tą jedną sekundę na oddanie dobrego strzału , jednak przewaga lustra na tym polu jest przeogromna. Trybu sportowego nie polecam stanowczo!!!

foto nr1. Ford Focus WRC
foto nr2. mały potworek

[ Dodano: Czw 09 Lip, 2009 22:45 ]
P.S może troszkę narzekam , człowiek już tyle zdjęć sie naogladał i z takich imprez sportowych to najpiękniejsze fotki są robione aparatami za parę tysiecy i równie drogimi tele obiektywami a tu chciałby mieć podobne efekty trochę większym kompaktem.

pozdrawiam

Erais - Czw 09 Lip, 2009

:razz: Ja sportowego też nie polecam- nawet nie wiem, czy zdecydowałbym się na serię na trybie czasu; Próbowałem z mewami i wszystkie były do du..., a jak robię pojedynczo mam tylko trzy opcje: złe zdjęcie, nic na zdjęciu, dobre zdjęcie (choć na rajdzie pewnie też bym próbował do bólu) :smile: Mart-inn- świetne fotki :smile:
stefa67 - Czw 09 Lip, 2009

A Ja próbowałam z jadącego samochodu i wyszło całkiem nieźle...Dobry wieczór zapomniałam powiedzieć......
Natomiast próby zrobienia dobrej fotki w pomieszczeniu na wysokim ISO katastrofa......to do wczorajszej rozmowy ERAIS.....
A Jak tu sie wstawia fotografie???

cube007 - Pią 10 Lip, 2009

Mart-inn - skoro sprzet wymieka to powinienes obejsc jego ograniczenia. Ustawiasz ostrosc w miejscu gdzie bedzie jechala rajdowka (GO w kompaktach jest ogromna wiec nie mozna nie trafic), a konczysz naciskac spust w momencie gdy auto znajdzie sie w kadrze.
Erais - Pią 10 Lip, 2009

Do wstawiania fotek używam Fotosika, są też inne tego typu strony, niestety po angielsku, więc nie korzystam (z tego języka to jestem noga) :smile: Co do ISO to góra 800, a czas najwyżej 1/125- zajrzyj do mojej galerii, są tam zdjęcia z Maanamu, właśnie tak robione, nawet jedno jest na ISO bodajże 1600, ale nie polecam (szum już za wysoki), a lampy nie było sensu używać- siedzieliśmy z żoną w piątym rzędzie :smile:
Mart-inn - Pią 10 Lip, 2009

cube007 napisał/a:
Mart-inn - skoro sprzet wymieka to powinienes obejsc jego ograniczenia. Ustawiasz ostrosc w miejscu gdzie bedzie jechala rajdowka (GO w kompaktach jest ogromna wiec nie mozna nie trafic), a konczysz naciskac spust w momencie gdy auto znajdzie sie w kadrze.

tak dokładnie robiłem :)

Madzia - Nie 26 Lip, 2009

Mam duży problem. Kupiłam Nikona p80 jakiś miesiąc temu. Wczoraj byłam na ślubie i zdjęcia są okropne. Zdjęcia robię na automacie. Zdjęcia wyszły bardzo rozmazane widać każdy ruch człowieka i nie wiem dlaczego. Wcześniej miałam zwykłą cyfrę za 200 zł i nawet ona tak nie rozmazywała. Niektóre są ok ale np. widać rozmazaną rękę bo ktoś nią poruszył. Jakie zrobić najlepsze ustawienia żeby tego uniknąć? Przecież na imprezie ludzie się ruszają więc chyba można jakoś to ustawić? proszę o pomoc.
MC - Nie 26 Lip, 2009

Trzeba robic z lampa blyskowa albo podbic iso co spowoduje, ze jakosc drastycznie spadnie. Kompakty kiepsko sie sprawdzaja w tego rodzaju fotografii. A juz z cala pewnoscia program automatyczny.
Madzia - Nie 26 Lip, 2009

czyli, że jeśli chodzi o zdjęcia na jakiś imprezach to lepsze są cyfrowe aparaty? Czyli na jakim programie trzeba robić zdjęcia jak nie na automatycznym? Myslałam że jak kupie lepszy aparat to będę miała ładniejsze zdjęcia a jak narazie to żadne nie nadaje się do wywołania! I kasa poszła w błoto.
MC - Nie 26 Lip, 2009

A P80 nie jest cyfrowy?
Madzia napisał/a:
Myslałam że jak kupie lepszy aparat to będę miała ładniejsze zdjęcia

A jak kupisz drozsze garnki to bedziesz lepiej gotowac?
Przede wszystkim kup sobie ksiazke o fotografii lub poczytaj poradniki w internecie. Opanuj takie podstawy jak ISO, czas naswietlania, przyslona. P80 to niezly aparat, ale cudow nie robi.

Erais - Nie 26 Lip, 2009

Całą osiemnastkę syna brata nim sfociłem i rodzina była zachwycona (mogę Ci podesłać album na PW), ale tak jak MC zauważył: by robić dobre zdjęcia Nikonem, trzeba znać podstawy fotografii- nie wystarczy tylko pstrykać; sam zdjęć nie zrobi. W pomieszczeniu trzeba robić z lampą i właściwym czasie naświetlania, Nikon ma to do siebie, że często nie potrafi w ciemnych pomieszczeniach ustawić ostrości, można więc zapomnieć o tzw. szybkich zdjęciach (chyba że wyjdą fuksem), na wspomnianej osiemnastce często ustawiałem ostrość ręcznie. I na koniec: dobrze myślałaś, że Nikonem będziesz mieć ładniejsze zdjęcia- trochę nauki, a z efektów będziesz na pewno zadowolona :smile: Mogę Ci zagwarantować, że gdyby ten aparacik robił kiepskie zdjęcia, to nie fotografowałbym nim ponad rok, tylko kupił coś innego :wink:
Jarek1210 - Pon 27 Lip, 2009

