forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Ile wydaliście na swój sprzęt, a ile zamierzaliście wydać??

davaeorn - Czw 13 Lis, 2008
Temat postu: Ile wydaliście na swój sprzęt, a ile zamierzaliście wydać??
Ciekawi mnie jak u was wyglądało dojrzewanie do kupna tej a nie innej lustrzanki - czy mieliście od razu target, na którego zbieraliście kasę, czy wyglądało to w sposób bardziej stopniowy - najpierw myśleliście o czymś tańszym jednak z czasem stwierdzaliście że przyda się wam jeszcze coś, i jeszcze coś, i może jeszcze coś :)

Ja osobiście planowałem wydać na samym początku ok.2500zł... gdy przyszedłem na to forum, poczytalem troszkę, i zwiększyłem budżet do 3, max 4 tysięcy... aktualnie przyjemność zwana aparatem, kosztowała mnie już 5500, a skończy się pewnie na 10tys... :) a najgorsze (i najlepsze) jest to że absolutnie nie żałuje wydanej kasy :P

krisv740 - Czw 13 Lis, 2008

2.5 do 3.5

ponad 10 tys :twisted:

nie licząc analogów i kompaktów , bo to nastepne 5 tys. :twisted: :twisted:

jaad75 - Czw 13 Lis, 2008

Myślę, że 10000zł, to jest cena o której zwykle trzeba mówić w przypadku w miarę dobrej klasy systemu. Bez fanaberii. Po prostu przyzwoite body, 2-3 w miarę dobre szkła, lampa i akcesoria...
piotrmkg - Czw 13 Lis, 2008

ja zaczynalem przygode z lustrzankami AF (wczesniej zenit i praktica) od eos 50E i ef 50 1.4 potem dokupilem 24mm i 100-300, a na koniec zmienilem body na eos 3. w sumie zakladalem ze przed 10k sie zmieszcze a udalo mi sie zamknac w 8, ale trzeba pamietac ze jak kompletowalem sprzet (1999-2001) to za 50mm 1.4 trzeba bylo zaplacic 3k pln a najtansza L'ka kosztowala 6k pln za 35L i 85L trzeba bylo zaplacic po 15k pln od sztuki.
krisv740 - Czw 13 Lis, 2008

jaad75 napisał/a:
Myślę, że 10000zł, to jest cena o której zwykle trzeba mówić w przypadku w miarę dobrej klasy systemu. Bez fanaberii. Po prostu przyzwoite body, 2-3 w miarę dobre szkła, lampa i akcesoria...

ja tylko dodam, że mocno zaciskając pasa
bo jak doliczysz plecak,torbe, filtr, mocowania, pierd..... :razz: :cry: :mrgreen:

davaeorn - Czw 13 Lis, 2008

krisv740 napisał/a:
bo jak doliczysz plecak,torbe, filtr, mocowania, pierd....

to jest najgorsze... bo tak się wydaje, "eh - filtr UV 100zł..." gorzej jak trzeba kupić 3 takie, bo każdy obiektyw by chciał... o polarkach nie wspominając...

Jesienny - Czw 13 Lis, 2008

Wkrótce może się to zbliżyć u mnie do 8 tyś (ale liczę obecny sprzęt).
rafalg - Czw 13 Lis, 2008

Ja wydałem już około 10 tys. ale z tym co jeszcze (na chwilę obecną) chcę kupić to dobiję do 15 tys. Co będzie potem, trudno określić raczej w rachubę wchodzi zmiana body na lepsze. W tej chwili zosoby finansowe przeznaczam na rozbudowę/wymianę szkieł. Ale coś mi się zdaję że to raczej nie ma końca, zawsze coś po głowie będzie człowiekowi chodziło.
piotrmkg - Czw 13 Lis, 2008

no mi juz od dluzszego czasu chodzi po glowie, aparat 4"x5" analog oczywiscie :) ale na szczescie za calosc wyjdzie max 800-900$.
mavierk - Pią 14 Lis, 2008

