forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Wysoki statyw w ludzkiej cenie...

davaeorn - Czw 13 Lis, 2008
Temat postu: Wysoki statyw w ludzkiej cenie...
Przyszedł czas na kupienie statywu... Jednak jest tu pewien problem - mam 190cm wzrostu i nie uśmiecha mi się schylanie do statywu... z tego co mi się wydaje, przydałby się statyw o wysokości ok 175-180cm... Mój budżet na ten cel to 400zł max... dodam tylko że zależałoby mi na poziomicach :)

Znalazłem ciekawy statyw, jednak zastanawiam się czy 170cm to nie za mało...
Velbon Sherpa 803R

Jesienny - Czw 13 Lis, 2008

Do statywu dodaj aparat (do wizjera) odejmij od wzrostu odległość między czubkiem głowy, a poziomem oczu (oczy masz w połowie głowy jakby nie patrzeć) i odpowiedz sobie na pytanie jeszcze raz ;)
piotrmkg - Czw 13 Lis, 2008

Jesienny, moze ty masz w polowie glowy, wiekszosc ma 2/3 od dolu i 1/3 od gory. :)

ja mam różnie zależy jak mi się okulary na nosie trzymają ;}
krisv740 - Czw 13 Lis, 2008

davaeorn, nie jest ci potrzebny taki wysoki
ja mam też prawie 190 wzrostu, nabyłem 186 statyw i jest na prawdę za wysoki
nie narzekam, ale .... może kiedyś sie przyda :razz:

davaeorn, a jak ciezki sprzet masz zamiar do tego statywu przyczepic? bo przy takiej wysokosci i nosnosci 4kg, to juz sprzet o wadze 1,5kg bedzie sie niezle kolebotal na delikatnym wicherku :P

piotrmkg,

Nie zdążyłem wyedytować. Ale gdybym miał oczy w 2/3 od dołu głowy to bym dziwnie wyglądał oczy są mniej więcej w połowie głowy (może masz na myśli twarz ;) )

a700+tele 70-300 lub 70-400 - zwłaszcza w tym drugim przypadku może być spora masa :)

hmmm czyli mówicie że 170 wystarczy... :) no to teraz poproszę jakieś propozycje - oprócz tego sherpy...

Jesienny, pewnie tak :)

[ Dodano: Czw 13 Lis, 2008 23:24 ]
davaeorn, legenda czyli manfrotto #055 + jakas dobra glowica i bedzie git.

ja nabyłem taki - http://www.allegro.pl/ite..._pokrowiec.html

jest ciężki, solidny
glowica do wyrzucenia - słaba
może inaczej - nie słaba , ale nie wzbudza mojego zaufania
oglądałem te velbony,sherpy i inne w FJ,MM i ten jest dużo lepszy od każdego z ceną ponad 400pln

dodam tylko, ze mocuję na nim 100-400 z 30 i jest naprawdę ok.
tylko ta głowica :evil:

krisv740 napisał/a:
ale nie wzbudza mojego zaufania

mojego też nie - tylko zdjęcia obejrzałem...

Cytat:
jest ciężki, solidny

no to widać :)

Problem polega na tym że na głowice wydam ok.150zł minimum, a to już jest razem 430zł, czyli duużo...

krisv740, 5kg statyw a udzwig 6kg, to sie producent wykazal. ja mam manfrotto 055 + glowice 229 calosc tez 5kg a udzwig 12kg, w sumie to sie sam przewieszalem przez max rozlozony stawyw i sie nie zlozyl wiec udzwignie wiecej.

piotrmkg,
słusznie :mrgreen:
ale to jest kwestia ceny i udźwigu
co do wieszania sie , to mam ponad 100kg i ..........
jak nacisne płetwą :mrgreen: to uwierz, jest stabilny i nie trzeszczy
tylko - jest co nosić :twisted:

[ Dodano: Czw 13 Lis, 2008 23:37 ]
a udźwig mały , ze względu na głowicę, choć i tak lepsza niż w velbon'ach

znalazłem fajną głowicę frotka taka co z tego skoro kosztuje 250zł... i pytanie czy będzie pasować do tego statywu...

a jakie byście nóżki polecili do niej??

trochę słaba
ja optuję za min. 6kg

[ Dodano: Czw 13 Lis, 2008 23:45 ]
standartowe mocowanie głowica-statyw 3/8"

krisv740 napisał/a:
ja optuję za min. 6kg

tylko budżet chyba się nie zmieści w 400 zł... a to problem...