Witam też używam Nikona P80 od jakiegoś czasu i ogólnie jestem zadowolony...
Madzia - Pon 27 Lip, 2009

garnki to może nie ale jak np. kupie lepszy telewizor to mam lepszej jakości obraz. Dzięki za pomoc, bardzo mi pomogłeś.
MC - Pon 27 Lip, 2009

Prosze bardzo. A lepszej jakosci obrazu z drozszego telewizora nie bedziesz miala jesli nie ustawisz w nim programow - czyli nie nauczysz sie jego obslugi :zalamany:
Jarek1210 - Pon 27 Lip, 2009

Moim zdaniem nie ma sensu kupowanie aparatu za kilka tysięcy jeśli w żaden sposób nie jest się w stanie wykorzystać jego umiejętności. Mam znajomych, którzy mają Canona 450D i nie potrafię robić nim zdjęć... No ale nie ma jak szpan :)
Mart-inn - Pon 03 Sie, 2009

wakacyjnie z p80'ką :)
Erais - Pon 03 Sie, 2009

:smile: Szkoda, że centralny kadr, ale zdjęcia fajne- zwłaszcza jedynka się mi podoba :smile: Ja swoje fotki wstawiam do odpowiednich działów- makro, ptaki, zwierzęta :smile:
Stokrotka - Pon 03 Sie, 2009

wakacje wakacjami, a ja nie mam kiedy iść z aparatem i popstrykać przyrodę :(

ostatnio próbowałam zrobić wschód słońca, ale za chiny nie mogłam dobrać ustawień :/ kolory wychodziły ok, ale nie takie jakie powinny być :/ możecie coś doradzić??

Erais - Pon 03 Sie, 2009

ISO 64, eksperyment z czasem 1/30, 1/60, 1/120 :smile: niższy raczej nie potrzebny, wyższy też nie :smile:
Jarek1210 - Wto 04 Sie, 2009

Kiedy dawno temu na orzechu włoskim siedziało takie coś
http://www.fotosik.pl/pok...be6ff5bf05.html

Erais - Wto 04 Sie, 2009

Nie takie coś, tylko dzięcioł- całkiem zresztą ładny :grin:
Jarek1210 - Wto 04 Sie, 2009

Wiem wiem ze dzięcioł... :lol: :lol:

[ Dodano: Nie 09 Sie, 2009 21:38 ]
Baldurek Pręgowany

Flapjack - Pią 11 Wrz, 2009

Erais napisał/a:
Przypuszczam że Flapjack korzysta z jakiegoś programu do obróbki ale to on sam by musiał napisać- metadane na obrazku są zupełnie czyste, co by na to wskazywało

:) to pisze - otoz nie korzystam z zadnego programu do obrobki ( nie liczac panorama makera) 90% moich zdjec wstawiam nawet bez kadrowania :P tak jak i to o ktorym tutaj mowa. Troche mnie nie bylo tutaj no ale wakacje to wiecie. Tak kilka slow o p80 po dluzszym uzytkowaniu :

Za ta cene nie kupilbym innego , jak sie dobrze pokombinuje mozna zrobic co sie chce :P
Moja druga polowa ma canona 40D kawal aparatu i jezeli chodzi o zdjecia oczywiscie bije na glowe P80 , choc zeby uzyskac taki zoom jak ma trza by wydac ladnych pare stowek na obiektyw, a jezeli chodzi o wage i rozmiary to ja juz wole zostac przy moim P80 :)

jeden z ostatnich szotow

http://www.flickr.com/photos/smallbit/3749296128/

Erais - Pią 11 Wrz, 2009

Muszę przyznać, że ładnie z niego wyciągasz- a jak ustawiłeś kolory: żywe, bardziej żywe ? Ostatnio pomiar światła przestawiłem na punktowy (z centralnego) i coś lepiej chyba to mi wygląda, co zresztą widać po moim ostatnim pająku (zamieszczonym na makro fotografii)- rozmyte tło :smile:
Jarek1210 - Wto 22 Wrz, 2009

znalazłem takie ciekawe zdjęcie zrobione Nikonem P80
http://www.flickr.com/pho...in/photostream/

Mart-inn - Wto 22 Wrz, 2009

a może to D80 he he , a tak naprawdę to pięknie naprawdę jestem w szoku że to p80
Erais - Wto 22 Wrz, 2009

:neutral: Nikon+Raynox DCR-250. Niestety cena redukcji 38- 52mm 11- do 14 dolarów, wysyłka do Polski koło 25 dolarów... możemy więc tylko patrzeć i zazdrościć :neutral:
Jarek1210 - Wto 22 Wrz, 2009

Aż się wierzyć nie chce
http://www.flickr.com/photos/tedsla/3168740289/

orbs - Pią 25 Wrz, 2009

a co w tym zdjęciu jest takiego och i ach?
bryta - Wto 13 Paź, 2009

Witam Wszystkich .

Zastanawiam sie nad kupnem aparatu co prawda nie modelu P80 o ktorym jest watek ale P90 i mam takie pytanko .
Czy system Nikona jest trudny .
Moim drugim aparatem nad ktorym sie zastanawiam to Olympus SP 590 ,niby w testach wypada odrobine lepiej ale chyba kolory bardziej odpowiadaja mi Nikona :wink:
I mam dylemat co wybrac do zabawy fotografia :wink:

boreasz - Wto 13 Paź, 2009

bryta napisał/a:
Witam Wszystkich .