A ja mam sprzęt za 6k a chciałbym mieć za 8k :)
wulf - Pią 14 Lis, 2008

Wyliczyłem sobie, że za każdy kilogram zapłaciłem 2500zł :lol: niedługo dokupuję jeszcze 3kg. Nie dziwcie się, że przeliczam na kilogramy bo trzeba to jednak nosić i to nieraz bardzo wysoko.
Paweł_G - Pią 14 Lis, 2008

U mnie wychodzi że poszło już 7 500 zł. Z tym że z 70-200 mam jeszcze dwie raty do spłacenia :mrgreen: W planach mam 50/1,4 85/1,8 16-35/2,8 L i jakieś tele do ptaków plus extender więc przynajmniej 10 000 zł do uciułania ale nie poddaje się i zawsze gdy jest kumulacja powyżej 20 baniek kreśle cyferki :razz:
garreth - Pią 14 Lis, 2008

davaeorn napisał/a:
Ciekawi mnie jak u was wyglądało dojrzewanie do kupna tej a nie innej lustrzanki - czy mieliście od razu target, na którego zbieraliście kasę, czy wyglądało to w sposób bardziej stopniowy - najpierw myśleliście o czymś tańszym jednak z czasem stwierdzaliście że przyda się wam jeszcze coś, i jeszcze coś, i może jeszcze coś :)

w moim przypadku nie było raczej dojrzewania do zakupu - o wszystkim zadecydował przypadek :wink: :grin:
wiedziałem, że chcę lustro analogowe w cenie do 1000-1500 zł, tylko bardzo długo wahałem się nad wyborem systemu,
pomiędzy C a N;
pewnego dnia dzwoni Wujek i mówi, że jego znajomy (właściciel sklepu i komisu foto) ma do sprzedaży prawie nówkę - Nikona F-80 z kitem (ściągnął z Niemiec), tylko muszę się decydować w ciągu 2-3 dni, inaczej aparat ląduje na półce i jednocześnie na Allegro;
następnego dnia pojechałem, "obmacałem" aparat wzdłuż i wszerz;
po kwadransie wychodziłem ze sklepu "chudszy" o parę stówek, ale z pudełkiem pod pachą :mrgreen:

jeśli chodzi o sprawy finansowe - gdybym podsumował koszty zakupu sprzętu + koszty wywołań, to pewnie dostałbym zawału... ale kogo to obchodzi? frajda z fotografii większa i cenniejsza, niż wszystkie pieniądze :grin:
rafalg napisał/a:
Ale coś mi się zdaję że to raczej nie ma końca, zawsze coś po głowie będzie człowiekowi chodziło.

hobby zawsze jest kosztowne, ale nie można się tym przejmować :wink: :grin:

[ Dodano: Pią 14 Lis, 2008 09:01 ]
Paweł_G napisał/a:
zawsze gdy jest kumulacja powyżej 20 baniek kreśle cyferki :razz:

:mrgreen: a robiłeś sobie rachunek, ile już wydałeś na lotka? jak ja szacunkowo policzyłem, to wyszło... że za te pieniądze kupiłbym dwa dobrej klasy szkiełka :twisted: :razz:

Paweł_G - Pią 14 Lis, 2008

garreth, Czasem trafiam trójkę więc zwraca mi się w części :razz:
arietiss - Pią 14 Lis, 2008

mavierk napisał/a:
A ja mam sprzęt za 6k a chciałbym mieć za 8k :)

Chyba każdy tak ma...! :mrgreen: :wink:

Arek - Pią 14 Lis, 2008

Gareth, u mnie było podobnie. Prawie 10 lat temu pojechałem na giełdę foto do Stodoły kupować Minoltę. A pojawił się facet na stoisku z tak tanimi Canonami (prosto z Niemiec), że grzech było nie wziąć. Pamiętam,
że ustawiła się do niego kolejka jak po ciepłe bułeczki, bo miał ponad 30% taniej niż w najtańszych sklepach. Przede mną wykupili ostatniego. Ale okazało się, że facet ma jeszcze drugie stoisko, a tam zostały trzy ostatnie sztuki. No i jedna trafiła do mnie.