kazda glowica z gwintem 3/8" bedzie pasowac do nog statywu z gwintem 3/8" :)
ja sie bede jednak upieral przy tym 055xprob, statyw kupuje sie raz na conajmniej 10lat, a ludzi biednych nie stac na tanie rzeczy. zawsze mozesz uderzyc w placz ze jestes student/emeryt i jakis rabat wydebic. :)

wiem...............
ale ..............
ja wybrałem , przykład powyżej i myslę o dobrej głowicy, bo nogi choć ciężkie na początek muszą być
może w przyszłym roku kupię coś lżejszego, na razie są inne , ważniejsze potrzeby

[ Dodano: Czw 13 Lis, 2008 23:48 ]
a głowicę to jednak chyba jobu BW LW

[ Dodano: Czw 13 Lis, 2008 23:49 ]
piotrmkg, bardzo słuszna uwaga o "oszczędzaniu" :sad:

krisv740 napisał/a:

nie robmy scen na poczatek moze "normalna" glowice panoramiczna lub kulowa

ps. dlatego poprawilem bo sie zorientowalem ze cos przesadzilem z tym rozmiarem, takie rzeczy to tylko w kanalizacji :D

piotrmkg napisał/a:
krisv740 napisał/a:

nie robmy scen na poczatek moze "normalna" glowice panoramiczna lub kulowa

ps. dlatego poprawilem bo sie zorientowalem ze cos przesadzilem z tym rozmiarem, takie rzeczy to tylko w kanalizacji :D

pisałem o sobie, nie polecałem broń mnie b.............e :cool:

[ Dodano: Czw 13 Lis, 2008 23:52 ]
ja też poprawiłem :mrgreen:

krisv740 napisał/a:
pisałem o sobie

to sie wstrzymaj jesli mozesz bo bedzie BWG PRO http://www.jobu-design.ci...354/6465541.htm

piotrmkg,
no problemos :mrgreen:

ja czekam na dobry kurs $
a poza tym , chyba w tym roku juz nie "poszaleję"
ale szkoda, że nie wiadomo jak to bedzie wyglądać :sad:

zakładając rozdęcie budżetu -

Nóżki Frotka 055XDB 479zł... nie widzę różnicy pomiędzy tymi, a wersją PROB, a w cenie jest 120zł mniej... choć pewnie tamte są lżejsze...

Co do głowicy - czy jeśli nie będę zakładał sprzętu cięższego niż 3-4kg, to jest sens kupowania głowicy która ma nośność dajmy na to 8kg?? Na przykład takiej - frotka 808RC4 za 400zl?? czy nie wystarczy również frotka, jaednak jakaś z mniejszą nośnością??

piotrmkg - Pią 14 Lis, 2008

glowice mozesz zastosowac ta 808rc4. tylko trzeba bedzie pamietac zeby dobrze ja poskrecac jesli bedziesz na niej faktycznie wieszal 4kg aparatu. :)
krisv740 - Pią 14 Lis, 2008

davaeorn,
imo - lekko niższy statyw, lepsza głowica
naprawdę nie wim czy tak wysoki statyw będzie ci potrzebny :???:

ja kupiłem wysoki monopod i za cholere nie używam go w pełni "rozciągniętego"

Jesienny - Pią 14 Lis, 2008

A to swoją drogą. Ja dodam, że unikam (jeśli mogę) robienia zdjęć na stojąco (mam 194 cm wzrostu) jakoś bardziej odpowiada mi perspektywa "z przykucnięcia".

krisv740, ostatniej sekcji jesli tylko to mozliwe nie wyciaga sie bo calosc robi sie galaretowata :)

piotrmkg napisał/a:
krisv740, ostatniej sekcji jesli tylko to mozliwe nie wyciaga sie bo calosc robi sie galaretowata :)

ta sama firma co statyw :twisted:

pieruńsko ciężki, ale stabilny!- sam się dziwię, że to piszę!
zapięcia/blokady trzymają idealnie
wbijałem nogę w ziemię (monopodu) i nawet na mm nie weszło do srodka :shock:

davaeorn - Pią 14 Lis, 2008

piotrmkg, tylko chodzi o to że ja własnie chce uniknąć kupna głowicy 808... ona ma 8kg nośności... po co mi tyle?? wolałbym 804 - z 4kg...

