|
forum.optyczne.pl
|
 |
Sklepy i promocje - E-bay kontra Allegro czyli uważaj jak kupujesz.......
krisv740 - Pią 14 Lis, 2008 Temat postu: E-bay kontra Allegro czyli uważaj jak kupujesz....... ot taka mnie naszła refleksja
szukałem gripa canona , mialem co prawda ściągać ze znanego , paskudnego, kapitalistycznego kraju ... , ale na e-bay trafiłem phottix'a za śmieszne pieniądze, a że nigdy nie kupowałem z hk, to pomyslałem sobie , a dlaczego nie? albo stracę, albo zyskam
zamysł po ostatnim wskazany, bo chyba każdy zdaje sobie sprawę z ewentualnej jakości, gwarancji .......................
ale cóż , spróbujmy
e-bay wyglądał tak : http://cgi.ebay.pl/ws/eBa...em=120321200645
a allegro : http://www.allegro.pl/ite..._pack_grip.html
produkt ten sam, za wyjatkiem baterii w zestawie z hk
no i co ?
allegro= 269pln
e-bay =192pln
towar przyszedł po dwóch-trzech tygodniach, zero problemów, i mam dodatkowe baterie
czy aż taki jest przymus "cięcia" klientów na allegro?
jak myślicie?
piotrmkg - Pią 14 Lis, 2008
krisv740, oj panie panie polski klient jeszcze nie nauczyl sie szanowac pieniedzy i woli kupic drozej byle w polsce. jak kupilem auto (nowe z salonu) w niemczech bo wyszlo mnie 20% taniej. ciuchy do lazenia po gorach w usa bo taniej, buty meindla i plecak deutera, w niemczech bo tez sporo taniej.klient glosuje portfelem i poki tacy zdziercy maja klientow poty tacy beda istniec na naszym rynku.
krisv740 - Pią 14 Lis, 2008
piotrmkg, wiesz panie,panie, ale to jest po prostu śmieszne
przecież e-bay.pl jest tak samo dostepny jak alledrogo
ja większośc sprzetu mam z za wody..... , ale to jest kwestia nie tylko ceny.
znajomy kupil dwie "piątki" i zaoszczędził w stosunku do ceny w polsce około 3000 (na dwóch) . ja optowałem w tym momencie za zakupem w polsce, bo gwarancja "bezproblemowa".
ale już przy różnicy 45% - no to sorry winnetou
krisv740 napisał/a: | przecież e-bay.pl jest tak samo dostepny jak alledrogo |
tak ale wiekszosc odstrasza ze towar bedzie szedl z HK, DE, USA. a tu skarbowka moze sie przyczepic a tu urzad celny, a ja ukrywam dochody po co mi to tacy sa polacy
ps. ebay.pl sie zwija z polski wiec najprawdopodobniej od przyszlego roku juz go nie bedzie.
Jesienny - Pią 14 Lis, 2008
Miałem ten luksus, że nie musiałem kupować na e-bay czy też po prostu w zagranicznym sklepie z wysyłką. Aparat Został kupiony na miejscu potem po prostu przywieziony po uprzednim sprawdzeniu czy działa dobrze. Trudno się odstraszyć w momencie gdy Sprzęt - po cenie polskiej ~4300 - kupuje się za niecałe 3000.
Nawet patrząc na dzisiejsze kursy ($=2,95 PLN) kupno takiego 70-200 VR w Stanach (1629$ w adoramie) to około 4800 PLN, a polska cena (w/g Cyfrowe.pl) to 5999.
Nie od dziś wiadomo, że elektronika w Polsce kosztuje za dużo. Każdy orze jak może więc i kombinuje jak tu wyjść na swoje. Przy kupnie czegoś do około 2-2,5 K mogę się szarpnąć na zakup w Polsce - choćby na raty. Powyżej już by było to zbieranie latami, lub życie na serkach topionych, żeby mieć na spłatę raty.