Baku - Pią 14 Lis, 2008

U mnie wsio miało kosztować ok. 700-1000$. Kosztowało 1600...
Miał być chińczyk-golas, wyszedł amerykaniec z gwarancją za ponad 100$, którą mogę sobie ...no w ramkę oprawić. Nawet teraz (pomimo wielkich spadków cen) nie udało by mi się tego wszystkiego kupić w Polsce za podobną cenę, a wtedy (maj) to był złoty interes - ok. 35-40% taniej niż w kraju, więc powodów do narzekania nie mam.

Ania101 - Pią 14 Lis, 2008

Witam

Ja chciałam wydać 2-2.5 tys max. Planowałam najpierw coś z Sony (A300) potem chciałam dokupić Tamrona 17-50. Ale jak sobie intensywnie poczytałam forum parę miesięcy, to skończyło się na prawie 6.5 tys (body, obiektyw+lampa) - raty spłacam do dzisiaj, ale nie żałuję.

W przyszłości planuję dokupić C85mm 1.8+Raynox Macro (tutaj jeszcze będę prosić o radę - ew. 100mm 2.8 MAcro) , C 70-200 4.0L IS oraz telekonwerter C1.4. Czyli wyjdzie jeszcze jakieś 6 tys. :roll: Czy istnieje jakaś fundacja wspomagajaca finansowo foto-amatorów :razz: ?

Pzdr, Ania

arietiss - Pią 14 Lis, 2008

Ania101, ciężka praca i ciułanie... :wink:
MC - Pią 14 Lis, 2008

Ewentualnie dzialalnosc gospodarcza. Mozna wtedy liczyc na dotacje z UE.
Renia - Pią 14 Lis, 2008

U mnie budżet przewidywał na początek do 3tyś. Potem trafiłam na to forum i poszło już 5 :lol: a jeszcze co najmniej drugie tyle by się przydało... bo jak wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia (i czytania) :wink:

Cytat:
Ania101, ciężka praca i ciułanie...

Cytat:
Ewentualnie dzialalnosc gospodarcza. Mozna wtedy liczyc na dotacje z UE.

Zastanawiałam się, czy o wsparcie finansowe nie poprosić posła Palikota - ten koleś jest na tyle "specyficzny" :grin: , że z racji absurdalnego charakteru mojej prośby mógłby zasponsorować fanom Optyczne.pl po jakiejś stałce canona :wink:

Ania[/quote]

Baku - Pią 14 Lis, 2008

Ja chętnie pomogę w zredagowaniu listu.
Co do stałki to nie będę specjalnie pazerny; wystarczy mi EF 300/2.8L IS :lol:

piotr_u. - Pią 14 Lis, 2008

W moim budżecie na ten rok, aparat miał stanowić jego połowę, ale tak mi się to robienie zdjęć spodobało, że stanowi mniej niż 1/7, a muszę dokupić jeszcze parę rzeczy (filtry, torba, drugie body - ale ono dopiero w przyszłym roku...) :mrgreen:
Thorn - Pią 14 Lis, 2008

U mnie było programowo - tzn wiedziałem co chciałem i wiedziałem że na początek bez 3-3,5k ani rusz i tyle wydałem przy zakupie czyli idealnie tak jak planowałem - oczywiście zestaw trzeba rozbudowywać więc już 400zł z tamtego zakupu spieniężyłem żeby... wydać na dniach 2,8k na szkło macro i parę akcesoriów... czyli będzie prawie 6k z tym że nie mam np jeszcze lampy (kolejne 1-1,3k), będę kiedyś myślał o zmianie 18-55VR na coś jasnego (albo Tamron 17-50/2.8 albo Sigma 18-50/2.8 (bo za chiny nie mogę się zdecydować) więc kolejne średnio 1,5k) potem może jeszcze coś szerszego (pewnie S 10-20 kolejne 1,5k ) , potem może jakieś jaśniejsze tele (nie wiem na jakie ale 2,5k na S 70-200/2.8 to min a wolał bym coś dłuższego więc nawet wolę nie myśleć :P ) + jakieś tam akcesoria zawsze się znajdą (choćby filtr (myślę dodatkowo i Hoya IR)) to tak powiedzmy że założymy z 0,5k czyli obecne 6k + 5,5-6k co da razem prawie 12k... a do tego za jakiś czas do D80 dołączy D300 czyli tą kwotę będzie trzeba powiększyć o jakieś min3k i dostaniemy 15k w rok .... :roll: ale jak ktoś już powiedział każde hobby jest kosztowne (mam tylko ten problem że to nie moje jedyne hobby... ) :mrgreen:
piotrmkg - Pią 14 Lis, 2008

