|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Sony A200 - co zamiast kita?
misioooo - Sro 12 Lis, 2008 Temat postu: Sony A200 - co zamiast kita? Jak w temacie. Przymierzam się do zakupu Sony A200. Tylko teraz dylemat.
1. Brać z kitem 18-70 za ok. 1300zł?
2. Zakupić body za ok. 850zł + jakieś szkiełko osobno?
Obiektyw chciałbym na razie (i pewnie na dłuższy czas tak zostanie) tylko jeden - ot uniwerslany w miarę do pstrykania imprez rodzinnych, przygód wakacyjnych, widoczków etc. Zastosowanie - jak kompakt. Żadne specjalne mega-makro czy zoomy x100. Do tej pory zoom x3 starczał, choć czasem mi tyci tyci brakowało (jakiś obiektyw z x3 czy x4 starczy w 100%). Zastosowanie 100% amator.
Cena - na cały sprzęt (body + szkło) powiedzmy 1600-1800pln. Jak coś lepszego niż kit da się za mniej zakupić - super! Jak trzeba ciut więcej dołożyć, ale różnica pomiędzy kitem i tym innym będzie super-widoczna - też okej. Nie wiem tylko czy w takiej cenie da się szkło kupić, bo tak czytam i czytam i się pojawiają niemal ciągle ceny rzędu 1500, 2000 i więcej PLNów za szkło...
Pozdrawiam!
ghost - Sro 12 Lis, 2008
w tej cenie + takie szkło = marna szansa.
najtaniej to sigma 17-70 (1100) albo tamron 17-50 (1300)
ceny z głowy czyli z niczego.
aha.
kit nie jest wart 500 zł. lepiej kupić body osobno i kita używkę z kkm (jakieś 150 zł)
misioooo - Czw 13 Lis, 2008
ghost napisał/a: |
kit nie jest wart 500 zł. lepiej kupić body osobno i kita używkę z kkm (jakieś 150 zł) |
Czyli chyba z kitem zostanę - na start starczy pewnie w 100%.
Przepraszam może za niestosowne pytanie - "kkm" czyli?
--Edited
Oj wybaczcie - już znalazłem w stopce kolegi, heh. Nie ma to jak 12h pracy i pół nocki pracy przy kompie potem nocami... Oczki już nie te.
MC - Czw 13 Lis, 2008
Kup kita za grosze i zobacz sam czego potrzebujesz
|
|