Thorn - Pią 14 Lis, 2008
Ja myslę że w dużym stopniu grają tutaj niezdrowe przyzwyczajenia Polaków bo o ile na allegro jest masa aukcji to na ebay'u PL nie ma prawie nic ciekawego mimo że np wystawianie tam jest dużo tańsze - dodatkowo wszystko allegro "zrzyna" z Ebay'a (np nową wyszukiwarkę z podpowiedziami, dodanie ostatnio nicku w rogu itd detale ale...) a tam jest taniej ale że się ludzie przyzwyczaili to co mamy tam kupować?
piotrmkg, - ale jak to nie będzie ebay'.pl? To jak jestem w PL i jestem na polskim ebay'u zarejestrowany to jak mam np kupować z USA?
Thorn, nie bedzie polskiej wersji ebay. konto jest miedzynarodowe, ja zakladalem jak byl ebay tylko USA, a moge logowac sie wszedzie (DE, PL, UK), po likwidacji dalej bedziesz mogl kupowac z USA.
Thorn - Pią 14 Lis, 2008
Hmmm ja mam na PL i jak kiedyś próbowałem się zalogować na GB bo tam przenosił mnie link od pewnego sprzedającego to nie mogłem się zalogować...
Thorn, widac sa lepsze i gorsze miejsca na rejestracje. ja sie rejestrowalem w USA i jeszcze nigdy nie mialem problemu z logowaniem sie na lokalnych oddzialach ebay'a.
krisv740 - Pią 14 Lis, 2008
Thorn, piotr ma rację
ja też rejestrowałem sie w usa i tam mam adres dostawy /na e-bay możesz mieć parę adresów dostaw/
Thorn - Pią 14 Lis, 2008
Nie wiem kiedy się rejestrowaliście bo ja jak już był Ebay.pl i jak chciałem się zarejestrować na Ebay.com to po wybraniu kraju na PL automatycznie przenosiło mnie na Ebay.pl...
Arek - Pią 14 Lis, 2008
Ale rozumiem, że koledzy, którzy tak zachwalają zakupy w USA czy HK płacą grzecznie podatki i cło od swoich zakupów?
MC - Pią 14 Lis, 2008
Arek, wartosc <44Euro, wiec towar zwolniony z cla i VAT
Thorn - Pią 14 Lis, 2008
Arek, - ja na razie wszystko co kupowałem pochodziło z UE czyli nie ma żadnych ceł itd
piotrmkg, - no to wszystko tłumaczy ja jakieś pół roku temu
jaad75 - Pią 14 Lis, 2008
Arek napisał/a: | Ale rozumiem, że koledzy, którzy tak zachwalają zakupy w USA czy HK płacą grzecznie podatki i cło od swoich zakupów? |
A Ty tak z przekonania, czy ktoś Ci kazał?...
Arek - Pią 14 Lis, 2008
Z przekonania, że gdyby wszyscy płacili tak jak powinni, a nie kombinowali, to kombinowanie nie byłoby potrzebne.
Jesienny - Pią 14 Lis, 2008
Przekonania są fajne. Tylko ten kraj jest nienormalny, więc my też, ja też.
jaad75 - Pią 14 Lis, 2008
Gdyby przepisy były rozsądne i logiczne, to może nikt by nie kombinował...
Thorn - Pią 14 Lis, 2008
jaad75 napisał/a: | Gdyby przepisy były rozsądne i logiczne, to może nikt by nie kombinował... |
Nie może tylko na pewno bo i po co?
Itey - Pią 14 Lis, 2008
Arek napisał/a: | Z przekonania, że gdyby wszyscy płacili tak jak powinni, a nie kombinowali, to kombinowanie nie byłoby potrzebne. |
Wszyscy czyli producenci i sprzedawcy też. Jak wiadomo to nie jest możliwe. A wiadomo od paru tysięcy lat, znaczy zburzenia wieży Babel
marcin-vlc - Pią 14 Lis, 2008
specyficzny ten nasz kraj, pamietacie, ze jak obnizyli akcyze na alkohol to znacznie wzrosly wplywy do budzetu z tejze akcyzy...