Thorn, do macro i portretow cos takiego mozna sobie zrobic, tanio i uniwersalnie:
http://pl.youtube.com/watch?v=5b-Jozf7CAA
http://pl.youtube.com/watch?v=gfvKH68NVnc

ps. Pan Goltar moglby zalozyc watek DIY w warsztacie (a jesli istnieje to przykleic go na stale na sama gore), napewno by sie znalazlo kilka osob z ciekawymi pomyslami.

Thorn - Pią 14 Lis, 2008

piotrmkg, - no fajna sprawa do macro tylko że trzeba mieć np takie narzędzia itd (sam mam część a dwa że obecnie nie mam jak tego zrobić bo jestem od tych narzędzi z dala że tak powiem ;) ) dwa że jak ktoś chce tylko do macro to chyba prościej kupić taką na obiektyw - na allegro do znalezienia bez trudu za 300zł a jak ktoś robi np tylko macro to sporo taniej niż przeróbka i koszt SB800 ale fakt że alternatywa jak ktoś ma już zewnętrzną lampkę to fajna rzecz i koszt samych części jest niewielki - też jestem za stworzeniem takiego przyklejonego wątku :)
AQQ - Pią 14 Lis, 2008

Takie wyliczenia w cenach nominalnych (zapłaconych) mogą prowadzić do absurdalnych wniosków.
Przykład: D70kit cztery i pól roku temu kosztował (mniej więcej) tyle ile D300 rok temu a D700 teraz.
A porównajmy aktualną/realną wartość tych aparatów :)

Cytat:
Takie wyliczenia w cenach nominalnych (zapłaconych) mogą prowadzić do absurdalnych wniosków.

Częściowo się zgadzam - ale tylko częściowo. Forumowicze przy swoich wypowiedziach podają nie tylko ceny, ale też zazwyczaj to co kupili - i to przecietnie zorientowanej osobie daje jakiś obraz. Poza tym ciekawe jest obserwowanie w oparciu o ten wątek zmian cen sprzętu - sama zapłaciłam za Canona 40d ponad 3 tys, gdy tymczasem obecnie kosztuje poniżej 2.5 tys. Z kolei cena obiektywu 17-55 specjalnie nie spadła, co cieszy. Sprawdza się więc zasada, że lepiej inwestować w szkła niż w body, chociaz z drugiej strony bez porządnego body trudniej wykorzystać dobry obiektyw (np. z racji małego wizjera).

Riddle - Pią 14 Lis, 2008

W tym temacie wg. mnie powinna być nie tylko cena, a (nawet głównie) jaki sprzęt kupiliście i jaki zamierzacie. W tej koncepcji napiszę post.

Kupiłem D80 i Nikona 70-300mm 4-5.6, poszły 2k.
W niedzielę jadę na giełdę foto, by kupić coś szerszego, jeśli będę miał szczęście, to kupię Nikkora 18-80mm za max 550zł. Jeśli nie będę miał szczęścia, to sigma 18-50 3.5-5.6 za 400zł.

W przyszłości zamierzam kupić:
-Nikkora 50mm f/1.8 - 400zł, prawdopodobnie za miesiąc
-Jakiegoś stałego tele 500mm czy 600mm, pewnie z 1.5k. W bardzo nie bliskim czasie.
-Dość szerokiego Fisheye, z 2k. Tak samo jak tele, nie jest to bliski zakup.

Thorn - Pią 14 Lis, 2008

Riddle napisał/a:
-Jakiegoś stałego tele 500mm czy 600mm, pewnie z 1.5k. W bardzo nie bliskim czasie.

