forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Konwertery do Canona na inne mocowania

edmun - Pią 14 Lis, 2008
Temat postu: Konwertery do Canona na inne mocowania
Jak to zwykle bywa nie minęło kilka dni odkąd odebrałem mojego 40D, a tu pojawił się kłopot bo jestem totalnie zielony jeśli chodzi o obiektywy.
O ile wiem, że do Canona 40D można podpiąć obiektywy EF i EF-S sygnowane logiem Canona, to nie mam zielonego pojęcia o tym, jakie inne obiektywy można mocować.
Co z mocowaniem FD? Czy jest to tylko dla starych lustrzanek Canona?
Jakie mocowania mają Nikkory/Sigmy/Tamrony i inne ?
Czy można je zamontować do 40D?
Jak szukać konwerterów? Jak można zamontować szkła Heliosa i czy one mają mocowanie M42? Jak zamontować takie M42 za pomocą przejściówki ?

Potrzebuje jakiegoś wytłumaczenia, albo linka gdzie można znaleźć informację na te pytania.
Niestety nie wiem nic na temat obiektywów i nie wiem czy FD będzie działać na aparacie z EF i EF-S itd.

piotrmkg - Pią 14 Lis, 2008

aby zalozyc obiektyw nikkora na kanona potrzebujesz czegos takiego:
http://www.16-9.net/nikon_g/

co do m42, kupujesz przejscowke M42->canon EF, nakrecasz na obiektyw, zakladasz na body jak zwykly obiektyw EF.

aby zalozyc manualnego canona fd potrzeba czegos takiego/podobnego:
http://www.bobatkins.com/...s_adapters.html

belkot77 - Pią 14 Lis, 2008

Jesli chodzi o przejsce z M42 na canona to oczywiscie AF ci nie bedzie dzialal :)
Mam taka przejsciowke bo zakladalem heliosa 50mm. Zdjecia oczywiscie o niebo lepsze od kita 17-55 ale za 300 zl mozesz kupic Canona 50mm 1.8 ktory jest lepszy od heliosa (i ma AF)

edmun - Pią 14 Lis, 2008

posiadam kilka szkieł które używałem do zenitha, a co do af to akurat nie problem, ręczne ostrzenie też jest miłe.
jak w przypadku sigmy czy tamrona? tam też są potrzebne jakieś przejściówki ?

czy przy obiektywach FD jest AF czy również ręczne ostrzenie ?

Nie ukrywam że cena obiektywów z mocowanie FD jest naprawdę niska, a jak dla amatora któremu AF przy kwiatkach czy krajobrazach nie jest potrzebne, nie wiem czy się nie połakomić.

Jak wygląda sprawa jakości takich szkieł? Czy oprócz samego AF dużo tracimy montując obiektywy o innych mocowaniach ?

P.S. Czy opisane "wielkimi literami" w instrukcji polecenie że nie wolno zakładać obiektywów innych niż EF i EF-S bo może to doprowadzić do uszkodzenia aparatu jest w tym momencie prawdziwe czy też przesadzone ? (podejrzewam że przesadzone)

belkot77 - Pią 14 Lis, 2008

Tamron, sigma, tokina wszystkie te firmy maja wybor obiektywow z mocowaniem canon. Wielu uzytkownikow ich uzywa.... W tym przypadku nie potrzeba przejsciowek

Co do FD masz odpowiedz powyzej

EF-s oznacza obiektywy tylko do cropa (ogniskowa razy 1.6) EF oznacza obiektywy do pelnej klatki i do kropa. Obiektywow Ef-s nie mozesz stosowac do analogowych canonow i pelnej klatki (np 5D).