krisv740, ok - może być niższy - tylko akurat takich niema w klasie sprzętu frotki 055.. więc cóż niech już by było te 178cm...

ogólnie to i tak wszystko za drogie :P

wybór i tak musi byc twój!
opcji jest parę :???:

co powiecie o tym?? 165cm, 8kg nośność, 290zł :)

http://www.fotorimex.pl/p...sic_a-258n6.htm

mozna jeszcze cos takiego jesli nie masz nic przeciwko glowicom kulowym http://www.cyfrowe.pl/apa...ica-kulowa.html

4 sekcje i 165,5cm (ta wysokosc bedzie osiagnieta z max wysunieta centralna kolumna) nie wrozy dobrej stabilnosci.

benro ok, ale conajmniej od serii a-3XX lub nawet a-4XX

no właśnie chyba mam :)

jak narazie to najbliżej mi do zestawu - Benro Classic A-258n6 + głowica Manfrotto 804... tylko cały czas pytanie - czy połączenie statywu 8kg z głowicą 4kg, jest bezpieczne??

[ Dodano: Pią 14 Lis, 2008 00:19 ]
piotrmkg napisał/a:
nie wrozy dobrej stabilnosci.

tylko wiesz - może to nie będzie stabilność na poziomie manfrotto z nośnością 8kg... jednak nie mam zamiaru ładować na to sprzętu o masie większej niż 3-4kg... więc czy różnica będzie odczuwalna??

na pewno sie nie rozkręci :smile:

davaeorn, masa sprzetu x 2.5 i masz pewnosc ze podczas wiatru (umiarkowanego) nie bedziesz mial poruszonych zdjec przy 200mm.

ps. moze inaczej, moj nastepny stawyw bedzie mial nosnosc 25kg a sprzet na nim podpiety bedzie mial "tylko" 5-6kg.

piotrmkg napisał/a:
davaeorn, masa sprzetu x 2.5 i masz pewnosc ze podczas wiatru (umiarkowanego) nie bedziesz mial poruszonych zdjec przy 200mm.

ok - dotyczy całości zestawu, czy tylko nóżek?? bo wydaje mi się że 90% stabilności zestawu dają nóżki... no jeszcze będę myślał :)

nie wiem ile daja nogi, trzebaby zrobic jakis test, ale mozliwe ze tak jest 80-90% stabilnosci to nogi.
garreth - Pią 14 Lis, 2008

davaeorn,
http://forum.optyczne.pl/...r=asc&start=105
nie chciało mi się cytować samego siebie :wink:
ewentualnie zastanów się na dokupieniem lepszej głowicy do tej Sherpy :smile:

davaeorn - Sro 03 Gru, 2008

a co powiecie o tym statywie - vanguard mnie coraz bardziej zaskakuje... cena trackera 3 to 350zł...

http://gfc.65158.com/product4.php?id=26

marekf - Sro 03 Gru, 2008

Hum Jak czytam samą specyfikacje to nawet nieźle. Do 8kg to już całkiem dobrze ;)
Grubość ścian nóg też dobra no i cena przyzwoita ;)
Nie wiem jak głowica. Czy się nie obsuwa albo co :)
Ale wydaje mi się że jako statyw dla "amatora" przyzwoity ;) , ale może ktoś ma i się wypowie ;)

davaeorn - Sro 03 Gru, 2008

marekf napisał/a:
ale może ktoś ma i się wypowie

nikt raczej niema :P bo to ogólnie marka średnio popularna - na tym forum jest może 3-4 użytkowników czegokolwiek tej firmy, w tym ja (plecaczek) :)

Wróbel EOS - Czw 04 Gru, 2008

davaeorn, Jeśli dobrze pamiętam to oglądałem go ostatnio w jakimś sklepie nie dla idiotów i powiem tak. Nogi może i nie głupie ale głowica to już kompletne dno. Ja bym się bał postawić na tym a200 z kitem...
davaeorn - Czw 04 Gru, 2008

Wróbel EOS napisał/a:
sklepie nie dla idiotów

w media mają?? ciężko mi w to troszkę uwierzyć :) ale dzięki :)

Wróbel EOS - Czw 04 Gru, 2008

davaeorn, Nie pamiętam czy w media czy w Saturnie... ale jakimś takim sklepie. W tej cenie wolał bym velbona 800R. Albo coś z GoldPhoto czy Benro.
Gustaw08 - Czw 04 Gru, 2008