Zastanawiam sie nad kupnem aparatu co prawda nie modelu P80 o ktorym jest watek ale P90 i mam takie pytanko .
Czy system Nikona jest trudny .
Moim drugim aparatem nad ktorym sie zastanawiam to Olympus SP 590 ,niby w testach wypada odrobine lepiej ale chyba kolory bardziej odpowiadaja mi Nikona :wink:
I mam dylemat co wybrac do zabawy fotografia :wink:

Z Twojego pytania wynika, że ma to być coś z "super-zoomów". Wedłóg mnie najlepszym wyborem byłby Panasonic FZ38. Jeśli masz wątpliwości to poczytaj opinie o nim. Najmniejsze szumy, bardzo szybki AF, filmy w super-jakości, mnóstwo ustawień manualnych a jednocześnie bardzo łatwe, czytelne i logiczne menu, piękne nasycone kolory, dobra bateria (400 zdjęć to pikuś). Ja kupiłem Sony HX1, ale wtedy jeszcze nie było tego FZ38. Niedawno miałem okazję porobić nim trochę zdjęć w górach i naprawdę wypadają znacznie lepiej niż z mojego HX1. Co do Nikona P90 to chyba lepszy by był P80 a Olympus SP 590 oprucz największego zoomu ( po co taki duży komu) to chyba najgorsza decyzja. Ale wybór należy do Ciebie. Uf jeszcze nigdy tyle nie napisałem. :mrgreen:

bryta - Wto 13 Paź, 2009

A mozesz rozwinac mysl dlaczego nie sony HX1 bo tez go bralam pod uwage zdjecia ogladane na fotosiku wydawaly mi sie przyzwoite :roll:
Martin___ - Wto 13 Paź, 2009

Sony HX1 radzi sobie np. gorzej z aberracjami chromatycznymi, które w FZ38 są korygowane przez sam aparat. I to jest zauważalna różnica w stosunku do FZ38. Co do reszty, wg mnie HX1 nie wypada jakoś znacznie gorzej od FZ38. Jego zaletami są funkcje: panoramy i "o zmierzchu z ręki".
W szumach podejrzewam nieco lepiej wypadnie FZ38. Zaś w szybkostrzelności seryjnej: HX1. Zależy na czym Ci zależy ;)
Ja wybrałem FZ38.

Erais - Wto 13 Paź, 2009

Raczej teraz wybrałbym FZ38- choćby za nim przemawia zoom 18x i możliwość dokręcenia czegoś do obiektywu, w jednych parametrach doczytałem, że ma RAW, w innych że samo JPEG więc nie wiem (Spytaj chłopaków z wątku o FZ)- gdyby miał, byłby to plus. P90 mnie osobiście zniesmaczył- zoom 24x? -zamierzasz ustawić aparat na statywie i fotografować ptaki z pod namiotu? Z 18x już trudno zrobić zdjęcie jak żyletka, no i 12 pikseli na od lat tej samej matrycy... tu, to już P80 byłby lepszy, lub jego brat bliźniak FZ 28 :wink:
boreasz - Wto 13 Paź, 2009

bryta napisał/a:
A mozesz rozwinac mysl dlaczego nie sony HX1 bo tez go bralam pod uwage zdjecia ogladane na fotosiku wydawaly mi sie przyzwoite :roll:

W sumie masz rację, HX1 jest na pewno lepszy od obydwu Nikonów P 90 i P 80 i napewno od Olympusa SP 590. Moje wątpliwości zrodziły się przy oglądaniu zdjęć zrobionych w tych samych warunkach przy pomocy HX1 oraz FZ38. Zdjęcia z Panasonica w moim odczuciu mają ładniejsze (takie ludzkie, ciepłe) kolory i zdecydowanie mniejsze zaszumienie. Dzisiaj wybierając aparat i wiedząc o nich to co wiem, miał bym duży dylemat, który z nich wybrać, a jest jeszcze do przetestowania nowy Canon SX 20 IS.

Martin___ - Sro 14 Paź, 2009

Erais napisał/a:
w jednych parametrach doczytałem, że ma RAW, w innych że samo JPEG więc nie wiem (Spytaj chłopaków z wątku o FZ)- gdyby miał, byłby to plus.

Ma RAW ;)

bryta - Sro 14 Paź, 2009

Wiecie ale czytajac rankingi coraz wiekszy mam metlik w glowie .

np taki ustawilam wedlug jakosci zdjec (przepraszam ze po niemiecku )
http://www.chip.de/besten...x/index/id/546/

i tu Nikon P 90 ma wysoka pozycje ( w portalu fotosik jest mnostwo swietnych zdjec zrobionych wlasnie tym aparatem )
tylko nie mam pojecia jak z programami narzedziowymi czy sa proste i intuicyjne :roll:

Olympus bardzo mi sie podoba optycznie ,dobra cena ale nie znalazlam ani jednego zdjecia dobrego zrobionego tym aparatem :neutral:

Sony wypada niezle i nawet mi sie podoba :lol:

Panasonic no coz tez swietne noty troche drogi
http://www.testeo.de/prod...38-1070654.html
czy ta leica to chwyt marketingowy :lol:

Martin___ - Sro 14 Paź, 2009

Ja bym Olympusa odrzucił, ostatnio czytałem sporo recenzji i on nie był brany nawet jako konkurent dla HX1, SX10(20) IS czy FZ28(38). Poza tym zoom x24 nie przemawia do mnie - gruba przesada. Taki zakres wiąże się przecież z pewnymi kompromisami. Przy tej ogniskowej jest już na pewno mocno ciemno, potrzeba wysokiego ISO, z którymi ten Olympus na pewno sobie dobrze nie radzi.

Ja bym brał pod uwagę tylko FZ38, HX1 i SX20 (trzeba sobie zawężać pole wyboru ;) )

To może pomoże:
http://www.cameralabs.com...Z38/noise.shtml - porównanie szumów SX20 i FZ38.

boreasz - Sro 14 Paź, 2009

W zupełności zgadzam się z Martinem, jeden z tych trzech aparatów powinnaś wybrać wedłóg klucza na jakiej funkcji Ci bardziej zależy. A Leica to nie żaden chwyt marketingowy tylko współpraca Leici i Panasonica. :mrgreen:
Jarek1210 - Czw 22 Paź, 2009

Za tło wykorzystałem teczkę na dokumenty
Storczyk
oczywiście aparat to P80

Erais - Pią 23 Paź, 2009

Ładny :smile: Ja ostatnio nie wrzucam- puki nie znajdę jakiegoś monitora LCD do 300zł. Sary Philips już mi się tak wypalił, że nie wiem jakie faktycznie kolory ma zdjęcie- zwłaszcza, gdy obrabiam Gimpem. Może nawet znów kupię CRT, zależy co znajdę, a gotówki mam niewiele.
leon2mk - Sro 28 Paź, 2009

witam mam problem z menu mam tylko wersje po angielsku czy jest jakis sposob na zmiane tego czy morzna wgrac polski jezyk prosze o pomoc
Erais - Sro 28 Paź, 2009