Proponuj zajrzec tu http://www.optyczne.pl/obiektywy.html i wybrac opcje Typ mocowania - canon.

edmun - Pią 14 Lis, 2008

ciekawe rzeczy wyczytałem. otóż stosując przejściówkę z FD na EF i EF-S, niestety poważnie musimy sobie odmówić jakikolwiek szeroki kąt, jeśli już chcemy kupować jakikolwiek obiektyw FD i montować go na EF to patrzymy tylko na obiektywy tele i ostrzymy dopiero od przysłony 4,5 - 5,6 w górę, inaczej wyjdzie nam mydło, więc nawet super jasne szkło FD będziemy musieli przymykać i tracić jego właściwości.
Nie mówiąc że musimy ogniskową mnożyć x 1,47 do 1,5 więc wychodzi nam to samo co normalnie 1.6 (przy Canonie 40D).
ehh... już wiem czemu nikt się na te FD nie rzuca :D
eureki pewnie nie odkryłem.

muszę sprawić sobie najwyżej przejściówkę z M42 na EF... później właśnie dokupić tą stałkę 50 mm na 1/8.

(p.s. a jutro kończy się aukcja 50mm na 1/4 w cenie 400 zł... aż żal płacić 250 zł za używaną 1.8 jeśli można 100 zł dorzucić za jaśniejszy obiektyw... zobaczymy za ile jutro pójdzie)

piotrmkg - Pią 14 Lis, 2008

edmun, bo do szkiel FD warto zakupic sobie takie cos jak Canon T90 :D
edmun - Pon 17 Lis, 2008

jeszcze jedno szybkie pytanie
http://www.allegro.pl/ite...producenta.html

coś takiego.
rozumiem że kupuję taki adapter i mogę spokojnie mocować taki obiektyw od Zenitha (55mm 1/6) i będzie działał?
Wnioskuję również że bedzie brak AF, co z przysłoną? Sterowana ręcznie na obiektywie, a o co chodzi w opisie aukcji że "z blokadą kołka automatyki"
?

mavierk - Pon 17 Lis, 2008

edmun napisał/a:
Wnioskuję również że bedzie brak AF, co z przysłoną? Sterowana ręcznie na obiektywie, a o co chodzi w opisie aukcji że "z blokadą kołka automatyki"
będzie brak czegokolwiek związanego z AF (potwierdzenia również), przysłona - jest bolec do blokowania - czyli jak dasz na F 16, to przymknie Ci do tejże przysłony (u mnie zostaje na F2, ale mam przełącznik, jakże wygodny) :)

No a światło, chociaż niecelnie, ale mierzy :) No i do wygodnej zabawy z manualami warto kupić przejścióweczkę z Dandelionem - wtedy dochodzi potwierdzenie ostrości :)

edmun - Pon 17 Lis, 2008

mavierk, czy mozesz mi doglebniej wytlumaczyc ten bolec do blokowania ?
chcesz powiedziec ze ustawiam recznie przyslone na obiektywie, wciskam jakis bolec ktory mi blokuje ta przyslone i dopiero robie zdjecie ?

mavierk - Pon 17 Lis, 2008

odkręć sobie obiektyw od zenitka i zobaczysz tam taki wystający dzyndzelek - naciśniesz, to przysłona się zamknie do wybranej działki z poziomu pierścienia :) To jest popychacz przesłony (a właściwie dźwignia, która popycha ten dzyndzel w trakcie robienia zdjęcia :) )
edmun - Pon 17 Lis, 2008

kurcze ile ja musiałem się namyśleć. mam nadzieję że dochodzę już do poprawnych wniosków.

Ok... mam ten bolec. Faktycznie, po naciśnięciu go dostaję zamkniętą przysłonę zgodnie z wyborem za pomocą pierścienia.

Teraz tak. Jak podepnę go takim adapterem to mam na stałe przymkniętą przysłonę (przesłonę?) zgodnie z pierścieniem czy też Canon ją jakoś przymyka?