Odnośnie wysokości to nie zawsze stawiasz statyw na płaskim terenie tylko na zboczu, w strumyku itp i wtedy właśnie przydaje się mieć statyw dopasowany do własnego wzrostu (poziomu oczu ;-) ).
Jak na płaskim będziesz przykucał to wyobraź sobie siebie w terenie...

piotrmkg - Czw 04 Gru, 2008

Gustaw08, proszę, dla 10 zdjęć w roku nie będzie nikt kupował 2m statywu. a jeśli ktoś się upiera to proszę, jest dla niego odpowiednie rozwiązanie: Gitzo GT5560SGT + glowica + aparat = 3m :!:
Gustaw08 - Czw 04 Gru, 2008

Chodziło mi tylko o zwrócenie uwagi na tzw. okoliczności przyrody otaczającej :mrgreen:
Warto przemyśleć różne scenariusze przed zakupem niż żałować jak już sie kasę wydało. Wszystko zależy od tego jakie się planuje zdjęcia robić, ile i w jakich warunkach. Jesli sporadycznie to rzeczywiście nie ma sensu iść w wysoki sprzęt ale jeśli nieco częściej to może warto o tym pomyśleć zawczasu

davaeorn - Czw 04 Gru, 2008

chyba stanie na benro + frotka 804... i cena w miarę i jakość...
skasowany - Pią 05 Gru, 2008

Ja mam 197 cm wzrostu i to:

http://www.pstryk.pl/deta...tandard+3d+head

połączone z tym:

http://www.pstryk.pl/deta...otto+055x+pro+b

i wystarcza mi całkowicie:)

Rzeczywiście czasami trzeba się nachylić, ale garba się nie dostanie;)

davaeorn - Sob 06 Gru, 2008

heh gdybym miał budżet 1100zł to bym sobie taki zestawik też sprawił... :)
skasowany - Sob 06 Gru, 2008

Ja też nie miałem, ale cierpliwość w odkładaniu złotówek do skarbonki robi swoje:)
davaeorn - Nie 07 Gru, 2008

no niestety w ciągu ostatniego miesiąca wydałem na aparat 7000zł, więc no jakoś mi ciężko kolejne 500zł więcej niż zaplanowane dorzucić... poza tym coś mi się mocno wydaje że to benro + frotka całkowicie mi wystarczy :)
skasowany - Nie 07 Gru, 2008

Co racja, to racja! :wink:
amv - Czw 11 Gru, 2008

piotrmkg napisał/a:
...ludzi biednych nie stac na tanie rzeczy...

To niewątpliwie racja,ale ja nadal patrze jak najtanszym kosztem :roll:
Jest taka Hama star 63 za 139 zł.
Piszą o niej nawet dobrze jak na tani sprzęt dla amatora i ktoś z forumowiczów też ją ma(gdzieś mi w oczy wpadło).
Zastosowanie: D80+70-300 (z czasem 105 macro).

Pytanie,czy za takie "ondze" jest coś lepszego??, albo do 200zł. ???
Monopod nie wchodzi w grę.

davaeorn - Sob 13 Gru, 2008

jak mówiłem tak zrobiłem - benro A-257n6 + Manfrotto 804 RC2 - po godzinnym oglądaniu i próbowaniu tegoż zestawu, jestem więcej niż zadowolony :) statyw aż za wysoki - kolumnę centralną wysuwam do połowy i wystarcza, naprawdę solidne nóżki, głowica też niczego sobie :) Jedyny minus - WAGA :P no i rozmiar po złożeniu - wystaje mi po obu stronach plecaka po 20cm :P ale to nic :P
marekf - Sob 13 Gru, 2008

Nie polecam tej hamy, jest w stanie utrzymać co najwyżej body i jakiś krótki obiektyw tak do 70 ale jakieś tele to nie ma szans :) poza tym jest pełna plastiku! lepiej pomyśl o Velbonie 600R (150zł drożej a statyw na lata!)
amv - Sob 13 Gru, 2008

Zdaje sobie sprawe z jakosci tego statywu a nawet jakosci tej firmy ogolnie.
Znalazlem osobe z tego forum i nawet sobie chwali ten produkt,wspominając o tejze jakosci i opadajacej (w dol pod ciezarem) glowicy ustawionej pod kątem (np. macro).

Jest tez cos takiego,narazie nie macalem :wink: http://www.skapiec.pl/sit...462_komentarze/