Vat to tez niezle jaja
MC - Pią 14 Lis, 2008
marcin-vlc napisał/a: | jak obnizyli akcyze na alkohol to znacznie wzrosly wplywy do budzetu z tejze akcyzy... |
To nie jest specyfika kraju, ale krzywa Laffera o ile dobrze pamietam...
pawelpiwowarczyk - Sro 03 Gru, 2008
jaad75 napisał/a: | Arek napisał/a: | Ale rozumiem, że koledzy, którzy tak zachwalają zakupy w USA czy HK płacą grzecznie podatki i cło od swoich zakupów? |
A Ty tak z przekonania, czy ktoś Ci kazał?... |
Aż strach być uczciwym... jeszcze po gębie można dostać
piotrmkg - Sro 03 Gru, 2008
pawelpiwowarczyk, jak państwo przestanie nas okradać to może i zwykły obywatel też przestanie kombinować.
arietiss - Sro 03 Gru, 2008
piotrmkg napisał/a: | pawelpiwowarczyk, jak państwo przestanie nas okradać to może i zwykły obywatel też przestanie kombinować. |
Właśnie!
MC - Sro 03 Gru, 2008
Jak komus sie nie podoba, to zawsze moze sie przeprowadzic do takiego panstwa, ktore nie okrada...
davaeorn - Sro 03 Gru, 2008
każdy kraj okrada... różnica tylko w czym okrada... usa takie świetne?? to powodzenia w chorowaniu tam i walce z ubezpieczycielami o zwrot kosztów...
krisv740 - Sro 03 Gru, 2008
proszę szanownych państwa!
po pierwsze - nie napisałem tego byśmy rozwodzili się nad "złodziejskim państwem" - tam dobrze gdzie nas nie ma - prawda? - nie to jest tematem wątku
po drugie - jak kupię coś prywatnie w EU to chyba cła nie płacę??? - podatek uiściłem w państwie zakupu - GB.
po trzecie - jesteście pewni, że osoby sprzedające na allegro wszystkie opłaciły podatek i VAT?
kwestia - dlaczego jest taka dysproporcja w cenie i czy nie warto "wychowywać" naszych "kochanych" allegrowiczów?!
MC - Sro 03 Gru, 2008
krisv740 napisał/a: | jesteście pewni, że osoby sprzedające na allegro wszystkie opłaciły podatek i VAT? |
Ja jestem pewien. Ze nie
edmun - Sro 03 Gru, 2008
hmm przyznam się że aż sprawdziłem jakie kraje są w UE bo jednak wiedza słaba.
co do cła i akcyzy itp.
przypomniało mi się, że zawsze musiałem odwiedzać agencję celną gdyż przy zakupie towaru jest taki podatek exportowy 0%, więc jeśli sprzedaż jest wewnątrz UE to nie sprzedawca nie dodaje podatku, podatek ten uiszczany jest przez kupującego w kraju w którym był zakupiony. jednakże dochodzę do wniosku że jest to tylko i wyłącznie przy towarze do dalszej odsprzedaży i prawdopodobnie towar powyżej pewnej wartości kwotowej.
vandal7 - Nie 15 Sty, 2012
ja kupiłem szkiełko z hk przez ups przyszło cło zapłaciłem u kuriera super ! ... rozbite.
udowodnij komuś, że nie ty je rozbiłeś
ps. i nie 3do 5 dni tylko 8 extra szybka opcja za dopłatą
nic cennego raczej nie wezme więcej.
Baku - Sro 18 Sty, 2012
Chryste, jaka archeologia!
Nie podbijać...
nazgul - Pon 23 Sty, 2012
Arek napisał/a: | Z przekonania, że gdyby wszyscy płacili tak jak powinni, a nie kombinowali, to kombinowanie nie byłoby potrzebne. |
Wolny rynek POLEGA na kombinowaniu. Masz w Polsce sklep, w którym aby zaspokoic nienażartą biurokratyczna hydrę musisz sprzedawać towar 20% drożej niż konkurencja z Niemiec czy UK? To nie wina klientów, podziękuj władzuchnie...
Baku napisał/a: | Chryste, jaka archeologia!
Nie podbijać... |
Czemu nie? Temat zrobił sie mocno na czasie...
komor - Pon 23 Sty, 2012
nazgul napisał/a: | Czemu nie? Temat zrobił sie mocno na czasie... |
Temu nie, że nie chcemy dyskutować o polityce na tym forum.
Temat przenoszę do odpowiedniego działu i zamykam, bo raczej niż merytorycznego się już w nim nie zdarzy.
|
|