Wybacz za te durne pytania ale jestem kompletnie zielony.
(choć podobno nie ma głupich pytań)

lupo57 - Pon 17 Lis, 2008

Witam ja mam małą podpowiedź. tylko nie kupuj oksydowanego :!: miałem taką przejściówkę i :brudziła ręce i gwint :!:
lepiej coś takiego kup:

http://www.allegro.pl/ite...0d_30d_20d.html

pozdrawiam

belkot77 - Pon 17 Lis, 2008

Do zenitha byly dwa typy obiektywow.

1. Z przeslona zamykana pierscieniem
2. Z przeslona zamykana bolcem podczas naciskania spustu migawki.

Oba rozwiazania byly po to ze trudno ustawic ostrosc z przymknieta przeslona bo jest ciemno w obiektywie. Pierscien ktory chcesz kupic blokuje przeslone w obiektywie gdyz nie ma mozliwosci zamykania przeslony canonem podczas naciskania spustu migawki. Ja mam dokladnie taki czasrny pierscie i zadna farba z niego nieodchodzi ani rak nie brudzi....

edmun - Pon 17 Lis, 2008

kurcze głupi jestem. przecież mogę rozebrać swojego C40D i sprawdzić czy jest popychadełko czy też nie ma :)
...
ehh... i tak jestem zielony w te klocki

xneon - Pon 17 Lis, 2008

http://www.allegro.pl/ite...e_af_bonus.html
takie coś bierz

edmun - Pon 17 Lis, 2008

cena jest zaporowa jeśli chodzi o brak potwierdzenia i adapter z potwierdzeniem (z resztę nie wiem czy jest mi przydatne potwierdzenie jeśli i tak ostrzę manualnie... a jak ostrzę to nie czekam aż usłyszę bi-bip....)
komor - Pon 17 Lis, 2008

edmun, co do domykania przysłony to jest tak, że jest ona domknięta na stałe, niestety, czyli ciemno w wizjerze. Innej możliwości nie ma, bo Canon EOS nie ma mechanicznego przekazywania informacji o przysłonie. Czyli jak pierścieniem na obiektywie przymkniesz przysłonę to od razu widzisz to w wizjerze.
edmun - Wto 18 Lis, 2008

No i wszystko jasne. :) Adapter kupiłem zgodnie z linkiem z poprzedniej strony.
Wraz z przesyłką 42 zł. Jak tylko dojdzie to sprawdzę jak to jest podpiąć takiego MIR'a 37mm czy Heliosa 55mm do mojego Canonka... aż nie mogę się doczekać efektów :)
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Myślę że wiele osób (początkujących) będzie tutaj właśnie po te informacje zaglądać

belkot77 - Wto 18 Lis, 2008

http://foto.recenzja.pl/S...es-subid-1.html

Tu masz linki do stronki z testami obiektywow na M42. Poczytaj zanim zdecydujesz sie kupic jakis obiektyw.....

edmun - Wto 18 Lis, 2008

dzieki za linka. obiektywy mam 2 tak jak pisalem wczesniej. dobrze bylo poczytac testy.
Zobaczymy juz wkrotce jak to bedzie w praktyce i czy Helios pobije mojego Kita :)
Powinienem na jutro juz miec adapter. Chyba ze Poczta jak zwykle opozni przesylke.

belkot77 - Wto 18 Lis, 2008

Na pewno pobije kita. Przyklad EOS 350D + helios
jacekni - Sro 11 Lut, 2009
Temat postu: Adapter łączący obiektywy różnych firm z aparatem
Witam, mam może trochę dziwne dla niektórych pytanie. Chodzi mi o to czy można do jednego modelu np. Nikon użyć obiektywu np Canon czy innej firmy, tak aby zachować parametry zarówno aparatu jak i obiektywu. Czy obiektywy z lustrzanek analogowych mogą być użyte do aparatów cyfrowych? Myślę, żę wiadomo o co chodzi:-) Dzięki za odpowiedż
M. Wojtyczka - Sro 11 Lut, 2009