Sorry za offtop ale gdzie sprzedają takie po tyle? Bo z tego co widzę to z f 4 albo 5.6 kosztują po 10x tyle ;) Btw jak to jakiś f8 albo 16 (bo takie są na "allegrach" to ja dziękuję za tę "przyjemność" ;) )

Arek napisał/a:
Gareth, u mnie było podobnie.

raczej nie do końca- ja miałem komfort tych 48h na przemyślenie, Ty natomiast- parę minut (poziom adrenaliny raczej nie do porównania :razz: )
Ania101 napisał/a:
Czy istnieje jakaś fundacja wspomagająca finansowo foto-amatorów :razz: ?

nie, ale możesz założyć :wink: ewentualnie startuj w wyborach do Sejmu - pensyjka 9800+dieta poselska 2100 -> chyba starczy na kilka foto "drobiazgów" :wink:
Renia napisał/a:
Potem trafiłam na to forum i poszło już 5 :lol: a jeszcze co najmniej drugie tyle by się przydało...

każde hobby to studnia bez dna :wink: zna ktoś nie-kapitałochłonne hobby? :grin:
Riddle napisał/a:
kupię Nikkora 18-80mm

:???: 18-70 czy 28-80?

AQQ - Pią 14 Lis, 2008

Thorn napisał/a:
[ 10x tyle

20 :)

http://www.nokaut.pl/obie...ed-af-s-ii.html

jaad75 - Pią 14 Lis, 2008

Riddle napisał/a:
W niedzielę jadę na giełdę foto, by kupić coś szerszego, jeśli będę miał szczęście, to kupię Nikkora 18-80mm za max 550zł

Choćbyś miał nie wiem jakie szczęście, to takiego obiektywu nie kupisz... :razz:

[ Dodano: Pią 14 Lis, 2008 18:03 ]
garreth napisał/a:
każde hobby to studnia bez dna :wink: zna ktoś nie-kapitałochłonne hobby? :grin:

Szydełkowanie... :mrgreen:

jaad75 napisał/a:

faktycznie... chyba się przerzucę na to :twisted: :razz:

mons - Pią 14 Lis, 2008

garreth napisał/a:
jaad75 napisał/a:

faktycznie... chyba się przerzucę na to :twisted: :razz:

.....nie rób tego , wiesz ile kosztują profesjonalne szydełka...???? :mrgreen:

Darecki2005 - Pią 14 Lis, 2008

U mnie miało być na poczatku 2 tyś, dopóki nie zajrzałem na to forum, pozniej wyszło mnie 3,7tyś ale obiektyw był jakiś trefny i zwrot i kupno 17-55 wiec ostatecznie 5,5tyś. Jeszcze muszę kupić jakąś torbkę na niego i pewnie lampę ale to narazie musi poczekać z racji braku funduszy
Thorn - Pią 14 Lis, 2008

AQQ, - podałem najbardziej optymistyczną wersję z tymi 10x :mrgreen: jak by jeszcze do tego wrzucić jakieś bajery w szkle lekko wychodzimy na 20x albo więcej dlatego ja chętnie pojadę na tą giełdę jak tam takie rzeczy po 1500zł sprzedają :mrgreen:
Riddle - Pią 14 Lis, 2008

Dla wyjaśnienia
1. Tak, to 18-70, pomyliłem się zapisując
2. 500mm za ok. 1.5k to własnie coś stylu f/8. Ale nie ważne, i tak czegoś takiego używam tylko ze statywem do robienia czegoś na nocnym niebie itp.

mons, bez paniki - zacznę od niskiego pułapu :wink:
na przykład od tego:
http://www.skapiec.pl/site/cat/1071/comp/266285
:razz: :mrgreen:

AuThoR - Pią 14 Lis, 2008

Widzę że te forum może zrujnować niejedną kieszeń ;> gdybym nie był powściągliwy to zamiast 6k wydałbym pewnie ponad 10 :D

Ps.właśnie patrze na 70-300 VR i jakieś szkło makro....a niech was ....... :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Thorn - Pią 14 Lis, 2008

AuThoR, - za niedługo będziesz patrzył na 70-200/2.8 VR i do macro np 105 VR :P o tym drugim już coś wiem :lol:
piotrmkg - Pią 14 Lis, 2008

mysle ze cala dyskusje mozna podsumowac tak:
- Ile wydales na swoj sprzet foto?
- ZA MAŁO :!:

:D

Thorn - Sob 15 Lis, 2008

piotrmkg, albo:
- x % tego które dopiero na niego wydam :lol:

piotrmkg - Sob 15 Lis, 2008

Thorn, raczej ciezko powiedziec ile %, bo po np. 2latach ktos moze dojsc do wniosku ze najbardziej go kreci focenie ptakow i jak przyjdzie mu kupic obiektywy do tego (taki maly zestawik: Ef 70-200 2.8 L IS, 100-400 L IS, 500 L IS) to z poczatkowych np 15%, momentalnie zrobi sie 1%) :-)
edmun - Sob 15 Lis, 2008

garreth napisał/a:
zna ktoś nie-kapitałochłonne hobby?

szachy :)

MC - Sob 15 Lis, 2008

edmun napisał/a:
garreth napisał/a:

szachy :)

Ty wiesz ile kosztuje zestaw do gry w szachy? Figurki itp? :roll: :lol:

edmun - Sob 15 Lis, 2008

taki ładny i porządny około 400-2000 zł. i na tym kończą się wydatki, chyba że dokupujesz zegary i specjalnie komputerki do przeliczania Twoich statystyk, ale nawet pro tego nie potrzebują :)
AuThoR - Sob 15 Lis, 2008

Cytat:
mysle ze cala dyskusje mozna podsumowac tak:
- ZA MAŁO

Idealne stwierdzenie :twisted:

piotr_u. - Sob 15 Lis, 2008

A ja bym podsumował inaczej:
- Za dużo, ale i tak nie kupiłem jeszcze wszystkiego. :mrgreen:

darekk - Sob 15 Lis, 2008

Szachy też są kosztowne.
W szachach potrzebny jest drugi gracz. Ciekawe ile bierze za godzinę gry?

mnich - Sob 15 Lis, 2008

piotr_u. napisał/a:
A ja bym podsumował inaczej:
- Za dużo, ale i tak nie kupiłem jeszcze wszystkiego. :mrgreen:

I pod tym się podpiszę również ja. Licząc to co mam, i to co sprzedałem to i tak jeszcze wydam na jakiś jasny solidny standard zoom i dwie stałki 35 i 85 a może nawet 105VR makro. :)

mavierk - Sob 15 Lis, 2008

garreth napisał/a:
Ja myślę, że leparkour jest mało kasochłonne (ot - buty). Do tego dodałbym origami :D

Lepiej podajcie jakieś nie-czasochłonne hobby :)

Marian - Sob 15 Lis, 2008

Ile?
Za dużo.
Najwięcej na cyfrę. Niestety teraz dopiero widać, że ta współczesna cyfra nie jest warta poniesionych na nią wydatków. Trzeba było pozostać przy analogu i jakimś jednym cyfrowym aparaciku do pstrykania.
Jeszcze nie ma cyfry wartej pieniędzy na nią wydawanych, i nie wiadomo kiedy się taka pojawi.

Jesienny - Sob 15 Lis, 2008

mavierk napisał/a:
Lepiej podajcie jakieś nie-czasochłonne hobby

Hobby z zasady chyba ma być czasochłonne ;)

WojciechW - Sob 15 Lis, 2008

mavierk napisał/a:
garreth napisał/a:
Ja myślę, że leparkour jest mało kasochłonne (ot - buty). Do tego dodałbym origami :D

Lepiej podajcie jakieś nie-czasochłonne hobby :)

Nie jestem całkiem pewny co do Origami. Moje znajoma kupowała w Japonii książki do nauki Origami i wcale nie było to takie tanie.

Jeszcze można mieć parę hobby i starać się dzielić na nie niewielkie luzy finansowe. Ale niestety fotografia cyfrowa to grożne hobby. Nie wiem czy da się pozostać tylko na analogu. Chyba, że ktoś traktuje to jako główne hobby.

Ja wydałem na fotografię cyfrową w tym roku dokładnie 3.5 x za dużo. Może to bedzie pocieszeniem dla innych nieszczęśników.