Witaj :smile: W ustawieniach "Setup" powinieneś mieć wybór języka - spróbuj tam przestawić. Inaczej odsyłam cię do: http://www.nikon.pl/suppo...road/index.html :smile:
leon2mk - Czw 29 Paź, 2009

dzięki byłem na tej stronce i kicha nawet dzwoniłem do nikona okazało się ze to niewykonalne mam pech będe szlifował angielski dzieki czesc
kasztanka - Pon 14 Gru, 2009

witam mam pewien problem.
Od niedawna jestem posiadaczką nikona P80 wcześniej pracowałam głownie na aparatach analogowych od niedawna przerzucam się powoli na cyfrówki. Problem jest taki : chcę zrzucić zdjęcia z aparatu na komputer podłączam wszystko tak jak należy program też wgrałam, jednak nic się nie dzieje, albo komputer nie czyta aparatu albo aparat komputera. Za pierwszym podłączeniem na aparacie wyskoczyła funkcja kopiowania plików do komputera więc się udało, następnym jednak razem przypadkiem wyłączyłam tą funkcję i nie wiem gdzie ją znaleźć w menu. Proszę o pomoc.

Erais - Pon 14 Gru, 2009

W książce, na str. 75 dość ładnie to opisują, funkcji włączania, czy wyłączania nigdzie jednak nie znalazłem- osobiście od samego początku korzystam z czytnika kart, nigdy nie instalowałem programu z płyty (mam Linuksa), więc za wiele nie pomogę- a nie możesz skorzystać z czytnika kart?- zdjęcia powinny się ładnie skopiować i szybko. Sprawdź też czy przez przypadek nie zabezpieczyłaś karty przed kopiowaniem- to też może być powodem anomalii :neutral:
kasztanka - Wto 15 Gru, 2009

Do tej pory korzystałam z pożyczonego czytnika kart ale musiałam go już oddać, dlatego próbowałam przez USB. Może jakimś cudem odkryję jak kopiować zdjęcia przez kabelek, a póki co muszę zaopatrzyć się w czytnik. Dzięki za szybką odpowiedź:)
Stokrotka - Czw 14 Sty, 2010

ostatnio bawiłam się trochę aparacikiem, jakiś czas leżał nieużywany, bo brakowało mi czasu na robienie zdjęć :/

postanowiłam, że wybiorę się na dwór do lasu, żeby zobaczyć jak sprawuje się "na śniegu" no i mam kilka pytań :] dodam, że cały czas robię zdjęcia na M, bo chcę się nauczyć robić fotki na manualnych ustawieniach:
- nie wiem czemu ale kilka fotek wyszło mi z deczka zbyt wpadających w niebieski odcień :/ tyczy się to nawet śniegu, kilka zdjęć później juz jest wszystko ok mimo, że nic nie przestawiałam, jedynie tylko czas i przysłona, więc czemu tak??
- może wy macie jakieś konkretne ustawienia na plener w zimie?? żeby foty wyszły ładne, a nie takie zwyczajne, bo mi tge moje się średnio podobają :/

przy okazji przypominania sobie funkcji mojego nikona, bawiłam się nim wieczór wcześniej w domu, celem był kwiatek :D i tu też zrobiłam wielkie oczy, bo nie wiem co poustawiałam :/ ale wyszły mi całkiem fajne (moim zdaniem) zdjęcia kwiatka, z tym, że nie wiem jakim cudem wyszło mi czarne tło jak w pokoju było zapalone światło i tło wychodziło cały czas lekko pomarańczowe (ściany mam w tym kolorze) :shock: może ktoś z was mi podpowie??

chciałabym porobić jakieś fajne zdjęcia makro, ale zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać :] co byście radzili wciąć na cel i jakie ustawienia zastosować?? :]

z góry dzięki za pomoc :]:]

ps. link do opisanych zdjęć: Zabawy aparatem (dodam tylko, że zdjęć w żaden sposób nie przerabiam, tak jak są zrobione tak je wrzucam, dlatego bardzo proszę o komentowanie i wszelkie uwagi)

ps2. heh przy okazji zabawy przy kwiatku znalazłam kilka funkcji w aparacie o których nie miałam zielonego pojęcia :D tak to jest jak się nieuważnie czyta instrukcję obsługi ;)

ps3. polecam stronkę: http://www.szerokikadr.pl/

Erais - Pią 15 Sty, 2010

Witaj :smile: Po kolei- przysłony na manualu lepiej nie ruszaj- tzn. ustawiaj najmniejszą wartość (im mniejsza wartość, tym większy otwór, tym mniejsza głębia ostrości- zazwyczaj wtedy tylko obiekt fotografowany jest ostry, tło rozmyte; kompaktu to niestety za bardzo nie dotyczy). Jeśli chodzi o śnieżek- zmniejsz czas i lekko prześwietl (tak dwie, trzy kreski od środkowej w stronę plusa; ale to już będziesz widzieć przy fotografowaniu, patrząc na wykonane zdjęcie, czy za dużo zdjęłaś czy za mało- za jasne, szare). Idealna biel- nie niebieska i nie szara: Ustaw balans bieli na pomiar manualny, zmierz na śnieg i zrób zdjęcie (powinno pomóc). Zdjęcia makro: ustaw kwiatek- byś mogła robić z bliska, nie raz się przyda lampa błyskowa (nawet, a zwłaszcza w jasny słoneczny dzień, tylko zredukuj błysk- jedno zdjęcie tak, drugie tak, sama ocenisz które lepsze), nie kiedy zaś zamiast bawić się w podchody do ważki, pszczółki, czy motylka, lepiej użyć Zoomu. A co do pomieszczeń- fotki bez lampy, niski czas, małe ISO i statyw, bądź bardzo wysokie ISO, wysokie szumy i brak statywu- zależnie od efektu, jaki chcesz uzyskać (często dopiero ISO 3200, 6400, to czas koło 1/30, 1/60- w zależności od ilości światła w pomieszczeniu, ale takie zdjęcie nadaje się zazwyczaj jedynie do szuflady, nie by komuś pokazywać). Z lampą: lampa ustawiona na dopełnienie, czas jaki chcesz, ja ustawiam 1/125 ISO 100- na dopełnieniu lampa chodzi sobie, a aparat sobie. tzn dobierz tylko właściwy błysk, a co do czasu masz wolną rękę, na ustawienia manuala nie patrz- będzie pokazywał jak byś robiła bez lampy. A propos jak u ciebie wygląda synchronizacja na tylna kurtynę, lub z długimi czasami? Pytam, bo z moich obserwacji wynika, że na moim Nikonie obie te funkcje nie robią żadnego wrażenia. tzn nie zwraca uwagi, czy ma tylną kurtynę, czy dopełnienie błyskiem- więc nie wiem czy to wada, czy takie kompaktowe wykonanie (choć na szczęście mi to nie przeszkadza). By uniknąć żółci, przy cierpliwym modelu, można dać balans bieli na manualny- często pomaga) :smile: Moje porady nie są fachowe- są raczej Nikonowe tzn. wynikające z obserwacji naszego sprzętu, więc powinny pomóc :wink:
Martin___ - Pią 15 Sty, 2010