Jest juz kilka tematow o tej tresci na tym forum, wystarczy poszukac ...
sigielki - Sro 11 Lut, 2009

witam

powazne pytanie :)
kupiłem adapter m42 do canona i pieknie... w ogóle nie uzywam kita
ale jest też drugi powód:)
ostatnio zakręcał mi go ojciec (naprawde:) ) no i nie mogę odkrecić...

w którą stronę mam kręcić, żeby odkręcić i żeby nie zerwać jakiegoś gwintu

pozdrawiam

oracle - Sro 11 Lut, 2009

normalnie odkręcasz, wyciągnij najpierw z body, później jak masz imadło to wsadź w niego konwerter eos/m42, chwyć szmatą heliosa i odkręcaj. To w końcu metal. Nie zniszczysz tak szybko jak plastik.
edmun - Sro 11 Lut, 2009

najpierw oczywiście zwolnij przyciskiem mocowanie a później patrząc na lustro kręcisz przejściówkę przeciwnie do wskazówek zegara

[ Dodano: Sro 11 Lut, 2009 16:42 ]
hmm nie wiem czy przejściówkę na M42 chcesz odkręcić od body, czy chcesz odkręcić obiektyw od przejściówki. przy obiektywie odkręcasz przejściówkę zgodnie z ruchem wskazówek zegara jeśli masz przed oczami najpierw przejściówkę a w tle dokręcony obiektyw...

sigielki - Sro 11 Lut, 2009

dzięki za odpowiedzi

:) ale nie wiem czy dobrze się zrozumielismy

mam podobny adapter do tego http://www.allegro.pl/ite...2_fakt_vat.html

i tez z kluczem i chyba tym kluczem ojciec go tak dokrecił:)

no więc patrząc w lustro (obiektywem w kierunku lustra) w która strone mam krecic?

oczywiście obiektyw odkręcam chodzi mi o sam pierscień

... uzywam pentacona "stałki"....

edmun - Sro 11 Lut, 2009

jeśli jesteś tak jakby od strony obiektywu i widzisz lustro no to identycznie jakbyś odkręcał obiektyw, czyli zwalniasz blokadę i nawet ręcznie w lewo czyli odwrotnie do ruchu wskazówek zegara :???:
belkot77 - Sro 11 Lut, 2009

sigielki napisał/a:
oczywiście obiektyw odkręcam chodzi mi o sam pierscień

Mocowanie obiektywow (pierscieni) do canona nie odbywa sie na zasadzie wkrecania wiec zadnego gwintu nie zerwiesz. Wciszkasz przycisk (na bodu) przy obiektywie (pierscieniu) i przekrecasz. Jak masz aparat wyswietlaczem do siebie czyli obiektywem od siebie to przekrecasz zgodnie ze wskazowkami zegara (trzymajac caly czas przycisk wcisniety). Oczywiscie trudno jest sam pierscien zdjac jak bedzie zapieczony. Lepiej to zrobic z zakreconym obiektywem

rais4 - Sro 18 Lut, 2009

hej... i ja jestem zielona.

czy Tamron AF 28-300mm f/3.5-6.3 XR Di LD Asph.(IF) Macro (Canon)
z analogowej lustrzanki Canon eos 300 date ("Współpracuje z lustrzankami analogowymi i cyfrowymi (APS-C, APS-H, FF)." )
bedzie pasowal do cyfrowej lustrzanki canon eos 450d (mocowanie - bagnet EF/Ef-s)?

lupo57 - Sro 18 Lut, 2009

tak, oczywiście
rais4 - Czw 19 Lut, 2009

a jesli dorzuce do tego, ze moj Tamron nie jest jednak ani XR ani DI
czy wciaz moze pasowac do cyfrowej lustrzanki 450d ktora chce dzis zamowic? :) (czy jednak stane przed zakupem rowniez szkla?:/)

zasugerowalam sie netem, a potem zdalam sobie sprawe, ze na moim opakowaniu nie ma ani tego:
Symbol XR oznacza, że wykorzystano technologię, która umożliwiła otrzymanie obiektywu o kompaktowych rozmiarach zachowując przy tym wysoką jakość obrazu.
ani tego
Seria Di - obiektywy z tej serii pasują do lustrzanek analogowych i cyfrowych.