Pozdrawiam serdecznie,
WojciechW

JESIENNY, fajnie jak jest czasochłonny i jak jest czas. Gorzej jest że sprzęt tyle kosztuje. Kwoty które Wydajemy czyni te hobby jednym z droższych. Czasami sięga cen używanych samochodów.
Thorn - Sob 15 Lis, 2008

Kwintesencją wydawania kasy na foto jest wypadkowa pomiędzy zaangażowaniem i możliwościami finansowymi - na fotografię można wydać 500zł np na kompakta i można 50 000 zł na jakiś średni format ot tak (bądź np D3 i szkła) tak samo jest ze znaczkami - można zbierać takie po 50 gr i można zbierać znaczki z limitowanych serii kosztujące czasami fortunę ;)

Ale ja nie mówię tylko o fotografii, jest droga... a nawet za droga to fakt.
Ale już na przykład moje inne hobby czyli kaligrafia kosztuje mnie tyle co kartkę, tusz, parę obsadek i parę stalówek. Tak czy siak zaniedbuję to ostatnio :/

Po prostu hobby, które można odwalić w 15 minut to nie hobby ;)

jaad75 - Sob 15 Lis, 2008

Jesienny napisał/a:

Najgorzej jak ma się wiecej niż jedno naprawdę czasochłonne hobby i pracę, która zajmuje większość czasu - kiedyś trzeba spać...

To fakt...

jaad75 napisał/a:
Jesienny napisał/a:

Najgorzej jak ma się wiecej niż jedno naprawdę czasochłonne hobby i pracę, która zajmuje większość czasu - kiedyś trzeba spać...

Albo się sklonować.

sizgar - Nie 16 Lis, 2008

Mozna zauwazyc pewna prawidlowosc w przypadkach kiedy zamysl o zakupie
mial miejsce przed zerknieciem na Optyczne vs kwota jaka zostala wydana
po przeczytaniu "kilku" watkow ... ;)

I wcale nie ukrywam, ze naleze do tego grona

w zamysle C30d - 40d lub N80 - 90 + "jakies" uniwersalne szklo

padlo na C40d + 17-55 co w sumie przekroczylo moje spekulacje o 1,5k
a juz sie snuja plany zakupu 70-200 2,8 (a w planach wcale nie bylo :) )

pozwole sobie pominac watki toreb statywow filtrow kart i lamp :]

pozdrawiam

Allan - Pon 17 Lis, 2008

krisv740 napisał/a:
ja tylko dodam, że mocno zaciskając pasa
bo jak doliczysz plecak,torbe, filtr, mocowania, pierd..... :razz: :cry: :mrgreen:

W taki sposob mozna ograniczac sie tylko w przypadku traktowania fotografii
jako czystego hooby bez zobowiazan.
W innym przypadku predzej czy pozniej nadejdzie czas w ktorym stwierdzisz ze
musisz dokupic wiele rzeczy aby twoj warsztat "pracy" byl kompletny, przygotowany na wszystko.
Cena aparatu + zestaw obiektywow to jest w tym przypadku 50% ceny calosci albo i mniej.
Dam Ci przyklad.
Cena mojej kamery video to "tylko" $3100. Teraz dolicz statyw $1000, baterie 400, filtry $250(podstawowe tylko),
lampa $500, ladowarka $140(dual), pilot klablowy $125, twardy pokrowiec na kamere + baterie i kable $300, tasmy 30x$10=$300(musi byc tyle przy wielu imprezach),
uchwyt reczny regulowany-stelaz $390, pokrowiec na statywy $250 i jeszcze pare innych drobiazgow i ktorych nie pisze
Daje to cene $3655 - wiecej niz cena kamery. W sumie $6755 co daje 20.000plz na dzisiejszy przelicznik dolara.
I musisz to wszystko (oprocz 30 tasm-wystarczy 6) miec ze soba i to jest podstawowe wyposazenie bez zadnych extra bajerow
W przypadku aparatu cena jest jeszcze wieksza o $2-3 tysiace ze wzgledu na wieksza ilosc
obiektywow.
Nie pisze nawet o ile wieksza gdy chcesz miec swoje stacjonarne studio.
Pytanie wiec ile? moze byc tylko zastosowane w przypadku traktowania tego jako hobby.
I to nie ma znaczenia czy jestesmy amatorami czy pro, jesli traktujemy to jako zajecie
dochodowe tyle trzeba w sumie zainwestowac

frugosek - Pon 17 Lis, 2008

Jak zaczynałem przygodę z fotografią to wydałem na Canon'a 400D + kit 17-55mm+ 4GB extreme III + statyw chyba first około 2500zł
W tym miesiącu wydałem koło 3700 na Canon'a 40D + Tamrona 17-50 f/2.8 + Torba + 2x4GB
W przyszłym roku planuję zakup obiektywu Canon 70-200 f/2.8 bez IS wiec około 3tys w przyszłym roku. Nie żałuje ani złotówki na wydany sprzęt. Traktuje to jak hobby i dostarcza mi to wiele przyjemności :wink:

R.Roobs - Pon 17 Lis, 2008

To mój pierwszy zestaw ,wcześniej używałem zwykłego kompakcika , poszedłem może trochę na wyrost ale miałem taki budżet do wydania ...zawsze mogłem kupić wędkę :mrgreen:
Na szczęście że nie żyję z tych zdjęć :lol:
W planach mam jeszcze jakieś dobre makro i spore tele do sportu :wink:

Nestor - Nie 07 Gru, 2008

Hehehehhehehheheh
Dobry temat :razz:
Ja planowałem zakup Nikona P80 - ok. 1 000 zł, później stwierdziłem, że w zasadzie to może lepiej kupić już jakieś lustro, bo to zawsze można rozbudować o inne szkła itp. Wybór padł na D60, później D80, aż w końcu zakupiłem Nikona D90 za 3 400 zł.
Taki prawie 3,5 krotny zoom finansowy :mrgreen:

arthuro - Pon 08 Gru, 2008

ja planuje 3000zl.,
zakupy zrobie jeszcze przed swietami i sie okaze o ile przekrocze budzet :twisted: a to jest raczej pewne

davaeorn - Pon 08 Gru, 2008

dajcie spokój... już mam 7tys na koncie... a jeszcze tele trzeba będzie kupić... masakra jakaś...
darekk - Pon 08 Gru, 2008

I to nawet wypasione tele można kupić za tą kwotę.

7tys to mam na koncie wydane :) a tele to jakieś 3tys pochłonie... :???:
MC - Pon 08 Gru, 2008

davaeorn napisał/a:
a tele to jakieś 3tys pochłonie...

Mam podobny dylemat, ale raczej do 2300PLN. Tamron lub 70-300G :???:

ja niby też nie powinienem wychodzić poza 70-300G, jednak popełniłem ten błąd i zainteresowałem się sigmą 100-300/4... no a ona to 3500... może w lutym/marcu kiedy pewnie będę kupował, będzie taniej...
darekk - Pon 08 Gru, 2008

Też myślę o tele, ale co dziwne miałem Sigmę 70-300 APO i po roku ją sprzedałem. Zakładałem ją do zdjęć portretowych bo rozmywał tło, ale musiałem strasznie się oddalać od celu. Mało ją używałem, czasami żeby ją tylko wyjąć, do zwierząt i ptaków raczej za krótka. Bardziej myślę o czymś z zakresu 400-500mm, jakiś Tamron lub Sigma.
davaeorn - Wto 09 Gru, 2008

własnie przyszła do mnie lampka - HVL58-AM - Pseudonim "krowa wielka" :P jeszcze tylko statyw i koniec zakupów w tym roku :)
MC - Wto 09 Gru, 2008

davaeorn, widze, ze kompletujesz sprzecik. Na dpreview nazwali zdaje sie cobra's head czy jakos tak.
belkot77 - Wto 09 Gru, 2008

A ja planowalem wydac 5500 na 5D i 3800 na 24-70L. Kupilem 5D za 4000 PLN i 24-70 za 2800 PLN. Zostalo troche wiec dokupilem 85/1.8.

Mam nadzieje ze niedlugo sie zwroci kasa bo teraz nie mam za co zyc :)

henk - Wto 09 Gru, 2008

belkot77, I co z tego wynika?
To że nawet jeśli uda nam się kupić taniej to wcale nie znaczy że wydamy mniej bo oszczędności też pójdą na jakiś ponadplanowy sprzęt

davaeorn - Wto 09 Gru, 2008

henk napisał/a:
oszczędności też pójdą na jakiś ponadplanowy sprzęt

dokładnie...

MC napisał/a:
cobra's head

to gruba by musiała być ta kobra :P