Stokrotka napisał/a:
- nie wiem czemu ale kilka fotek wyszło mi z deczka zbyt wpadających w niebieski odcień :/ tyczy się to nawet śniegu, kilka zdjęć później juz jest wszystko ok mimo, że nic nie przestawiałam, jedynie tylko czas i przysłona, więc czemu tak??

Jak dla mnie jest OK ;) To zależy pewnie od warunków atmosferycznych, słońca, cienia, skoro nic nie przestawiałaś. Jeśli chcieć zmienić odcień, no to pewnie trzeba się pobawić balansem bieli.

Cytat:
ale wyszły mi całkiem fajne (moim zdaniem) zdjęcia kwiatka, z tym, że nie wiem jakim cudem wyszło mi czarne tło jak w pokoju było zapalone światło

Spróbuj z przesłoną bardziej otwartą. Do makro wybiera się raczej niższe f, a nie 8.0 ;) (a takie w większości ustawiałaś).

Stokrotka - Pią 15 Sty, 2010

dzięki za porady :D na spokojnie je przeanalizuje i postaram się wprowadzić w życie :D

a co do f, to nawet nie zwróciłam uwagi że w sumie cały czas na 8.0 ustawiona :D

babul7 - Sob 16 Sty, 2010

witam nie bylo mnie dosc dlugo na tym forum bo ponad rok.w tym czasie mialem wiele czasu zeby poznac swoj aparat:) zdjecia wychodza moim zdaniem coraz lepiej..choc wiele jeszcze musze sie nauczyc.caly czas mam problem ze zrobieniem dobrych zdjec z rozmytym tlem.wrzucam jedno foto z wakacji z turcji.pozdrawiam.
http://www.fotosik.pl/pok...1e5c1057c6.html

Martin___ - Nie 17 Sty, 2010

Stokrotka napisał/a:
- nie wiem czemu ale kilka fotek wyszło mi z deczka zbyt wpadających w niebieski odcień :/

http://i50.tinypic.com/14o9ab4.jpg - Auto White Balance
http://i47.tinypic.com/16ke0yf.jpg - Daylight
(Panasonic FZ38)

Jak widać - odpowiednie ustawienie balansu bieli i niebieski odcień jest, albo go nie ma ;)

kodzi - Sro 10 Mar, 2010
Temat postu: Dla tych co chcą :)
Konwerter dla P80 na 52 mm - dzięki temu można bez problemów dołączyć sobie filtr UV :)

Erais - Sro 10 Mar, 2010

:smile: O :smile: Jeszcze podaj gdzie kupiłeś i za ile :smile: Nie winietuje ?
kodzi - Sob 13 Mar, 2010
Temat postu: Pasuje idelanie
No niestety robione na zamóweinie - kolega + tokarka :) idewlanie pasuje cały osprzęt na 52 mm :)

[ Dodano: Pon 15 Mar, 2010 21:37 ]
Założone UV + CPL + MAKRO +8

I przykładowe zdjęcie ZOOM :)

[ Dodano: Pon 15 Mar, 2010 21:38 ]

[ Dodano: Pon 15 Mar, 2010 22:00 ]

fotka - Czw 01 Kwi, 2010

Też chciałam się pobawić filtrami i szukałam konwertera. Niestety nie mam kolegi z tokarką :grin: , więc kupiłam tutaj (adapter na 52mm). Łącznie z kosztami przesyłki wyszło 95 złotych - trochę drogo..... widziałam też tańsze, np. w amazon.com, ale za to ceny za przesyłkę były horendalne.

Pasuje nieźle, ale niestety trochę winietuje jak się robi zdjęcia w formacie 4:3 i przy krótkiej ogniskowej (z lewej są dwa czarne rożki, za to z prawej strony prawie OK). Winietowanie jest akceptowalne dla ogniskowych powyżej 50-60mm (ekwiwalent), tzn. delikatne winietowanie, które się czasem zauważa jest na moje oko takie samo, jak dla aparatu bez założonego adaptera. Dla małych ogniskowych wyjściem jest robienie zdjęć w formacie 3:2 (tu jest dobrze) albo późniejsza edycja zdjęć na komputerze.

Kodzi - a jak u Ciebie z winietowaniem?

kodzi - Wto 20 Kwi, 2010

idelanie dopasowany - i ja również w formacie 4:3 mam dwa małe punkciki w rogach - ale ja robie zawsze zdjęcia w 16:9 stąd mi to wogole nie przeszkadza
fotka - Pią 23 Kwi, 2010

Kodzi, dziękuję za odpowiedź. Bo zastanawiałam się czy to wada wykonania, czy po prostu się nie da lepiej. Twoja odpowiedź potwierdza, że raczej pewnie się nie da rozwiązać tego lepiej.
Flapjack - Pią 23 Kwi, 2010

kodzi mam pytanie, mozesz wylaczyc aparat z zamontowanymi dodatkowymi soczewkami ? tzn domyslam sie ,ze skoro jest montowane od wewnatrz to nie powinno byc zadnego problemu , ale tak pytam bo zamowilem sobie wlasnie do mojego p80 zestaw : przejsciowka, rybie oko 0,25x i makro +2.