czyli szklo, ktore mam, to: TAMRON AF 28-300 f/3,5-6,3 LD aspherical (IF) macro for canon-af
MODEL 285 DE filter size 72 mm; min focus distance 0,6m (at f=200mm)

i nie moge go znalezc w necie,
jest pomiedzy tym http://www.e-cyfrowe.pl/p...2899_32&id=6567 (minus di, minus xr)
a tym http://cgi.ebay.com/Tamro...216114008r14883
(jednak tu zaprezentowany jest model 185de, a ja mam 285de)

lupo57 - Czw 19 Lut, 2009

co do tego modelu nie jestem pewny, tu masz wyjaśnienie skrótów literowych tamrona

http://www.optyczne.pl/52...B3w_Tamron.html

M. Wojtyczka - Czw 19 Lut, 2009

rais4 napisał/a:
a jesli dorzuce do tego, ze moj Tamron nie jest jednak ani XR ani DI
czy wciaz moze pasowac do cyfrowej lustrzanki 450d ktora chce dzis zamowic?

Tak, w dalszym ciagu bedzie pasowac :wink: Canon zapewnia kompatybilnosc obiektywow w systemie EOS (bagnet, styki) wiec nie ma sie co martwic. Sam uzywalem przez krotki czas obiektywu z analogowego EOS'a 500 N na cyfrze i nie bylo zadnych problemow. Inna sprawa to jakosc obrazu - nie byla najlepsza.

rais4 - Czw 19 Lut, 2009

Aaaa. W takim razie będę próbować. Dzięki Wam!
komor - Czw 19 Lut, 2009

Oj ja słyszałem że niektóre bardzo stare Sigmy nie współpracują dobrze z nowymi cyframi. Podobnie może być przecież w Tamronie. No i to o czym wspomniał M. Wojtyczka, to szkło pewnie na cyfrze okaże się strasznym mydłem, brak szerokiego kąta (pamiętaj, rais4, że kąty widzenia zmieniają się na cyfrze z małą matrycą w stosunku do tego, do czego jesteś przyzwyczajona z analoga!).
Syki - Nie 01 Mar, 2009

Nie za bardzo się znam na przejściówkach, dlatego pytanie, jaką polecacie przejściówke M42 (do Canona 40D) i jakie potem obiektywy stosować do niej?

Pozdrawiam

edmun - Nie 01 Mar, 2009

Obiektywy - Helios obowiązkowo
obecnie posiadam jeszcze Mir37 / 2.8
oraz Porst 135/2.8

Przejściówka:
ja zakupiłem taki
http://www.allegro.pl/ite...2_fakt_vat.html

bez potwierdzenia ostrości

mavierk - Nie 01 Mar, 2009

Moim zdaniem na m42 opyla się kupić:
Flektogona 35mm z światłem 2.4 i koniecznie MC
Takumara 50/1.4 SMC albo Super Multi Coated

Gdybym miał canona, miałbym te dwa szkła od roku :) Ale mam nikona i m42 odpada :(

oracle - Nie 01 Mar, 2009

Jest jeszcze:
Jupiter 85/2
Zenitar 16/2.8
Wołna 100/2.8
Takumar 135/3.5
Tair 135/2.8
Jupiter 135/3.5
No i najnowsze i niesamowicie drogie:
Zeiss T* Plannar 50/1.4 ale on akurat też występuje z mocowaniem canona.