Witam po dlugiej nieobecnosci :D trzeba odkurzyc ten temat zanim go zamkna :D

na zachete panorama 360 :D

kodzi - Pią 23 Kwi, 2010

Tak , bez problemu - wszystko działa naturalnie - jedyne co musiałem zmienić to dekielek :) bo ten oryginalny nie pasował.

No nie jest to roziwązanie fabryczne i jedyną wadą to jak mowiłem są małe zaceimnienia w rogu kadru - ale jezeli ktos robi w 16:9 zdjecia to nie ma żadnego problemu. P80 ma wiele zalet, w odróznieniu od lustrzanek ( WAGA i rozmiary) sta warta zabawa w jego udoskonalenie :)

Flapjack - Pią 23 Kwi, 2010

Dokladnie tak jak mowisz, jak kiedys na calodniowa wycieczke zabralem pozyczonego Canona 40D to mi sie odechcialo... lepiej zainwestowac w szkla, i tak sa uniwersalne wiec nawet jak zmienisz aparat beda uzyteczne.

odnosnie panoramy z poprzedniego posta probowalem kiedys tzw techniki "mini planet" (w photoshopie 2 min)

Pozdrawiam, jak przyjda szkla wrzuce jakies sample, w miare mozliwosci tez bym prosil o jakies wasze strzaly jezeli macie ochote sie nimi podzielic:)

kodzi - Pią 23 Kwi, 2010

Moje foto z Turcji :)

Flapjack - Pon 26 Kwi, 2010

niezle pewnie niewiele egzemplarzy p80 wznosi sie tak wysoko, w pierwszym zdjeciu ladne niebo wyszlo, ja wlasnie odebralem moje soczeweczki i przejsciowke wieczorem wrzuce jakies foto:D

[ Dodano: Pon 26 Kwi, 2010 19:50 ]
niestety nie da sie edytowac no coz napisze nowego posta, doszly szkla todo pasuje jak ulal makro wymiata z ok 5 cm ostrzy przy polowie zooma, fish eye wiadomo efekt ciekawy szlo z najlepszej polki nie jest ale jestem bardzo zadowolony, jedyny mankament , 2 razy mi wyskoczyl blad , ze szklo jest zakryte i musze zresetowac aparat.

zdjecia wrzuce pozniej albo jutro bo czasu malo

Mart-inn - Wto 27 Kwi, 2010

witam , dawno już niczego nie wrzucałem więc pozwolę sobie :)
Flapjack - Wto 27 Kwi, 2010

super fajnie ostre Ci wyszly te zdjecia :D
lupio - Sro 28 Kwi, 2010
Temat postu: Pytanie o telekonwenter
Także posiadam takiego Nikona Najpierw planowałem zakup jakiejś lunety + przejściówka do tego czyli coraz popularniejszy digiscoping (do fotografii zwierząt) Teraz jednak postanowiłem kupić telekonwerter (x2) i jakąś tuleję do zamontowania go ale nigdzie w necie nie mogę znaleźć odpowiednich dla tego aparatu akcesoriów. Jeśli ktoś ma pewny link do jakiegoś klepu gdzie można kupić w miarę tani telekonwerter + tuleja do tego Nikona to proszę o link. Może też mógł by ktoś pokazać jak złożyć taki zestaw do kupy(fotki aparatu) tak żeby nic nie uszkodzić (taki amator jak ja nie do końca wie co i jak montować) Na koniec prosił bym o zamieszczenie kilku zdjęć przez taki telekonwerter z dużym zoomem i opisem z jakiej mw. odległości były robione? Ciekawi mnie czy zakup telekonwertera do Nikona ma w ogóle sens. Z góry dzięki za wszelką pomoc
kodzi - Czw 29 Kwi, 2010

A ja mam pytanie o Autobracketing Jak to do cholery włączyć ? Ja mam cały czas OFF i nie ma możliwości wybrać tej opcji ? Wie ktoś jak to włączyc ?
Erais - Czw 29 Kwi, 2010

Witaj :smile: Musisz wyłączyć opcję redukcji zniekształceń i nie robić zdjęć na M, wtedy działa- więcej znajdziesz w instrukcji obsługi na str 101 :smile:
kodzi - Sob 01 Maj, 2010

Noi git, w sumie poradziłem sobie przez reset ustawień ale dzięki za podpowiedź :
lupio - Nie 02 Maj, 2010
Temat postu: digiscoping
Skoro na razie nikt nie może mi pomóc w sprawie telekonwertera z wcześniejszego postu to może ktoś próbował już digiscopingu tym Nikonem? Zastanawiam się nad kupnem lunety Yukon 20-50x50WA + Yukon adapter fotograficzny NVMT/20-50x50 do mocowania tej lunety i Coolpixa p80 do statywu. Orientuje się ktoś czy taki zestaw ma rację bytu? To znaczy czy fotki zrobione w ten sposób będą jakiej sensownej jakości (nie chodzi mi tu o jakość lustra tyle tylko żeby nie było mi wstyd ich komuś pokazać) Jeśli ktoś się na tym zna proszę o pomoc.
kodzi - Nie 02 Maj, 2010

A ja dalej się chwale moimi zdjęciami z wyprawy do Turcji :) aparat: oczywiście Nikon p80 z konwertrem na 52mm i CPL + UV

Asia168 - Pon 03 Maj, 2010

Witam.
Mam już ten aparat od jakiegoś czasu jednak zauważyłam pogorszenie jakości zdjęć .
I nie mam pojęcia czego to jest wina .
Przebrnęłam przez instrukcje dobre 3 razy oO ale nie mogę dojść do tego co robie źle .
Zdjęcia wychodzą mi nieostre , czasem zamazane (jakby zamglone) .
Czego to może być wina ? ( hmm biorę pod uwagę że w szczególności moja ...)
Chodzi mi głównie o zdjęcia krajobrazu .