AM - Nie 01 Mar, 2009

mavierk napisał/a:

Flektogona 35mm z światłem 2.4 i koniecznie MC
Takumara 50/1.4 SMC albo Super Multi Coated

Dodam Planara 50/1.7 i to chyba wszystko do cropa.
Mozna sie pokusic o Zeissa Sonnara 180/2.8 albo 135/2.8.
No i jesli fish-eye to Peleng 8mm.

mavierk - Czw 05 Mar, 2009

AM napisał/a:
Dodam Planara 50/1.7
ale planar jest pod C/Y
Sonnar 180mm pod P-SIXa a 135 głónie pod PB
a peleng słaby wielbłąd :P

AM - Czw 05 Mar, 2009

No na zarzut wobec Pelenga nie wiem co odpowiedziec :p

Jesli chodzi o pozostale szkla - 180 byl nawet sprzedawany z przejsciowka m42 a planar 1.7 - faktycznie, ale nagminnie go przerabiano na m42, ze spodziewalem sie, ze na rynku wtornym tego pelno.

Tak czy inaczej moim zdaniem ten planar to najlepsze 50mm na malych otworach.

komor - Pią 06 Mar, 2009

AM napisał/a:
ten planar to najlepsze 50mm na malych otworach.

Masz na myśli na małych otworach (dużej przysłonie) czy na dużych otworach (małej przysłonie)?

mavierk - Pią 06 Mar, 2009

planar 50/1.7T jest znany i lubiany z względu na swój miażdżący bokeh :) ponoć najlepszy w historii szkieł.
AM - Pią 06 Mar, 2009

Male otwory - f8-f16.
mikiemike - Sob 07 Mar, 2009

jak uwazacie, ktora z przejsciowek jest sensowniejsza?

http://www.allegro.pl/ite...2_fakt_vat.html

http://www.allegro.pl/ite...e_af_bonus.html

czy warto zaplacic za te druga 3x wiecej? wyglada na to, ze w przeciwienstwie do pierwszej posiada potwierdzenie ostrosci.

a o co chodzi z tym kluczem? czy brak klucza w drugiej jest jakims minusem?

edmun - Sob 07 Mar, 2009

zależy.
pierwszy to tylko konwerter który da Ci możliwość podłączenia obiektywu.
oczywiście przysłonę ustawiasz ręcznie, ostrość również.

w drugim masz potwierdzenie ostrości, czyli również ustawiasz ręcznie ostrość,
ale aparat Ci wyda sygnał (i poinformuje Ci na wizjerze) gdzie złapał ostrość.

klucz/brak klucza.
Tutaj zastanawiam się po co w ogóle jest klucz. Ja mam zwykły adapter wkręcany, więc nakręcam go sobie na obiektyw M42 i całość dopiero wpinam w body niczym normalny obiektyw Canona

[ Dodano: Sob 07 Mar, 2009 11:21 ]
p.s. w opisie aukcji masz info po co jest klucz. IMHO nie jest to jakiś specjalny bajer na który należy zwracać uwagę

mikiemike - Sob 07 Mar, 2009

edmun napisał/a:

w drugim masz potwierdzenie ostrości, czyli również ustawiasz ręcznie ostrość,
ale aparat Ci wyda sygnał (i poinformuje Ci na wizjerze) gdzie złapał ostrość.

ooo... znaczy pokaze mi konkretny punkt AF na ktorym "widzi" ostro??

edmun napisał/a:

p.s. w opisie aukcji masz info po co jest klucz. IMHO nie jest to jakiś specjalny bajer na który należy zwracać uwagę

pytam wlasnie dlatego, ze jest w tej ukcji napisane po co jest ten klucz. :)
rzekomo po to, aby latwo bylo odkrecic adapter od puszki.
zastanawiam sie, czy skoro nie ma klucza, to odkrecenie bedzie trudne albo moze, co gorsza, ryzykowne [uszkodzenie aparatu].