Dodam parę zdjęć by pokazać o co dokładnie mi chodzi .

Proszę o pomoc i podpowiedź jak powinnam ustawić aparat przy robieniu zdjęć krajobraz.
Chciałam jeszcze dodać ,że w większości zdjęć barwa jest przekłamana .

http://img341.imageshack....35/dscn9840.jpg

http://img227.imageshack....66/dscn9856.jpg

http://img709.imageshack....75/obraz589.jpg
http://img101.imageshack....1/dscn9825g.jpg

http://img186.imageshack....18/dscn9865.jpg

kodzi - Pon 03 Maj, 2010

Być może to wina balansu bieli - jezeli robisz na automatycznym WB to pobaw sie manualnym :)
Erais - Pon 03 Maj, 2010

Jak dla mnie (oczywiście mogę się mylić), to pełny zoom optyczny i za niski czas- na takim zoomie to już potrzeba 1/500, a nawet powiedziałbym, że 1/1000, inaczej wychodzi ruch powietrza+ drgania aparatu, których nie łagodzi stabilizator drgań (a raczej łagodzi: efekt mydła- inaczej zupełnie by było poruszone). U mnie taki czas się sprawdza (ale też nie zawsze), nie wiem czy robisz na statywie, ale też jest pomocny. Co do barwy- najlepiej Nikonem się robi na manualu, wtedy można dopasować dobre parametry, również pomaga wspomniane ręczne ustawienie balansu bieli.
hijax_pl - Pon 03 Maj, 2010

kodzi napisał/a:
Być może to wina balansu bieli

Balansu bieli nie można mylić za "mydło" ...
Erais napisał/a:
Jak dla mnie (oczywiście mogę się mylić), to pełny zoom optyczny i za niski czas

Raczej wszystkie zdjęcia na szerokim końcu były zrobione:
Pierwsze:
    Długość ogniskowej: 4.7mm (Ekwiwalent 35mm: 27mm)
    Przysłona: f/6.3
    Czas ekspozycji: 0.0050s (1/200)
    Czułość ISO: 64

Drugie:
    Długość ogniskowej: 5.8mm (Ekwiwalent 35mm: 33mm)
    Przysłona: f/8.0
    Czas ekspozycji: 0.0034s (1/297)
    Czułość ISO: 64

itd...

Te zdjęcia po prostu są mało kontrastowe. Wyglądają tak jakby źle był dobrany profil kolorów w aparacie.

Pozwoliłem sobie dwa poprawić, aby pokazać różnice:

Asia168, masz syfy na matrycy

Asia168 - Pon 03 Maj, 2010

Cytat:
Asia168, masz syfy na matrycy

Jakieś rady .... co do tego ? :oops:

Bardzo dziękuje za pomoc .

hijax_pl - Wto 04 Maj, 2010

Asia168, albo stemplowanie w komputerze, albo czyszczenie w serwisie
goltar - Wto 04 Maj, 2010

Asia168 proszę na przyszłość nie wstawiaj zdjęć w pełnym rozmiarze, a jeśli już muszą być to podaj tylko link.
zapiszsie - Sro 04 Sie, 2010

kodzi napisał/a:
A ja dalej się chwale moimi zdjęciami z wyprawy do Turcji :) aparat: oczywiście Nikon p80 z konwertrem na 52mm i CPL + UV

Widzę że kilka osób używa redukcji/konwertera z tych nieszczęsnych 38 mm na 52. Pytanie: GDZIE TO USTROJSTWO kupić?:)

lekeOfFire - Pią 22 Paź, 2010

Witam! mam problem z włączeniem funkcji Autobracketing w swoim nikonie p80, próbowałam już na wszystkich trybach ale bezskutecznie i nie wiem o co chodzi... kiedy wchodzę w menu ta funkcja jest po prostu omijana i nie mogę tam nic zmienić. Już próbowałam chyba wszystkiego i czuję się bezsilna. Czy ktoś wie o co może chodzić?
Erais - Sob 23 Paź, 2010

Wyłącz kontrolę zniekształceń :smile:
lekeOfFire - Sob 23 Paź, 2010

Bardzo ślicznie dziękuję:) :oops: :mrgreen: :wink:
slonik - Czw 28 Paź, 2010

zapiszsie napisał/a:

Widzę że kilka osób używa redukcji/konwertera z tych nieszczęsnych 38 mm na 52. Pytanie: GDZIE TO USTROJSTWO kupić?:)

Do P80 pasuje redukcja od Fuji S8000/S8100, sprawdzone osobiście, do kupienia na allegro za ok 35 zł z przesyłką.

Erais - Wto 02 Lis, 2010

:smile: Właśnie dziś dotarła :smile: Dzięki slonik :smile: Co prawda zamknąć się z tym nie chce- jak puknie, to wyskakuje błąd chowania obiektywu, ale już coś wymyślę, by to podwyższyć i wkręcać na pół gwinta, czyli by było zamocowane na stałe :smile:
slonik - Sro 03 Lis, 2010

U mnie jest tak samo, ale to nie wielka niedogodność w porównaniu z możliwością mocowania filtrów :grin:
Erais - Sro 09 Mar, 2011

No i jak powiedziałem- tak w końcu zrobiłem, tnąc wszystko co plastikowe (nawet pudełka od DVD) wyciąłem w końcu trzy pierścionki , z pudełka po piernikach :grin: Nic nie stuka, ładnie przylega, mogę się teraz bawić filtrami do woli :smile: UV zamontowałem już na stałe, łącznie z dekielkiem 52mm :smile:
lupio - Pią 11 Mar, 2011
Temat postu: Prośba do Erais
Możesz wrzucić foto aparatu po tym jak zrobiłeś tę przejściówkę na filtr? Sam próbuję coś wykombinować i nic
I jeszcze jedno pytanko Próbował ktoś kiedyś założyć jakąś przejściówkę do filtru na korpus? Niektóre modele Canona mają zakładane przejściówki właśnie na miejsce pokrywki od obiektywu Znika wtedy problem z chowaniem obiektywu razem z filtrem. Tylko jaka przejściówka by pasowała?

drosera - Sro 23 Mar, 2011

Marzy mi się to większe makro, ale jak na razie nic z tego nie rozumiem , co piszecie.
Moja ostatnia pasja:

Jak myślicie, ta czerwona poświata na dole na drugiej miniaturce , to zjawisko astronomiczne, czy błąd aparatu.

lupio - Sro 23 Mar, 2011

Do drosery
Jeśli chodzi o makro to ten aparacik robi całkiem niezłe fotki makro, to tylko kwestia ćwiczeń. Chyba, że chodziło ci o większe przybliżenie (jak wnioskuję ze zdjęć księżyca) wtedy można zastosować telekonwerter np taki który mnoży twoje zbliżenie x2 czyli na max 18krotnym zoomie razy 2 z telekonwertera zyskasz 36 krotne zbliżenie Niestety zakup tulejki mocującej telekonwerter do tego coolpixa w Polsce graniczy z cudem Ja szukam od kilku miesięcy.
Co do tej czerwonej obwódki na księżycu to może być działanie UFO :) A tak poważnie to jest tzw."aberracja chromatyczna" czyli efekt soczewek obiektywu, który rozszczepia widmo barw i tworzy przebarwienia na skraju kontrastowych powierzchni (zwłaszcza na dużym zoomie) Normalne zjawisko występujące nawet w najlepszych obiektywach, chociaż w minimalnej skali Więcej o tym znajdziesz na google Do zdjęć na max zoomie polecam statyw (wyłącz wtedy redukcję drgań VR w ustawieniach) i można ustawić dłuższy czas aby zrobić dobre jasne i ostre zdjęcie.
A oto moje próbki :)
Księżyc:
http://www.photoblog.pl/r...16/ksiezyc.html
oraz makro:
http://www.photoblog.pl/r...obie-kwiat.html
Nie są one najlepsze ale dopiero docierałem ten aparat :)

Korzystając z okazji, że jednak ktoś jeszcze zagląda na to forum ponowie moje pytanie o tuleje do mocowania filtrów Czy sprawdzał może ktoś te od coolpixa p90 lub coolpixa p100?

Z serwisu Nikona dostałem odpowiedzi, że dodatkowe konwertery można mocować w tym modelu tylko na tuleje mocowane do korpusu i nie należy mocować ich do gwintu obiektywu 38mm, gdyż jest to tylko gwint montażowy Napisali też, że montuje się tylko konwertery ale nie filtry :) Chyba ze względu na winietowanie Co o tym myślicie?
Czy ma ktoś namiar gdzie można kupić takie tuleje do coolpixa p80 lub odpowiedniki? Zależy mi na krajowym sklepie a nie w USA czy UK Jeśli ktoś kupował coś takiego proszę o pomoc

Erais - Sro 06 Kwi, 2011

Winietować winietuje, ale na ustawieniu 3:2 to nie przeszkadza :) Po dodaniu podkładek, ładnie się zamyka :) Długo szukałem, by coś dokręcić i... nic nie znalazłem- gdyby nie kolega Słonik, nadal nic bym nie miał :) No zdjęcia mojego cuda mogę tylko zrobić telefonem, a na końcu zdjęcie z Muzeum Dobranocek w Rzeszowie- z UVką :) Ale zaczynam czuć niedosyt i myślę o lustrze (pytanie tylko, czy jeszcze w tym roku) :)

klakieriusz - Nie 29 Lip, 2012

Witam. Wszystkich serdecznie. Odkopuje temat, ale to chyba lepiej, niż zakładać nowy :) Nie idę za duchem czasu ponieważ dopiero teraz kiedy inni się już pozbywają swoich wysłużonych Nikonów P80, ja właśnie go kupiłem aby podszkolić się w temacie fotografii.

Ale do rzeczy. Mam do was pytanko, mam nadzieje, że jeszcze ktoś pomoże. Chodzi mi o rozmiar, wagę zdjęć w Nikonie P80 przy ustawieniu najlepszej jakości zdjęcia. Ustawiając rozmiar zdjęcia na 10 Milionów pixeli, czyli max, oraz jakość zdjęcia na Fine, czyli też max moje zdjęcia mają rozmiar około 2,4 MB do 2,8 MB. Dziwi mnie to bardzo ponieważ ustawiając na rozmiar zdjęcia 10 M, a jakość zdjęcia na Normal zdjęcia również mają rozmiar, wagę w granicach 2,5 MB. W instrukcji obsługi jest napisane, że zdjęcia robione w rozm. 10 M i jakością Fine powinny mieć 5 MB, a na Normal ok. 2,5 MB. Czy to jakaś wada, aparatu, oprogramowania (ja mam 1.1) czy to zależy od parametrów ? Zrobiłem już sporo zdjęć i żadne nie przekroczyło 3 MB.

Erais - Pon 30 Lip, 2012

:lol: :shock: Faktycznie odkopałeś temat- aż się zdziwiłem, jak mi na poczcie wyskoczyło powiadomienie... Przejrzałem dość pobierznie i na szybko dawne albumy- największe zdjęcie znalazłem 3 MB, ale też i takie po 900 mega... no są to wartości płynne zależne od czynników występujących na pliku zdjęciowym, że tak to łopatologicznie napiszę- np. teraz na moją kartę teoretycznie z rawami wchodzi 119 zdjęć... praktycznie czasem jest więcej lub mniej (nic w Googlach nie znalazłem w tym temacie, mogę tłumaczyć to zjawisko błędnie)
TomPL2 - Wto 31 Lip, 2012

Nie ma czym się przejmować - 5MB to orientacyjnie maksymalny rozmiar. Np. w EX-1 też instrukcja podaje podobnie (np. na kartę 1GB ma wejść 200 zdjęć) a w praktyce dostajemy od 2,5 do ponad 4MB.