BTW: Mam nadzieje, ze stosowanie tych rzeczy jest bezpieczne dla aparatu (Canon pewnie by tego nie potwierdzil ;) ). Pomijajac fakt o ktorym ktos pisal zwiazany z kruszeniem sie farby - ale w obydwu powyzszych przypadkach chyba ten problem nie ma szansy wystapic.

edmun - Sob 07 Mar, 2009

mikiemike, kontynuując - jeśli kupisz droższy adapter z tzw. dandelionem, to właśnie będzie Ci pewnie Canonik i pikał oraz w wizjerze pokazywał (na matówce) właśnie gdzie trafiłeś z ostrością w danym momencie.
nie wiem czy można nazwać to konkretnym miejscem :D kwestia czy to konkretne miejsce będzie pokrywało się z czujnikiem z Twojego aparatu :)
Ale żeby nie mieszać... tak.. będzie pokazywał czy trafiłeś z ostrością. identycznie jak z normalnymi obiektywami Canona. włącz MF, po czym ustaw ostrość ręcznie bez AF.
będziesz wiedział o co mi chodzi :)

co do klucza... nie wiem... kupiłem zwykły adapter i nie mam problemów z odkręcaniem :)
na razie nie mogę zrozumieć po co jest ten klucz (znaczy się, jak w praktyce wygląda jego użytkowanie :D )
P.S. polecam kupić srebrny, zwykły, żaden tam malowany.
niby w opisie piszą że nie ma obaw, ale lepiej chuchać na zimne.
i tak będziesz miał metalowe bagnety w obiektywach M42, więc dodatkowe srebro nie zaszkodzi dookoła :D (jeśli zastanawiasz się czy koniecznie kupować ładny czarny)

lupo57 - Sob 07 Mar, 2009

ja miałem kiedyś czarny adapter, nie polecam przy odkręceniu pobrudził mi ręce, nigdy już go nie nakręciłem :(

Edmun dobrze radzi bierz srebrny

pozdrawiam

mikiemike - Nie 08 Mar, 2009

Dzieki za rade, panowie. Niestety na razie odpuszcze przejsciowke, bo spotkalo mnie niemile rozczarowanie... Mam sobie 3 obiektywy, z ktorymi dawno temu pstrykalem Praktiką PLC2 (Pentacon 135/2.8 i 29/2.8 i CZ 50/1.8). Liczylem na to, ze sobie je zaadoptuje do Canona (w szczegolnosci tele i rybie oko) ale okazalo sie, ze zostaly nadgryzione zebem czasu - szlak trafil przyslone - dziala losowo tzn. ze nie dziala. :(
oracle - Pon 09 Mar, 2009

no to idź i je napraw. Naprawa przysłony starych obiektywów to ok 50-100zł.
Z kolei pentacon 135/2.8 jest kiepski

Syki - Pon 30 Mar, 2009

Mam pytanie.O co chodzi z wewnętrzną blokadą bolca przysłony obiektywu?
edmun - Pon 30 Mar, 2009

z taką że masz cały czas przymkniętą przysłonę (tak jakby).
czyli jeśli dasz F8, to niestety w wizjerze masz ciemno.
Po prostu nie masz otwartego na maxa obiektywu a potem go przymykasz naciskając spust do połowy (jak np. w Zenith'cie), tylko masz cały czas przymknięty do takiej wartości F, jakiej ustawisz pierścieniem na obiektywie

Syki - Pon 30 Mar, 2009

Dzięki za szybką odpowiedź.
edmun - Sob 29 Sie, 2009

przy okazji odkopię temat
odnalazłem takie aukcje.

http://allegro.pl/item724...f_canon_fd.html
http://allegro.pl/item727..._gwarancja.html
http://allegro.pl/item726...n_chip_eos.html
http://allegro.pl/item725...z_soczewka.html

nie ukrywam że jako wariat który tworzy różne dziwne rozwiązania i popada w skrajności w skrajność - bardzo mnie ten temat interesuje.
Ma ktoś namiary na sample z takim przejściówkami ? (jakoś nie mogę uwierzyć w przykładowe zdjęcia na aukcjach)